Nahrávání z Kaoss Padu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
squrl

Nahrávání z Kaoss Padu

Příspěvek od squrl »

Zdravím,

předem se omlouvám za svůj amaterismus a prosím, mějte se mnou trpělivost :D Více méně jako slepý k houslím jsem se dostal za levno ke Kaoss Padu KP3 a teď se snažím přijít na to, jak vše zapojit a nastavit tak, abych mohl jím zefektovaný signál nahrávat zpět do PC, které bude zároveň sloužit jako jeho (signálu) zdroj.

Situace vypadá takhle:
DAW (Cubase) přehrává stopu(y) a z line out zvukovky jde nezprocesovaný signál na line in kaoss padu. Ten má už ale jenom line out, který buď použiju k připojení repro (a pak nemůžu nahrávat), nebo k návratu zprocesovaného signálu do line in zvukovky - což je ideální stav. Jak ale docílit toho, aby zvukovka "hrála" jen zefektovaný signál a zdroj šel jenom do Kaossu? Vyžaduje to nějakou speciální zvukovku, nebo na to stačí řekněme E-MU 0202? Jsou třeba nějaká speciální nastavení DAWu?

Díky moc za všechny rady,
squrl
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání z Kaoss Padu

Příspěvek od pavlii »

Předpokládám, že bude potřeba zvukovka se třemi/čtyřmi výstupy. Nevím, jaký signál zpracovává KAOSS, takže varianta "3" výstupy je pro MONO, varianta "4" výstupy je pro stereo.

V Cubase si vytvoříš 2 výstupní sběrnice (BUS), třeba BUS_KAOSS a BUS_MAIN. Ta pro KAOSS bude MONO nebo STEREO a bude k ní přiřazen jeden (dva) výstupy zvukovky. Ta pro MAIN bude mít přiřazeny druhé dva výstupy, do kterých jsou připojeny bedny (čili standardní výstup).

Předpokládám vytvořenou sběrnici, která má přiřazeny vstupy (odkud bude přiveden signál z KAOSSu).

Audio stopu s materiálem, jež má být procesován, nasměrovat do BUS_KAOSS, výstup z KAOSSu přivést na vstup zvukovky. Mít vytvořenou druhou audio stopu, která bude mít vstupy od KAOSSu a výstupy nasměrované do BUS_MAIN.

Slyšet bude jen procesovaný signál KAOSSem 8)

Pokud nemá 0202 ty výstupy oddělené (čili má-li 4 nezávislé výstupy), tak to s ní nepůjde.

P.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
squrl

Příspěvek od squrl »

Díky moc za vyčerpávající odpověď. V obou směrech se jedná o zpracování stereo signálu a Kaoss má line-in i line-out řešen pomocí cinchů, tzn. L/R. Pokud tě dobře chápu, 4mi vstupy myslíš (konektorově) 4x stereo jack, nebo 2x L/R cinch? Šlo by tebou popsané konfigurace docílit s E-MU 0404?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

VÝSTUPY - ne vstupy!!!

Ano, s 0404 to lze. Typ konektoru (jack, cinch) není rozhodující; je potřeba pouze koupit/nechat si udělat správný kabel.

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

Omlouvám se, že zas otravuju, ale za boha to nemůžu zprovoznit. Nemám absolutně žádnou předchozí zkušenost a pravěpodobně dělám všechno špatně.

Vytvořil jsem si druhý výstupní bus, viz obrázkek:

Obrázek

Název jsem ponechal výchozí ale z tvého popisu by to odpovídalo BUS_KAOSS

Vstup je tedy jeden, a to návrat z Kaossu

Obrázek

V projektu mám dva tracky, jeden zdrojový a jeden návratový. viz, obrázky.

Obrázek

Obrázek

Nastavení send/return pro tracky viz, červeně označená oblast. Takto docílím pouze toho, že nehraje zdrojový track a návratový track hraje po zapnutí monitoringu. Signál zpracovaný Kaossem se ale někde ztrácí a já kvůli své nezkušenosti skutečně netuším, kde dělám chybu.

Kdyby se případně našel někdo z Prahy, kdo by mi byl ochoten poradit na místě, rád zaplatím.

Díky za jakoukoliv radu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já jsem z Prahy - přesněji z jejího těsného sousedství :wink: Chybu vidím celkem jasnou a byť mi není jasné, jak se může výstupní sběrnice nastavit jako vstup, tak je řešení celkem prosté (předpokládám, že Audio 01 je zdrojová stopa a do Audio 02 se má nahrávat upravený signál):

Audio 02 má špatný vstup - tam musí být "Stereo In". Však to stačí vzít logicky (aneb jak jsem to psal): Audio 01 přehrává zvuk do "Stereo Out 2" -> odsud vedou kabely do KAOSS -> kabely z KAOSS vedou na vstupy zvukovky (Stereo In) -> Audio 02 nahrává zvuk ze "Stereo In" a přehrává ho do "Stereo Out", čili na hlavní výstup. Jedná se pouze o procesovaný zvuk z KAOSSu!!

Pokud chceš na výstupu slušet oba zvuky současně, nejsmysluplnější řešení je zřejmě ze stopy Audio 01 rozbočit signál ještě do dvou Sendů a panovat je L/R. Tím se dostanou na hlavní výstup, ale nebudou procházet KAOSSem.

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

Díky za trpělivost, bohužel, když to nastavím takhle, tak na návratové sběrnici není signál :(
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Není možné! Indikuje KAOSS příchozí signál?

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

Ano.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Takže KAOSS ho zpracovává; dá se nějak zjistit, jestli signál i vysílá ven, i když ho Cubase na vstupu zvukovky neindikuje?

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

výstup z kaossu jsem zkusmo šoupl přímo do monitorů a hraje to. jde mi z toho už hlava kolem...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Když pustíš něco do KAOSSu (cokoli třeba z CD nebo MP3 přehrávače), v Cubase vytvoříš Audio stopu, nastavíš jí ten Stereo In - tak indikuje vstupní signál?

P.

nzp

Příspěvek od nzp »

Zdravim, kdysi jsme měli kapelu, kde byl DJ + přes PC jsem občas spouštěl samply a efektoval ty gramce, midi pady a dva MC, tak si dovolim popsat to zapojeni. Sice používám Ableton + 4kanálovou kartu a jako efektor multieefekt, ale teoreticky, si myslím, že je to podobný:

Pro případ tento případ efektování jen přes šavle:
šavle 1 -------> zvukovka OUT 2 -----(kabel)-----> IN effectizer OUT ----(kabel)----> zvukovka IN 2 ----> šavle 2
Slovy: do šavle 1 jde normálně audio signál, tu posílám v Abletonu rovnou do výstupu zvukovky na 3/4 (takže neleze do masteru), z OUT 3/4 zvukovky leze kabel do IN efektoru, z OUT efektoru jde kabel do IN 3/4 zvukovky a nakonec v Abletonu je nastavena šavle na Audio IN 3/4, což je ten zefektovanej signál.

Pro případ zapojení přes sendy (pro možnost efektování vícero stop):
šavle 1 to send ---------> zvukovka OUT 2 -----(kabel)-----> IN effectizer OUT ----(kabel)----> zvukovka IN 2 ---(SW)----> šavle 2
Slovy: do šavle 1 jde normálně audio signál, tu posílám v Abletonu do Sendu 1, u Sendu 1 mám v Abletonu nastavenej výstup zvukovky na 3/4, z OUT 3/4 zvukovky leze kabel do IN efektoru, z OUT efektoru jde kabel do IN 3/4 zvukovky a nakonec v Abletonu je nastavena šavle na Audio IN 3/4, což je ten zefektovanej signál.

V obou případech samozřejmě je Master nastavenej na OUT 1/2, kde jsou monitory.

Ale bohužel přes žádný virtuální BUS sběrnice to nejelo - každá stopa a každej send se dá routovat přímo na v programu za běhu do různejch výstupů... Ale myslim si, že v Cubase pomocí těch sběrnic by to taky mělo jít...

Jestli jsem někoho zmátl nebo přispěl OT, tak se předem omlouvám.
Miluju české hudební akvárium včele s 30 revivaly Kabátů, 15 revivaly Tří Sester a 5 revivaly Divokýho Debilla!
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

V pohodě. Tady se nejedná o virtuální sběrnice (v Cubase), ale o standardní definici. Ableton to má zjevně jinak, ale popsané je to úplně stejně, jako Cubase verze :lol:

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

pavlii píše:Když pustíš něco do KAOSSu (cokoli třeba z CD nebo MP3 přehrávače), v Cubase vytvoříš Audio stopu, nastavíš jí ten Stereo In - tak indikuje vstupní signál?

P.
Ano, indikuje, ale jen když zapnu monitoring té stopy. Což je asi v pořádku, nevím, fakt jsem amatér...
Nemůže to být prostě tím, že s EMU 0204 nelze požadovaného výsledku dosáhnout? Fakt bych to rád nějak rozjel, nechce se mi ten Kaoss Pad prodávat :(

EDIT: zdá se, že zvukovka na ten druhý vytvořený výstup pro Kaoss prostě neposílá žádný signál...
EDIT2: ještě jsem si všiml, že když mám připojeny oba výstupy zároveň, sníží se na monitorech hlasitost zhruba na polovinu, že by ty výstupy nebyly oddělené?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Šmankote já mám teď pocit, že jeden z nás dvou je trochu mimo :wink: Pokud zapneš monitoring audio stopy a slyšíš zvuk z KAOSSu, tak to máš propojené správně a potom stačí danou stopu nastavit pro záznam
(červené kolečko) a jakmile se spustí nahrávání, tak v té stopě musí být nahráno to, co jde z KAOSSu (když je to slyšet).

To je železná logika a takto to prostě funguje :wink:

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

Jo, takhle to samozřejmě funguje, kdybych ale zároveň neměl na monitorech tu zdrojovou stopu, tak by to byl stav, kterého chci docílit...
pavlii píše:(červené kolečko)
Jsem sice amatér, ale zas až tak úplně blbej nejsem ;)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já tomu furt nerozumím :? dostals tady 2x návod, každý malinko jiný, ale ve výsledku myslím stejný. Pokud ti to furt nefunguje, děláš něco blbě - já si nemůžu pomoct. Monitoring jinak mít zapnutej samozřejmě nemusíš, to je jen pomůcka pro kontrolu a nahrávání nijak neovlivňuje.

P.

squrl

Příspěvek od squrl »

Samozřejmě si cením vaší pomoci ale prostě to nefunguje jak potřebuju, ať dělám co dělám.

Zdrojová stopa má output nastavený na vytvořený bus Kaoss
Návratová stopa má input nastavený na Stereo In a output na Stereo Out, což je main mix

Návratová stopa má signál jen v případě, že na ní zapnu monitoring, pak jde samozřejmě i nahrávat, ale pořád se přehává i zdrojová stopa, což je nežádoucí.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Bez zapnutého monitoringu to nenahrává? Nevěřím :!:

A tímto stylem NEMŮŽE být slyšet zdrojová stopa, protože nejde vůbec na výstup Main :!:

Ještě s odvoláním na postnutý obrázek projektu: nastavení u zdrojové stopy bych (pro jistotu) dal na "In = NONE" a "Out = Bus2". Nastavení cílové stopy v žádném případě nemůže býd dle obrázku - takže "In = Stereo In" a "Out = Bus1" :!:

P.

EDIT: S odvoláním na tento thread jsem naznačil kacířskou myšlenku, že problém bude v mixu zvukovky, čili mimo prostředí Cubase.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“