Proc mi tak casto odchazeji repraky?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Kreff
Bandzone: http://bandzone.cz/trailertrash

Proc mi tak casto odchazeji repraky?

Příspěvek od Kreff »

Napadlo me, se zeptat na jednu vec, nad kterou uz delsi dobu premyslim. Za posledni rok nebo dva mi odesly uz tri repra. Dve desitky webery a jedna desitka legend od eminence. Vzdycky hrajou ale chrci v nich asi to bude vychylena nebo spalena civka... Mam hlavu HIWATT LEAD 100R coz je 100 wattu a nejcateji pouzivam
4x10 box celkem 130w (2x35w-2x30) coz by mela byt dostatecna rezerva i kdyz hraju dost nahlas ne?... ohmy sedi... Za dobu co odesly ty posledni dva to mam jenom ve zkusebne, takze naraz nerichazi v uvahu...
Nenapada vas neco? Cim by to mohlo byt?
Dik!
Gibson LP junior/HIWATT Lead 100R
citizen.one

Re: Proc mi tak casto odchazeji repraky?

Příspěvek od citizen.one »

No ono tech 130w je spekulativnich, myslim ze se to takhle secist neda, ledaze bys mel vevnitr vyhybku, cili pocitej tak 120w max, ten zesilovac je myslim schopen ve spicce pustit vic, takze tim by to byt mohlo, na druhou stranu to asi nehrnes na plny pecky, takze moje uvaha - bohuzel nejcastejsi, je ze ti na to nekdo zahral napr s basou nebo nebo s necim jinym, jestli tam jste sami, tak nevim, ale kdyz neco odeslo u nas, tak v tom mel prsty vzdycky nekdo kdo neznal hranice nastroje, ani jak to nastavit a tim to nacal nebo odpravil, projevit se to klidne mohlo pozdejs...
p81

Příspěvek od p81 »

Kreff píše:Mam hlavu HIWATT LEAD 100R coz je 100 wattu a nejcateji pouzivam
4x10 box celkem 130w (2x35w-2x30) coz by mela byt dostatecna rezerva i kdyz hraju dost nahlas ne?...
...moze to byt aj tym...
LP+VHT
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Vypínání, vytáhnutí - zasunutí jacku bez přepnutí do standby režimu, to jsou pecky, které ten nominální výkon 100 W můžou o dost překročit.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Zrovna tyhle HiWatty jsou stavěné poměrně poctivě a dokáží poslat do bedny dost nízké basy. Tvá repra mají zřejmě vyšší rezonanční kmitočet, než by bylo k tomoto zesíku potřeba. A právě ty nižší frekvence Ti s cívkou takto cvičí, až ji občas vychýlí. Je to samozřejmě hypotéza, na dálku to ani jinak nejde. Které modely od Webera máš? Box je uzavřený?
Kreff

Příspěvek od Kreff »

Ty webery jsou Ceramic Blue Pup 10 30w, Box byl uzavreny, ale predelal jsem ho na otevreny :D... posledni reprak odesel kdyz uz byl otevreny. Pokud je to tak jak rika mmjuz tak asi uplne vymenit repra...?
Ale bojim se i toho, ze to ve spicce dava vic... Takze asi silnejsi repro co? Neda se to nejak zmerit ja se v tom vubec nevyznam? Hodne se mi libi zvukove ty dva webery nahoru a neco vic bass dolu ale jsou jenom 30w... teoreticky kdyz k nim pridam treba dva 60w repraky bude to stacit nebo se pocita ten nejslabsi clanek.
Jinak pamatuju si presne jenom jednu situaci kdy se to stalo... Hraju fakt hodne nahlas(ale uplne naplno jsem to jeste nikdy nedal :D )takovou hlukovou plochu :D. Mel jsem v big muff (fuzz distortion) hodne priskrceny takze hodne hodne basovy zvuk a jeste lehce overdrive z hlavy +reverb ale nic z toho v lince. Jak jsem ty fuzzy vypnul tak uz to chrcelo...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hm, to bude ono. Tyhle Britsh verze mají dost vysoké Fs, aby se zvuk podobal právě Celestionům. A pokud se k tomu přidá max. povolený příkon, tak se cívka naštve a vychýlí. Osobně mám také raději zvuk otevřených boxů, ale pro reproduktory pracující v takto vypjatém režimu to je asi poslední hřebík do rakve. Opravdu by bylo dobré předimenzovat výkonově, nejlépe vybrat nějakou verzi s nižším Fs. Třeba California 10. ale to bude mít nejspíš o dost kulatější zvuk. Tyhle modely by měly vycházet ze starých JBL K 110. Takový americký zvuk.
Kreff

Příspěvek od Kreff »

Jo asi to tak bude... Dik, ze jsi mi to vysvetlil. Asi budu muset neco investovat... Ty repra co doporucujes vypadaji zajimave bude to asi takova bluesovina:-) ze? Takovy zvuk by me urcite bavil na ciste nebo lehce nakreslene hrani... akorat se trosku bojim jak by to znelo hodne nakreslene treba fuzzem. Jeste me zaujaly ty webery THAMES. Ta dvanactipalcova verze je udajne delana podle fane crescendo co se davaly do beden hiwattum... Akorat nevim jak je to u nich s tou rezonancni frekvenci.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Myslím, že Fane Crescendo vůbec na kytaru nejsou, ale snad do PA, ovšem mohu se mýlit. Nejslavnější Fane byla asi řada POP H. S čísly podle příkonu. Fane POP 25H, Fane POP 50H atd. Tato repra se určitě do HiWattů osazovala a byla úžasná. Myslím, že se objevovala i v některých VOX, Sound City, Novatron a dalších starých UK legendách. Dnes Fane dělá kytarová repra řady Axiom. V Praze je koupíš ve firmě Prodance. Nemám s nimi zkušenosti. Od Webera mám zkušenosti akorát s 8´´ a 10´´ modely z řady Signature, které se mi líbí.
Kreff

Příspěvek od Kreff »

Ty crescendo mel v bednach Gilmour z Pink Floyd a k tomu Hiwatt DR103. Akorat ty nove crescendo co se delaji ted jsou do PA. No pouvazuju jeste... Vzhledem k tomu Fs jsou na tom jeste docela dobre jenseny P10Q... 40w Snad by to mohlo stacit. S tema nahodou zkusenosti nemas? No co jsem to tak postudoval tak nizkou fs maji z desitek jenom same bluesove repra :D
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Kreff píše:coz je 100 wattu a nejcateji pouzivam
4x10 box celkem 130w (2x35w-2x30)
Ten zesilovač je 100W a měl by se požívat tak na 10W, ale jde o nástroj a tam by mohl zvládnout i těch 100W trvale, ale ty reproduktory jsou zřejmě 130W špičkových a ne šumových.

Za starého režimu se používala spíše norma DIN a uváděl se šumový výkon, který reproduktor vydrží trvale a dal se najít i výkon špičkový, až 10x větší, u profi cca 3x větší. Dnes se uteklo k normě RIAA a ta preferuje uvádění výkonu špičkového, který je opticky větší.

Takže takový 100W zesilovač by se neměl provozovat na větší střední výkon jak 10% a můžou se použít 100W reproduktory. Nebo, což je právě tento případ je zapotřebí použít reproduktory s šumovým výkonem 80÷100W čili špičkovým 300÷800W, pak vydrží a nebudou přetěžovány.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kreff píše:Ty crescendo mel v bednach Gilmour z Pink Floyd a k tomu Hiwatt DR103. Akorat ty nove crescendo co se delaji ted jsou do PA. No pouvazuju jeste... Vzhledem k tomu Fs jsou na tom jeste docela dobre jenseny P10Q... 40w Snad by to mohlo stacit. S tema nahodou zkusenosti nemas? No co jsem to tak postudoval tak nizkou fs maji z desitek jenom same bluesove repra :D
Bluesová repra jsou nejlepší...
Jenseny jsem v životě měl jen: jeden 10´´ z 50.let z Bassmana, Jeden 15´´ z 60.let a 2ks 8´´ ze 70.let. Nové moc neznám. Ale zrovna tyhle kamarád leta používal v kombu s max. spokojeností, ale hrál přes ně jen čistý zvuk v jazzové kapele.
Jinak na Ebay UK se třeba staré Fane objevují poměrně často a nejdou moc vysoko, také Goodmans se tam dají poměrně snadno koupit, pokud s tím máš zkušenosti.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“