Trubka- nátisk

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Trubkař

Trubka- nátisk

Příspěvek od Trubkař »

Čau všichni, na trubku nehraju jako začátečník (alespoň ne úplný- hraju 3. rok) a už mě učitelé chtějí dát na první trubku (no jo, málo lidí...), nevíte jakými cvičeními si spravit nátisk?
To je takhle: Já přes tejden jdu do hudebky, tak hraju, pak víkend nehraju, v pondělí mám zas dobrej nátisk, pak ale začnu cvičit i doma a zase to jde dolů :(.
Předem díky, Trubkař ;).
Měli jste čest hrát s Lazarem Cruzem? Já jo ;).
gordon

Re: Trubka- nátisk

Příspěvek od gordon »

ahoj, nátisk neni nic jiného než výdrž a síla svalů na rtech a v blízkém okolí. ty svaly se chovaji úplně stejně jako ostatní svaly v těle, takže jde o to jakou maji sílu a kolik zvládnou kyseliny mléčné. Nejlepší rada je cvičit každý den, ale to je asi opravdu jen utopie. Dobré je svaly zatěžovat i mimo hraní, klasicky známé je posilování tužkou, nebo silné stisknutí rtů k sobě - na youtube je k tomu docela dost návodů. Hlavně to nepřehnat, znám kluky, co se dostali na konzervatoř, začali hrát jak šílený 8 a víc hodin každý den a pak z toho měli zdravotní problémy
majkla112

Příspěvek od majkla112 »

Souhlasím. Já osobně hraji každý den tak v průměru hodinu (někdy méně, někdy více) a teď jsem na to dojela, protože mám utahanou pusu a ani nemusím hrát 8 hodin. Jde o to, jak efektivní je trénink a jak si rozložíš jednotlivá cvičení. Jedno poctivě zahrané nátiskové cvičení bez ,,kiksů" ti dá určitě více, než 10 písniček. Někdy opravdu není na škodu ošidit ego a třeba si dát jeden den pauzu. Taky se nevyplácí podceňovat rozehrávání, když se dobře a poctivě rozehraju, sama se divím, jak mi to potom troubí. Důležité prostě je nic neuspěchat a postupovat po malých, ale jistých krůčcích. Sice se tě to asi netýká, ale pokud náhodou ano, tak rozhodně s trubkou nekombinuj jiné dechové hudební nástroje, kromě zobcové flétny, foukací harmoniky apod. Já jsem totiž hrála kromě trubky i na klarinet a domrvila jsem si tím doposud získaný nátisk. Na klarinetu totiž používáš jen spodní ret a na trubce oba, takže mám teď ten spodní ,,vypracovanější" a dělá mi to celkem problémy. Sanžím se to odbourávat. Celkem smutné ale je, že se nikdy učitel v hudebce nezmínil, že to vadí. Dokonce byl rád, že hraju na oboje.
Trubkař

Příspěvek od Trubkař »

Aha, tak vám díky za rady a dobré odpovědi, budu se tim řídit ;).
Měli jste čest hrát s Lazarem Cruzem? Já jo ;).
Adonnis

Příspěvek od Adonnis »

Ahoj, nevíte někdo radu?:
na trubku hraji 15 let, 30min denně, po C3 v pohodě, s trémou jsem nikdy problémy neměl, jsem i zpěvák a když zpívám, může být v sále 1000 lidí a nevadí mi to, ale u trubky mě vždy na živé akci, na které záleží přepadne chvění (rtů), a tón se též klepe. Nejsem urostlá postava, beru kvůli tomu vitamin Bb a Magnesium, na posílení svalů a nervoého systému, jak profíci radí. Nemáte typa, čím to může být? Protože je to škoda, natrénované mám vždy vše na 100%, trénuji pravidelně. Možná to může být i minulostí, kdy jsem měl stržený nátisk, který jsem opět vrátil.
Kdo ví jak na to, můžete napsat sem nebo na standout@seznam.cz.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“