Pomoc při výběru kytary z cedru - dárek

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
ivamlynarova

Pomoc při výběru kytary z cedru - dárek

Příspěvek od ivamlynarova »

Chtěla bych vás poprosit o pár rad a zkušeností, než vyrazím do obchodu. Chtěla bych manželovi k 50 koupit klasickou akustickou kytaru (hraje písničky typu např. Hotel Kalifornia, Yesterday, Slzy tvý mámy šedivý..., Sedm dostavníků, John Hardy....). Měla by to být 12-strunka, z tmavého cedrového dřeva (už má doma jednu s přední deskou ze smrku), s širším hmatníkem, v cenové relaci do 15 - 20 tis. Kč. Máte prosím nějaké odzkoušené typy s krásným zvukem? Sledovala jsem tu diskusi kolem kytary od LAG z cedru a docela mne to rozladilo. Jsem z okolí Ostravy, takže bych přivítala i tip na dobrou prodejnu, kde se budou chovat zodpovědně i k nakupujícímu laikovi. Mockrát děkuji.
ivamlynarova

Re: Pomoc při výběru kytary z cedru - dárek

Jen bych chtěla dodat, že ke kytaře nebude připojena žádná elektronika, ani se s ní nebude nahrávat nebo vystupovat ve skupině. Jen tak pro radost pro sebe nebo v partě přátel.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

No problém bude s dostupností přímo na prodejně, jedině objednat a můžu pomoct s odzkoušením, v úvahu přichází tohle http://kytary.cz/norman-protege-b18-12- ... /HN105580/ http://www.muzikant.cz/kytary-6/akustic ... -15788.php na tuto hraju, mám model s elektronikou http://www.muzikant.cz/kytary-6/akustic ... 100928.php víc cedrovek jsem nenašel, doporučuju Norman nebo Seagull, je to kanadská výroba a mám osobní zkušenost. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Klasickou kytarou asi nemyslíte španělku, že ne? Protože tu jsem dvanáctistrunnou nikdy neviděl.

Jinak mě napadají Furchy, viděl jsem jich poměrně dost dvanáctistrunných (alespoň v Praze, nevím jestli se v okolí Ostravy někde prodávají) a často měly přední desku z Cedru a byly v podobné cenové relaci.

Edit: Furch měl na svých stránkách odkaz na tohoto dealera z Frýdku-Místku a na stránkách té firmy je že mají prodejnu i v Ostravě, ale o Furchovi tam není jediná zmínka, tak bych jim zkusil napsat.

Akorát nedovedu z hlavy doporučit konkrétní model, Duranga jsou v této ceně určitě a ty další celomasivní řady bohužel netuším v jakých jsou přesně cenových relacích.

Jinak podle popisků dělá Furch dvanáctistrunné snad všechny modely, ale je otázkou které budou na skladě té firmy.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
ivamlynarova

Děkuji Vám za informace, začínám shánět s dostatečným předstihem, takže pokud by neměli kytary na prodejně, můžu počkat až je dovezou. Když jsem psala, že sháním klasickou kytaru, tak jsem myslela kytaru bez vykrojení a dalších udělátek. Vám jako zkušeným hráčům to asi bude znít podivně, ale jako laik to jinak definovat neumím. Proto jsem tam psala příklady písniček, které manžel hraje. Zatím jsem se dopátrala rozdělení akustických kytar na klasické, španělské a westernové. Pokud jsem psala širší hmatník, tak tím jsem spíš myslela na to, aby se tam vlezlo 12 strun. Pokud mají westernové širší tělo a španělské se 12-strunné nedělají, tak zatím měl manžel doma vždycky klasické kytary. Tak mě tedy napadá, jaký je rozdíl mezi klasickou a westernovou - na které budou písničky co zpívá znít lépe?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Na westernové, jak říkám můžu pomoci z odzkoušením, v těch hudebninách ve F-M mám kamaráda, dalo by se zjistit jaká je dostupnost Furchů. :D
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Moje doporučení by bylo Seagull S12+ - máme ji doma skoro 5 let, pokud se nepletu, a je to skvělý nástroj. A jestli se nepletu, tak u neelektrifikované verze byste se vešli ještě pod cenovou hranici.

Vzhledem k tomu, jaký výběr písniček byl zmíněn, tak to rozhodně není na klasickou kytaru, ale na tu "westernovku", čili především dreadnoughty, případně jumba či jiné typy.

Pokud jde o víc informací, stačí se podívat sem - akusticke-kytary/jak-vybrat-a-koupit-ky ... ml#p272732
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Určitě bych nezapomněl na značku Art&Lutherie, stejně jako Seagull patří Godinu, takže Kanada.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
ivamlynarova

Dobrý den, teď jsem chvíli nebyla na internetu, ale už jsme zase doma. Díky za všechny rady a odkazy, postupně všechno projdu. A pokud je mi někdo ochotný zodpovědně poradit s výběrem nebo přímo kytaru odzkoušet, tak to beru všemi deseti! A Frýdek-Místek je ideální, protože tam zrovna bydlím. Ještě jsem pro jistotu koukla na značku kytary, co máme doma, ať opravdu vyberu podobný typ (a nemusím řešit klasika-španělka-western?): Martin&co sigma DR-12-28H. Vy určitě podle tohoto označení poznát, o jakou kytaru se jedná. Mockrát zatím děkuji a ještě se ozvu.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

ivamlynarova píše:Ještě jsem pro jistotu koukla na značku kytary, co máme doma, ať opravdu vyberu podobný typ (a nemusím řešit klasika-španělka-western?): Martin&co sigma DR-12-28H. Vy určitě podle tohoto označení poznát, o jakou kytaru se jedná. Mockrát zatím děkuji a ještě se ozvu.
Standardní 12strunná westernovka (dreadnought) :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

ivamlynarova píše:Dobrý den, teď jsem chvíli nebyla na internetu, ale už jsme zase doma. Díky za všechny rady a odkazy, postupně všechno projdu. A pokud je mi někdo ochotný zodpovědně poradit s výběrem nebo přímo kytaru odzkoušet, tak to beru všemi deseti! A Frýdek-Místek je ideální, protože tam zrovna bydlím. Ještě jsem pro jistotu koukla na značku kytary, co máme doma, ať opravdu vyberu podobný typ (a nemusím řešit klasika-španělka-western?): Martin&co sigma DR-12-28H. Vy určitě podle tohoto označení poznát, o jakou kytaru se jedná. Mockrát zatím děkuji a ještě se ozvu.
Jak rika rocky, je to dreadnought, dvanactistrunny, a bude u nas asi celkem vzacny, protoze Sigmy uz se nejaky ten patek nevyrabi pokud se nemylim, jeste jsem se s zadnou nesetkal.
ivamlynarova

Ano, tahle sigma má už nějaký pátek za sebou. Ale já netrvám opět na sigmě, chtěla bych 12-strunku, dreadnought (proto jsem uváděla název stávající kytary, protože jsem si nebyla jistá typem), ale tentokrát nikoli smrk ale tmavé cedrové masivní dřevo.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Dneska budu se svým kamarádem s frýdecké prodejny na dýmkovém srazu, zeptám se ho co mají v obchodě popř co a jak rychle se dá objednat a dám vědět. :D
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

Jestli nejdu s křížkem po svatbě, tak Seagull. a) Je to z cedru, b) je to ve vaší cenové představě, c) má to širší krk (taky mám baňatý konce prstů:), d) hraje na to Vladimír Merta (nehraje sice Hotel California, ale hraje skvěle:). Pozor na rovný nepokroucený krk. Já bych vzal pro jistotu manžela sebou, pak to vezmete přes kavárnu a skončíte kdovíkde:)) Bude to příjemné odpoledne a večer....

Ještě bych to doplnil tím, že koupit kytaru bez hráče v krámu je riziko zklamání, ta úroveň je strašlivě kolísavá, většinou spíš horší. Jak se říká - dobré kytary nejsou v obchodech, na dobré kytary už někdo hraje... U těch Seagullů jsem nenarazil na nástroj, který by byl zvukově vyloženě špatný, spíš ty krky...

Já si k nedávným 50 nadělil kytaru sám, k tomu nikoho nepustím :D Ale to byla jiná kategorie - zakázková práce.
Naposledy upravil(a) PepaJosef dne 13.07.2011 9:15, celkem upraveno 1 x.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Taky bych se primluvil za neco z rodiny firmy Godin = Seagull nebo Art Luherie, jednu takovou cedrovou kytaru mam a na dalsich nekolik jsem hral, vzdy velka spokojenost. Jsou to dobre nastroje za prijatelne ceny.
Hraju výhradně na šrot.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“