Jakou externí zvukovku pro nízkou latenci při soft. emulaci?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
sparrow

Jakou externí zvukovku pro nízkou latenci při soft. emulaci?

Příspěvek od sparrow »

Ahoj. Hledám kvalitní setup na domácí hraní do sluchátek. Zatím jsem skončil u softwarové emulace, u které mě velmi zaujala možnost poskládat si efekty za sebe jak se mi zlíbí. Měl jsem možnost vyzkoušet Lexicon Alpha a Guitar Rig, což s mým notebookem fungovalo docela dobře, ale jen s poměrně nízkou vzorkovací frekvencí a nepříliš náročnými efekty. Při použití více efektů jako reverb za sebou už byla latence nepoužitelná. Chtěl bych si proto pořídit externí zvukovou kartu, která bude pro daný účel lepší než výše zmíněná. Přestože jsem už strávil nějakou dobu hledáním informací na Internetu, některé věci mi stále nejsou jasné:

1. Co má větší vliv na latenci při zapojení efektů v Guitar Rigu, zvuková karta nebo výkon počítače?
2. Jaký vliv má použité rozhraní? Tedy je v praxi USB 2.0 lepší než FireWire? A co ExpressCard a eSata?

Na závěr bych zmínil, že recording mě nezajímá. Můj notebook má procesor Intel i5 M430 a běží pod Win 7 Pro 64bit. Budu rád za jakékoliv praktické zkušenosti nebo tipy na vhodnou kartu (do 4 tisíc i použitou).
Dunlop U.S.A. .96 mm
Paris
Rádce

Re: Jakou externí zvukovku pro nízkou latenci při soft. emulaci?

Příspěvek od Paris »

a k jakemu nastroji to chces? (predpokladam, ze jde o elektrickou kytaru, ale jeden nikdy nevi...)
sparrow píše:Při použití více efektů jako reverb za sebou už byla latence nepoužitelná.
latence se nemeni. kdyz zaradis do retezce efekt, ktery generuje zpozdeni, zvuk se zpozdi ... ale to je jasne z principu. jinak je ta veta divna, neni obvykle davat za sebe vic "efektu jako reverb".
sparrow píše:...ale jen s poměrně nízkou vzorkovací frekvencí
u Alphy neni moc na vyber, jen 41 nebo 48 K. spis by nas zajimala dosazena latence.
sparrow píše:procesor Intel i5 M430
to musi zvladnout spoustu veci, jaky vytizeni procesoru ukazoval GR? a kolik na HI?

na otazku 1. nemam odpoved, odkazujes v ni na efekty, ale to s tim zrovna nesouvisi. resp. ano, ale ne primo.

na otazku 2. taky nemam odpoved, protoze zadna jednoznacna neexistuje (a krome toho se to tady probiralo uz nekolikrat). snad jedine: Ruzny. Nemusi byt. Takovych nebude moc na vyber (neco je, ale z toho, co sem videl se nic nehodi primo pro tenhle pripad. v druhem pripade nejde o rozhrani, ktere by se k takovemu ucelu vyuzivalo).
sparrow

Příspěvek od sparrow »

Jo, chci to primárně na elektrickou kytaru. Na spoustu věcí neumím odpovědět přesně, nemám tu Alphu teď k dispozici, ale pokusím se si povzpomínat. Guitar Rig jsem zkoušel poprvé, takže nastavení v něm taky můžu popsat jen jednoduše.

Latenci si přesně nepamatuju, ale při 64 vzorcích to slyšitelně praskalo a při 128 už to nepraskalo a latence byla skoro neznatelná. Při zapnutí efektů v Live View v GR se latence hodně zavýšila, tak jsem je všechny povypínal a pracoval už jen s těmi v SideKick View. Pak to bylo celkem hratelné, latence mi nějak zvlášť nepřekážela. Po vytížení procesoru jsem občas koukal, a ten se držel okolo 15 procent. Co myslíš tím HI?

Otázkou 1. se snažím zjistit, kde leží úzké hrdlo tohoto typu zapojení (kytara>zvukovka>pc>out), co to vlastně nejvíc brzdí. Podle toho pak můžu ten nejslabší článek zlepšit.
Dunlop U.S.A. .96 mm
Moleek

Příspěvek od Moleek »

sparrow píše: Po vytížení procesoru jsem občas koukal, a ten se držel okolo 15 procent. Co myslíš tím HI?
Hned vedle ukazatele vytížení procesoru je přepínač HI (quality). V pravém horním rohu hledej (V případě, že na procesor koukáš do správce úloh a tím pádem nevíš ani, kde se uazuje přímo v GR)
TEn obrázek jsem nedělal já, takže je tam ještě zakroužkovaný clipping na vstupu, toho si nevšímej:
Obrázek
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Luky

Příspěvek od Luky »

ahoj lidi
Nerozumím kde můžu mít chybu..mám guitar rig 4..cubase 5 ....a zvukovku lexicon alpha...chci hrát na sluchátka a cubase funguje...ale když pustím guitar riga ,tak mi cubase neodpovídá...nedovolí spustit ani audio přehrávače a ani guitar pro ...nebo se mi stane když mám puštěn cubase a guitar rig a na zvukovce otočím potenciometrem tak mi to guitar pro hodí do repráků u notebooka a cubase mám furt ve sluchátkách...na co bych se měl zaměřit:( co je špatně? prosím někoho zkušenýho o pomoc! Děkuju.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

přes co to spouštíš ten guitar rig v cubase já přes device/ vst instruments
daimondia

Příspěvek od daimondia »

možná chybně nastavená zvukovka nebo ASIO driver
Luky

Příspěvek od Luky »

jop..už jsem to nák zprovoznil..jen jedna věc mě furt štve :D ten guitar rig...musí jít spustit audio...třeba z mediaplayeru nákou nahrávku souběžně se spuštěným guitar rigem ne? ..já jen že mě to nahlásí chybu...nebo když si pustím řekněme youtube tak mi to po spuštění guitar irgu začne hrát z repráčků u notebooku a guitar rig mi jde do sluchátek.... zvláštní
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Zkus se kouknout do nastavení cubase devices/device setup a nebo nastavení zvuku ve windows
Moleek

Příspěvek od Moleek »

V guitar rigu jde MP3 vložit do toho druhýho magneťáku a pouštět současně s hraním
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“