Vibrace činelu

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
BEHY

Vibrace činelu

Příspěvek od BEHY »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli se dají upravit nějak vibrace na RIDU. Prostě ho něčím lehce zadusit.
A jestli se to vůbec dělá, tak čím? Nechci ho ztlumit jako na cvičení, ale jenom ho přitlumit, aby se tak nechvěl.
Díky za všechny rady.
Moleek

Re: Vibrace činelu

Příspěvek od Moleek »

Vadí ti chvění nebo dozvuk? :mrgreen:
Jinak na RIDU se i u profíků můžeš setkat s tím, že se na spodní stranu nalepí kousek gaffy. (Ale nesmíš to říct před Monikou, ta to nemá ráda. :lol: Já bych si na svoje činely taky nic nenalepil, ale není to nic neobvyklého v praxi)

EDIT: Ale né že tam narveš nějakou kobercovku, ze který ti po odlepení na činelu zůstane půl kila lepidla :roll:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Jak píše Moleek, opravdu mám osypky z toho, když slyším o tlumení čehokoliv, zvláště pak činelu.
Dá se to sice řešit ještě elegantněji silnějšími filcovými podložkami na stojanu, ale to nejsprávnější řešení je vybrat si už při nákupu činel přesně podle svých potřeb :!:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

To by jste se divili, jak a čím mají občas i profíci přitlumené činely :D Podlepení činelu neuškodí, když je to v některých situacích potřeba ;-)
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Kajda píše:To by jste se divili, jak a čím mají občas i profíci přitlumené činely :D Podlepení činelu neuškodí, když je to v některých situacích potřeba ;-)
Nedivili :twisted: Viděla jsem to u některých a neberu jim to..... nicméně mám na to svůj názor. Jiný názor :lol:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
pehve

Příspěvek od pehve »

Není to tak jednoduchý, činelů které zní každému zvukaři zvukově optimálně v jakémkoli prostoru asi moc nebude.S činely bývají problémy, zvukové vlastnosti jsou dané z výroby, dozvuk nedoladíš jako je tomu u korpusů bubnů. Dobrý zvukař má jasnou představu jaký zvuk potřebuje a případnou korekci přeznívajících nástrojů prostě řešit musí. Gaffa je mu v tom často velkým pomocníkem.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:Není to tak jednoduchý, činelů které zní každému zvukaři zvukově optimálně v jakémkoli prostoru asi moc nebude.S činely bývají problémy, zvukové vlastnosti jsou dané z výroby, dozvuk nedoladíš jako je tomu u korpusů bubnů. Dobrý zvukař má jasnou představu jaký zvuk potřebuje a případnou korekci přeznívajících nástrojů prostě řešit musí. Gaffa je mu v tom často velkým pomocníkem.
Pokud připouštíš to, že o zvuku kapely rozhoduje hlavně a jenom zvukař, pak to s tím kladným vztahem k tlumení chápu.

My s kapelou máme svůj zvuk a sound na jakém stavíme, vyžadujeme vždy a všude. na každém zvukaři je pak to, aby toho docílil. nechat veškerou "iniciativu" jen na zvukaři, to by byl pro nás asi začátek konce.....
pehve

Příspěvek od pehve »

To je ale přesně co myslím - dobrý zvukař ví co chcete a ví jak toho dosáhnout. V různých prostředích. K tomu občas potřebuje pomůcky protože žádný nástroj nezní všude stejně.
Prostě pokud je to dobrý zvukař a kapela ví že umí zvuk udělat, necháte ho dělat co potřebuje. Třeba přilípnout "klíště" na činel. Komunikace musí ale probíhat s respektem k potřebám a názorům hráče i ostatních.
Myslím ale že se tu bavíme spíše o studiové praxi, tam by měl být dobrý zvukař respektovaný mistr.
Ve studiu je gaffa běžný spotřební materiál :wink:
Naposledy upravil(a) pehve dne 13.02.2012 20:35, celkem upraveno 1 x.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Monikad píše:Pokud připouštíš to, že o zvuku kapely rozhoduje hlavně a jenom zvukař, pak to s tím kladným vztahem k tlumení chápu.
Teď jsi ho, Mony, vzala příliš za slovo. Víš že já jsem také proti jakémukoli polepování bicích (blán, nebo i činelů). Ale musím souhlasit s Pehvem, že se může v nějakém akusticky nepříznivém prostoru vyskytnout tento problém. Např. někde v rohu hospody, málém pódiu s nízkým stropem atd... A pak to bývá pro zvukaře oříšek... Nebo když hraje borec v bigbítu, má na to nástroj a pak dělá záskok v nějakém big-bandu... Musí si s tím poradit a tak nezbývá, než použít gaffu... vyjímečně.. :wink:
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzbar píše:
Monikad píše:Pokud připouštíš to, že o zvuku kapely rozhoduje hlavně a jenom zvukař, pak to s tím kladným vztahem k tlumení chápu.
Teď jsi ho, Mony, vzala příliš za slovo. Víš že já jsem také proti jakémukoli polepování bicích (blán, nebo i činelů). Ale musím souhlasit s Pehvem, že se může v nějakém akusticky nepříznivém prostoru vyskytnout tento problém. Např. někde v rohu hospody, málém pódiu s nízkým stropem atd... A pak to bývá pro zvukaře oříšek... Nebo když hraje borec v bigbítu, má na to nástroj a pak dělá záskok v nějakém big-bandu... Musí si s tím poradit a tak nezbývá, než použít gaffu... vyjímečně.. :wink:
Ale jo... taky tu a tam zaskočím... a taky jsem už někdy tlumila a polepovala... a asi ještě někdy budu muset... ale velmi nerada :twisted:
Medák
Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Medák »

Gaffu na podlepení ridu používám a nemám s tím sebemenší problém. Činel se tak nerozezní, údery jsou jasně ohraničené a nesplývají. Použil jsem to již dvakrát i ve studiu a zvuk je dobrý. Vůbec bych se toho nebál, ale všeho s mírou!
kony911
Bandzone: www.bandzone.cz/blackdolphins

Vytlumení bicích

Příspěvek od kony911 »

Zdravím
Doufám, že zbytečně nezakládám nový topic, ale procházel jsem fórum a nikde jsem nic moc nenašel :)

Už dlouho řeším tento problém - zajímám se o točení hudebních videoklipů - pár jsem jich už točil a většinou točím i naší kapele, ale potýkám se s jedním problémem - a to jsou bicí. Pokud pustím playback, tak přes bicí není slyšet vůbec nic, a kapela je značně dezorientovaná. Bicí samotné jsme začali tlumit gumovými kroužky na rozměr dané blány, což funguje skvěle - ze zvuku bicích se stalo jen sotva slyšitelné klapání, a vizuelně to prakticky vidět není!

No ale skončili jsme u činelů. Dlouho sleduji "Makin of" videa různých kapel - zde, pokud to nevadí, se obrátím na moje oblíbené Nightwish a jejich Making Of Amaranth - http://www.youtube.com/watch?v=idjirJoekyc ... přibližně v 2:45 si můžete všimnout, jak Jukka mlátí do činelů, ale ty činely prostě nezní, přitom vypadají vizuelně naprosto normálně! Nemáte někdo prosím informace jak tohoto docílit, nebo aspoň nějakou jinou alternativu vytlumení, která by vyloženě nemlátila do očí? :) Takhle to vypadá, že jsou to umělohmotné makety, ale nevím nevím. Někdo říkal zkusit koupit gumové podložky - má s tím někdo zkušenost? :)

Zkoušeli jsme se spodu činelů lepit molitan - pomáhalo to, ale náš bubeník má činely trochu vyšších řad, tak tam nic moc lepit nechce :D

Předem děkuji za každý nápad a alternativu - moc mi s tím pomůžete :)
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Vytlumení bicích

Příspěvek od necibici »

Můžeš vyříznout kolo z koberce(krytiny) a dát ho pod činel,ale takhle se to nedělá.Ve videoklipech se používá studiová nahrávka... :lol:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
kony911
Bandzone: www.bandzone.cz/blackdolphins

Příspěvek od kony911 »

jojo to vím, že se používá studiová nahrávka :) ale jde o to, že když točíš klip, tak kapele pustíš studiovou nahrávku jako playback, aby měli podle čeho hrát (ve střižně se pak hudba postprodukčně vloží). Jenže, když pustíš playback a kapela začne do playbacku "hrát", tak přes bubeníkovo řezání do bicích ten playback slyšet absolutně není a kapela pak uteče playbacku (zrychlí nebo zpomalí) :D a když to potom stříháš, a snažíš se trefit hudbu tak, aby sedla, tak je to dost problém, když ti to kapela hraje o 20% rychleji :D

Ale s tím kobercem to je zajímavý nápad :) zkusím to :)
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Na to je jen jedna odpověď,bicák musí mít ve sluchátkách(mini špunty,aby nebyly moc vidět)metronom a když to kapela nedá stejně rychle,pak jedině dělat různý střihy..
Pedro12
Bandzone: http://bandzone.cz/gravestones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pedro12 »

Podle toho, že jsou všechny přibližně stejné velikosti bych to tipnul na činelové pady s mosaznou povrchovou úpravou. Něco takového. http://kytary.cz/alesis-surge16c/HN133270/
You only get better by playing. – Buddy Rich
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Příspěvek od Sam Jr. »

podklad bubeníkovi do sluchátek (dobře schovaný špunty) je jasná věc, ale někde sem zaslech, že když se hraje na playback, tak se dávají 2 činely na sebe :) ale to není zrovna levný řešení, i když dole můžou bejt i nějaký mosazný s****y :)

jj Alesis SURGE http://www.alesis.com/surgecymbals jsou až překvapivě tichý, mají zespodu nějakou tlumící průhlednou vrstvu plastu, co zkusit vyřezat a horkovzdušnou pistolí naohýbat kola z plexi pod činely :?:
Naposledy upravil(a) Sam Jr. dne 14.06.2013 11:03, celkem upraveno 1 x.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Sloučeno se starším threadem. Vibrace a tlumení činelů se tady už řešilo několikrát.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

WTF Gaffa? :mrgreen: Na tenhle název jsem tu narazil poprví,fakt jsem to nikdy neslyšel...
Dřív jsem taky lepil kobercovky zespodu na činely,ale to je hnus..Kdyžtak vezměte složenej papírovej kapesník a tak o cenťák na každou stranu delší gaffu a ten tam přilepte,tohle jednoduchý tlumítko se dá dobře použít i na kotle... :wink:
Naposledy upravil(a) necibici dne 14.06.2013 11:25, celkem upraveno 1 x.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

V nějakých klipech je vidět, že se používají 2 činely na sobě (Jak už psal Sam). My to tak udělali taky a docela to pomohlo.
Třeba Sum41 - Kousek po 2:36 je záběr na bicmena a je vidět, že má crash podložený nějakým splashem
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“