Dr.Boogie tak trochu simulace Mesa.

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
gamur

Dr.Boogie tak trochu simulace Mesa.

Příspěvek od gamur »

Zdravím Vás,
chtěl bych se zeptat zda to někdo postavil a na nějaký zkušenosti s tímto efektem nebo se stavěním vůbec. Chtěl bych tady taky pro nás začátečníky sem dát několik poznámek ke stavbě, součástkám(označování kondenzátorů aj.) a různých problému s kterýma jsem se potkal. Mám ho postavený na nepájivém poli. Takže experimentuji s kondenzátory a odpory(zvukem).

No věc se má tak že jsem se jednou rozhodl, že bych se mohl podle nějakého návodu pokusit vyrobit efekt prostě jen takový pokus,prohledal jsem spoustu fórumů a stránek se schématy návody . Vybral jsem si efekty a kupoval součástky a nářadí. No a zde přichází ta strašná věc těch nadšenců, kteří si myslí že postaví něco za pár korun. Je to velký omyl. Koupil jsem součástky u nás v prodejně kde prodávají satelity a podobnou techniku tak tam mají od všeho několik kusů o kvalitě budeme mluvit později. Samozřejmě jsem narazil u většiny projektů na to že některé součástky jsou zde u nás nesehnatelné a dost blbě nahraditelné neb moje znalosti možná zatím nejsou na takové úrovni abych ten projekt mohl změnit,upravit. Takže z toho zbyl jen nějaký ten distortion fuzz aj. Nakupoval jsem samozřejmě i nářadí koupil jsem hrotovou pájku, odsavačku cínu, nepájivé pole, cín kalafůnu ,kuprexit ,chemii na leptání ,držák na pájku, držák na pájení, multimetr no a zato už by nějaký ten efekt byl to mě věřte. Ale mě to nevadí já jsem do toho bastlení zbláznil, asi. Jsem basák takže jsem našel schéma a návod na Tech 21 fulldrive nakoupil zase ty "kvalitní" součástky a snažil se to postavit na nepajívém poli neboť jsem si říkal než to stavět rovnou vyzkouším to nanečisto jak to bude znít. Dal jsem to dohromady odpory operační zesilovače,foliové, keramické kondenzátory, žádný rozdíl ani to v návodu není pořádně vysvětlené nebo jsem si myslel že je to jedno a ono to sice hrálo, ale tak divně,toho šumu ruchů pískání aj.,který je možná také způsoben nepajívým polem a propojováním , ale především si myslím že keramickými kondenzátory a mizernýma odporama. Takže jsem z toho byl trochu rozčarován a začal trochu pečlivěji vybírat součástky(taky se o ně zajímat) u nás v krámě tak jsem zjistil, že až na pár součástek to opravdu nakupovat zde nejde. Začal jsem ty součástky trochu lépe poznávat i když značení kondenzátorů je mě u některých výrobců opravdu hádankou. Začal jsem taky rozebírat staré televize nějaký ten záložní zdroj, telefóny dokonce i fax tiskárnu aj. Takže jsem zjistil že i Tesla vyráběla dobré kvalitní odpory včetně Germaniových diod,foliových kondenzátorů aj. Tesla, je Vám to k smíchu to by, ale nemělo. Sehnal jsem na stavbu kvalitní zelené Tesla odpory pro audio techniku , jiné z těch lepších jsem nesehnal nebo nevím které nebo se mě shánění zdálo příliš složité. Jenže jsem zjistil že jsou poněkud větší což si žádá změny ve velikosti DPS. Nainstaloval asi tak 5 programů na navrhování DPS každý má něco každému i něco schází.
Distortion jsem postavil zněl docela dobře i z těch mizernejch součástek dokonce jsem i vyleptal DPS ,ale to zkreslení mě nijak zvlášť neoslovilo byl to takovej čajíček takže jsem hledal dál a narazil na Dr.Boogie.
Ten Tech 21 bass fulldrive jsem postavil na nepájivém poli rozebral a dávám dohromady součástky ty nejlepší až to bude tak ho postavím možná někdy.
Dr.Boogie jsem postavil na nepájivém poli a nakoupil spoustu různých kvalitnějších součástek i v trochu větším množství určitě by za to byl alespoň Boss ML-2. To zkreslení mě docela dostalo jen jsem samozřejmě nesehnal některé součástky kondenzátory o určené kapacitě tak jsem je nahradil keramickými. A v tom je ten problém .Ten efekt byl stašně hlučný(šum)myslel jsem že je to nepájivým polem ,omyl, sháněl jsem hledal vzal jsem právě již zmíněné kondenzátory Tesla o trochu jiné kapacitě a ejhle ono to najednou je tak krásně tiché nadherně zkreslené. Co z toho pro nadšence začátečníky jako jsem já. Poučení že ty návody jsou kolikrát jen opravdu hrubé návody a zbytek je experiment za docela jiné peníze a musí se v těch součástkách opravdu člověk vyznat. Jinak to nemá cenu nebo má, ale za trochu víc peněz než si člověk myslí.
Krabku za 300 ani 500 z pořádným metalovým zkreslením prostě nepostavíte na to zapomeňte možná tak nějaký ten fuzz distortion do krabičky od rybiček :D . Zapomeňte na to že postavit si efekt je finančně výhodné(pro radost jak zabít čas když prší ano), možná tak pro lidi co to dělají na kšeft pro druhé a postaví to i pro sebe a hlavně co to perfektně ovládají. Samozřejmě pokusům a nadšeným experimentů se meze nekladou, ale určitě nepočítejte s tím že objevíte Ameriku za 5kč.
No to je zatím asi tak vše samozřejmě zde budu dál dávat své poznatky se stavbou tohoto efektu popřípadě i zvukové ukázky možná i nějaký ten návod(lépe poznámky ke stavbě). Pokud samozřejmě máte zájem nebo nějaké poznatky ke stavbě Dr. Boogie sem s tím. Doufám že jsem to napsal dobré sekce. Zatím čágo.

http://gaussmarkov.net/wordpress/circuits/dr-boogey/

Dále jsem narazil na tenhle preamp Mesa zni suprově, ale tam se cena za materiál bude pohybovat tak něco mezi 3000-4000kč a těch Volt je tam tak trochu na zabití a navíc sehnat kondenzátory folie v oleji problém. Takže je otázka zda se to vyplatí.
http://diy-fever.com/amps/mesa-mark-iic-preamp/

Pokud by jste se chtěli podílet na nějaké stavbě dejte vědět můžeme se dohodnout.
Pro dnešek toho bylo více než dost.
Charlie88

Re: Dr.Boogie tak trochu simulace Mesa.

Příspěvek od Charlie88 »

Čus, právě se chystám stavět Dr. Boogie. Podle které DPS si to dělal? já narazil na dvě. Jedna co tu máš ty (ten první link) a druhej uplně šílenej kde chyběla dioda a hodnoty odporů a kondíků taky neseděly podle schematu. Ted jde o to, jestli to je chyba v navrhu a osazeni DPS nebo jestli si s tim uz nekdo pohral a doladil zvuk "k dokonalosti"... Můžeš mi poskytnout DPS kterou si stavěl ty? Třeba v eaglu nebo jiném programu. Taky mě na tom efektu dostává to zkreslení, proto ho chci zkusit postavit. Tvoje zkušenosti po použití "kvalitnějších" součástek? Hmm? A co se týče té Tesly. To je podle mě nejlepší firma co kdy byla. Stavim momentálně kytarovou hlavu, předzesilovač s 2x ECC83 a 1 x ECC82 + koncovej stupeň vykuchanej ze zesiku Tesla AZK240. Ten zesik má 2 x 400W, čistej tranzistor. Tak uvidim co z toho vyleze jakej bude výslednej zvuk. Podle mého by to měla být slušná hlava s nádechem lampy a sílou tranzistoru.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“