Správny výber nátrubku

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
TrumpetMaster

Správny výber nátrubku

Příspěvek od TrumpetMaster »

Dobrý deň, hrám na trúbke a mám značný problém s výberom nátrubku. Základné veci ovládam ! Ale potrebujem vaše názory, aké máte vy nátrubky - značka, hĺbka, šírka, atď.

Píšte čo najviac a predom ďakujem za radu
P.S. ak poznáte značkovanie nátrubkov - napíšte - ďakujem
woro90-1

Re: Správny výber nátrubku

Příspěvek od woro90-1 »

Moje metoda je půjčit si od kamaráda, zjistit si jaké má rozměry a pak podle toho, co mám, a podle toho, co jsem zkusil, odhadnout rozměry toho, co hledám. Následně se dívat do tabulek výrobců, co dané požadavky zhruba splňuje.
LukeVavrda

Příspěvek od LukeVavrda »

Především jsou tu tři aspekty - velikost (průměr - u trubky 1.5 až 2,5 cm), hloubka a šířka a tvar hrany. Začnu od zadu - hrana by měla být co nejoblejší, neměla by být ani uzavřená ani moc otevřená, spíše na rovno usedat na ústa. Hloubka má vliv na tón. Mělké nátrubky jsou dobré pro hru v orchestru, lépe se hrají štosy a doprovody. Ton je méně průrazný. Hlubší nátrubek dělá mohutnější ton. A velikost... Tu si určíš podle toho, co ti sedí. celé růžové rty musí být uvnitř, ale nejdůležitější je tvůj pocit. Různé firmy číslují nátrubky jinak - já bych doporučil bacha, ten má systém např. 3C - tzn. velikost tři, hloubka C. 1B je u bacha větší a hlubší. Yamaha to má přesě naopak - např. 11B4 je menší než 14B4. (druhé číslo značí tvar hrany, ale prakticky nedělají jiné než 4). Musí ti pusou projít hodně nátrubků než najdeš ten svůj - a většina trumpeťáků má více nátrubků (já šest), které střídáš dle příležitosti. ;)
majkla112

Příspěvek od majkla112 »

Trošku jsem se zarazila, když tady Luka napsal, že má několik nátrubků. Když jsem totiž chtěla vyzkoušet jiný nátrubek, učitel v ZUŠce mi tvrdil, že bych neměla, že si zkazím nátisk a když už, že bych na ten jiný musela přesedlat napořád. Zdálo se mi to dost divné, ale když je to učitel...
A když teda může mít člověk více nátrubků na trubku, je tedy možné hrát na trubku a třeba na lesní roh současně? Kdybych třeba našla 2 podobné nátrubky? Nezkazil by se tím nátisk?
vendabenda

Příspěvek od vendabenda »

Ahoj. No, upřímně řečeno jsem se taky trochu zarazil a od té doby, co tady ten, s odpuštěním, blábol na fóru visí, není den, abych si to nepřečetl a popravdě mi z toho běhá mráz po zádech a já jen doufám, že se jedná o nějaké nedorozumění. Nedokážu si totiž představit jak takovou věc praktikovat? Je to snad myšleno tak, že někde o pět taktů dál vidím F3, tak v rychlosti přehodím nátrubek s mělčím kotlíkem, abych to F dal? Nebo chci hezčí tón, tak si vezmu zase hlubší kotlík? Já nevím, jestli je Luke učitel, nikde jsem to od něj nečetl, ale jestli je, tak Pán Bůh s jeho žáky a vřele doporučuji nastudovat skripta nějakého ze světově uznávaných učitelů hry na trpt. ( výborný je třeba Charles Colin ). Nátrubek vždy! jen jeden, nikdy při hraní nátrubky nestřídat. Vyber si ten, co je ti pohodlnej a na ten prostě hraj. Neexistuje univerzální rada, jakou velikost nátrubku, hraj na ten, co je pohodlný, dobrý trumpetista dokáže pracovat s barvou, intenzitou, razancí tónu bez toho, aby potřeboval nějaký berličky. Dobrý trumpetista zahraje malý fis, stejně jako C4 na jednu velikost nátrubku. Jiná kapitola je velikost nátrubku třeba na piccolu, ale o tom se tu asi nikdo nebavíme.
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
LukeVavrda

Jedno nedorozumění tu jistě je - při hraní střídat nátrubky je představou komickou. Ano, velikost máš jednu, která ti sedí. Jak jsem ale napsal, další dvě měřítka ovlivňují ton. Hloubka a tloušťka stěny. O ty se jedná. Já vlastním šest nátrubků, všechny Bach velikost 3: Mám A, B, C i D, od C tři různé tloušťky. Ten markantní rozdíl je třeba mezi hrou v orchestru, kde potřebuješ kulatější a nenápadnější ton, a solovou hrou, kdy chceš znít co nejvýrazněji. Např. Ferguson hraje taky na bacha 3, ale střídá hloubku a plnost (plný nátrubek znamená, že víc váží - zase vliv na ton). Ad střídání nástrojů, znám spoustu lidí, kteří mají i na konzervě vystudováno více oborů - např. trubka a lesní roh či trombon, ale můj učitel má tubu a trubku a hraje na obojí v pohodě, přitom jsou to extrémy. Stejně tak mýtus o tom, že si "ničíte" nátisk, když hrajete na piccolu či křídlovku - svaly se zapojují stejné, akorát jiným směrem, tedy svaly jsou pak posílené naopak komplexněji - samozřejmě pokud trénujete obojí, ne jen jedno. Tolik pro upřesnění, jsou třeba výlučně sóloví hráči, kteří žijí jen se dvěma nátrubky, ale většinou je praxe taková - dodávám, že ve světě. Bohužel v čechách je situace pořád malinko pozadu a stále se učí stará škola ala Armstrong - tedy hraní silové a ne dechové... Učitel nejsem, ani nehodlám a nestuduji hudbu, ale pohybuji se v té sféře.
vbtrumpet

Příspěvek od vbtrumpet »

Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem nátrubku dle mých konkrétních požadavků. Nemám moc možností si někde nátrubky zkoušet, takže bych uvítal typy přímo na nátrubky, z toho co je popsáno výše sem si moc nevzal. Teď hraju na Amati 7C, trubka obyč Amati atr 213. Hraju v kapele solo trubku, a potreboval bych něco laděnýho trochu do jazzu, pořádně průraznýho a pokud možno snáz hratelnýho ve vyšších polohách. Rty mám myslím si normální velikosti, to snad při hledání pomůže.
Za případný odpovědi předem děkuju.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Amati 7C je docela kotel, velký skoro jako bachovská jednička, takže určitě něco širšího. Ty bachy jsou dost oblíbené, zkus 1C a uvidíš jestli ti sedne, je to dost univerzální nátrubek. Má ho dost kamarádů a mně se na něj také hrálo dobře v době, kdy jsem byl zvyklý na Amati 7C. Já jsem si na tohle pořídil Zottolu 64B, ale je mi trochu malý a z toho úžasně pohodlného měkkého okraje nedostanu až tak ostrý tón jak bych chtěl. Navíc se těžko shání.

Každopádně rozhodně neobjednávej nátrubek naslepo - popůjčuj si od kamarádů, požádej o pomoc učitele v ZUŠ, v hudebninách ozkoušej všechno co budou mít v tvé velikosti.
LukeVavrda

vezmi nástroj, zajeď do prahy do žesťospeciálky a vyzkoušej všechno - jsou tam dost ochotní lidé, rádi ti jistě pomohou ;)
adoks.doks

Příspěvek od adoks.doks »

páni muzikanti, resim problem s nátrubkem. Hraji na nátrubek BACH 1 - 1/2B, jedna se celkem o velky nátrubek, z hlubokym kotlikem. Mohu ricit, ze se me hoodne zmenil ton (natrubek potrebuje vice vzduchu), je veselejsi, ale problem je v tom, ze mam problemy s vyskami, jsem trumpetista amater a nemam na to natisk nebo proste je chyba v dechu. Taktez jsem zjistil, ze pokud dlouhou dobu nehraji, nemam natisk, pak je katastrofa hrat:( Bohuzel se nevyznam ve znaceni natrubků značky BACH. Muzete me prosim napsat, znaceni natrubku ( BACH), ktery je o kapánek menší, než na který momentálně hraji ( BACH 1 1/2B)? mam zkusit Bach 1 1/2A?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Čím vyšší číslo, tím užší, čím "vyšší" písmeno, tím mělčí kotlík. Pokud se dostaneš do Prahy na Jungmanňák, dechy tam prodává velmi ochotný trumpetista, myslím že by neměl být problém si na krámě nějaké nátrubky zkusit.
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 4.03.2012 0:40, celkem upraveno 1 x.
adoks.doks

psal jsem thomanovi a odpovedel mi na stejny dotaz, ze mam zkusit natrubek 1D pripadne jeste melky 1E, ja zkusim 1D :wink:
Wormix

Příspěvek od Wormix »

Zdravím. 3 roky jsem hrál na nátrubek Bach 3C, byl jsem s ním spokojen, nýbrž potom jsem si zkusil zahrát na nátrubek Yamaha 14B4 GP a hrálo se mi na něj mnohokrát lépe. Měl jsem na něj hezčí tón i mi lépe seděl na puse. Musí se to prostě zkusit ;-)
adoks.doks

tady je odkaz na pdf soubor, kde jsou natrubky bach, rozmery apod. http://www.bachbrass.com/mouthpieces/

tady je jeste neco k natrubkum:

Číslice na nátrubku definuje vnitřní průměr na okraji nátrubku. Čím větší číslo, tím menší je průměr. Následující označení za číslem označuje hloubku kotlíku nátrubku a tím spojené vrtání.

Žádné písmeno=extra hluboký kotlík, vrtání 10
A=velmi hluboké, vrtání 24
B=středně hluboké, vrtání 7
C=středně, vrtání 10
D=středně ploché, vrtání 76
E=ploché, vrtání 117
F=extra ploché, vrtání 76
V=V-tvarované, vrtání 25

Vrtání:

24=veliké, tmavé, symfonické
7=Schmitt-vrtání, tmavé
3=veliké, tmavé