Zdravím,
jelikož jsem si po delším čase našetřil větší obnos pěněz, přemýšlel jsem, že zainvestuji do činelů. Ovšem nechci už žádné základní řady viz např. kterou vlastním : Paiste 201 Bronze. Chtěl by jsem něco lepšího, něco i do budoucna. Vím že záleží na hodně faktorech, např. na muzice kterou chci hrát, jaký zvuk chci z těch činelů dostat a tudíž je to spíše otázka vkusu , ale i tak by jsem se chtěl zeptat na rady a zkušenosti vás, kteří máte nějakou praxi a zkušenosti. Teď k věci. První asi co bych měl vyřešit jsou stojany. vlastním 2 rovné stojany na činel. Nevím jestli je lepší jsi koupit přídávná ramena a rozšiřit jsi to, nebo jsi koupit celý stojan a dále pak jaký stojan. Vzhledem k financím a i k využití pokud možno nejlepší variantu. Ze začátku bych jsi koupil lepší hajtku, crash ride a časem nějaký splash, čínu atd.. Tak by jsem rád věděl s jakou značkou máte skušenost. Co jsem tak přemýšlel je značka Turkish. Vím a co se tak dívám na fora tak nejvíce slyším značku Anatolian, nebo Sabian aj. Ale chtěl jsem se zeptat i na tuhle značku Turkish. Zkoušel jsem se i podívat po činelech, u kterých se mě líbil zvuk a celkově jse mi líbily a to činely značky TRX viz odkaz.http://trxcymbals.com Ovšem tyhle činely jse nedají nikde sehnat v ČR a nákup ze zahraničí jsem vyloučil.
Předem bych chtěl poděkovat za názory a rady..
Ahoj, já jsem si sehnal crash PAISTE 2002 starou řadu a nemužu si stěžovat.. hraje nádherně. Pak mám ještě fast crash od ZILDJIANu a ten opravdu taky hraje pěkně a přitom to není nic moc extra řada (zxt). Ride mám od MEINLu a ten taky krásně hraje (ale je z 80 let, který se již nevyrábí). Jinak určitě veliké zkušenosti s ANOTALIANama bude mít Monča a ta ti tu na ně určitě nechá pořádnou recenzi
MAPEX VX-plasma limited edition AXL v440 modern bass DVP
Pořádnou recenzi asi ne, ale rozhodně si myslím, že ANATOLIAN není vůbec zlá volba. jasně, zvuk činelu je vždy kompromisem mezi nabídkou výrobce a uchem bubeníka... v našich podmínkách ale bohužel i obnosem, který můžeme za ten kousek postrádat. Anatoliany si vydobyly své dobré jméno na našem trhu poměrně nedávno ale zato se usadily velmi rychle ve špičce toho co náš trh nabízí. proč?? je to prostě "turecká" škola činelů ( a jak všichni víme nejen z pohádek Tisíce a jedné noci, nejen z těch všech létajících koberců a džinů v lampách) je turecko od nepaměti zaslíbeno všem těm gongům, zvoncům a podobným ůkovovým" bicím nástrojům. Zvolit Anatolian znamená de fakto vlastnit kvalitou ZILDJIAN, ale cenově na tom nikterak netratit. jak to je možné? prostě u Zildjianů (stejně ale jako u jejich rivala PAISTE) se už platí hodně za světově proslulou značku a navíc je to mega firma. Anatolian je o velký kus menší a také se (zatím) platí rozumně jen nezbytně nutná suma za skutečný materiál, práci, distribuci a menší zisk.
Nebudu ti zde doporučovat konkrétní řady a modely. To chce osobní návštěvu u distributora (prodejna) a sám si oťukat a vybrat. každý kus je totiž velice unikátní. Nabídka však uspokojí takřka každého
I moje kamarádka, kolegyně Kajda o tom ví dost.... nejen že Anatoliany sama, stejně jako já, už pár let používá, ale navíc ve škole, kde učí, mají její žáci k dispozici činelový park výhradně téhle značky
V každém případě ale konkrétně k myšlence, pořídit si nejdříve hihatku, poté ride a následně ostatní případné plechy.... ANO rozumné, praktické, zkušené!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
For DAVE: K těm stojanům. Pochopitelně je celkem praktické a i finančně snad zajímavé, využívat takové ty multistojany, případně dodatečná přídavná činelová ramena. Záleží všakna tom, jaké stojeny to celé ponesou. Určitě to chce když ne top produkt, tak něco z hodně vysoké řady značky, kterou si zvolíš. Vím, je to o penězích, ale investice do kvalitního stojanu se vyplatí!! Pochopitelně mluvím o masivním robusním stojanu, nejlépe šibenici, určitě s dvojitýma nohama, oceníš určitě i paměťové zámky, nebo nějaký lepší systém nastavovacích prvků.... takový stojan bude sloužit hodně dlouho, vydrží i nešetrnější zacházení a bez problému unese i nějaké 2-3 kousky i těžších činelů větších velikostí. každopádně už někde u 2 stojanů a na každém eště třeba 2 přídavná ramena, tak tam ž bych osobně zvažovala stojany neřešit a kouknout se po bicí rampě. nevíme o tvé soupravě nic, tedy ani rady nemůžou být konkrétní.
Chcešli ale typ na vyzkoušené dobré značky, tak de fakto všechny známé velké firmy dělají ve všších řadách solidní železo. Já používám výhradně GIBRALTAR, ale mám vyzkoušenou i valitu stojanů PEARL, TAMA, MAPEX a dokonce i YAMAHA, i když u téhle značky se nemůžu zbavit pocitu předraženosti. Ze stejného důvodu ( a bez zkušenosti osobně) bych se kvalitou nebála stojanů DW, ale cena by mohla být problém.....
Možná teď budu mnohými pranýřována, ale neodpustím si typ na jeden hodně cenově přijatelný, no kvalitou velice vydařený kousek od firmy, jejíž jméno nahání mnoha bubeníkům osypky a orosí se jim čelo..... je to STAGG řady 1000 !! hajtkový stojan z té řady jsem dostala do ruky víceméně náhodou spolu s jinými věcmi přez inzerát a fakt se povedlo udělat kvalitní kousek, co má veškeré možné vychytávky vysokých modelů známých firem a cenou je to za hubičku. Puvodnímu majiteli nějaký čas sloužil, já jej po kšeftech tahala asi dva roky a z domu šel až ve chvíli, kdy jsem přezbrojovala své železo komplet do GIBRALTARu. Nicméně stojan hh z druhé nejvyšší kategorie Gibraltaru, co mám te´d, má ceníkovou cenu o kus výš, ale uživatelský komfort toho STAGG 1000 nedosahuje... to musím sportovně přiznat.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Dave245 píše:Zdravím,
jelikož jsem si po delším čase našetřil větší obnos pěněz, přemýšlel jsem, že zainvestuji do činelů. Ovšem nechci už žádné základní řady viz např. kterou vlastním : Paiste 201 Bronze.
Dobrá myšlenka!! Chválím.... každopádně koukej mezi produkty na to, aby základní surovinou byla kovová slitina označovaná jako B20!! Ať už je poté zpracována a opracována jakoliv, ať už to posléze nese jakékoliv logo, je to ta nejkvalitnější ze dvou surovin, ze které se dělají plechy, o kterých už můžeme mluvit opravdu hrdě jako o hudebním nástroji a ne jako maketě nástroje!
B20 je jakési "nestrojařské" označení materiálu a značí poměr cínu a mědi. Nesouhlasím s tím že na zpracování potom už nezáleží a už vubec ne s tím že je to "nejkvalitnější" slitina. B8,B12 atd. jsou sice jiné poměry ale jsou stejně "kvalitní" a plechy z toho jsou špičkové pokud jsou správně vyrobeny.. Ze jsou poměrem cena/kvalita na tom huře to je tím že němci nebo švýcaři jsou prostě dražší.
Zpracování materiálu je důležité. Turci to dělají tradičně litím, němci a ostatní používají u nižších řad polotovar plech. Obávám se ovšem že i u vyšších protože jsou to nenažranci.
pehve píše:B20 je jakési "nestrojařské" označení materiálu a značí poměr cínu a mědi. Nesouhlasím s tím že na zpracování potom už nezáleží a už vubec ne s tím že je to "nejkvalitnější" slitina. B8,B12 atd. jsou sice jiné poměry ale jsou stejně "kvalitní" a plechy z toho jsou špičkové pokud jsou správně vyrobeny.. Ze jsou poměrem cena/kvalita na tom huře to je tím že němci nebo švýcaři jsou prostě dražší.
Zpracování materiálu je důležité. Turci to dělají tradičně litím, němci a ostatní používají u nižších řad polotovar plech. Obávám se ovšem že i u vyšších protože jsou to nenažranci.
PEHVE, kolego, blbě si mě pochopil!! Já taky nikde netvrdím, že "na zpracování nezáleží"!!! To si piš že záleží, a kurňa že hodně záleží!!! Jen jsem napsala jinými slovy, že sebelepší zpracování nekvalitního matroše prostě není dobré. tedy když chce tazatel koupit kvalitnější plechy, lepší než ty základní řady (jak uvedl třeba ty 201ky) tak že by se měl v každém případě koukat po plechách z materiálu B20!! tam je prioritně šance, že to nebude průser a že to má šanci být dobré! To, jak se s tím pak dál poperou dělníci v té které firmě, to už je výrobní "finta" každé firmy jestli to budou kovat, tepat, soustružit... za studena, za tepla, nechávat surový povrch nebo hladit a leštit,.... prostě to už záleží na tom kterém modelu, druhu a kusu tíé které firmy!!!
Promiň, ale dokáže mě přímo doběla vytočit, když mi někdo podsouvá myšlenky, které netvrdím!! U tebe, Pehve, mě to mrzí vážně hodně, neb jsem si myslela že mě docela znáš a že když nedokážeš pochopit co píšu, tak alespoň že je tijasné, že takovou kravin jako že "na zpracování nezáleží" bych určitě neřekla!!!
pehve píše:B20 je jakési "nestrojařské" označení materiálu a značí poměr cínu a mědi.......... už vubec ne s tím že je to "nejkvalitnější" slitina. B8,B12 atd. jsou sice jiné poměry ale jsou stejně "kvalitní" a plechy z toho jsou špičkové pokud jsou správně vyrobeny.. .......
nevím jestli to označení je strojařské, ale obchodní označení slitiny to je a je v branži běžně používané a uznávané. Zásadně nesouhlasím ale s tím, že se jedná o stejně kvalitní slitiny. přesně tohle totiž skoro polvina toho, na čem lze ušetřit, tedy proč si firmy dokáží vedle sebe dát napohled stejně vypadající činely, ovšem v různých řadách a cena je markantně jinde, což napoví i zvuk těch plechů. B8 je prostě lacinější slitina, kterou firmy používají na nízké "krabicové" ekonomy sety, a řady kvalitativně tak maximálně průměrné. Občas se dá něco najít, co slušně zní (sama mám solidní zkušenost pár let hry na SABIAN B8 a B8 Pro) a málo stojí, ale stále je to zvukový kompromis.
Stačí si dát vedle sebe dva činely stejného typu a velikosti, ale z rozdílných slitin. nemusíš na ně koukat, stačí si je poslechnout a bude zřejmé, který zvuk je lepší, tedy který má i vyšší cenu a vyroben je z kvalitnější slitiny.
Tvé tvrzení o tom, že ty slitiny jsou stejně kvalitní, jako kdyby si tu tvrdil, že nezáleží na materiálu bubnů, ale jen na jejich výrobě a oblanění!! Bubny z několika vrstev výběrového dřeva, nebo přímo z masivu, budou znít o mnoho líp než nějaké laciné čínské nebo kraslické bubny z laciné překližky neznámého dřeva. I blbé Amátky se dají designově zpracovat tak, aby vypadaly špičkově, dají se slušně naladit osazenými dobrými blanami, a získat jakž takž dobře znějící sadu, ale jakákoliv jiná souprava z kvalitního dřeva, kde se se stejnými blánami neodflákne ladění, ty Amátky zvukově smaže. Tak to prostě je... stačí si to jen vyzkoušet. Kvalitní materiál a komponent se dá zpracováním samozřejmě i zkazit, ale nekvalitní materiál byť se dobře opracuje, nikdy nelze vylepšit zpracováním na špičkovou kvalitu.
Monikad píše:STAGG řady 1000 !! hajtkový stojan z té řady jsem dostala do ruky víceméně náhodou spolu s jinými věcmi přez inzerát a fakt se povedlo udělat kvalitní kousek, co má veškeré možné vychytávky vysokých modelů známých firem a cenou je to za hubičku. Puvodnímu majiteli nějaký čas sloužil, já jej po kšeftech tahala asi dva roky a z domu šel až ve chvíli, kdy jsem přezbrojovala své železo komplet do GIBRALTARu. Nicméně stojan hh z druhé nejvyšší kategorie Gibraltaru, co mám te´d, má ceníkovou cenu o kus výš, ale uživatelský komfort toho STAGG 1000 nedosahuje... to musím sportovně přiznat.
Podobnou zkušenost jsem měl kdysi s hajtkou od Peace. (ozn. už nevím)...
A pro Dava:
Nejlíp bude, když zajdeš do obchodu s velkým výběrem činelů, budeš hledat dle materiálu (viz výše) a zkoušet jeden po druhém. Osobně bych se na značku vyprdl a dal bych na uši. I sestava činelů by měla k sobě ladit, aby to bylo přijatelné jak pro tvůj sluch, tak pro styl, který hraješ. A co na tom, že bys měl hajtku od Sabianu, splash od Meinlu, další věci od Turků atd. atd. Hlavně když se ti to bude líbit a budeš mít pocit, žes neutratil prachy zbytečně.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Ja uz asi rok pouzivam hardware od BASIXu a musim rict, ze za tu cenu je to solidni hardware. Samo, ze to neni tak nejvyzsi kvalite, ale chvili to vydrzi. Nedavno jsem si koupil rovny stojan rady 8OO a unese mi 18'' crash a take 10'' tom. A jeste jsme na to s kamaradem zkouseli pripevnit 15''HH a uneslo to v pohode.
To jak rikala Monca s tim stojanem na HH, tak jsem mel tu samou, ale po nake dobe se mi rozpadla, tak jsem musel koupit Tama a jsem nad miru spokojen
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"
fuxleep píše:.....jak rikala Monca s tim stojanem na HH, tak jsem mel tu samou, ale po nake dobe se mi rozpadla.........
Tak to si měl smůlu nebo já kliku. každopádně to znovupotvrzuje ověřenou skutečnost, že fi STAGG nakonec umí udělat něco dobře, ale je to kus od kusu. Prostě nedokáží udržet konstantní standard kvality u totožného modelu po celou výrobní řadu!! A tím si víc než uškodili a stali se symbolem "shitu"
Stojany BASIX, konkrétně od sady Basix Custom jsem viděla u pár mých kamarádů a je to stejně jak ty bubny samé. za ty peníze překvapivě dobré - tedy solidní volba s ohledem na kvalitu a cenu!!
....B8 je prostě lacinější slitina, kterou firmy používají na nízké "krabicové" ekonomy sety, a řady kvalitativně tak maximálně průměrné....
Moniko problém vidím v tom že si myslíš že B8 je méně kvalitní slitina než B10,B12, B20 atd. Nevím kde jsi to vzala.. už jsem se s tímto tvrzením několikrát setkal. Ekonomy sety vyrobené z B8 jsou z polotovaru plech, to je jiná kategorie, já myslím kvalitní činely vytobené tradičně litím a tvářením, tam je B8 stejně ušlechtilý materiál jako ty ostatní
Číslo značí poměr cínu ku mědi který silně ovlivňuje fyzikální vlastnosti materiálu. Každý surový materiál ve slitině má svoji charakteristiku která definuje zabarvení tónu, takže například B20 ve výsledku dává teplý, hřejivý zvuk, ale s nízkou hlasitostí. Na druhé straně stupnice je B8, která pozvýrazňuje výšky a výraz. B10 je lehce nad tím a střed je B12.
Rada že kdo chce kvalitní činel musí koukat po B20 je špatná. Jsou špičkové sety vyrobené ze všech druhů těchto nejznámějších slitin -namátkou třeba firma Paiste,ta by se určitě ohradila - používá B8 odjakživa. Ano, tyhle slitiny jsou co do kvality stejné - výrobci musí dodržovat předepsanou technologii výroby - liší se pouze poměrem kovů. Značení podle DIN je CuSn8 .
Moniko určitě bych si nedovolil něco někomu podsouvat, prostě jsem asi nepobral vše tak jak jsi myslela... za což se omlouvám
Pehve: Dobrá... vysvětlil si mi to, ale nepřesvěčil si mě tím Prostě mám jiný názor... jiné zkušenosti.... ovšem tak jako každý ale subjektivně vnímám co je "dobré" a a co "horší"...
Třeba tebou zmíněné PAISTE: Sama uznávám legendu řady 2002, beru obecně vyšší řady téhle firmy jako hodně kvalitní a firmu samotnou uznávám jako jednu z TOP3 výrobců na světě, přesto mému uchu nezní žádný Paiste nějak moc příjemně. Opravdu není můj sen tyhle plechy mít (nakonec jsem už měla nějaké kousky Paiste /řada 2000 a 3000/ a po delší době jsem je prodala dál, neb mi zvukově prostě neseděly).
Já Paiste 2002 miluju a nedám na ně dopustit (hlavně do rockové muziky, na jazz zrovna moc nejsou, to je pravda )
Každopádně Anatolian jsou super volba v poměru cena/výkon. Činely Turkish jsem neměla možnost nikde naživo vyzkoušet a porovnat.
HW od Basix bych se trochu bála, protože je tam větší šance, že člověk narazí na nekvalitní kus, než u jiných značek (ty, co už výše vyjmenovala Monďa). Stejně tak u Staggu - tam je spíš náhoda, když člověk narazí na dobrý kus, ale dá se to Osobně mám zkušenost s činelovým ramenem Stagg, které se mi během hraní samo od sebe rozpadlo a to na něm byl jen splash. Normálně se ulomilo železo Na druhou stranu, měla jsem celkem fajn ride Stagg DH
Monikad píše:Pehve: Dobrá... vysvětlil si mi to, ale nepřesvěčil si mě tím Prostě mám jiný názor... jiné zkušenosti.... ovšem tak jako každý ale subjektivně vnímám co je "dobré" a a co "horší"...
Třeba tebou zmíněné PAISTE: Sama uznávám legendu řady 2002, beru obecně vyšší řady téhle firmy jako hodně kvalitní a firmu samotnou uznávám jako jednu z TOP3 výrobců na světě, přesto mému uchu nezní žádný Paiste nějak moc příjemně. Opravdu není můj sen tyhle plechy mít (nakonec jsem už měla nějaké kousky Paiste /řada 2000 a 3000/ a po delší době jsem je prodala dál, neb mi zvukově prostě neseděly).
ok Moniko já jen aby se někdo náhodou nebál koupit B8 v profi kvalitě protože to by byl dost nešťastnej předsudek
Kajdo h.h. Paiste 2002 jsem otloukal asi 10 let a dodnes je to moje oblíbená značka
Kajda píše:.......mám zkušenost s činelovým ramenem Stagg, které se mi během hraní samo od sebe rozpadlo a to na něm byl jen splash. Normálně se ulomilo železo Na druhou stranu, měla jsem celkem fajn ride Stagg DH
taky se mi rozpadl zase jeden clamp od Stagg..... a úplně dokonale se mi rozpadla také kdysi židle od Stagg po několika málo hodinách hraní! Naproti tomu třeba ten zmiňovaný hh stojan Stagg 1000 nebo 18" china Stagg DH Brliant, či 2 bagy na HW.... to jsem zase měla kliku na dobré kousky.