Poprvé ve studiu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Poprvé ve studiu

Příspěvek od PinHead »

Zdravím,
můžu se zeptat, jak to chodí ve studiu při nahrávání? Vím, jak blbej je to dotaz, ale za týden jdeme s klukama do studia a já vůbec nevím, jak to bude probíhat, co se nahrává nejdřív (nebo se nahrává dohromady?

Zatim je pro mě studio opředený blbostma a legendama typu Hendrix, AcDc, Led Zeppelin a hromady koksu, chlastu a holek :lol: :lol: rád bych se teda dozvěděl, jak to doopravdy chodí. Díky :-)
Dean Icon ftw.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Poprvé ve studiu

Příspěvek od pavlii »

:lol: :lol: ta závěrečná definice je celkem cool. Nicméně jak to chodí, řekněme obvykle (s tím, že každé studio to může mít krapet jinak, záleží na zvyklostech, na možnostech a i vzájemné domluvě zvukař-kapela):

- nahraje se rytmika, čili bicí s basou (dle možností nejlépe do třeba předpřipraveného kytarového doprovodu). Ideálně pomocí sluchátek.
- dál se pokračuje na sluchátka - doprovodná kytara, klávesy, klavír...prostě harmonické části.
- sólová kytara, klávesy, efektové zvuky.
- do hrubého kompletního materiálu zpěv; obvykle nejdřív hlavní linka a do toho vokální doprovod nebo zdvojovačky.

Obvykle se doprovodné linky (zejména kytary) tzv. "zdvojují", čili kytarista se donutí nahrát věc 2x za sebou (co nejpřesněji a nejvíce stejně :wink: ). Koneckonců se toto dá dělat i se zpěvem (nebo s některými částmi zpěvu) apod.

Pokud se během natáčení vyskytne myšlenka (dohrávka, FX zvuk apod.), nahraje se to v nejbližší vhodné chvíli.

Každopádně chce to mít perfektně připravený materiál, být dobří hráči (nebo mít dost peněz pro studio či smířit se s myšlenkou ne-úplně-dokonalého výsledku), být maximálně precizní a v neposlední řadě se snažit být co nejvíce komunikativní směrem ke zvukaři (a on vám to s největší pravděpodobností bude i oplácet), takže atmosféra bude veskrze pozitivní, což je při natáčení to potřebné!

Hodně štěstí a nezapomeňte se pak pochlubit :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Mrkni třeba sem pro pár dobrých rad: http://www.unart.cz/studio/ "info pro kapely"
Je třeba mít promyšlené aranže, často se po smíchání zjistí že se to mezi sebou různě mele... Proto je dobré si udělat doma nebo ve zkušebně "předprodukci" - nahrát si třeba (nejen) kytarové party do metronomu (poslouží jako podklad pro nahrávání rytmiky), vyzkoušet tempo, dvojhlasy atd... Záleží na jaké úrovni to studio je (opravdu studio nebo nějaká garáž s ukradeným Cakewalkem...) a kolik na to máte peněz/času - čím víc tím líp - nicméně velice doporučuju dělat první nahrávky (dema) na živo. Tam se zjistí (někdy bohužel) jak kapela vlastně šlape atd.
Pokud je zvukař zkušený, rozhodně si nechte poradit se zvukem - zejména kytaristi s hustomegagainodrtivým (pa)zvukem a překypujícím sebevědomím. Já nechávám minimálně z 90% zvuk kytary na zvukaři (kterého dobře znám a je to vynikající kytarista...)
Jestli nemáš kvalitní aparát, zkus si půjčit aspoň kvalitní box, ale ne za každou cenu - že seženeš Rectifiera a přitom jsi doteď hrál na tranzistorové kombo s Metalbzoonem...
Nejraděj nahrávám kytary v režii při odposlechu z monitorů - sluchátka nesnáším. Někomu může vyhovovat sedět před vytaveným 200W maršálem jak Garry Moore...
No a na chlast a další omamné jedy zapomeňte pokud má výsledek stát za něco. Dobrá nálada a uvolněná atmosféra je žádoucí, ale rozhodně je nutné být při smyslech... a cizí elementy (holky) bych radši taky vyloučil - 60. léta jsou pryč a ke slávě vede jen tvrdá práce... 8)
Ať se daří.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

No a ještě jsem zapoměl - je třeba mít v 100% pořádku nástroje. Nové struny u basy udělají téměř zázrak. Na el. kytaru třeba osobně nemám rád zvuk fungl nových strun, ale spíš pár dní natažených a mírně hraných, u čistých zvuků a akustiky to naopak je vhodné, ale zkreslení je s čerstvýma strunama hnusné. Ideálně nové blány na bicí, bubny samozřejmě naladit, všechno promazat ať nic nevrže... Po převezení do studia se stejně rozladí, tak je třeba je ještě doladit. No a když jsme u toho ladění - všichni laďte často a podle jedné ladičky !
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PinHead »

Díky :)

....jdu cvičit :D
Dean Icon ftw.
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

Ve větším studiu jsem nebyl, ale z vlastní zkušenosti nahrávání kapely můžu potvrdit, že absolutně nejdůležitější ze všeho je připravenost! Když onen člověk bude nahrávat jeden part po sedmý a pořád blbě, zvukaře (lépe řečeno aranžéra/producenta) to už taky přestane bavit a tím je celá klidná atmosféra tatam...pak už příjme cokoliv, co bude nějak "přijatelně" zahraný, jen ať už to má za sebou. A TO JE PŘESNĚ ŠPATNĚ. To znamená, že nelezte do studia dřív, než si bude bubeník (stejně jako ostatní) perfektně rozumět s metronomem a budou přesně promyšlené přechody, breaky, ukončení atd...Pak taky může vzniknout to, že bubeník trochu zaimprovizuje, nevyjde mu to, zazmatkuje, ale dostatečně to zakreje, a až budou nahrávat ostatní, ty přechody budou rozházený, nebudou sedět, každý si tam bude hrát "to svoje"....není to hezký

Držim palce!
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PinHead »

pavlii: na bandzonu už by to snad mělo být, kapela Carcasson. Je tam strašně moc drobnejch i větších chybek, holt za víkend se to nestihne uplně vyčistit a krom toho nejsme virtuozové. Ale jako demo to snad postačí a za ty prachy (cca 900 na osobu)... ;-)

rain: nahrávali jsme ve studiu Shaark v Bzenci. Můžu říct, že se mi to líbilo, zvukař pomáhal jak se dalo a byl ochotný, prostě super spolupráce, navíc zafungoval i jako producent, když navrhoval dvojhlasy a různý vylepšení. Se zvukem si pohrál docela dobře, řekl bych - na to jak to znělo naživo je to smíchaný dobře. Nakonec jsem si box nesehnal a byl nucenej nahrávat na toho Frontmana - hrůza zvuk. Nahráli jsme všechny songy naráz, naživo, aby byla hotová rytmika (bicí a basa byly nez chyb) a kytarový kiksy (že jich bylo) se pak přehrály.

Hodně překvapenej jsem byl tím, co všechno jde vykouzlit přes počítač. V podstatě všechno jde opravit jenom v nějakým programu a jde to mnohem rychlejc. Všechny sóla a opravy jsem tam nabouchal asi za hodinu a chyby se opravovaly dost snadno, to jsem fakt koukal.

Ohledně chlastu a omamných látek - strašně jsme to podcenili :-D S basákem a druhým kytaristou jsme v podstatě v sobotu v 6 večer měli hotovo a mohli se pořádně zmastit, ale nebylo čím :-D kdyby mi někdo řekl, že za sobotu a neděli bude v odpadkovým koši 7 krabiček cigaret, papír od kafe a 4 flašky od vincentky, tak bych se mu asi pořádně vysmál.
Dean Icon ftw.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“