Kerrianne

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Smile

Kerrianne

Příspěvek od Smile »

Zdravim. Rozhodl jsem se zalozit si vlastni topic na svuj projekt homemade kytary. Bude to vlastne kopie Maton Mastersound kytar s drobnymi upravami - vintage tremolem, trosku jinou elektronikou, jinak resenou vyztuhou a trosku jinak tvarovanym pickguardem.

Jelikoz je to muj prvni projekt, bude to spis tak trochu LEGO, nez opravdova stavba. Krk jsem koupil na ebayi s neorezanou hlavou, abych ji mohl vytvarovat, jako u originalu. na tom se jeste pracuje :-D kazdopadne musim pochvalit tohohle prodejce, ten krk je fakt pekne udelanej, hezky cistej, perfektne usazeny a zabrouseny prazce, jedina vytka by mohla smerovat k nulaku, kterej se mi uplne nezda, ale to uvidime. Snimace pouziju ty, co mam ted v LP -> DiMarzio Tone Zone a Air Norton. Elektronika bude tvorena 2x volume poty, tripolohovym rotary switchem a push/pull tonovkou na rozepnuti snimacu. Vintage tremolo jsem si vybral, protoze mi nejak nesedi TOM kobylka, je to proste moc vysoky. Navic me tremolo vzdycky lakalo :-D No, protoze momentalne nemam frezku, tak jsem se rozhodl, ze si telo necham vyrobit od mistniho uzivatele Djumila.

A zde zacina problem. To, ze komunikace mela k idealni vic nez daleko, to bych neresil. Ze je telo z peti kusu dreva, (ktery vypada, ze by ho na kytaru vahali pouzit i cinsti soudruzi), i kdyz v inzeratu na hudebnibazar.cz nabizi ze dvou kusu (psal jsem mu jako odpoved na ten inzerat), to by me taky az TAK MOC netrapilo. Ale ze udela maly loze krku (i kdyz jsem mu posilal presny rozmery), melkou diru na elektroniku, je to cely nezacisteny a lezou z toho trisky, mezi kusy dreva je pulmilimetrova skvira a zezadu je mezi kusy dreva vylozene schod, to uz je moc i na me, jakozto punk hrajiciho a poslouchajiciho cloveka... pointa predchoziho je jednak vyjadreni nespokojenosti s Djumilovou praci a jednak bych chtel poprosit o radu, jak bez nakupovani spousty techniky opravit tyhle nedostatky.

EDIT (25.12.2011): jelikoz kytara dostala jmeno, tak prejmenovavam i topic :)
Naposledy upravil(a) Smile dne 25.12.2011 14:35, celkem upraveno 1 x.
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
J.J.
Rádce

Re: Projekt Maton

Příspěvek od J.J. »

To se mi nějak nezdá. Já jsem dostal od Djumila přesně to, co jsem si objednal, tak nevím. Hoď nějaký fotky, ať aspoň víme, o co přesně jde.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Smile

Příspěvek od Smile »

nemam tu fotak, jenom mobil a ten foti dost mizerne. kazdopadne z popisu je to jasny. kdyz ma bejt loze na 55mm sirokej krk a vlni se to mezi 52,5 a 54, tak je to proste spatne. kdyz ma dira na elektroniku hloubku 15mm, tak to je proste malo, zvlast u 45mm silnyho tela. atd.
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

J.J. píše:To se mi nějak nezdá. Já jsem dostal od Djumila přesně to, co jsem si objednal, tak nevím. Hoď nějaký fotky, ať aspoň víme, o co přesně jde.
Bohužel musím Smilova slova potvrdit. Netuším tedy, jak přesně se s Djumilem domlouvali, ale to tělo skutečně je z 5 ne moc hezkých fošen, ty nejsou přesně zpasované (schody a mezerky), lože krku je úzké (v průměru 53 namísto 55 mm, sám jsem měřil šuplerou), díra na elektroniku je mělká, na krajích je pár oštípnutí, zabroušené to rozhodně není.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Smile

Příspěvek od Smile »

tak tak. kazdopadne hlavnim ucelem tohohle topicu nebylo rozebirat, jestli to djumil podelal nebo ne, to je bez diskuze, ale co ted s tim.
jastud

Příspěvek od jastud »

Podle toho co pises by bylo nejlip to telo vzit a zatopit s nim. Bohuzel.

Varianta 2 je sehnat nekoho s prislusnym vercajkem a dobryma referencema, kterej by ti ten polotovar dodelal podle tvych predstav. Snazit se to doma pizlat nejakyma pilkama a dlatkama nebude ten nejlepsi napad.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

No mělká díra na elektroniku to je to nejmenší. S kopírovací frézou je to otázka minut ji prohloubit na požadovanej rozměr. Lože krku pokud je menší, tak taky není problém vyfrézovat na požadovanej rozměr. To ti klidně udělám. Ale co se týče kvality dřeva a těch mezer mezi jednotlivými pruhy, tak s tím ti asi nikdo moc nepomůže. Jestli je to vážně taková trága, tak bych se s Djumilem zkusil domluvit, že mu to pošlu zpět a on mi vrátí peníze. Myslím, doufám a věřím, že Djumil není žádnej hajzl, takže se snad domluvíte.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Smile

Příspěvek od Smile »

tak ja tomuhle nerozumim zejo, na prvni pohled se mi to ale nelibi (a cisarovi taky ne a to uz neco znamena! :-D). odkud jsi? ze bysme se nejak domluvili, zkouknul bys to a rekl bys mi, co a jak, pripadne bysme se domluvili na dodelani.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud nejsou jednotlivé laťky dobře spasované, pomůže jedině pořádný hoblík nebo pásová bruska, a spáry (pokud neohrožují pevnost těla) zatmelit; nejrozumnější ale podle mě bude dohodnout se s Djumilem, na mě rozhodně působí jako slušný člověk.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Smile

Příspěvek od Smile »

kocour: tohle jsem nepochopil... :-D
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Smile píše:Zdravim. Rozhodl jsem se zalozit si vlastni topic na svuj projekt homemade kytary. Bude to vlastne kopie Maton Mastersound kytar s drobnymi upravami - vintage tremolem, trosku jinou elektronikou, jinak resenou vyztuhou a trosku jinak tvarovanym pickguardem.
Člověče, neplaš se,
chtěl jsem tě jen postrčit, abys představil, čemu se má tvoje dílo podobat. Maton kytary přece jenom nejsou tak běžné jako G....n nebo 7....r.
Jinak ti držím palce, ať se to povede a hlavně nezapomeň občas pokroky vyfotit a ukázat.
:D -kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Smile

Příspěvek od Smile »

jo tak :-D no, hlavni zdroj inspirace je model MS503, flat top, elektronika zepredu schovana pod pickguardem. chtel jsem to co nejjednodussi, navic ty vyssi modely se mi nelibi uz moc....:) jdu udelat nejaky fotky :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

O.K. Zítra to odesílám Smilovi, takže to jen krátce zhodnotím. Nechci aby se to zase zvrhlo v nějakej flame, takže žádný osobní útoky jen objektivní fakta. Fotodokumentace zde http://www.rajce.net/a5705603 .

tloušťka těla není avizovaných 45mm, ale jen 41-42mm, u spoje světlejšího pruhu s tmavším je deska lehce uštíplá, takže při zabroušení ještě min 1 milimetr pryč. Lepší bude to zatmelit a pak zabrousit do roviny. Lepený to bylo asi nějak nestandartně. Běžně se to dělá tak, že se desky o požadovaný tloušťce + 1-2 mm slepí. Po zaschnutí se to hodí do průtahu a tím se dostaneme zhruba na požadovanej rozměr, navíc tím získáme relativně rovný a hladký plochy bez zbytků lepidla a schodů. Tady to bylo lepený a hned obráběný. Navíc o min 3mm tenší.

Co se frézování týče. Tvar je frézovanej asi podle nějaký šablony, ale ta musela být hodně nahrubo. Celý je to různě kostrbatý, zubatý, oblouky nejsou vůbec ladný. Povrch místy neskutečně orvanej o spálenej. Nevím jestli byla použita tupá fréza nebo se odfrézovávalo příliš moc materiálu najednou, ale dá to ještě mnoho a mnoho broušení než to bude hladký. Co se lože krku týče, tak to bylo frézovaný pravděpodobně od oka a od ruky, naštěstí bylo menší. Ono taky vyrobit přesnou šablonu bez předlohy v podobě krku prostě nejde, ale takhle vyfrézovaný lože jen komplikovalo práci. Díry pro snímače byly frézovaný podle šablony, sice ne moc přesný, ale aspoň tak. Bohužel byla použita fréza s dost velkým průměrem a díry byly frézovaný dost těsně na rozměr snímače a kvůli velkým radiusům se tam snímače nevešly. Po domluvě se Smilem jsem díry pro snímače výrazně zvětšil, aby se tam vešel jakýkoliv snímač s jakýmkoliv tvarem úchytů a ještě byla rezerva pro odstíněný. Celý prostor pro snímače a elektroniku bude schovaný pod pickguardem, takže není třeba troškařit. Díru pro elektroniku jsem po domluvě se Smilem prohloubil z 18mm na hloubku 31 mm, aby se tam pohodlně vlezl i push-pull pot. Díra pro tremolo byla celkem O.K. jen mohla být 2-3 mm milimetry dál od krku. Přední stěna díry byla trochu křivě, tak jsem ji srovnal a dozadu díru trochu rozšířil. Doladit se to musí až po přesným umístění tremola. Díra pro pružiny zezadu kytary byla asi podle ruky a přišlo mi, že jde trochu šejdrem. Naštěstí je to jen kosmetický detail a schová se to pod kryt. Horší je, že hloubka díry pro pružiny je 17 mm (což je skoro málo, pokud by chtěl případně zafrézovávat kryt)) při hloubce díry kobylkového snímače 22 mm (což je zbytečně moc) a tloušťce těla 41-42 mm zbývá na stěnu mezi nima asi 2-3 mm, takže do toho jsem se už bál nějak zasahovat, abych se tudy nepodíval skrz.

Abych to shrnul, udělal jsem na tom maximum, co jsem uměl, aby to Smile nemusel a nechtěl hodit do kotle jako dříví na podpal, což by byla škoda. A teď už to bude jen a jen na něm a já se budu těšit na to, jak si povede a dotáhne to do vítěznýho konce. Tak hodně štěstí Pavle
Smile

Příspěvek od Smile »

ja bych moc chtel JJovi podekovat, za uzasnou domluvu, rychlou a kvalitni praci a ochotu pomoct. neodpustim si rejpnuti - djumile, sleduj a uc se, jak to ma vypadat. kazdopadne, pokud nekdo z mistnich uzivatelu uvazuje o "homemade" kytare a chtel by si nechat udelat nejakou tu praci se drevem od nekoho jinyho, JJe muzu jedine doporucit!! no, ted me ceka teda docisteni tela, vyriznuti pickguardu, priprava veskery elektroniky (muhehe, uz se tesim na ten rotary switch...:-D) a snad behem vanocnich prazdnin nebo po zkouskovym to hodim do laku. krk teda zustane natural, telo planuju v barve fiesta red (zname z fenderu), pro predstavu obrazek, sice basy, ale ve stejny barevny kombinaci: TADY

konstruktivni kritika a jakykoli tipy, triky, napady a dobry rady jsou vitany! ale prosim uz bez flamu :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Mám z JJ-ovy práce radost.
Takhle by to na fóru mělo fungovat.

Ještě mému oku úplně nelahodí obrys těla, je tam pár hrbů, neladných křivek. Možná o milimetr tam a tam, a bude to dokonalé.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše:Mám z JJ-ovy práce radost. Takhle by to na fóru mělo fungovat.
Ještě mému oku úplně nelahodí obrys těla, je tam pár hrbů, neladných křivek. Možná o milimetr tam a tam, a bude to dokonalé.
Taky jsem si oddychl, že po vykolejení pokračuje vlak v jízdě a díky JJ-ovi dokonce expres :!:
Pokud jde o obrys, kde vidíš ty hrby nebo neladné křivky? Je snad chyba už v předloze :?:
MS 500 body XY
MS 500 body XY
-kcr-
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše: Ještě mému oku úplně nelahodí obrys těla, je tam pár hrbů, neladných křivek. Možná o milimetr tam a tam, a bude to dokonalé.
Jo přesně tak, ale s tím jsem nic nedělal, to už si Smile vyřeší pomocí pilníků a smirkových papírů.
kocour píše: Pokud jde o obrys, kde vidíš ty hrby nebo neladné křivky? Je snad chyba už v předloze :?:
MT_body-110904.jpg
-kcr-
To bych neřekl, spíš nebyla úplně dotažená ta šablona podle níž to bylo frézovaný. Ono to chce ty oblouky pak ještě upravit podle citu, tak aby to ladilo oku. Pravda je, že to už se dá dodělat i na hotovým těle, ale na šabloně je to míň pracný.
Smile

Příspěvek od Smile »

kocour - u tebe chyba samozrejme neni, ty jsi odvedl (jako vzdy) suprovou praci! mozna jenom pro pristi tvurce bys mohl doplnit vic tech souradnic do toho obrazku, kdyby se ti chtelo :) ja uz si to dodelam podle oka :) mimochodem uz mam doma rotary switch, takze uz to tu mam komplet, jenom cekam na telo, abych si mohl vymyslet tvar pickguardu. ja blbec jsem totiz vzal malej kus ty desky od sollera (je to velikost A4 a potreboval bych o par centimetru vetsi :-D), takze ho budu muset zmensit :-D no co...:-D kazdopadne ten rotary switch jde docela ztuha, no snad se trosku vychodi.... ale mam tu na vas takovej dotaz - jde o knob na ten rotary switch - original to ma takhle:

Obrázek

a ja ted premejslim, z ceho udelat tu packu. v tom knobu, co jsem koupil, je cervik na pritazeni, napadlo me budto koupit o dost delsi, ale nevim jestli se dela, ze by mel zavit treba jen na ten cca pulcentimetr a pak to byla hladka tycka, asi ne. nebo nejak jinak? treba tam nejak napevno soupnout imbus do toho cervika? :-D a nebo nevymejslet hovadiny a nechat tam jenom ten knob bez tycky? :-D
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Ten imbus není špatný nápad. Akorát nevím jestli červík není moc tenký. Dal bych tam šroub s částečným závitem a trošku mu předělal hlavičku na kuličku :)
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“