výkon reproboxů
Pravidla fóra
výkon reproboxů
Prosím o radu, Jaké reproboxy si mám pořídit k zesilovači o výkonu 550W/4 Ohm a 330W/8Ohm. Potřebuji 2 reproboxy. Nepotřebuji značku, stačí rada kolik mají mít W a Ohm. Předem díky za radu.
Re: výkon reproboxů
Ja bych volil o něco nižší RMS výkon než má zesilovač. Tj. 250w až 300w do 8Ohm.
Max. příkon bedny by měl být o něco nižší než výkon zesilovače. Protože je třeba, aby zesilovač hrál tak, aby nezkresloval - je tam potřeba výkonová rezerva. Tj. nehnat ho na plných 330 w, ale o něco méně (třeba do 300w).
U reproboxů co nejvyšší citlivost. Ta dělá hodně.
Max. příkon bedny by měl být o něco nižší než výkon zesilovače. Protože je třeba, aby zesilovač hrál tak, aby nezkresloval - je tam potřeba výkonová rezerva. Tj. nehnat ho na plných 330 w, ale o něco méně (třeba do 300w).
U reproboxů co nejvyšší citlivost. Ta dělá hodně.
Fender Stratocaster, Godin Session
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Díky moc za radu. Už se s tím nějak poperu 
Není to naopak? Naddimenzovat repro abych ho v případě, že zesilovač pojede na maximum nespálil?
Fender Standart Strat + POD HD500X
V případě nouze
: Peavey Royal 8 - předěláno na hlavu + 112 box (Eminence Stonehedge)
V případě nouze
Nene, o víkendu jsem o tom hovořil s klukem, co zvučil v Roxy a v současnosti zvučí rockové kapely.
Je špatně pouštět do beden, které mají max příkon 350 w signál ze zesilovače o výkonu 300 w, který je na maximum a zkresluje. Ty frekvence, které tam přitom vznikají, ubližují bednám mnohem víc.
Třeba Yamahy S115V mají 250w RMS, 500 w program, 1500 w peak.
Když bys měl zesilovač, který omylem chvíli nahulíš na 300 w, nebude to pro ty bedny tak blbý jako kdybys do nich rval celý večer naplno ohulený 200 w zesilovač.
Je špatně pouštět do beden, které mají max příkon 350 w signál ze zesilovače o výkonu 300 w, který je na maximum a zkresluje. Ty frekvence, které tam přitom vznikají, ubližují bednám mnohem víc.
Třeba Yamahy S115V mají 250w RMS, 500 w program, 1500 w peak.
Když bys měl zesilovač, který omylem chvíli nahulíš na 300 w, nebude to pro ty bedny tak blbý jako kdybys do nich rval celý večer naplno ohulený 200 w zesilovač.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
-
Lory
- Bandzone: http://bandzone.cz/loryhopokusy
teda sorry, jestli jsem uplnej diletant, ale pokud ma zesak xW, tak za nej preci nemuzu rvat bedny, ktere poberou (x-y)W? To, ze koncak v zesilovaci pri plnym vykonu hobluje signal je spis problem toho koncaku a radsi ho utlumim na repraku s rezervou, nez abych na to zapomnel a repro uvaril... nebo.. ?
---
kytara 1, kytara 2, kytara 3, kombo 1, kombo 2, krabicka 1, krabicka 2, kabely, trsatka
kytara 1, kytara 2, kytara 3, kombo 1, kombo 2, krabicka 1, krabicka 2, kabely, trsatka
Mně to přišlo zprvu taky blbě. Ale to co jsem napsal jsem posbíral od čtyř lidí, kteří (řekl bych) že tomu hodně rozumí.
Já to tak mám. Dokonce 2x570 w do 2x250 w beden a hraju na to už 4 roky bez nejmenších obtíží. Samozřejmě, že to neperu naplno. Taky záleží, jakou úroveň signálu do toho zesilovače cpeš.
Mám PSA-31500 a bedny Yamahy S115V.
Ale možná se mýlím. Proto je to diskuse:)
Já to tak mám. Dokonce 2x570 w do 2x250 w beden a hraju na to už 4 roky bez nejmenších obtíží. Samozřejmě, že to neperu naplno. Taky záleží, jakou úroveň signálu do toho zesilovače cpeš.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Tak teď jsem z toho jelen. Mám zesík American audio Vlp 1000, co mám do něj zapojit, aby to hrálo a nezčmudlo?
-
Lory
- Bandzone: http://bandzone.cz/loryhopokusy
No, popravde ja nejsem zadnej guru... ale bal bych se za 570W zesik stavet 250W repro, protoze bych se bal, ze je odpalim (a potom treba zkratovanym vinutim zpetne zesilovac
). Krom toho ty bedny podle me dost limitujou moznosti zesiku.
Andreas11 píše:Mně to přišlo zprvu taky blbě. Ale to co jsem napsal jsem posbíral od čtyř lidí, kteří (řekl bych) že tomu hodně rozumí.
---
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To je nějaké podivné - pokud má reprobox nižší výkon než aparát, tak se může odpálit. Běžná praxe u kytarových a baskytarových zesilovačů (což je oblast, kde se pohybuju) je, že se naopak výkonová rezerva nechává u reproboxu - tzn. např. ke 100W zesilovači 120W box.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No ty brdo, celej svet se plete a je uplne blbej. Kup si petiwattovy repracky a pust do nich 100 W, se tesim co vznikneAndreas11 píše:Ja bych volil o něco nižší RMS výkon než má zesilovač. Tj. 250w až 300w do 8Ohm.
Max. příkon bedny by měl být o něco nižší než výkon zesilovače. Protože je třeba, aby zesilovač hrál tak, aby nezkresloval - je tam potřeba výkonová rezerva. Tj. nehnat ho na plných 330 w, ale o něco méně (třeba do 300w)..
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Andreas11 má pravdu.Pokud mají reproboxy příkon např. 250W RMS,500W Program a 1500W Peak tak výkon zesilovače může být v rozmezí 250-500W.
Kdyz budes mit most s nosnosti 25 tun tak po nem 40 tunovej tank taky nejspis prejede, ale otazka je kolikrat...
Pokud mas zesilovac kterej dokaze dat 250W RMS tak bys mel mit aspon 300W bedny. Ale pokud ti nevadi ze ti obcas vyhori reprak tak proc ne.
Pokud mas zesilovac kterej dokaze dat 250W RMS tak bys mel mit aspon 300W bedny. Ale pokud ti nevadi ze ti obcas vyhori reprak tak proc ne.
Tak především PA není nástrojovka - nástrojovka pracuje v jiném režimu než PA.
Ty boxy Yamaha jsou sice levnější, ale i ty se dají provozovat se zesilovačem cca 500W RMS.
Budou li hrát fullrange, pak je potřeba pohlídat, aby zesilovač nehrál naplno - to znamená, aby kontrolka clip nesvítila, maximálně občas blikla.
V režimu "satelit" s dělením řekněme od 100Hz výše, už je potřeba být opatrný.
Subbasy, 300W 8 ohm, občas budím RMX5050 - tedy asi 1000W a nikdy jsem je neodpravil, ale to už je skutečně trochu overkill a je nutné si to pohlídat.
Je to tak, jak je napsáno výše - běžným PA boxům nevadí vyšší špičkový výkon, třeba zvučení živé kapely, ale vadí jim blbý, zkreslený a komprimovaný signál z přebuzeného zesilovače - to je odpraví daleko spolehlivěji.
Třeba i při 1/5 nominálního výkonu.
A pro pořádek - u beden se uvádí příkon, u zesilovačů výkon...
p.s.
celý svět se neplete, pro celý svět jen platí stejné fyzikální zákony a je dobré se v nich alespoň trochu orientovat
Ty boxy Yamaha jsou sice levnější, ale i ty se dají provozovat se zesilovačem cca 500W RMS.
Budou li hrát fullrange, pak je potřeba pohlídat, aby zesilovač nehrál naplno - to znamená, aby kontrolka clip nesvítila, maximálně občas blikla.
V režimu "satelit" s dělením řekněme od 100Hz výše, už je potřeba být opatrný.
Subbasy, 300W 8 ohm, občas budím RMX5050 - tedy asi 1000W a nikdy jsem je neodpravil, ale to už je skutečně trochu overkill a je nutné si to pohlídat.
Je to tak, jak je napsáno výše - běžným PA boxům nevadí vyšší špičkový výkon, třeba zvučení živé kapely, ale vadí jim blbý, zkreslený a komprimovaný signál z přebuzeného zesilovače - to je odpraví daleko spolehlivěji.
Třeba i při 1/5 nominálního výkonu.
A pro pořádek - u beden se uvádí příkon, u zesilovačů výkon...
p.s.
celý svět se neplete, pro celý svět jen platí stejné fyzikální zákony a je dobré se v nich alespoň trochu orientovat
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Je mi jasny ze vykonova spickaktera prijde jednou za cas a je vyssi nez je prikon repraku je neodpravi (pokud teda nebude hooodne vysoka), ale doporucovat k zesilovaci s vykonem 300 W RMS, bedny s prikonem 250 W RMS je dost chucpe. Videl jsem co s teslackou 20 W bednou udelal 40W Transiwatt 
PS: za tech pet let odborne fyziky na MU jsem cosi pochytil.
PS: za tech pet let odborne fyziky na MU jsem cosi pochytil.
300W zesilovač je na 250w bedny úplně v pohodě.Já jsem používal několik let na 650w bedny zesilovač 780w a za celou dobu nikdy nic neodešlo.U PA je to normální situace.Používá to tak hodně zvukařů.Pročti si zvukařská fóra a zjistíš,že je to běžná věc.
Nepleťme PA věci s nějakými hifi udělátory...
Transiwaty jsou ukázkově nestabilní přístroje, jednak, za druhé nevíme, jaké repra v té bedně byly odpraveny, co se dělo a proč.
S velkou pravděpodobností to bylo DC offsetem, ale to asi nezjistíme...
PA reproduktory i zesilovače jsou konstruovány přeci jenom trochu jinak.
V běžném provozu jsou u reproduktorů kritické ztrátové teplo a maximální výchylka.
Je dobré se podívat, co u reproduktorů údaje RMS, Program a Max znamenají
Taky je nutné počítat s "koeficientem serióznosti" výrobce - Eminence, Beyma, BC Speakerc, RCF, D.A.S., Fane, PD atd. mají údaje docela pravdivé a hlavně ověřené praktickým provozem.
Kupodivu i čínské napodobeniny, třeba SoundKing, už mají woofery na úrovni Eminence a udaje se dají použít.
U driverů to zatím ještě moc neplatí, většinou jsou špatně vyrobené civky.
V driveru přeci jenom odvod tepla není tak dobrý jako u wooferů a jejich upečení je taky mnohem rychlejší.
Ale o to víc zde platí, že kvalita signálu (nepřebuzený zesilovač) hraje pro životnost driveru téměř zásadní roli.
Zkuste si namalovat spektrum signálu, který do beden pouštíte, když zesilovač hraje s rezervou.
Poté to samé se zesilovačem v limitaci a zkuste se zamyslet nad energií, která se v měniči promění na teplo...
Taky zkuste posoudit, co udělá se signálem například vytažení jednoho pásma na EQ o 3dB
Vodítkem může být například příhoda s rozsypanými drivery při koncertu Metalicy v Milovicích
Transiwaty jsou ukázkově nestabilní přístroje, jednak, za druhé nevíme, jaké repra v té bedně byly odpraveny, co se dělo a proč.
S velkou pravděpodobností to bylo DC offsetem, ale to asi nezjistíme...
PA reproduktory i zesilovače jsou konstruovány přeci jenom trochu jinak.
V běžném provozu jsou u reproduktorů kritické ztrátové teplo a maximální výchylka.
Je dobré se podívat, co u reproduktorů údaje RMS, Program a Max znamenají
Taky je nutné počítat s "koeficientem serióznosti" výrobce - Eminence, Beyma, BC Speakerc, RCF, D.A.S., Fane, PD atd. mají údaje docela pravdivé a hlavně ověřené praktickým provozem.
Kupodivu i čínské napodobeniny, třeba SoundKing, už mají woofery na úrovni Eminence a udaje se dají použít.
U driverů to zatím ještě moc neplatí, většinou jsou špatně vyrobené civky.
V driveru přeci jenom odvod tepla není tak dobrý jako u wooferů a jejich upečení je taky mnohem rychlejší.
Ale o to víc zde platí, že kvalita signálu (nepřebuzený zesilovač) hraje pro životnost driveru téměř zásadní roli.
Zkuste si namalovat spektrum signálu, který do beden pouštíte, když zesilovač hraje s rezervou.
Poté to samé se zesilovačem v limitaci a zkuste se zamyslet nad energií, která se v měniči promění na teplo...
Taky zkuste posoudit, co udělá se signálem například vytažení jednoho pásma na EQ o 3dB
Vodítkem může být například příhoda s rozsypanými drivery při koncertu Metalicy v Milovicích
Takže když si vyberu jeden z těchto, tak by to mohlo fungovat?
Když nepůjde zesík na plno.
http://www.audiotek.cz/product-41440-samson-rs15hd
http://www.soundlights.cz/product/omnit ... b-215:564/
http://www.sramus.cz/zvukova-technika/r ... ls-15.html
http://www.djsweb.cz/detail/reprobox-rh ... 7/#diskuze
Sice se mi ty plasťáky moc nelíbí, ale kačáků už moc není
Když nepůjde zesík na plno.
http://www.audiotek.cz/product-41440-samson-rs15hd
http://www.soundlights.cz/product/omnit ... b-215:564/
http://www.sramus.cz/zvukova-technika/r ... ls-15.html
http://www.djsweb.cz/detail/reprobox-rh ... 7/#diskuze
Sice se mi ty plasťáky moc nelíbí, ale kačáků už moc není
Já bych z těch vybraných nebral Omnitronic a RH Sound.
American Audio si docela vymýšlí - citlivost 109 dB/m/w je určitě nesmysl, možná samostatný driver by ji mohl mít.
Samson RS15HD uvádí citlivost 96db/1m a max SPL 124dB, to jsou asi reálné hodnoty.
Můžeme li věřit uvedeným údajům, pak zesilovač s výkonem cca do 500W může být pro živé zvučení tak akorát.
V každém případě nevíme, jak je udělaná vyhýbka a jaké jsou použité měniče, takže závěr je pouze teoretický
American Audio si docela vymýšlí - citlivost 109 dB/m/w je určitě nesmysl, možná samostatný driver by ji mohl mít.
Samson RS15HD uvádí citlivost 96db/1m a max SPL 124dB, to jsou asi reálné hodnoty.
Můžeme li věřit uvedeným údajům, pak zesilovač s výkonem cca do 500W může být pro živé zvučení tak akorát.
V každém případě nevíme, jak je udělaná vyhýbka a jaké jsou použité měniče, takže závěr je pouze teoretický
V bazarech teď někdo nabízel EM151, pár kolem 8000,- to máš pak vyřešený a po starostech.
Za tu cenu získáš bedny, na které se můžeš spolehnout, budeš vědět z čeho a jak jsou udělané, jsou na ně běžně dostupné náhradní díly...
Za tu cenu získáš bedny, na které se můžeš spolehnout, budeš vědět z čeho a jak jsou udělané, jsou na ně běžně dostupné náhradní díly...