kvalita klaviatury u KORG Triton/Karma/X50 ?
Pravidla fóra
kvalita klaviatury u KORG Triton/Karma/X50 ?
Má někdo zkušenosti s klaviaturou u uvedených modelů v 61-klávesových verzích? 76 a 88 verze už mají většinou kladívkovou mechaniku, takže tam je to něco jiného. Vím, že u Korg X50 je ta klaviatura dost levná, tak mě zajímá, jestli třeba u Triton LE nebo Karmy je to stejné a kvalita je srovnatelná, nebo jestli tam lze čekat něco lepšího.
Re: kvalita klaviatury u KORG Triton/Karma/X50 ?
KORG Triton - 61,76 - Nejlepší polovyvážená klaviatura, navíc železné kontakty, 88 - Kladívková
KORG Karma, Le, TR - Polovyvážená klaviatura - není to to samé jak Tritony, gumové kontakty
KORG X50 - Podle mě taková gumová, není vůbec vyvážená...taky gumové kontakty..
KORG Karma, Le, TR - Polovyvážená klaviatura - není to to samé jak Tritony, gumové kontakty
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Díky za názory, takhle mi to úplně stačí. V prvním případě u toho Tritonu asi myslíš Classic, že? Je nějaký rozdíl v tzv. Triton Classic V2 ? A X50 má tedy jasně nejhorší klaviaturu ze všech?Scorpi.03 píše:KORG Triton - 61,76 - Nejlepší polovyvážená klaviatura, navíc železné kontakty, 88 - Kladívková
X50 má nejhorší klaviaturu, o Classicu V2 jsem teda nikdy neslyšel
. To bude určitě nějaká blbost
.
Triton Classic není jediný vyrobený Triton, je jich víc. Triton Extreme, Studio, Pro-X
Triton Classic není jediný vyrobený Triton, je jich víc. Triton Extreme, Studio, Pro-X
Zdravím,
takže Korg Triton classic, stejně jako studio a extreme má ve své 61 a 76 key verzi plně polovyváženou klaviaturu. Kontakty jsou kovové, takové plíšky.
Karma, Triton LE(TR) - nevim jestli se tomu dá říct polovyvážená, ale stisk je pevný, ovšem, soudě podle triton LE, je to stále takové bláto. Ale pokud se nenecháš oblbnout Tritonem Classic tak ti to ani zlé nepříjde.
Používá se na spoj kontaktní guma. Pár jich je na fotkách na ebay. Stačí najít tu pro N364 ta sedí i na Triton Le.
Korg x50. Plastové lehké klapky, taktéž použita kontaktní guma, klapky jsou jemnější než u výše uvedených a jsou hladké plastové, je to lepší než na samohrajce, ale není to polovyvážená.
Označení V2 se používalo u staršího modelu Trinity. Trinity V2 a poté Trinity V3.
U Tritona bylo pouze Classic, Triton pro a pro-x
Někteří tvrdí že Karma má lepší klaviaturu než triton Le, ovšem Karmu jsem zkusil jen letmo, tak na objektivní názor nebyl čas. Ovšem náhradní díly sedí jak pro triton LE(TR) tak pro Karmu..
takže Korg Triton classic, stejně jako studio a extreme má ve své 61 a 76 key verzi plně polovyváženou klaviaturu. Kontakty jsou kovové, takové plíšky.
Karma, Triton LE(TR) - nevim jestli se tomu dá říct polovyvážená, ale stisk je pevný, ovšem, soudě podle triton LE, je to stále takové bláto. Ale pokud se nenecháš oblbnout Tritonem Classic tak ti to ani zlé nepříjde.
Používá se na spoj kontaktní guma. Pár jich je na fotkách na ebay. Stačí najít tu pro N364 ta sedí i na Triton Le.
Korg x50. Plastové lehké klapky, taktéž použita kontaktní guma, klapky jsou jemnější než u výše uvedených a jsou hladké plastové, je to lepší než na samohrajce, ale není to polovyvážená.
Označení V2 se používalo u staršího modelu Trinity. Trinity V2 a poté Trinity V3.
U Tritona bylo pouze Classic, Triton pro a pro-x
Někteří tvrdí že Karma má lepší klaviaturu než triton Le, ovšem Karmu jsem zkusil jen letmo, tak na objektivní názor nebyl čas. Ovšem náhradní díly sedí jak pro triton LE(TR) tak pro Karmu..
Tady je Triton V2, i když Studio: http://images3.souq.com/uploaded/1209/7 ... 994756.jpg
Díky za fundované názory, ještě se zeptám jaký je přesně rozdíl mezi rychlostní a tlakovou citlivostí? U tlakové je to asi jasné, ale pokud chápu dobře tu rychlostní, zazní tón o různé hlasitosti v závislosti na rychlosti stisku určité klávesy? Jde mi o to, jestli u klaviatury s rychlostní citlivostí lze hrát jemnější hrou...
Díky za fundované názory, ještě se zeptám jaký je přesně rozdíl mezi rychlostní a tlakovou citlivostí? U tlakové je to asi jasné, ale pokud chápu dobře tu rychlostní, zazní tón o různé hlasitosti v závislosti na rychlosti stisku určité klávesy? Jde mi o to, jestli u klaviatury s rychlostní citlivostí lze hrát jemnější hrou...
Rychlostní citlivost je něco jako u klavíru klepneš málo a zní to slabě klepneš moc a zní to silně.. Tzv. attack. Je to nesprávně označené neznačí to rychlost stisku, ale úder, čím silnějí tím větší efekt.
Tlaková citlivost, je setlačení již zmáčknuté klávesy když hra. Rozezní se k tomu effekt modulace(vibráta většinou). Máš - li housle při silnějším stlačení se aktivuje vibráto. Takže místo posunutí kolečka, nebo nahnutí joisticku stačí pouze více stlačit klapku.
Edit: Triton studio V2 je studio s operačním systémem verze 2.0. Zřejmě k onému upgradu se dodávala i ta nálepka V2.
I zde v manualu píšou o V2.
Tlaková citlivost, je setlačení již zmáčknuté klávesy když hra. Rozezní se k tomu effekt modulace(vibráta většinou). Máš - li housle při silnějším stlačení se aktivuje vibráto. Takže místo posunutí kolečka, nebo nahnutí joisticku stačí pouze více stlačit klapku.
Edit: Triton studio V2 je studio s operačním systémem verze 2.0. Zřejmě k onému upgradu se dodávala i ta nálepka V2.
I zde v manualu píšou o V2.
Kód: Vybrat vše
http://www.korg.com/uploads/Support/TRITONSTUDIOV2TOUR_633667652334190000.pdfRe: kvalita klaviatury u KORG Triton/Karma/X50 ?
A máte někdo osobní zkušenosti s výměnou nebo opravami klaviatury? Kolik může stát upgrade na X50 na polovyváženou nebo dokonce kladívkovou?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano. Vlastně se využívá podobný senzor myslím, ale z pozice "výkladu" to de-facto nejde jinak odlišit než termíny "rychlostní" a "tlaková".lukasg píše:Rychlostní citlivost je něco jako u klavíru klepneš málo a zní to slabě klepneš moc a zní to silně.. Tzv. attack. Je to nesprávně označené neznačí to rychlost stisku, ale úder, čím silnějí tím větší efekt.
K tomu tlaku - umožňuje-li to nástroj, lze na MIDI data Channel resp. Polyphonic Aftertouch namapovat jakýkoli parametr, nejen vibráto (ale to bývá opravdu jako default většinou). Když už jsem to nakousl, tak Channel je "společná" tlaková citlivost (bere se změna z jakékoli klávesy pro celý kanál) a Polyphonic je "individuální" a pracuje se s každou klávesou separátně. Obvykle bývá implementována pouze společná, ale jsou i kombinace, kdy nástroj umí vysílat pouze společnou, nicméně umí reagovat na příchozí data společné i individuální tlakové citlivosti. Jednoznačná je vždy tabulka MIDI implementace toho kterého nástroje - doporučuji vždy pečlivě prostudovat, pokud má člověk před koupí i choutky na nějaké MIDI hrátky (vyhne se pak nepříjemným překvapením, když už je pozdě)
P.
Upgrade na poloyváženou je blbost, to je lepší si sehnat TR.Solstice píše:A máte někdo osobní zkušenosti s výměnou nebo opravami klaviatury? Kolik může stát upgrade na X50 na polovyváženou nebo dokonce kladívkovou?
Kladívkovou tam ani nedostaneš protože je to moc veliké ty klapky. A opět plnou polovyváženou z tritona tam dostat nelze kvůli její velikosti, ovšem co jsem se ptal kdysi, tak jde tam nahodit klaviatura z karmy, tritona LE, ovšem, musel by se vyměnit celý mechanismus spínání, včetně klapek, kontaktní gumy, spojů apod. Což by nebyla levná záležitost.Solstice píše:A máte někdo osobní zkušenosti s výměnou nebo opravami klaviatury? Kolik může stát upgrade na X50 na polovyváženou nebo dokonce kladívkovou?
-
Peetronius
X50, TR, Karma, Triton le mají stejnou mechaniku. Dle mého názoru stejně špatnou. Velice se mi líbila mechanika na Triton classic, extreme, studio - tam jsou kovové kontakty, perfektní zážitek ze hry.