Čím nahradit Celestion Seventy 80?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Alternátor

Čím nahradit Celestion Seventy 80?

Příspěvek od Alternátor »

Čau, mám kombo Laney LC30-112 továrně osazené reproduktorem Celestion Seventy 80. Na čistý zvuky je víc než v pohodě, ale na zkreslení už je to trochu horší. Přijde mi, že celkově nějak nezvládá středy (čím víc středů, tím nekonkrétnější zvuk a zahuhlanější) a o to hůř s přidanejma basama a pokud nedám volume aspoň k půlce, tak se toho nezbavím. Zkoušel jsem to u kámoše s nějakým homemade externím boxem a problém rázem zmizel i při podstatně nižších hlasitostech (bohužel ani nevím, čím byl osazenej). Jde mi především o zkonkrétnění a odstranění zahuhlanosti/zabasovanosti, případně trochu naostření zvuku. Sice jak jsem už psal, při vyšších hlasitostech ten problém částečně mizí sám, ale při takovým kraválu každej den bych brzo ohluchnul. Hraju především rock a hardrock. Nenapadá vás nějaký ideální repro pro upgrade?
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím nahradit Celestion Seventy 80?

Příspěvek od Stanley06 »

Bummer měl ve svém BS HT40 také z továrny Seventy 80 a přešel na Celestion Classic Lead 80:
komba-zesilovace-reproboxy/vymena-repra ... ad#p466442 Já měl dřív v boxu taky 70/80 a teď mám taky Leada, posun ve zvuku směrem ke konkrétnosti je opravdu znát :wink: Z těch známých repro je tu samozřejmě V30, to asi víš, ale jde o to jak by si to sedlo v otevřeném kombu a k charakteru komba
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
dlabajíč

Příspěvek od dlabajíč »

Též bych doporučil classic lead. Mám ho ve své bedýnce a jsem maximálně spokojen. Dokonce sem uvažoval že vyměním i V3O za classic lead, ale kvůli plnosti zvuku sem nechal bedýnku kombinovanou. Classic lead je hodně takový ostrý a agresivní. Na čistý křišťálový a se zkreslením si rozhodně rozumí dle mého názoru víc než V30 v malých hlasitostech. V 30 má zase hutnější basy a je takový uhlazenější. Prostě blátíčko. Takže doporučuju spíš asi nějak vyzkoušet :-D
Tady je poměrně slyšitelné srovnání http://www.youtube.com/watch?v=JzAsdyVA_Vc
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Alternátor

Moc díky oběma. Původně jsem uvažoval nad tou V30, ale podle charakteristiky zvuku bude Classic Lead asi ideální. Ještě jednou dík :)
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Taky jsem menil Seventy 80 za Classic Lead, ale z uplne opacneho duvodu nez "zahuhlanost". Ta 70-80 mi prisla bez basu, tenka, plechova, skripava. Classic Lead ma vic basu a hlavne mnohem vic stredu.
V30 ma spoustu basu a ostre vysky, ale podle me ji chybej stredy. Ale na tvrdsi styly to mozna lidem vyhovuje.
Hraju výhradně na šrot.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Podle mě není Classic Lead náhražkou Seventy 80 - právě kvůli tomu, že je to střeďák a to Seventy 80 není. Naopak myslím, že V30 by mohla být věrnější náhražkou. Dokonce dost podobně kreslí. Classic Lead narozdíl od Seventy 80 při "mojí" zkušebnové hlasitosti nekreslí vůbec.

Já si tam Classic Lead dal, protože se mi líbí jeho zvuk, co se sólové zkreslené kytary týče. Tam je na tom Seventy 80 hodně mizerně. Na rytmickou kytaru potom stačí ty středy trochu seříznout a je to. Na Seventy 80 to véčko moc nešlo, protože už pak nebylo nic slyšet. Classic Lead je na tom dobře.

Na domácí hraní mi přijde, že to moc není. To už je pak ten reprák až moc hodnej a je to nuda.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Alternátor

Nejde mi o co nejvěrnější náhradu, moje hlavní priorita je zkonkrétnění zvuku. Pokud je to střeďák, tak jedině dobře, protože ta Seventy 80 středy moc nezvládá, výšky bych zachoval, případně taky trochu přidal, basy mi poměrně vyhovujou.

Edit: Tak co jsem koukal na ukázky, tak ten Classic Lead mi zvukově sedí podstatně víc, než V30 (přijde mi víc uječenej, což se mi paradoxně docela líbí). Teď je jen otázka, co to provede v tom Lejnu.
real_dead_one

Příspěvek od real_dead_one »

Electrovoice EVM12L... neuvěřitelně konkrétní, čistý a průrazný zvuk :) Aspoň na něj mrkni.
kvasna

Příspěvek od kvasna »

A nebyl by na rock a hardrock lepší Greenback? Zdá se mi takový pěkný uhlazený ale zároven konkretní ......Sám o něm uvažuji ikdyž já spíš hraju hardrock/blues
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
Ondskan

Příspěvek od Ondskan »

kvasna píše:A nebyl by na rock a hardrock lepší Greenback? Zdá se mi takový pěkný uhlazený ale zároven konkretní ......Sám o něm uvažuji ikdyž já spíš hraju hardrock/blues
Greenback má iba 25W :? Čo by síce až takýž veľký problém nemusel byť, lebo kombo asi na plné nepôjde, ale aspoň keby je tá rezerva.
Gear: Godin Progrresion, Schecter C1 w/SD TB4 + SH2 and 10-52 strings, Dunlop 87B Trigger, Laney TT50H, Checha 1x12 Open Back Cab - Celestion GT75; TC Electronic G-Sharp, CarlMartin 2WAH, Korg PitchBlack, Alesis iO2 Express + Amplitube3 + Reaper
https://www.youtube.com/user/Truecrew01 (Band)
http://bandzone.cz/guitarelectrification (Project)
kvasna

Příspěvek od kvasna »

Sry zapoměl jsem že to má 30 w to kombo tak to potom nic ...... ikdyž podl mě už by těch 5 w dolů nehrálo zas takovou roli ....
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Zdravím, mám kombo Ampeg gvt15, které je osazeno právě seventy 80 a mám stejný problém, jako autor vlákna. Čistý zvuk nádhera, ale při zkreslení (vox satchurator), byl zvuk rozpadlý, plechový a neměl vůbec šťávu. Hraju především alt. rock 90', maximálně hard rock. Jako dobrá náhrada mě napadl greenback, jelikož má menší citlivost a já hraju převážně doma, ale nevím jak zvládá clean. Napadá vás nějaká jiná alternativa?
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, to je těžko radit, každý reproduktor má v každé reprobedně jiný zvukový projev. Jestli jsi schopen z parametrů reproduktoru poznat co by Ti mohlo sednout, tak si vyber podle PDF souborů jednotlivých repráků.
Začít můžeš třeba Greenbackem: http://celestion.com/product/16/g12m_greenback/
Jsou tam ale všechny vyráběné. Můžeš taky "zašilhat" k reproduktorům Electrovoice: http://www.electrovoice.com/family.php?id=72,
jestli bys svůj "svatý grail" nenašel tam. Přeji štěstí :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pokud bys uvažoval o Greenbacku, pak dobrá náhrada je Eminence Legend GB128. Navíc má o dost vyšší citlivost, 101 dB. A je za hubičku.
Edit: Sorry, ty hledáš naopak repro s menší citlivostí ...
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Takže metoda pokus-omyl :) začnu na greenbacku. Díky za reakce.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
zemus

Příspěvek od zemus »

Ze Seventy 80 jsem utrhnul magnet a dal ho na Jensena MOD 10-35. Nejtěžší byla úprava pólových nástavců. Ale výsledek je masakr. Ze dvou plecháčů je jeden reprák. To je jediné možné (podle mně) použití Seventy 80 na zkreslený zvuk bez nebezpečí pokousání.
kos99

Příspěvek od kos99 »

berme to tak že Seventy jsou prostě jen juniorská třída a chce to prostě neco lepšího nebo cokoli lepšího :)
apráty:
ESH MK II 100w plus ESH 412XXL , Engl Screamer 50combo 1x12 V30, 2x12- V30+G12H30 an...
efekt:POD HD 500 , Flanger DOD 75B, CarlMartin qvatro , TC flasback delay, TC Corona chorus
Kytary: Strat z.Vavruša HB+mHB, Fender Amerikan US ssH, Al Stevens Strat ,Michael Kely Hibrid , Yamaha D121, Crafter akustik 120,
snímače:RM pickups -F4,SH 4, Dimarrcio AREA, RM Custom Alnico.-RM V.V.rails - RM Clasik rails, Sky Pickups, DiMarzio Fred a PAF pro ,, kabely:Proel cable, Cordial ,
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“