Myslel jsem si, že by Moogerfooger produkty mohly mít i zde "reprezentativní" a obecné téma. Sám je mám rád a jejich kouzlu jsem tak trochu propadl.
Pochopitelně, Moogerfoogery nejsou určené jen pro kytary, ale i pro klávesy, baskytary a další hudební nástroje a zařízení, která to umožňují.
Řady analogových efektů zvané Moogerfooger se začaly prodávat v průběhu roku 1998 (MF-101). Dříve byly jádra efektů součástí nejrůznějších syntetizérů, které firma Moog vyprodukovala.
Pro všechny modely je typická velká schránka (13x23 cm) - černý kovový panel, plastové ovladače s kovovým vrškem, jasné diody a hlavně, výrazné dřevěné boční stěny z ořechového dřeva. Na čelní straně mají všechny MF modely více vstupů a výstupů. Kromě běžného Audio IN a OUT jsou to vstupy pro expression pedály (až tři najednou), popř. výstup do mixu, vstup pro MIDI, vlastní smyčku atd.
Jednotlivé modely mají vždy označení MF a pak číslo 10X.
Dosud vyšly modely:
MF-101 lowpass filter
MF-102 ring modulator
MF-103 12-stage phaser
MF-104Z analog delay
MF-105 Midi MuRF (Multiple Resonance Filter)
MF-107 FreqBox
a během léta loňského roku poslední MF-108M Cluster Flux
Model MF-106TC nebyl nikdy vyroben, jednal se o malý aprílový žert (2009). Jeho pojmenování "analogový časový kompresor" však vyvolal mezi diskutujícími značná očekávání i vášnivé debaty.
Jako doplněk k Moogerfooger efektům je třeba zmínit i CP-251 control processor, jenž nabízí možnost připojení a řízení vícero MF modulů i jiných Moog zařízení (Minimoog Voyager atd.).
A pár ukázek pro rychlou orientaci z YouTube: