Laney CUB 12 samovolné vypnutí

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Varann

Laney CUB 12 samovolné vypnutí

Příspěvek od Varann »

Ahoj, potřeboval bych poradit. Mám doma lampové kombo Laney CUB 12. Hraju na něj pouze doma na 1W. Při posledním hraní se mi stalo, že se kombo vypnulo. Kontrolní dioda prostě zhasla a přitom bylo zapnutý. Tak sem ho vypnul, chvíli ho nechal a znovu zapnul a zase šlo. Nevíte čím by to mohlo být? Přehřátí lamp? Nebo nějaká ochrana?

Díky
Dan
...EDGE...

Re: Laney CUB 12 samovolné vypnutí

Příspěvek od ...EDGE... »

A hralo dal, nebo se jen vypla dioda? Protoze ta blbne pokud vim u cele serie CUB, je to takova zajimavost navic.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Zdravím, mám CUB 8 a ta dioda mi taky zhasínala, až nakonec nesvítila vůbec. Pak mě to už začalo štvát, protože jsem ho zapomněl 2x přes noc vypnout. Měl jsem ho rozebraný a stačilo tam tu diodu zase našroubovat, nasunout nebo zacvaknout, už přesně nevím. Stačí odšroubovat tu červenou krytku a trochu si s tím pohrát. A bacha, něčeho jsem se dotkl (trafa?) a dostal jsem ránu. Ono ten panel asi ani nebude potřeba vytahovat.

EDIT: Kombo mi ale stále hrálo, i když dioda nesvítila.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
Varann

Příspěvek od Varann »

Přestalo to hrát, ale stylem jako kdybyste to pomalu stlumovali. To samé se dělo s diodou. A pak se zase rozběhl a hraje z vesela dál. Je možný mám ho postavený u topení, že se to přehrálo a samo vyplo, i když se mi tomu nechce moc věřit.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

to pozvolné vypínání může být díky vybíjení kondenzátorů ve zdroji, pokud to tak vážně je tak se muselo vypnout anodové vinutí, světýlko bude asi napájené z jiného vinutí než z anodového takže asi došlo k úplnému vypnutí aparátu. Zase se mi ale nechce moc věřit tomu, že by tam byla tepelná ochrana. Nemohla ti třeba jen na chvílí vypadnout elektrika a zase naskočit?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Varann

Příspěvek od Varann »

To bych spíš věřil tomu, že bude v háji rozdvojka ve který je to zapojený. Každopádně děkuji za rady.
Varann

Příspěvek od Varann »

Tak už to udělalo znova a dvakrát za sebou. Poprvé to samovolně vyplo při hře a nešlo to zapnout. Tak sem to nechal zhruba 10 min odpočinout a znova zapnul, kombo začalo zase hrát a po 10 min zase vyplo stylem pomalého ztlumování. Tak nic, půjde na reklamaci.
symar

Příspěvek od symar »

Taky jsem o tomhle problému slyšel. Dokonce od dvou lidí. To mě definitivně odradilo. Rozhodně reklamuj a napiš jak jsi dopadl.
Většina z nás je divných, těch normálních je třeba se bát.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Varann

Příspěvek od Varann »

A jak dopadli? Co s tím bylo nevíš?
Varann

Příspěvek od Varann »

Prosím o názor. Mohou opotřebované elektronky způsobovat samovolné vypínání aparátu? Jen se ptám, protože je to názor reklamačního oddělení kytary.cz. Ale prý se musí počkat na posouzení autorizovaného servisu.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Když se něco samovolně vypíná a po chvíli to zas funguje, tak to většinou bývá přehříváním.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
symar

Příspěvek od symar »

Varann píše:A jak dopadli? Co s tím bylo nevíš?
Ten první případ nevím, s tím přišel kluk, že mu to někdo říkal. Ten druhý, no asi takhle. Odneseno na reklamaci s tím, že to budou asi lampy. Asi po třech dnech byl smskou vyzván k vyzvednutí. Verdikt: výměna lamp. Co vím tak to jsou asi 3 měsíce (možná déle) a prý ok. Dodnes nevím, co si mám o tom myslet. Majitel si je jistý, že kombo v obchodě vyměněno nebylo a lampy prý taky ne, přesto kombo (aspoň zatím) funguje. Tak nevím, obchod na sebe převzal odpovědnost a sám jednal? Lampy zdarma? To mi hlava nebere. Když se nad tím zamyslím, tak mě z toho vychází jakoby šlo o nějakou prkotinu, dobře se o problému ví a proto prodejce to vzal na sebe aby si ušetřil práci s reklamací. No ať si obrázek udělá každý sám.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Varann

Příspěvek od Varann »

Tak sem prolez zahraniční forum a jedná se doopravdy o nějaké vadné tepelné čidlo, které tento problém způsobuje. Pokud se čidlo vymění, tak by měly problémy přestat. Stejný problém mají i vlastníci Cub Head 15W.
Tady je odkaz, pokud to někoho zajímá. http://www.laney-posse.co.uk/theposse/v ... f=1&t=2815
symar

Příspěvek od symar »

Tak mnoho štěstí a co nejmíň nervů. A ať ti to hraje.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Teď se mi to, po víc jak roce co kombo mám, taky stalo. Samovolné vypnutí až do ticha, dioda si svítila dál a když jsem se díval na lampy, tak svítila jen předzesilovací.

Varran, opravoval jsi to? Sám se v tom moc vrtat nechci protože jsem lama, už tak mě to jednou pokopalo.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Tak dnes jsem to zkoušel zapnout znoa a zase nic, takže to bude nejspíš lampa.
Varann

Příspěvek od Varann »

Čau, tak dnes se mi to po měsíci vrátilo ze servisu (kytary.cz). Naštěstí to bylo v záruce. Vyjádření servisu - vadná polyswitch pojistka - výrobní vada. (přeloženo termo pojistka). Zatim sem to nezkoušel, ale dám vědět. Každopádně se potvrdilo to, co sem dočet na zahraničních fórech.
U tebe bych to ale spíš viděl na lampy. Protože mě nesvídila dioda a ani lampy v preampu.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Jo byla to lampa, vyměnil jsem ji a hraje to vesele dál. Ať ti nový CUB složí líp než předchozí.
PájaM

Příspěvek od PájaM »

Varann píše:Ahoj, potřeboval bych poradit. Mám doma lampové kombo Laney CUB 12. Hraju na něj pouze doma na 1W. Při posledním hraní se mi stalo, že se kombo vypnulo. Kontrolní dioda prostě zhasla a přitom bylo zapnutý. Tak sem ho vypnul, chvíli ho nechal a znovu zapnul a zase šlo. Nevíte čím by to mohlo být? Přehřátí lamp? Nebo nějaká ochrana?

Díky
Dan
Ahoj, Cub 12 mám doma asi měsíc a to samé se mi stalo asi dvakrát. Ještě jsem zjistil, že přitom nesvítí ani jedna lampa, ale síťové trafo jemně bručí. Podle mě se opravdu jedná o tepelnou pojistku někde v obvodu žhavicího napětí pro lampy, nasvědčuje tomu i pozvolný pokles hlasitosti při nástupu poruchy. Nevím, na co tam výrobce dává takovou kravinu, příště to otevřu a zkusím to vyřadit. Ale jinak je kombo za ty peníze super.
Překližková 6-tistrunka No Name
Squier Stratocaster
Zoom GFX-707
Laney Cub 12
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jo je tam i pro mě nepochopitelná ptákovina - pozistor. Měl by mít označení F1. Je to součástka s kladným teplotním koeficientem (PTC) a smysl jejího použití v serii se žhavicími vlákny mi poněkud uniká. Termistor (NTC) by mohl chránit vlákna která mají zastudena nižší odpor před proudovým přetížením při zapnutí, ale čemu může prospět pozistor? :roll: V serii s kontrolkou P1 (měla by to být žárovka ne LED) jsou ještě dva rezistory R40 a R51 každý s hodnotou 10Ω - to je OK. Jestli tedy mám aktuální schema :) . Osobně si myslím, že odstraněním PTC F1 se nic nestane kromě zbavení se zbytečných potíží.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“