Amatérské online rádio - potřebná výbava

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nimha

Amatérské online rádio - potřebná výbava

Příspěvek od Nimha »

Ahoj... snad se tohle téma bude hodit víc lidem... Koukal jsem tu a nic takového jsem tady ještě nezahlídl...

Mám několik dotazů...

Nějakou dobu mám zkušenosti jako naprostý laik ohledně online rádia a moderování... každopádně bych to chtěl provozovat víc profesionálněji než doposud... přeci jenom mít PC a k tomu připojený mikrofon od Geniusu za 65,-Kč to asi nebude to pravé ořechové... i když zvuk byl kupodivu slušný :D (lehká ironie)

Nu nic... koukal jsem po internetu a zaujal mě tenhle sympaticky vyhlížející mikrofon + mixážní pult... nechci v tom utopit několik výplat... :) co na ně říkáte? popřípadě navrhněte něco podobného...

Mikrofon HSMC001W -
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -34321.php

nebo:
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -48570.php

Mixážní pult -
http://hudebniny.tymos.cz/index.php?mai ... cts_id=690

Co jsem tak koukal mix má i 48V napájení PHANTOM takže s mikrofonem by neměl být problém :)
ale ...

Někde jsem četl že to mají zapojené i se ZESILOVAČEM, KONCOVÝM PROCESOREM A MIKROFONNÍM PROCESOREM.... k čemu to...? když mě to bez toho pracovalo v pohodě... mam staré PC asi 11let takže zvukovka SoundBlaster 5.1... ta nejzákladnější interní... ale tu budu muset taky vyměnit že? poradíte...?

Mikrofon bude využíván převážně pro mluvené slovo... :)

Děkuji
Paris
Rádce

Re: Amatérské online rádio

Příspěvek od Paris »

ten mixazni pult ma slouzit cemu? (predpokladam, ze muziku z externich zarizeni asi hrat nebudes ... nebo jo?)

jestli ne (a michat budes primo v pocitaci), tak by byl k mikrofonu asi lepsi nejaky ten "mikrofonni procesor" ... tedy mikrofonni predzesilovac s ekvalizerem a kompresorerem (nebo neco podobneho). defakto pak staci jakykoliv linkovy vstup a muziku (se slovem) namichas v pocitaci. pripadne muzes vyuzit nejaky midi/usb kontroler. jaky pouzivas software? umoznuje to takhle nejak?
Nimha

Příspěvek od Nimha »

No mix bude sloužit pro míchání... druhého PC + 4X mikrofon + Mobilní telefon nebo jiný zdroj... takže ten mix potřebuji :) já používám ZARA rádio... je to software vyloženě pro odbavování rádií... žádný mix nepodporuje... ale v PC bych to míchat nechtěl... přeci jen je lepší to mít pevně v ruce... :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha. tak v tom pripade ano. jen ... nebyl by lepsi mix s normalnima dlouhejma faderama? prece jen s otocnejma se trochu blbe dela.

pripadne se takovahle vec da odbavit i na nejakym DJ pultu (napriklad). 2-3 zdroje a mikrofon do toho vetsinou zapojis. PFL by to taky melo/mohlo mit, to se v tomhle pripade docela hodi. ty bezny levny mixacky maj fadery pomerne kratky a tuhy (neprilis vhodny na takovou aplikaci).

jo ... a mikrofon ... asi mozna nejdriv posoudit, jak bude hlucny prostredi (2 pocitace?), ve kterym budes moderovat. jestli by nakonec nebyla lepsi nejaka dymanika.
Nimha

Příspěvek od Nimha »

Omlouvám se... teď jsem si toho všiml... sem tam hodil špatný odkaz na ten mix... :)

tady je ten správný mix...
http://www.hotshopcz.cz/www-hotshopcz-c ... -SHOW-XM-8

jinak prostředí... jsou dvě možnosti jak to dopadne... dal jsem žádost do naší základní školy... takže když to dobře dopadne tak to bude nějaká místnost v ZŠ a nebo druhá varianta... sklep v paneláku... uvidíme co vyjde :) ano 2x PC jeden jako server s úložištěm muziky a druhý nejspíš notebook jako rychlé odbavení hudby z internetu a podobně... (hudba na přání) kdyby náhodou nebyla v Pc :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

imho taky neprilis vhodny pult ... napriklad nema PFL. zatim se mi porad zda vic ten DJ mix (pokud jde o cenu/vykon).
Nimha

Příspěvek od Nimha »

Hmmm a prosím tě to PFL to je jako co? vím že by to mohla být blbá otázka... ale fakt netuším :)

jinak když tedy budu mít mix tak už nebudu potřebovat ten zesilovač a ty procesory... jestli jsem to dobře pochopil :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

PFL je PRE FADER LISTENING ... tzn, ze si mimo vysilani muzes do sluchatek pustit signal ze zdroje (muziku z notebooku/mobilu), abys poslech co to je, jak to zacina, jakej ma nabeh, kolik mas casu, nez se zacne zpivat ... atd. bez toho je takovy vysilani desne nepohodlny. (btw ... mas vhodny (uzavreny) sluchatka?)
Nimha

Příspěvek od Nimha »

jj tak to už vím... jen jsem nevěděl že se tomu říká zrovna takhle :)

se sluchátky... není problém... uzavřené mám... jen se mnou je to trochu horší :) já nesnesu kvůli brýlím mít uzavřená sluchátka... ale už mám delší dobu doma sluchátka KOSS špunty do uší... a sem s nimi spokojen :)

takže v tom mixu je akorát problém že nemá odposlech... :(
Nimha

Příspěvek od Nimha »

myslím že v tomto případě se odposlech dá oželit... přeci jenom hudba uložená na HDD bude kvalitní a není tedy zapotřebí se přesvědčovat o tom jestli není nahrávka ve špatný kvalitě... a moderátorovy stačí jen slyšet ve sluchátkách aktuální dění... tedy to co právě hraje... kdy to skončí a podobně... já osobně kdy jsem potřeboval odposlech bylo když sem hrál přímo z internetu (youtube a podobně) tak se občas vyskytl problém že jsem pustil hudbu a ona byla v žalostný kvalitě... tedy co tím chci říct... odposlech ano... ale nějak postačí na ten notebook co bude sloužit jako online databáze hudby... a myslím že to by se dalo vyřešit i jinak než přes mix :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

nj, da se ... ... ... on se da nakonec ozelet celej ten mix, pichnout nejakej vhodnej mikrofon do pocitace a delat to vsechno v nem.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Paris píše:nj, da se ... ... ... on se da nakonec ozelet celej ten mix, pichnout nejakej vhodnej mikrofon do pocitace a delat to vsechno v nem.
tak mě napadá (zase) jít cestou nějakého podcast balíčku maudia s usb mikrofonem... :D je to defacto "vše v jednom"
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nimha

Příspěvek od Nimha »

Ale vždyť jsem už psal že mix potřebuji... a vy mi tady píšete že je lepší to mít v PC... bohužel pro mě je tato varianta sice levnější ale nepřijatelná... už z toho důvodu že tam budou připojeny 4x mikrofon 1x notebook 1x mobilní telefon nebo jiný zdroj... a tohle všechno ovládat myší v PC to abych se zbláznil... to mam teď a sem z toho na prášky... mix je nutnost...

Jinak zapomeňte na odposlech... já ho nevyužiji... a když ano tak zřídka... takže to pořeším jinak...
Přeci jen nejsem Dj kterej mixuje muziku... já jí jen pouštím... :)

Tak co s těmi mikrofony? a s tím zesilovačem.... hodně rádií používají YAMAHA MG 124-C tak nevím jestli si připlatit...??
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tam budes pripojovat 4 mikrofony?

jinak nevim, co presne chces slyset ... kdyz tu napiseme, ze ten mix neni na radio prilis vhodny, tak si ho stejne obhajujes. no, na druhou stranu ... pouzit lze defacto jakykoliv mix s potrebnym poctem vstupu.
Nimha píše:Tak co s těmi mikrofony? a s tím zesilovačem.... hodně rádií používají YAMAHA MG 124-C tak nevím jestli si připlatit...??
zesilovac .... vubec nevim, proc by v tom mel nejaky zesilovac figurovat....
ta yamaha ... ta je pekna. koukam, ze ma na vstupu i nejaky kompresory. to je jednoznacne plus....

...a mikrofonu je na vyber spousta ... na tech tvejch je zajimavy akorat to, ze jsou ze zacatku ceniku ... proto me (nas) napadlo, ze asi na penezich zalezi - proto to piseme (porad si myslim, ze na internetovy radio staci mikrofon do pocitace a software). to tvoje vypada spis, ze budes stavet nejaky maly rozhlasovy studio.
Nimha

Příspěvek od Nimha »

Děkuji za odpověď :) neberte to špatně... já už myslel že si ze mě tak trochu utahujete :)

Tak pro mě je lepší ovládání pomocí mixu... proto ho obhajuji... ani ne tak konkrétní ale prostě nějaký...
Nechci to ovládat pomocí SW

Tak nějaký mega rádio to nebude... spíš pro volný čas jako koníček... žádný mega projekt :)

jo sorry já píšu zesilovač a myslím mix... :)

kdyby jsi chtěl ty něco podobného pro malé rádio tak bys doporučil jaký mikrofon?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Naposledy upravil(a) Paris dne 17.07.2011 23:33, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jinak k tomu ovladani: dneska se da poridit k pocitaci neco jako midi/usb kontroler (napriklad)... a pokud bys mel k tomu odpovidajici zvukovou kartu (treba vicevstupovou) a dobry software, tak s tim nadelas vetsi paradu, nez s obycejnym mixem (protoze rozhlasovy mix miva obycejne jeste par veci navic. napriklad dokaze startovat prehravace...).
Naposledy upravil(a) Paris dne 17.07.2011 23:09, celkem upraveno 1 x.
Nimha

Příspěvek od Nimha »

Ahaaa :D to sme poněkud jinde :D to co máš ty doma :D

Ještě jsem přemýšlel... já si dovolit nemohu to co máš ty... ale tak nebylo by to hned ale třeba to ještě udělat takhle...

mix (pardon ale ten musí prostě být :D )
http://kytary.cz/yamaha-mg-124-c/HN095087/

a k tomu 2x mikrofon
http://kytary.cz/akg-p-120/HN100038/

s tím že bych si ještě nějaký ten pátek počkal... a našetřil... :D a pak časem dokoupil další :D

mohlo by to tak být?
Nimha

Příspěvek od Nimha »

Jde o to kolik dneska stojí zvuková karta která má víc vstupů... abych nakonec nebyl s cenou stejně jako u mixu :D
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Nimha píše:mohlo by to tak být?
urcite mohlo. uz sem psal, ze se da pouzit defacto cokoliv, co ma prislusne vstupy ... a ze ta yamaha se mi libi. ale taky by to mohlo stat ctvrtinu (viz predchozi veta ;) ). jeste si pripocitej penize za stojany, za pop filtry, za kabely, a tak dale. taky by to chtelo akusticky upravenou mistnost (kdyz uz tam musis mit ty kondenzatorovy mikrofony).

a stejne mi to porad prijde jako s kanonem na komara :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“