Lampový aparát na doma aj do kapely

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Lampový aparát na doma aj do kapely

Příspěvek od Ivan.ps »

Zdravím Vás.

Mám problém, s ktorým si zatiaľ neviem dať rady a možno by sme s nejakými skúsenejšími gitaristami (ktorí si tiež potrpia na kvalitný zvuk) mohli prísť na nejaké rozumné riešenie.

Mám aparát Hughes and Kettner Trilogy a 4X12"box HK s V30. Bývam v byte a rozpadla sa mi kapela, tak som sa potešil, že konečne budem mať aparát vždy po ruke a konečne budem mocť doma cvičiť na kvalitnom zvuku. Problém je že na ako som zistil, tak v byte sa s týmto aparátom vôbec nedá hrať, kvôli tomu, že sa to dosť ozýva a že sa bojím, že budem rušiť susedov. A nakoľko čakáme v marci s praiteľkou aj prírastok, tak jediné hranie doma bude asi možné iba cez slúchadlá.

Chcel by som ale aj napriek tomu dosiahnuť cez slúchadlá čo najlepší lampový zvuk (teda zišiel by sa mi lampový aparát so slúchadlovým výstupom), ale zároveň by som chcel aby bol takýto aparát v prípade potreby použiteľný aj v kapele (do budúcna). A ešte je podmienka aby mal takýto amp slučky (ideálne paralalenú).

Už dva dni hľadám na nete a zistil som, že aparáty so slúchalovým výstupom sa vyrábajú iba v malých výkonoch, čo by do budúcna do kapely veľmi nepomohlo.

Alebo potom som našiel tube preamp Engl e530, ktorý by mohol hrať na slúchaldá celkom slušne. No stále sa neviem rozhodnúť čo by bolo najrozumnejšie urobiť.

Proste by ma zaujímal Váš názor, ako by ste to urobili vy, keby ste mali k dispozícií asi 1300Eur (z predaja súčasného ampu) a chceli by ste mať aj doma cez slúchadlá výborný lampový zvuk, ktorý by bol použiteľný aj v kapele? Existuje nejaké rozumné riešenie? Ďakujem.
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lampový aparát na doma aj do kapely

Příspěvek od Eizor »

nevím, jestli by to mělo dobrý zvuk, ale vyzkoušel bych amplug od Voxu a lampový efekty do řetězu. Protože neznám lampu na sluchátka.

P.S.: Kámoš má nějakýho lampovýho Voxe 4W a hraje s tím v bytě a nemůže si to vynachválit.
tady hraju teď KOSMONOPOL
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

To bych asi řešil menším kombem + nějaký digitálně simulační bazmek nadoma. Simulaci repra mají tuším Blackstary HT.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

mohl bys vyzkouset nejakej lampovej predzesilovac (engl e530 a podobny ...) a nejaky lampovy koncak. No a na hrani doma - pokud mas kompik, tak ten pre-amp zapojit do kompiku a na kompiku pustit IR treba mesa boogie 4x12 boxu a jit do sluchatek.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Do sluchátek nebudeš mít nikdy takový zvuk, na který jsi zvyklý z aparátu při hraní s kapelou. A to ani z lampových zesilovačů či preampů, které sluchátkový výstup mají, a to i se speaker simulací. Prostě je to jiný poslech, což je konečně i poslech reprodukované muziky do sluchátek a z beden. Tady, pokud je kytara sama venku z mixu celé kapely, zvlášť bez basy, je to ještě větší rozdíl. Mně osobně sluchátkový poslech dost vadí.
Řešení, asi nejschůdnější a nejekonomičtější, ať už ho použiješ se sluchátky nebo s bedýnkami (aktivní repro, HiFi věž), je nějaká kvalitní simulace. Pokud ti nejde o jiné efekty, ale opravdu jen o "lampový" zvuk, může to být třeba něco od Tech21 - buď univerzální SansAmp (levnou kopii dělá i Behringer - GDI21) nebo něco konkrétního z Character série (existují modely Blonde -Fender, British - Marshall, California - Mesa (Mark I-III?), a pak další, modelující Hiwatt, Orange, Mesa Recto ...). Můžeš se poohlídnout taky po krabičkách fy AMT, ta dělá povedené analogové simulace se speaker simulací celé řady značek, klasických i moderních hi-gain ampů. Takovou krabičku pak užiješ, i kdyby ses později chtěl vrátit do kapely, jako zkreslovací krabičku (speaker simulace by měla jít vypnout, ale třeba u té Tech21 Character série to má až novější řada, u AMT nevím)... Kupovat kvůli tomu dražší lampový preamp mi přijde zbytečný, do sluchátek nebo malých bedýnek ten rozdíl neoceníš.
Pak samozřejmě existuje spousta hraček, které ti doma "nahradí" celou kapelu, jako Korg Pandora, Vox JamVox (k tomu ale potřebuješ PC), aj. Je to digitální modeling, ale zase nabízí spoustu možností vyblbnout se, nahrávat, vyzkoušet zvuk různých mršítek ...
Jinak na pokojíčkové hraní v bytě s miminkem bohatě stačí 2 W Roland Micro Cube. Výborně hraje při pokojové hlasitosti Fender Super Champ XD, který se svými 15 W z lampového konce už utáhne i kapelu, přitom ho nemusíš tavit, preamp je modeling.
Nebo Vox Tonelab EX - podlahový multiefekt s lampičkou (ne jako preamp, ten je digitálně modelovaný, ale simulace chování lampového konce), má vestavěné 2 repráčky.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Vďaka za názory páni. Mne skôr ale išlo aj o to, aby som mohol aj doma naplno využívať svoj pedalboard. Ono vôbec najlepšie by bolo, keby bolo možné nejak to vymslieť, aby sa môj súčasný amp dal použiť aj v byte. No zatiaľ som neprišiel na nijaké rozumné riešenie ako na to. (ak vôbec nejaké existuje). Ono je pravda, že teraz mám aparát na mojom novom byte, ktorý je takmer prázdy, takže sa to tam dosť ozýva aj pri minimálnych hlasitostiach. Možno keď bude byt plne zariadený, tak sa ako tak to Trilogy bude dať použiť, aj keď o tom zatiaľ dosť pochybujem.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

mozna bys mohl zkusit jinou bednu - na doma treba nejakou 1x12 nebo i mensi s mensi citlivosti. Prece jenom 4x12 je na doma lehce overkill.
Davyd

Příspěvek od Davyd »

Zkus Hughes Kettner Tube Meister 18 combo - má power soak na 5 resp. 1 W takže hraje potichu a na 18 W s externím boxem s 12" repro se hodí i na podium.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Už je ku mne na ceste Blackstar HT-5R.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“