Jak nastvat zvukare?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Jak nastvat zvukare?

Příspěvek od SUK »

Neustale ctu o tom, jaky je to peklo zvucit zacinajici kapelu. Za tyden a pul mam s kapelou prvy koncert (a kapela je od lidi zkusenych az po lamy vetsi nez ja). Takze by me zajimalo - co tak takovy zacinajici kapely delaj spatne, ze je to tak strasny peklo? Ac to podle nadpisu muze vypadat jinak, rad bych to spis chudakovi zvukarovi aspon trosku usnadnil....
Hodně budem někde...
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastvat zvukare?

Příspěvek od Cybermuff »

:roll: To bude zase dobrý téma... Určitě ostatní přidaj ty obecně známý rady, za sebe bych přidal kromě těch nejčastějších tyhle:
- laďte, proboha, laďte. I zvukař má uši. (občas trpím, když někoho natáčím, natož pak live)
- zařezávejte rytmicky, rovnejte se všichni až na bicí, ne že bude kytara půl taktu před ostatníma.
- kapela, která hraje brambory, nebude nikdy znít dobře (a není to jen o bubeníkovi).
- pauzy a čas před hraním neslouží k tomu, aby kytarista předvedl zbytku sálu na vytavenej zesilovač, co se minulý týden naučil a co musí všichni slyšet, aby uznali jeho genialitu
- kytary s V zvukem (tj. basy+výšky) jsou často v oblibě u začínajících kytaristů, ale obvykle nemají to zvukové tělo, které se posadí správně do mixu a projde ven na správné pozici ve spektru kapely.

... no a další určitě postnou pytel dalších, doufám že pořádně veselých, tipů...
Obrázek
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

cybermuff: co se tyce bubenika, tak ten je profik (a vlastne se mu docela divim, ze do toho vubec jde s takovou bandou k**** jako sme my)

co se tyce ladeni, tak pristi tyden natahujeme novy struny a rovnou se pokusim kytary co nejlip seridit (a kdyby mi to neslo, holt koupim flasku Worovi).

ekvalizer do V jsem pouzival ve zkusebne bez basy. Na koncert pocitam spis s stazenejma basama, vic stredama a nevim jak vejsky (jestli je stahnout uz clonou nebo az na apecu?)

a ohledne rytmu, to je to ceho se bojim asi nejvic, obcas to proste ulitne a teprve pruser je, kdyz udelam chybu (to pak mi trva takt nebo dva nez se chytnu :-/ ).

jinak je mi jasny, ze tu ted jsem (za jeste vetsiho) kretena, ale radsi tady, nez abych se takhle ptal toho zvukare tam :D
A jinak samozrejme diky ;)
Hodně budem někde...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Cybermuff píše::roll: To bude zase dobrý téma... Určitě ostatní přidaj ty obecně známý rady, za sebe bych přidal kromě těch nejčastějších tyhle:
- laďte, proboha, laďte. I zvukař má uši. (občas trpím, když někoho natáčím, natož pak live)
- zařezávejte rytmicky, rovnejte se všichni až na bicí, ne že bude kytara půl taktu před ostatníma.
- kapela, která hraje brambory, nebude nikdy znít dobře (a není to jen o bubeníkovi).
- pauzy a čas před hraním neslouží k tomu, aby kytarista předvedl zbytku sálu na vytavenej zesilovač, co se minulý týden naučil a co musí všichni slyšet, aby uznali jeho genialitu
- kytary s V zvukem (tj. basy+výšky) jsou často v oblibě u začínajících kytaristů, ale obvykle nemají to zvukové tělo, které se posadí správně do mixu a projde ven na správné pozici ve spektru kapely.

... no a další určitě postnou pytel dalších, doufám že pořádně veselých, tipů...
No nic ve zlým, ale zvukař má především nazvučit to jak kapela hraje. A ladění, rytmika atd. nejsou jeho problém, to je záležitost čistě muzikantů. Pokud si zvukař začne myslet, že muziku má dělat on, je to v pytli. Jestli kytarista neudrží rytmus, rada nepomůže (leda by nevěděl, že má hrát stejně se zbytkem kapely :-).
Hodně věcí chce zkušenost, třeba zpěv na mikro, dutý dřeva na mikro, nechat si dát do monitoru to, co potřebuju slyšet, dynamika, atd. A to se radit nedá.

PS: proč nadpis protiřečí tématu?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Pár věcí platí napříč žánry, navíc máte zkušeného kolegu, tak to jistě zvládnete.
Já bych doporučil alespoň:

- buďte v klidu, každej nějak začínal

- nefunguje panák na kuráž, je to blbost

- za mých mladých let se říkalo "těžko na cvičišti, lehko na bojišti"

- hrajte jenom to, co umíte

- přijeďte včas

- balte se na vystoupení tak, aby jste měli všechno sebou, i hloupost někdy vede ke zbytečné nervozitě

- i hvězdám se občas něco nepovede, nezoufejte, kdyby něco... jede se dál

- je dobré si uvědomit, že zvukař je na place pro kapelu, nikoliv obráceně, ale taky je dobré mít na paměti staré dobré "všeho s mírou"

- nakreslete a popište jednoduchý stage plan, zvukařovi to může pomoci

- držím palce
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
MilanT

Příspěvek od MilanT »

shoooter píše:PS: proč nadpis protiřečí tématu?
Podle mě SUK položil tautologickou otázku.
Něco jako:
- co mám dělat, aby mi nepraskaly struny?
- co nemám dělat, aby mi nepraskaly struny?
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

shoooter píše: No nic ve zlým, ale zvukař má především nazvučit to jak kapela hraje. A ladění, rytmika atd. nejsou jeho problém, to je záležitost čistě muzikantů.(...........)
PS: proč nadpis protiřečí tématu?
No právě název je jak ho naštvat. :roll: A pokud bude kapela hrozná, ani on nebude mít ze své práce radost.
Je takový hezký místní zvyk házet špínu z jednoho na druhýho. Kapela hraje na draka, ale sleze a řekne, že byl zvukař blbec - je to jednodušší, než přiznat, že jsme hráli na h... Zažil jsem desítky akcí, kdy to možná fakt bylo (třeba se zvukař opřel o pult tak šikovně, že poslal send z virblu naplno do 300ms delaye a nebyl schopen to vyřešit ani po deseti minutách), ale zase v řadě případů v tom byl zvukař nevinně. Jak říkal Bohumil Hrabal: "Z lejna bič neupleteš a když upleteš, nezapráskáš." Není to tak dávno, co jsem musel odejít z jednoho koncertu, protože zpěvák byl ve forte tak falešnej, že se to nedalo přežít. Litoval jsem zvukaře, že ho čeká ještě 40 minut této kapely.
Měl by tam být vzájemný respekt. Zvukař na živáku není producent, aby měnil kapele totálně výraz, ale kapela by si měla uvědomit, že zvukař může dobře nazvučit jen něco, co už na pódiu hraje dobře.
Obrázek
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Nejlepčí je jak kapelka co hraje svuj třetí koncík přileze borec kombo Stag kytara Kort že na druhou písničku chce taký zvuk jak má Malmsteen tam v té skladbě a na třeti jak Blink182 :-D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Cybermuff píše:"Z lejna bič neupleteš a když upleteš, nezapráskáš."
Ale zapráskáš, ale většinou sám sebe :D
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

SUK: dobrý :)
Jsou také zvukaři lepší a horší. Je to stejné jako u muzikantů. Dobrého poznáš podle toho, že přijede s dostatečným předstihem, že neběhá ještě 5min před začátkem po pódiu s pájkou, že má všechno v cajku, má pořádek na place, nemá v ničem zmatek a z každého jeho pohybu při rozbalování aparátu čiší jistota.
Pak je velmi pravděpodobné, že jste kápli na zkušeného borce.
A jak ho nenaštvat?
- Důvěřujte mu. On je zodpovědný za zvuk venku a udělá vše pro to, aby to bylo poslouchatelné.
- Dejte na jeho rady
- Nešlapejte na kabely. Měl by si v tom sice udělat pořádek sám, ale když už nějaký náhodou povede přes vaše "teritorium", odsuňte ho někde na bok.
- nepokládejte pivo na monitory, na bedny a do blízkosti kabelů a jiných zařízení. Byste neřekli, co dokáže vylité pivo třeba s mikrofonní šňůrou. Nehledě na to, že z elektriky může vyletět čert :wink: .
- pokud to zpěvákova image vyžaduje a nutně musí mít nohu na "něčem", tak ať to prosím není monitor. Bývá to drahé zařízení a kdo ví, do čeho jste před tím šlápli. Například takový Brichta z toho nesleze za celý koncert, ten tak stojí ale z jiného důvodu... :mrgreen:
- pokud používáte na svoje sóla nějaké nakopávadla, volume pedály, nastavte si na zvukové zkoušce ve spolupráci se zvukařem poměry. Bývá to úplně jinak, než jak to máte nastavené a zažité ze zkušebny.
- Neváhejte a nestyďte si říct, kolik čeho chcete do odposlechů. Není moc dobré to vychytávat ještě do půlky koncertu.
- pokud zpíváte a je-li to možné, omezte kouření při vystoupení (nebo i těsně před). Po vás může jít další kapela a z mikrofonu to bude jistojistě cítit. Né každému to může být příjemné.

No a pak už je to na vás.
Stejně ten pocit hrát před publikem nikdo ničím nenahradí, že? :)
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

pavel2 píše: nefunguje panák na kuráž, je to blbost
tak o tom by sa dalo polemizovat...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ivan píše:tak o tom by sa dalo polemizovat...
Tak polemizuj. Fakt to nepomáhá.
To ale neznamená, že to nepoužívám... :)

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Ivan píše:
A už jsi pak slyšel, jak to zní, když si dáš panák(a/y) na kuráž? :lol:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

John M. William píše:
Ivan píše:
A už jsi pak slyšel, jak to zní, když si dáš panák(a/y) na kuráž? :lol:
Panák je v pohodě, uvolní, spadne tréma atd. Půl litr irský už je ale moc.
Aby se mi líbilo jak hraju, musím buď dobře hrát, tzn. střízlivej (do 1 panáka),
nebo mít dost vypito na to aby mi nevadilo, že nehraju úplně dobře. I druhá možnost je v pohodě pokud je to v hospodě u stolu, a posluchači mají o půl promile víc než kapela.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

no ja som absolvoval v oktobri minuly rok prve vaznejsie vystupenie, a v momente ked na mna zasvietili svetla a ja som pozrel do hladiska, som olutoval, ze som neudrel predtym aspon za dva... som tremista jak hovado som zistil. za absolutneho triezva uz na podium nevylezem
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ivan píše: za absolutneho triezva uz na podium nevylezem
Tak pokud těch panáků bude víc, zvukařovi tím moc radosti neuděláš :wink: (abychom se vrátili k tématu....!).

a spousta No name...
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Tak panove... v prvni rade dekuju za ovpovedi :)

Na par veci zareaguju :)

Nazev tematu - daloby se rict, ze to je jako bulvar. "Jak nastvat zvukare?" rozhodne zaujme vic nez "Prvni koncert - ceho se vyvarovat ve vztahu ke zvukarovi?" a pritom taky "vysvetluje" o cem se bude jednat :)

pavel2:
"nefunguje panák na kuráž, je to blbost" - zbytek kapely ma zakazano chlastat :) Navrhoval jsem jen, at se bubenik ozere, aby se dostal na podobnej level jako mame my :D
čas: hrajeme na plese, zaciname v jednu rano. Takze prijit pozde je docela obtizny :)
stageplan: nad tim jsem taky premejslel - ale hraje pred nama par kapel a tipuju, ze to bude vsude +- stejny... i kdyz, jestli to bude vhodny, klidne neco takovyho zprasim (co vse by mel obsahovat krom rozmisteni a potreb mikrofonu?)

cybermuff: "Kapela hraje na draka, ale sleze a řekne, že byl zvukař blbec" - snazim se bejt realista ohledne vlastniho vykonu ;)

zzbar: nohu na "něčem": to spis moje "image" by to mohla vyzadovat, jsem pomerne zvyklej hrat s kytarou oprenou o nohu... no, kdyztak si sednu (btw, budeme na plese, takze tam bude relativne cisto).
"kolik čeho chcete do odposlechů": toho se desim, na druhou stranu nas koncert nebude buhvijak improvizacni, takze pujde se jen drzet bicich :)
"kouření": zpevak dostane pytel zvejkacek. Sice hrajem posledni, ale kdyz zaprskat, tak necim vonavym 8-)
Hodně budem někde...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Po nočním tahu si to tady pročítám a opět: SUK - dobrý :D
Ještě nám pak dej vědět, jak to dopadlo a jaké máš postřehy... good luck.

a spousta No name...
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

Ať už hraje kapela na jakoukoliv pohádkovou bytost..se zvukem co jde ven to přeci nemá nic společnýho....to zvukař nezachrání
a jestli k tomu hraje přes mrd*oidní apecy a rozladěný nástroje tak zvukař ten pazvuk jen přenese do lidí...
ale zase jak ten zvuk přenese ven to už zvukař může zabít..stačí když utopí kytaru, blbě nastaví basu, kopák, virbl...
to už by měla kapela mít někoho obeznámenýho jak ten sound má znít (nejlíp svýho zvukaře) kterej to vohlídá.... ale to zase zvukaři nemaj rádi když jim do toho někdo kecá...

kolikrát je usměvný vidět zpěváky jak kuňkaj do mikráku a furt gestikulujou na zvukaře že se neslyší....
no jo když do toho mikráku nic nejde tak ani z odposlechu nic nepude.... a stačí jen pořádně otevřít hubu a zpívat...

a když kapela sleze dolů a říká že zvukař je blbec a zvuk byl na h***o ..tak mluví jen o zvuku nahoře..protože z podia prostě není slyšet co leze ven mezi lidi...
a na nastavení dobrýho zvuku nahoře to už chce nějaký ty zkušenosti z hraním ..
aby se člověk v tom bordelu dokázal najít a vědět co a kolik toho chci slyšet z odposlechu..
umět si dobře postavit zesík a umět se dobře postavit i k němu...

zvlášť na akcích kde je několik kapel 10min na postavení, 30-45min na hraní pár minut na nazvučení bicích,basy, kytar, zpěvů ..pak hodit jednou kousek songu dohromady a během toho si dokázat říct co chci slyšet...
a trádá hnedle začít hrát a to ti to ještě utnou o dvě písničky dřív páč je dycky skluz... :D
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

timy1123: A konkrétní rada pro Suka?

a spousta No name...
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“