Hartke 4x10 Transporter USA

Baskytarová aparatura ...
Odpovědět
Irismo

Hartke 4x10 Transporter USA

Příspěvek od Irismo »

Zdravím, uvažuju o koupi nové aparatury nejspíš tady toto
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum
nebo něco takového s čím bych mohl hrát někde živě. Momentálně vlastním kombo Behringer BXL900A 90W

Je to dobrá volba nebo raději něco jiného? díky za odpověď :)
Durin

Re: Hartke 4x10 Transporter USA

Příspěvek od Durin »

A co za zesilovač k tomu?
Předpokládám, že asi nechceš používat ten, co máš ve svém stávajícím kombu
Irismo

Příspěvek od Irismo »

nn ten nechci, chtěl jsem komplet novou aparaturu ale i v bazaru je toho dost ale nějak nevím nějsem v tomto zkušený ideální tak do 12 000kč ale tak dalo by se malinko překročit hlavně aby to hrálo i někde v kulturákoch a nějakých klubech
Durin

Příspěvek od Durin »

Promiň, ale myslíš to vážně? :lol:
Bez zesilovače nebudeš hrát ani doma :D

Dobře tedy:
Ten box, co jsi sem dal je vlastně takový velký reprák. Signál z elektrické baskytary je velice slabý. Proto se používají zesilovače, aby ten signál zesílily. Zesílený signál se potom pouští dále do boxu (to je ta bedna, na kterou jsi sem dal odkaz) a ta vydává zvuk.
Možná tě to mate, protože kombo je vlastně jen reprák. Není tomu tak. Kombo se tomu říká, protože je v té bedně "zkombinovanej" zesilovač i reprák, takže vlastně takové 2 v 1. Takže i v tom tvém kombu je zesilovač.
Abych to shrnul: Bez zesilovače nic nezahraješ, ani kdybys měl sebeaktivnější basu a sebesilnější box.
Durin

Příspěvek od Durin »

Rozhodni se tedy, jestli chceš opět kombo, akorát silnější, nebo zesilovač a bednu zvlášť.
Jestli už chceš nějakou aparaturu, která by ti déle vydržela, tak bych raději šel do zesilovače a bedny. Když koupíš silný zesilovač, tak do začátku můžeš koupit menší bednu, která ti bohatě vystačí. No a až ti přestane stačit, tak akorát vyměníš bednu, ovšem zesilovač ti zůstane. Zesilovač je vždy největší investice, takže to chce vybírat opravdu pečlivě a myslet hodně dopředu. Musíš si říct, co od toho zvuku očekáváš, co s tím chceš hrát (styl) a kde s tím chceš hrát.
Podívej se tady na fóru, je tu spousta témat o tom, co vybrat za zesilovač. Pokud bys nikde nic nenašel, tak piš do tohoto threadu.

Pokud toto nebylo nedorozumění, tak máš v tomhle relativně velké mezery. Doporučuji si pročíst fórum tady. O téhle problematice je toho tady spoustu. Není to jen o tom, přijít do obchodu, vzít nějaký zesilovač a nějakou bednu a to koupit, pak to doma zapojit a hrát. Musíš dávat pozor na spoustu věcí od výkonu, přes impedanci a i ten blbej kabel na propojení mezi zesilovačem a bednou nemůže být jen tak ledajaký.

Důkladně se kdyžtak tady na fóru poraď, abys neudělal ukvapený závěr, nekoupil něco špatně, a pak nelitoval :wink:
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

Durin to říká správně a má pravdu. Rozhodni se, co vlastně chceš a pak Ti můžeme poradit a taky Ti poradíme rádi. I nám tady kolikrát poradili a pak budeš o něco chytřejší. Stačí se zeptat :)
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Irismo

Příspěvek od Irismo »

No já jsem se spíš blbě vyjádřil, samozřejmě vím že bez zesilovaču se můžu na ten mobx akorát tak dívat a mám v plánu koupit něco co vydrží delší dobu a myslel jsem box + zesilovač ne kombo no a problém je ten že neívm co by mě stačilo hraju rock. Hrát bych s tím chtěl venku na zábavách a v kulturních domech
Durin

Příspěvek od Durin »

Tak to ti ale neporadíme, když sem hodíš akorát link na box.
Vždycky první se vybírá zesilovač a až když máš vybranej zesilovač, tak vybíráš box. Na zvuku se nejvíc podílí basa a zesilovač, box už je v podstatě jen reprák. Takže napiš, co máš za basu, s kým hraješ v kapele (počet kytar, bicák řezník/neřezník...atd) a můžeme ti pomoci vybrat zesilovač. Pak si můžeš vybrat box.
Taky by nebylo od věci, kdybys napsal, jaký zvuk basy se ti líbí. Hoď sem klidně nějaký linky na youtube se songama, ve kterých se ti líbí basa a určitě tu něco vymyslíme :wink:
S 12.000 by se něco vymyslet určitě dalo. Ještě taková důležitá věc: Chceš to všechno nové, nebo se nebráníš bazarovému? V bazaru je za rozumný peníz spousta muziky :)
Irismo

Příspěvek od Irismo »

Bazarovému se nebráním, máme 2 kytaristy, bubeník je řezník

http://www.youtube.com/watch?v=QgPz4KKGU0M tady je třeba ukázka toho co se mě líbí jinak zvuk takový né ani "kulatý" spíě výraznější
Basu mám Ibanez GSR180 BS 4 strunná
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

Venku, na zábavách a v kulturních domech zpravidla bývá zvukař, takže tam by stačil i menší výkon. Jestli s kapelou ale někdy hrajete i bez zvukaře, tak je potřeba větší výkon, aby byl zvuk kapely vyvážený a Ty se tam neztrácel (myslím hlasitostně)
S tím, co vydrží je to taky složitější, tady nejde říct kombo nic nevydrží a stack ano. Ty ale chceš stack, takže se zaměříme tam
S tímto boxem zkušenosti nemám, ale nepřijde mi příliš důvěryhodný. Samozřejmě je lepší se nejdřív zaměřit na zesilovač.Na bazaru je toho opravdu požehnaně, i tak je lepší se nejdřív poradit. Pokud Ti ale mohu doporučit (a mnozí možná řeknou, že pravdu nemám) zkus sehnat zesilovač nový, bednu pak klidně použitou, tak jsem to udělal i já. Dávej si třeba pozor i na dopravu. Původně jsem plánoval 2 reprobedny a pak mi došlo, že bych je neměl jak vozit, tak jsem pořídil jen jednu 4Ohm
Do 12.000,- si ale myslím, že seženeš ve velmi slušné kvalitě jen kombo (možná mne zase někdo opraví). Viděl jsem na bazaru kombo Ampeg, 3 lampy, 2 10" reproduktory a k tomu velký výkon 600W a hornou a to by taky stálo za zvážení. To kombo je tam za 13k.
Zkus se ještě zamyslet, projeď si obchody, recenze a pod. a kdykoliv se zeptej
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Durin

Příspěvek od Durin »

Do 12.000 sehnat nový zesilovač a bazarovou bednu by mohl být docela problém. Jestli chceš dobrý zesilovač, tak jen za něj dáš minimálně 12ku, nemluvě pak o nějakých pár tisících za bednu.
Prý hraje dobře tenhle Markbass http://kytary.cz/markbass-lm-250/HN103412/
Pak by ti teoreticky zbylo ještě 1200 na box a když bys ještě něco přihodil, tak by ti to mohlo vyjít. Otázkou je, jestli bude 250 W stačit a jestli to těch 250 W opravdu dává.
Co já za sebe můžu potvrdit je akorát tenhle EDEN http://kytary.cz/eden-wtx264/HN111215/, jelikož na něj hraju. Ale EDENy maj svůj specifický zvuk, takže by se ti to možná nemuselo líbit, anebo by se ti to právě líbit mohlo. Jestli jsi z okolí Prahy, tak si zkus zajet do kytar.cz, kde maj opravdu široký sortiment zboží na vyzkoušení přímo na prodejně. Dívej se po zesikách v tvojí cenové relaci a zkoušej, co se ti zvukově bude líbit.

V tě tvrdší hudbě se většinou prosazujou značky Ampeg, Gallien-Krueger, Markbass, ale rozhodně to není pravidlo. Já třeba hraju metal a hraju na EDENa a taky to zní dobře :wink:
Irismo

Příspěvek od Irismo »

Jsme z druhé strany republiky (UH) jinak těch 12000 bych překročit mohl. Jinak jsem ještě přemýšlel nad výhodou komba a boxu+hlavy. Nevím teda co by bylo lepší jestli koupit přímo kombo už dobré.Na akcích máme zvukaře
http://kytary.cz/ashdown-mag-c210t-300-evo-ii/HN107354/

pročítal jsem si tady nějakéré témata ale už jsem z toho zmatený :oops: měl bych si to něchat projít hlavou.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Durine padly mi do oka dve hlasky ta prvni "box uz je jen v podstate reprak" a druha "pry hraje dobre tenhle Markbass". Obe me dost rozesmaly :D Navic jsi Irisma krasne udelal cloveka co zapojuje aparaturu poprve v zivote :D

Mno tak prvne...box se podili na zvuku velkou merou, obzvlast pokud to nebude jen pro tve ucho. Neni nic horsiho nez kdyz ti kvalitni zesak i s basou (coz tedy stoosmdesatka od Ibanezu s prominutim neni, ale tim si tedka nelamme hlavu :) ) zruinuje zvuk repraku.
Cimz chci navazat na "nejakych par tisic" za bednu...pokud bys dal "par" tisic za bednu, pocitej ze to bude, co se te zminovane kvality tyce, krok docasny. Ne na veky. Kvalitni bedna (kterych bohuzel neni tolik jak by se mohlo zdat) stoji taky dost penez. Ale to je jeste budoucnost. Zpet k hlave\kombu.

Markbass doporucuji, ale jak vsude opakuji - hodne hifi zvuk, ktery ti prakticky zesili zvuk basy, nicmoc neprida ani neubere. Proto se bojim ze se svou basou by jsi z toho byl neprijemne prekvapen, hlavne za ty prachy. Holt ne vsechno je prasidlo typu Ampeg, ktery ti z kazde basy udela prakticky stejny sound.
Navic tenhle maly MB 250 je podle me az moc maly.

Ashdowny jsou moc pekny. Pokud jde o hlava\box vs. kombo, jedna se hlavne o otazku image, nicmene z praktickeho hlediska je lepsi hlava+box, kdy pri kvalite o jake mluvime nejsou komba o moc mensi nez samostatny box s hlavou, navic neni nic lepsiho kdyz budete hrat nekde daleko, poptat se ucastnicich se basaku co tam kdo bude mit za bednu a vzit jenom svou hlavu a pujcit si cizi box, cimz zaroven ziskavas vetsi rozhled o tom jak co hraje.

A projit hlavou si to urcite nech, neni nic horsiho nez pri nakupu drazsi (a koneckoncu jakekoli) aparatury nekdo koupit prvni (ci druhou) vec co mu kdo poradi.. Pokud nemas zkusenosti, vyzkouset, vyzkouset, vyzkouset. :)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Durin

Příspěvek od Durin »

Samozřejmě, že jsem to zjednodušil. Ano, box ti zvuk zkurví, když je nekvalitní. Nemyslel jsem to z hlediska kvality reprodukce, ale z hlediska charakteristiky zvuku. Box se ti na barvě a charakteristice zvuku už tolik nepodílí, jako basa a zesík. Autor zde shání za menší peníz zesilovač a bednu. Předpokládám tedy, že chce zesilovač koupit dobrý a bednu nějakou do začátku, přičemž až bude majetnější, koupí lepší. Tak jsem to zde také uváděl, že by to mohlo být fajn
Když koupíš silný zesilovač, tak do začátku můžeš koupit menší bednu, která ti bohatě vystačí. No a až ti přestane stačit, tak akorát vyměníš bednu, ovšem zesilovač ti zůstane.
Co se týče toho Markbassu, tak je tam důležité to slůvko "prý". Já vážně nevím, jak hraje, možná je to fakt na nic, zkušenosti s ním nemám :D

S tvým posledním výrokem "Pokud nemas zkusenosti, vyzkouset, vyzkouset, vyzkouset." však souhlasím na 100 tisíc % :P
Irismo

Příspěvek od Irismo »

Tu basu co vlastním jsem koupil před více než 2 lety do začátku, samozřejmě že ji nebudu mět furt časem koupím jinou ale to je teď vedlejší ono co jsem se díval a četl tady na fóru tak je asi těch 12 000 opravdu málo takže ještě popřemýšlí popřípadně bych překročil ale orpavdu rovných 20 000 do toho nedám :) to už by bylo na mě moc no :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“