Rozšiřování zpěvu a hlasové stopy - vocal widening

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Space

Rozšiřování zpěvu a hlasové stopy - vocal widening

Příspěvek od Space »

Zdravím všechny,

narazil jsem při poslechu různých songů, převážně, pop-rnb a hip hopových na otázku, jak to při mixu dělají, že v refrénu je zpěv/rap je slyšet více ze široka, více "wide". Zarazilo mě, že stopy jsou podle mého poslechu identické a nejedná se tedy o klasický double vocalů.

Zkoušel jsem při mixu zkopírovat svojí stopu a jednu dát na L100 druhou na R100 - výsledek zněl jako jedna stopa ze středu. Stejný výsledek byl ikdyž měl stopy 3 ( L100 C R100) Chyba :D

Napadlo mě použít surround pan, bohužel to taky není ono, vocal se ztrácí, je sice v poloze, jak ho v surround panu nastavím, ale není to ten cílený efekty - široký refrén, ale zadní doplňkový zvuk vhodný maximálně na feeliny a dořeky.

Hledal jsem dále na internetu a našel jsem návod - mít tři identické stopy:
1) Originál Center
2) 1 Kopie L100 posunuto o pár ms dopředu oproti originálu
3) 2 Kopie R00 posunuto o pár ms dozadu oproti originálu

Výsledek byl již lepší, nicméně jsem vytvořil jakýsi plechový efekt, což není úplně to, čeho bych chtěl v refrénu docílit. :lol:

Máte někdo zkušenost s takovýmto rozšiřováním vocálů ? Víte jak na to ? :shock:

Ukázka, abyste věděli, co přesně myslím 8)

1:08 na mě to tu působí jako identické stopy z obou kanálů - krásně široký refrén

0:25 - u tohoto jsou nejspíš použité různé stopy, nicméně je refrén je krásně široký 8)

Díky všem za přečtení a případnou odpověď

S.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšiřování zpěvu a hlasové stopy - vocal widening

Příspěvek od pavlii »

Double tracking. Jsem o tom dost přesvědčen. Proč si to myslím - je to krásně znát, jak se z jednoho hlasu stanou "dva" panované jeden L a druhý R.

Případně postprodukce pomocí efektu typu Vocal Doubler a podobné (změny dynamické v čase - nikoli pouhé statické posunutí stop o pár ms dopředu/dozadu vůči sobě).

Jinak taky hodně udělá reverb ve spojení třeba s krátkým delayem.

Jinak pozitivně hodnotím popsanou vlastní zkušenost z akce, která je tu (i jinde) občas zmiňovaná, ale bývají jedinci, co to na základě našich teoretických výkladů odmítají pochopit 8) tím myslím, že kopie stopy a jejich následné rozhození do panorámy neudělá zhola nic (kromě zvýšení hlasitosti).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Existuji i ruzne stereo widenery, rozhodne zkus.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

pouštěl jsem si jen to první video a taky bych řekl, že jsou to dva různé "take" zpěvu, čili double. Popřípadě vyzkoušej ještě jednou co jsi popisoval - stejnou stopu zkopírovat rozhodit je do stran a jednu nepatrně posunout (delay pár ms 5 - 15 třeba) což vytvoří "jakoby" double. Center track bych vynechal (resp. může tam být jiné hýknutí :lol: ), jinak si killneš tu šířku. U jednoho z tracků snížit level a nepatrný rozdíl v reverbu (hloubce), popř lehce rozdílná equalizace taky pomůže "vnímat" jako že jsou to dva různé tracky.
Ale uplně nejlepší výsledek stejně dosáhneš prostě nazpíváním dvou tracků.. to ostatní jsou jen jiné cesty jak se k tomu přiblížit. A když je na to čas (těch pár minut) tak je volba jasná.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
ikoitep

Příspěvek od ikoitep »

zajímavej zvuk taky de získat z nahrávání jednoho zpěvu dvěma mikrofonama do dvou stop a následně na ně použít stereo chorus s nepatrnou rychlostí prolínání. je to super všudepřítomnej a velice konkrétní náběr. s panem si ani nehraju to dělá ten chorus líp
Space

Příspěvek od Space »

Děkuju za rady, co nejdřív to vyzkouším :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“