Bolest hlasivek

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Odpovědět
kostek

Bolest hlasivek

Příspěvek od kostek »

Zdravím věechny,

mám takový problém. Mutuji, chodím pravidelně do foniatra. Když zpívám tak půl hodiny, tak mi po půl hodině se sevře hlas a bolí mě hlasivky, nevíte z čeho to může být? A tak rád bych třeba zpíval i celý den, o prázdninách, když mám čas... :( Před mutací jsem mohl zpívat, kolik jsem chtěl, nevíte čím to je? :)..Díky David.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Bolest hlasivek

Příspěvek od Nero »

Jestli chodíš k foniatrovi, tak se ptej jeho - profesionála, který se ti na ty hlasivky může podívat, a ne lidí na fóru.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

kostek píše:Zdravím věechny,

mám takový problém. Mutuji, chodím pravidelně do foniatra. Když zpívám tak půl hodiny, tak mi po půl hodině se sevře hlas a bolí mě hlasivky, nevíte z čeho to může být? A tak rád bych třeba zpíval i celý den, o prázdninách, když mám čas... :( Před mutací jsem mohl zpívat, kolik jsem chtěl, nevíte čím to je? :)..Díky David.
přímo na hlasivky je homeovox. a za doktorem bych taky došla.
fates

Příspěvek od fates »

Jestli můžu poradit, tak v době mutace určitě nepřepínat hlas, ono se to za chvíli samo usadí,
víc se zatím věnuj dechovým cvičením.

V každém případě by ti to měl říct foniatr a pokud tam chodíš a nic ti neradí, změnil bych ho za lepšího.

Tu bolest co popisuješ bych opravdu nepřepínal dokud ti to mutování neskončí.
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

hele a nevíte někdo, co se stane s hlasivkama u chlapů, když je při mutování fakt přepínají? nastane nějaká degradace, a jak vypadá?
fates

Příspěvek od fates »

Tady jsou takové tři body mutace a samozřejmě mutují i ženy.

1. období předmutační – hlasivky jsou překrvené, hlas je ještě dětský, ale drsný, není
melodický
2. období mutační krize – hlas přeskakuje z dětské, vysoké polohy a hlavového rejstříku do
hlubokého prsního rejstříku
3. období postmutační – dochází ke stabilizaci hlasu

Když se budou přepínat můžou se hlasivky hodně poničit.

Jak přesně bude vědět asi foniatr, ale předpokládám že asi hodně.
Spiker.cz

Příspěvek od Spiker.cz »

mám podobný problém... je mi 16, hlas mám zatím takový krapet děcký, doufám že se usadí, snažím se zpívat bránicí a správně dýchat, ale i přes to mě hlasivky občas bolí, většinou po zkoušce s kapelou a mám takový vyřvaný hlas...
navíc, ale to už bude taková drobnost, v některých částech když zpívám začnu zpívat jak pila, jako kdyby nepovedený chraplák, když si tu samou část zaspívám třeba ještě 2-3x už to jako pila nezní, ale jak tomu předejít?
Obrázek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jestli ti je 16, tak se opravdu nedá čekat, že budeš zpívat hlasem jako vychlastaný čtyřicátník s cigaretami zabarveným hlasem. A pokud se to snažíš "simulovat", pravděpodobně přetěžuješ celé hlasové ústrojí, takže ve výsledku tě bolí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Spiker.cz

Příspěvek od Spiker.cz »

nenene právě že já se nesnažím zpívat chraplákem, to ani nechci, ale v určitých místech mi to tak nějak zachraplí samo, právě nevím jestli mám omezit mléko nebo nějakou stravu..
ale o to mi ani tak nejde.. trápí mě hlavně ta bolest krku no, je fakt že se snažím zpívat hodně výšky, protože s tím mojim chcípáčským hláskem vyzpívám výš jak kluci v kapele, nevim jestli je to tím že zpívám hodně ty výšky, nebo proto že zpívám špatně bránicí, jen doufám že mi to nějak trvale nepoškodí hlasivky... :|
Obrázek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jak ostatně píšu v každém threadu tohoto typu, pokud máš problém, a nevíš, čím to je, jdi za foniatrem. Teď ti to vysvětlí se 100% jistotou.

PetrPeter 1975 - 2008
Cindy

Příspěvek od Cindy »

spider, a co zavést přestávky? jestli řveš 3 hod denně tak by je to asi chtělo jako sůl...
Spiker.cz

Příspěvek od Spiker.cz »

Cindy píše:spider, a co zavést přestávky? jestli řveš 3 hod denně tak by je to asi chtělo jako sůl...
zpívám jenom když se sejdem jako kapela .. pátek, sobota, semtam neděle... doma cvičit nemůžu, nejsou podmínky :? nevím jestli by mi foniatr pomohl, řekl bych že na vině je technika zpěvu..
Obrázek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak si najdi učitele zpěvu. A pokud ten učitel bude solidní, tak tě většinou hned na začátku pošle k foniatrovi, aby se zjistilo, jestli můžeš v pohodě zpívat. Vcelku běžná praxe.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“