Elektrická mandolína
-
woro90-1
Elektrická mandolína
To bylo tak. Jednou jsme se takhle na Strahově opili a debatovali o podivných hudebních nástrojích, o dřevě a o domácím bastlení. A nějak se z toho vyklubal docela zajímavý plán. Že se, hned jak bude čas, pustím do kreslení a následně do výroby elektrické mandolíny za co nejméně peněz.
Konstrukce z toho vyplynula poměrně zajímavá - vzhledem k omezenému rozpočtu a špatné dostupnosti vhodného dřeva jsem se rozhodl se uchýlit k duté konstrukci, podobně jako například Danelectro. Tělo bude složené z přední a zadní desky z třívrstvé překližky, mezi nimiž bude kostra z masivu. Díky možnosti seřizování záklonu vyhrál javorový šroubovaný krk, koncepcí téměř identický s krkem slavného Fenderova Mandocasteru, 21 pražců, zakřivení hmatníku ještě nemám rozhodnuté. Nejspíš udělám jeden kus plochý a jeden s poloměrem 7.25". Obě varianty budou mít nultý pražec z pražcoviny, neboť u takovéhoto nástroje je nízký dohmat nezbytný, a broušení kostěného či plastového nultého pražce je při daných rozměrech dost náročné na přesnost. Elektronika bude jednoduchá, složená jen z jednocívkového snímače a potenciometrů volume a tone.
Obrys nástroje je symetrický, inspirovaný tradičními nástroji, ale v moderním kabátu. Tvar těla vychází spíše z kytary než z mandolíny, ale "ramena" téměř úplně chybí, pohltily je velké výřezy, umožňující i velkým rukám dosáhnout kamkoli na hmatníku, a výsledný tvar se přibližuje gibsonovskému áčku s rohy. Gibsonovskou stranu nezapře ani hlava částečně odvozená od Flying V. Vzhledem k požadavku na odolnost tělo kryje pickguard, nesoucí elektroniku, sahající až k výstupnímu jacku. Barevné řešení vyplývá z dostupných materiálů - přírodní tmavá dýha na překližce (nepodařilo se mi zjistit, co je to za dřevo), přírodní javor, pickguard z čirého plexiskla zezadu stříknutý zlatou metalízou, chromovaný HW.
Až to bude hotové, jsem ochoten poskytnout okótovaný výkres (možno přesně obkreslit rukou bez jakéhokoli odměřování), vše je z kružnic a úseček a téměř všechno je dělitelné 5mm. Takhle vypadala část když jsem to zkoušel kreslit ručně:
Konstrukce z toho vyplynula poměrně zajímavá - vzhledem k omezenému rozpočtu a špatné dostupnosti vhodného dřeva jsem se rozhodl se uchýlit k duté konstrukci, podobně jako například Danelectro. Tělo bude složené z přední a zadní desky z třívrstvé překližky, mezi nimiž bude kostra z masivu. Díky možnosti seřizování záklonu vyhrál javorový šroubovaný krk, koncepcí téměř identický s krkem slavného Fenderova Mandocasteru, 21 pražců, zakřivení hmatníku ještě nemám rozhodnuté. Nejspíš udělám jeden kus plochý a jeden s poloměrem 7.25". Obě varianty budou mít nultý pražec z pražcoviny, neboť u takovéhoto nástroje je nízký dohmat nezbytný, a broušení kostěného či plastového nultého pražce je při daných rozměrech dost náročné na přesnost. Elektronika bude jednoduchá, složená jen z jednocívkového snímače a potenciometrů volume a tone.
Obrys nástroje je symetrický, inspirovaný tradičními nástroji, ale v moderním kabátu. Tvar těla vychází spíše z kytary než z mandolíny, ale "ramena" téměř úplně chybí, pohltily je velké výřezy, umožňující i velkým rukám dosáhnout kamkoli na hmatníku, a výsledný tvar se přibližuje gibsonovskému áčku s rohy. Gibsonovskou stranu nezapře ani hlava částečně odvozená od Flying V. Vzhledem k požadavku na odolnost tělo kryje pickguard, nesoucí elektroniku, sahající až k výstupnímu jacku. Barevné řešení vyplývá z dostupných materiálů - přírodní tmavá dýha na překližce (nepodařilo se mi zjistit, co je to za dřevo), přírodní javor, pickguard z čirého plexiskla zezadu stříknutý zlatou metalízou, chromovaný HW.
Až to bude hotové, jsem ochoten poskytnout okótovaný výkres (možno přesně obkreslit rukou bez jakéhokoli odměřování), vše je z kružnic a úseček a téměř všechno je dělitelné 5mm. Takhle vypadala část když jsem to zkoušel kreslit ručně:
Re: Elektrická mandolína
dobrá úchylárna - už aby byla hotová a moch ses pustit do divnosonica 
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
- ...EDGE...
Tak precejenom, ta pujde na prodej tomu nasemu Mazankovi? 
Půjde.
Mladej pán už drtí stupnice. 
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Welcome to the club, taky mi víc sedí princip minima - požadovaný výnos musíme získat s co nejmenším objemem výrobních faktorů...... výroby elektrické mandolíny za co nejméně peněz.
Ale k věci - jaká menzura, šířka nultáku, kobylka DIY ?, ladění kytarové nebo kvinty?
Držím ti palce,
kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
-
woro90-1
Menzura 350mm, rozteče strun v nuláku po 7mm, v kobylce kytarových 10,5mm - přijde tam stratovský hardtail, ještě nejsme definitivně domluveni zda tam přijde v celku (jen s odmontovanými krajními kameny) nebo to uříznu. Vzhledem k tomu, že je to nástroj spíš pro kytaristu než pro mandolinistu, snažím se, aby to nebyl takový nezvyk. Šířka krku u nuláku 30mm, na konci (který odpovídá 24. pražci) 42mm, a možná to nakonec trochu zúžím - ještě mě čeká po návratu z vody ověřování návrhu na maketě z extrudovaného polystyrenu. Tloušťka krku na konci 30mm, u nuláku se ještě uvidí po ohmatání. Ladění standardní mandolínové, tzn. kvinty. Struny asi .036w, .026w, .013p a .010p, prý se to používá na Mandocastery. Ten princip minima má něco do sebe - nemám rád když někdo ověšuje cokoli všemi možnými zbytečnostmi aby se zvedla cena (všichni víme která značka je toho příkladem), tohle by mělo být to nejlevnější a nejjednodušší, co splní požadovaný účel (plná fošna by byla o dost jednodušší na výrobu, ale potřebný masiv doma nemám, na rozdíl od nádherné překližky ze zad skříně po prababičce). Celé je to dost podřízeno ergonomii, tzn. široké výkroje a oblý zadek, aby měla levačka prostor a pravačka nějaké to "maso", za které se to dá chytit. Pokud bude za co, asi se pokusím vyrobit víc mírně odlišných kusů nebo jejich dílů, jednak kvůli odladění (Mandocaster jsem nikdy v ruce neměl, takže nevím, zda je na čtyřstrunce příjemnější plochý nebo oblý hmatník) a jednak proto, že si asi jeden postavím pro sebe.
A díky za podporu
Myšlenka, která sem moc nepatří a neměl bych se jí moc zabývat, protože budu mít dost práce s tou mandolínou, divnosonicem, véčkem a lampovým aparátem, a nejspíš na to nikdy nedojde: Pokud to půjde postavit tímto způsobem (Thinline se středovým špalkem ve funkci stojiny a tenkých desek ve funkci širokých pásnic nosníku), musí to logicky jít i s laminátovým tělem, jako měly třeba některé kytary Airline - a to by byl teprve mazec...
A díky za podporu
Myšlenka, která sem moc nepatří a neměl bych se jí moc zabývat, protože budu mít dost práce s tou mandolínou, divnosonicem, véčkem a lampovým aparátem, a nejspíš na to nikdy nedojde: Pokud to půjde postavit tímto způsobem (Thinline se středovým špalkem ve funkci stojiny a tenkých desek ve funkci širokých pásnic nosníku), musí to logicky jít i s laminátovým tělem, jako měly třeba některé kytary Airline - a to by byl teprve mazec...
- ...EDGE...
Tyjo woro, jestli to bude aspon trochu ne moc strasne, tak si od tebe pak jednu taky objednam, nas pedopunk by to urcite obohatilo dobre 
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Ja porad co mi na tom chybi, ono to ma jen 4 struny, neni to na madolinu malo, Antone Pavlovici?
Podle me minimalne polovina toho zajimaveho zvuku je delana zdvojenejma strunama (chorus efekt atd). Kamarad si dokonce privezl z Bolivie 12ti strunnou a ta hraje jak blazen (akorat hlava je skoro vetsi nez zbytek nastroje
)
Podle me minimalne polovina toho zajimaveho zvuku je delana zdvojenejma strunama (chorus efekt atd). Kamarad si dokonce privezl z Bolivie 12ti strunnou a ta hraje jak blazen (akorat hlava je skoro vetsi nez zbytek nastroje
Hraju výhradně na šrot.
-
woro90-1
Je to málo, ale má to být stavěné na použití se zkreslením, k čemuž se zdvojené struny moc nehodí, každopádně by ale vlastně nebylo od věci promyslet a rozkreslit i osmistrunnou verzi, hlavně nějak vymyslet kobylku. Zkusím to.
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, ze pri vetsim zkresleni by ty zdvojene struny delaly bordel, ale na jemnejsi crunch by to mohlo byt zajimave.
Osmistrunna kobyla - mozna princip jako puvodni tele akorat mensi, 4 valecky vzdy pro dvojici strun...? Ale urcite by s tim bylo vic prace, nez jen upravit stratovskej hardtail na 4 struny.
Nebo mozna jeste lepsi - LesPaulovska kobyla, tam by se ta dvojice strun asi vesla na jeden kamen.
Osmistrunna kobyla - mozna princip jako puvodni tele akorat mensi, 4 valecky vzdy pro dvojici strun...? Ale urcite by s tim bylo vic prace, nez jen upravit stratovskej hardtail na 4 struny.
Nebo mozna jeste lepsi - LesPaulovska kobyla, tam by se ta dvojice strun asi vesla na jeden kamen.
Hraju výhradně na šrot.
-
woro90-1
Nenapadá mě jak tu T-O-M zkrátit, a v plné šířce by podle mě vypadala hrozně a překážela, nicméně zatím mě napadlo jen staré telecí řešení ze závitové tyče. To by mělo fungovat, zvlášť kdy jde o dvojice stejných strun (u oktávových by to dělalo problémy kvůli potřebě různé kompenzace hlavní a oktávové struny).
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Eastwood Mandocaster
http://www.eastwoodguitars.com/Other/ma ... er_frm.htm
má systém kobylky, který mi ovšem z obrázku není moc jasný: Ale jak je vidět, u mandoliny nebývají k ovinutým strunám holé oktávové struny. Tím pádem stačí pro každou dvojici společný kámen.
A k ochutnání osmistrunného soundu nabízím W. Fergussona ... má tam i LSD (Lucy In The Sky ...)
http://www.youtube.com/watch?v=9cxZTVPL_I4
kcr
http://www.eastwoodguitars.com/Other/ma ... er_frm.htm
má systém kobylky, který mi ovšem z obrázku není moc jasný: Ale jak je vidět, u mandoliny nebývají k ovinutým strunám holé oktávové struny. Tím pádem stačí pro každou dvojici společný kámen.
A k ochutnání osmistrunného soundu nabízím W. Fergussona ... má tam i LSD (Lucy In The Sky ...)
http://www.youtube.com/watch?v=9cxZTVPL_I4
kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Aha

a Mandobird od Epi má ten system taky:

a Mandobird od Epi má ten system taky: