Kytara z druhé ruky - kompletní restaurace

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
9novi9

Kytara z druhé ruky - kompletní restaurace

Příspěvek od 9novi9 »

Ahoj. Včera jsem si pořídil no name westernku za 900,- a na kobylce jak mají být ty kolíky, tak v kobylce jsou ty dírky vyčvachtané a jsou tam zářezy od strun. Kolíky, které jsem k tomu dostal tam jdou strašně volně a při navinutí struny se kolík povytahne, bojím se, aby to někomu neublížilo. Zajímalo by mě jestli se prodávaj různy velikosti těch kolíků. Pak mam problém s prvním pražcem, ten je asi nějak níž, když zmačknu strunu na prvním pražci, tak to drnčí o druhej, jinak na jiném pražci to nedrnčí. Jinak místo značky tam je na té kytaře akorát malá kytara v kroužku s křídly :shock: nevíte někdo co to je ? :-D Jo a pak mam taky jednu španělu od táty ( už má dost za sebou ) drnčí všechny struny jen na 5. - 6. pražci ... to vypadá na výměnu pražců co ? ale to je asi zbytečný, investoval bych do toho víc než do nové kytary, pač tam bych potřeboval i mechaniky apod... se můžu vždycky po*rat, když ladim Ečko a Géčko :-D.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytara z druhé ruky

Příspěvek od džetro »

Kolíčky, zkus při navíjení struny zatlačit palcem zpět, , pokud vyloženě nevypadávají když obrátíš kytaru vzhůru nohama, tak se nic neděje. Jinak různé průměry kolíků se dělají. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

http://www.ikytary.cz/
Nemá takovýhle znak?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
9novi9

Příspěvek od 9novi9 »

A ty rozměry jsou nějak normalizovány ? Já jen abych věděl, co chci až pro to půjdu. Kolíky právě, když je tam dám a nejsou tam struny, tak vypadnou, jeden nebo dva tam zůstanou no...
Jo to je ten znak - dík. Co si o tom "znaku" ( značce to asi ne ) :D myslíš ? Zkusim tam tu kytaru najít. chtěl bych vědět matroš, pač je to docela šílenost :D Ale nečekal jsem vůbec žádnej zázrak.

Vrchní deska: lípa
• Zadní deska a luby: smrk ... ta lípa, nejsem teda skušený v tom ještě, ale spíš mi to přijde, jak něco jinýho nebo je možný, aby se to tak, jak to nazvat.. "třepilo" když šáhnu skrze otvor na kobylku, tak tam jsou ostré kusy třísek, .. aby se to nerozpadlo, když do toho lehce ťuknu nechtěně :D
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

9novi9 píše:A ty rozměry jsou nějak normalizovány ? Já jen abych věděl, co chci až pro to půjdu. Kolíky právě, když je tam dám a nejsou tam struny, tak vypadnou, jeden nebo dva tam zůstanou no...
Není nic snazšího než vzít do obchodu kytaru sebou.

Jinak ty kolíky nedrží na většině kytar bez strun, i když tam struny dáváš a natahuješ tak trošku vylézají ven - na tom není nic neobvyklého. Až struny budou natažené trošku víc, tak teprve kolíky rukou zamáčkneš a už budou držet.
Obrázek
9novi9

Příspěvek od 9novi9 »

jakub.kubaaa píše:
9novi9 píše:A ty rozměry jsou nějak normalizovány ? Já jen abych věděl, co chci až pro to půjdu. Kolíky právě, když je tam dám a nejsou tam struny, tak vypadnou, jeden nebo dva tam zůstanou no...
Není nic snazšího než vzít do obchodu kytaru sebou.

Jinak ty kolíky nedrží na většině kytar bez strun, i když tam struny dáváš a natahuješ tak trošku vylézají ven - na tom není nic neobvyklého. Až struny budou natažené trošku víc, tak teprve kolíky rukou zamáčkneš a už budou držet.
Aha. díky. Jsem odchovanej na španělce no, tohle je pro mě něco new. Jinak kobylka má bejt prej z palisandru, tak to čumim, pač jestli je palisandr tak měkkej, tak mě se zešikmujou oči :D. Ale co jsem četl na foru tady, tak u těhle cenovejch kategorií je normální, že maskujou pravdu mtr. Jo co s tím prvním pražcem ? Na prvním to drnčí, jinde ne. S krkem moc hejbat nechci, dokud si nebudu jistej, že je to tím.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

No a co jinýho než povolit krk bys chtěl dělat - leda že bys zjistil že to vážně drnčí jen o ten jeden pražec, tak bys ho trošku zbrousil.
Obrázek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Dírka má mít zářez na strunu, kolík NESMÍ držet strunu proti vytažení. Struna drží právě v té drážce.
Ten kolík jen aretuje strunu v tom zářezu. Kolík může při správné montáži pouze trochu povylézt, ale NEMŮŽE ho struna vytáhnout! Proti vytažení ho potom drží právě tah struny.
Někdy struny drží i po vytažení kolíku.
Je to jen taková závlačka - jistí, ale sama o sobě nic nedrží.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
woro90-1

Re: Kytara z druhé ruky - kompletní restaurace

Příspěvek od woro90-1 »

Tvá slova zde vyřčená do kamene tesati - už jsem se chystal napsat to samé, než jsem dočetl na konec. Struna za ten kolíček nesmí tahat, ten je tam jen od toho, aby zúžil otvor tak, aby kulička neprošla. Ta se má opírat z jedné strany o vrchní desku zevnitř a z druhé strany o bok kolíčku, tam kde má drážku. Já mám třeba volnější kolíčky rád, aspoň nikdy není problém je při výměně strun tahat ven. A při hraní vypadnout nemůže, drží ho právě ta kulička struny, která na něj ze strany tlačí.

Sounder není zrovna proslavený dobře usazenými pražci, spíš naopak. Pěkně se to u nich fláká. Ale za tu cenu... Přebrousit, vypilovat korunky, dopilovat nultý a nazdar.

Ta kobylka může být z čehokoli, u Staggu jsem viděl černě natřenou javorovou (nebo z něčeho takového, prostě tvrdší světlé dřevo), tady to bude asi to samé. Ostatně stejně jako u spousty lubských Cremon.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

woro90-1 píše:Tvá slova zde vyřčená do kamene tesati - už jsem se chystal napsat to samé, než jsem dočetl na konec. Struna za ten kolíček nesmí tahat, ten je tam jen od toho, aby zúžil otvor tak, aby kulička neprošla. Ta se má opírat z jedné strany o vrchní desku zevnitř a z druhé strany o bok kolíčku, tam kde má drážku. Já mám třeba volnější kolíčky rád, aspoň nikdy není problém je při výměně strun tahat ven. A při hraní vypadnout nemůže, drží ho právě ta kulička struny, která na něj ze strany tlačí.

Sounder není zrovna proslavený dobře usazenými pražci, spíš naopak. Pěkně se to u nich fláká. Ale za tu cenu... Přebrousit, vypilovat korunky, dopilovat nultý a nazdar.

Ta kobylka může být z čehokoli, u Staggu jsem viděl černě natřenou javorovou (nebo z něčeho takového, prostě tvrdší světlé dřevo), tady to bude asi to samé. Ostatně stejně jako u spousty lubských Cremon.
Krásný obrázek míval na webu Furch, bohužel mají stránky předělané, a už to tam není.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud někde uvidím roztřískané déčko, vyfotím to zevnitř. V létě jedu Berounku, takže tam možná něco takového potkám :D
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Vypadá to asi nějak takhle:
Přílohy
kobylka-kolicky.jpg
kobylka-kolicky.jpg (7.21 KiB) Zobrazeno 2191 x
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Ol'Dawg píše:Vypadá to asi nějak takhle:
Jo pěkný. Ten Furch tam měl vícero dobrých nákresů, snad to tam zase dají.

EDIT: www.furch.pl jsou pořád ty staré stránky
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“