mám takový problém. Mutuji, chodím pravidelně do foniatra. Když zpívám tak půl hodiny, tak mi po půl hodině se sevře hlas a bolí mě hlasivky, nevíte z čeho to může být? A tak rád bych třeba zpíval i celý den, o prázdninách, když mám čas...
Bolest hlasivek
Pravidla fóra
Bolest hlasivek
Zdravím věechny,
mám takový problém. Mutuji, chodím pravidelně do foniatra. Když zpívám tak půl hodiny, tak mi po půl hodině se sevře hlas a bolí mě hlasivky, nevíte z čeho to může být? A tak rád bych třeba zpíval i celý den, o prázdninách, když mám čas...
Před mutací jsem mohl zpívat, kolik jsem chtěl, nevíte čím to je?
..Díky David.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Bolest hlasivek
Jestli chodíš k foniatrovi, tak se ptej jeho - profesionála, který se ti na ty hlasivky může podívat, a ne lidí na fóru.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
přímo na hlasivky je homeovox. a za doktorem bych taky došla.kostek píše:Zdravím věechny,
mám takový problém. Mutuji, chodím pravidelně do foniatra. Když zpívám tak půl hodiny, tak mi po půl hodině se sevře hlas a bolí mě hlasivky, nevíte z čeho to může být? A tak rád bych třeba zpíval i celý den, o prázdninách, když mám čas...Před mutací jsem mohl zpívat, kolik jsem chtěl, nevíte čím to je?
..Díky David.
Jestli můžu poradit, tak v době mutace určitě nepřepínat hlas, ono se to za chvíli samo usadí,
víc se zatím věnuj dechovým cvičením.
V každém případě by ti to měl říct foniatr a pokud tam chodíš a nic ti neradí, změnil bych ho za lepšího.
Tu bolest co popisuješ bych opravdu nepřepínal dokud ti to mutování neskončí.
víc se zatím věnuj dechovým cvičením.
V každém případě by ti to měl říct foniatr a pokud tam chodíš a nic ti neradí, změnil bych ho za lepšího.
Tu bolest co popisuješ bych opravdu nepřepínal dokud ti to mutování neskončí.
hele a nevíte někdo, co se stane s hlasivkama u chlapů, když je při mutování fakt přepínají? nastane nějaká degradace, a jak vypadá?
Tady jsou takové tři body mutace a samozřejmě mutují i ženy.
1. období předmutační – hlasivky jsou překrvené, hlas je ještě dětský, ale drsný, není
melodický
2. období mutační krize – hlas přeskakuje z dětské, vysoké polohy a hlavového rejstříku do
hlubokého prsního rejstříku
3. období postmutační – dochází ke stabilizaci hlasu
Když se budou přepínat můžou se hlasivky hodně poničit.
Jak přesně bude vědět asi foniatr, ale předpokládám že asi hodně.
1. období předmutační – hlasivky jsou překrvené, hlas je ještě dětský, ale drsný, není
melodický
2. období mutační krize – hlas přeskakuje z dětské, vysoké polohy a hlavového rejstříku do
hlubokého prsního rejstříku
3. období postmutační – dochází ke stabilizaci hlasu
Když se budou přepínat můžou se hlasivky hodně poničit.
Jak přesně bude vědět asi foniatr, ale předpokládám že asi hodně.
mám podobný problém... je mi 16, hlas mám zatím takový krapet děcký, doufám že se usadí, snažím se zpívat bránicí a správně dýchat, ale i přes to mě hlasivky občas bolí, většinou po zkoušce s kapelou a mám takový vyřvaný hlas...
navíc, ale to už bude taková drobnost, v některých částech když zpívám začnu zpívat jak pila, jako kdyby nepovedený chraplák, když si tu samou část zaspívám třeba ještě 2-3x už to jako pila nezní, ale jak tomu předejít?
navíc, ale to už bude taková drobnost, v některých částech když zpívám začnu zpívat jak pila, jako kdyby nepovedený chraplák, když si tu samou část zaspívám třeba ještě 2-3x už to jako pila nezní, ale jak tomu předejít?

- Nero
- Rádce
Jestli ti je 16, tak se opravdu nedá čekat, že budeš zpívat hlasem jako vychlastaný čtyřicátník s cigaretami zabarveným hlasem. A pokud se to snažíš "simulovat", pravděpodobně přetěžuješ celé hlasové ústrojí, takže ve výsledku tě bolí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
nenene právě že já se nesnažím zpívat chraplákem, to ani nechci, ale v určitých místech mi to tak nějak zachraplí samo, právě nevím jestli mám omezit mléko nebo nějakou stravu..
ale o to mi ani tak nejde.. trápí mě hlavně ta bolest krku no, je fakt že se snažím zpívat hodně výšky, protože s tím mojim chcípáčským hláskem vyzpívám výš jak kluci v kapele, nevim jestli je to tím že zpívám hodně ty výšky, nebo proto že zpívám špatně bránicí, jen doufám že mi to nějak trvale nepoškodí hlasivky...
ale o to mi ani tak nejde.. trápí mě hlavně ta bolest krku no, je fakt že se snažím zpívat hodně výšky, protože s tím mojim chcípáčským hláskem vyzpívám výš jak kluci v kapele, nevim jestli je to tím že zpívám hodně ty výšky, nebo proto že zpívám špatně bránicí, jen doufám že mi to nějak trvale nepoškodí hlasivky...

- Nero
- Rádce
Jak ostatně píšu v každém threadu tohoto typu, pokud máš problém, a nevíš, čím to je, jdi za foniatrem. Teď ti to vysvětlí se 100% jistotou.
PetrPeter 1975 - 2008
spider, a co zavést přestávky? jestli řveš 3 hod denně tak by je to asi chtělo jako sůl...
zpívám jenom když se sejdem jako kapela .. pátek, sobota, semtam neděle... doma cvičit nemůžu, nejsou podmínkyCindy píše:spider, a co zavést přestávky? jestli řveš 3 hod denně tak by je to asi chtělo jako sůl...

- Nero
- Rádce
Tak si najdi učitele zpěvu. A pokud ten učitel bude solidní, tak tě většinou hned na začátku pošle k foniatrovi, aby se zjistilo, jestli můžeš v pohodě zpívat. Vcelku běžná praxe.
PetrPeter 1975 - 2008