Neviditelný defekt činelu - jak poznat co s tím je

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Neviditelný defekt činelu - jak poznat co s tím je

Příspěvek od Monikad »

Jsou situace, kdy i rádce potřebuje poradit :?
Mám činel, který napohled nejeví žádné známky poškození. Je jen ohraný (tahám ho po kšeftech cca 5 roků), ale nemá žádné trhliny ani náznaky mikrotrhlin, žádné praskliny po letech, do holderu byl vždy uchycen kvalitně, tedy žádná "klíčová dírka" v místě uchycení, žádná mechanická deformace že by třeba spadl, žádné nešetrné zacházení nebo nevhodně zvolená tloušťka.... prostě střední tlouťka ride hraná vždy jen dřevěnou paličkou. No a tento činel zničeho nic začal jemně drnčet. tedy někdy!!! A to je na tom nejzvláštnější. :shock: Někdy bouchnu a vše zní skvěle. někdy ale dostane zvuk takový jemný drnčivý ocásek...... :(
jsem bezradná o co jde a nějak se smiřuju s tím, že činel umřel a je na odpis, no chci věci přijít na kloub. V současné chvíli má tenhle kousek ve své bubenické laboratoři kamarádka kajda a dochází ke stejným závěrům. Děje se v něm něco divného, ale neví co.......

Stalo se už někomu z vás něco podobného a ví co to může být?? nebo jak zjistit co to je??

Díky za každo radu či námět nebo hypotézu.....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Dědekzhor

Re: Neviditelný defekt činelu - jak poznat co s tím je

Příspěvek od Dědekzhor »

Prohlédla jsi ten činel dokonale?Myslím že tam ta prasklina někde musí být, možná někde ve středu malá microprasklinka. to že drnčí jenom někdy může být změnou teploty.prasklina se někdy více otevře, ale těžko říct. :?
Dědekzhor

Příspěvek od Dědekzhor »

A co to je za činel? snad to není ten pancérfaust :shock:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Dědekzhor píše:A co to je za činel? snad to není ten pancérfaust :shock:
Pancerfaust nemůže být pět let starý.. To je novinka. (A jen tak mezi námi, řek bych, že by přežil i přejetí autem :twisted: ). Spíš bych tipl, že právě kvůli té neviditelné chybce Monďa začla shánět nový ride
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

...vždycky, když mi drnčel činel, bylo to pružinou v kloubu stojanu 8) ale to v tvém případě být nemůže, když to dělal i Kajdě...spíš mě překvapuje, že drnčí, protože když činel vydává takovýhle zvuk, tak už má většinou prasklinu značně viditelnou...dal bych si ho na stojan doprostřed místnosti, chodil kolem něj a poťukával a zkusil přijít na to, při jakém úderu to dělá, při jakém úderu na jaké místo a kdyby nic, tak bych ho fakt vzal ven "na mráz" a zkusil to ještě jednou...jestli jsi s ním jezdila 5 let po kšeftech, tak už lecos zažil a taky se mu mohlo lecos přihodit... čistila jsi ho často?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Těžko říct, čím to je. To už je na laboratoř! 8)
Jen uvedu jednu zkušenost z práce. Zabýváme se výrobou nějakých kovových komponentů z dražších ocelí (inconel, duplex, různé slitiny). Může se stát, že v nějakém matariálu vznikne trhlina i pod povrchem, tedy oku neviditelná. Táké póry se objevují, ale ty by člověk odhalil hned na začátku. I když by nebyly vidět, byly by "slyšet" a vznikají hned při výrobě - tepel. zpracování. Praskliny mohou vznikat později. Lze je odhalit rentgenem, zákazníci od nás tudíž běžně vyžadují RG zkoušky. Nevím ale jak u bronzových slitin, s těma my neděláme... Ale mohlo by to být podobné. 8) :?:
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Jak jsem psal na diskuzi "oprava prasklého činelu" na sféře
http://sferabubeniku.info/viewtopic.php?f=131&t=10556
Najdeš tam v mým příspěvku způsob, jak najít prasklinku, byť okem neviditelnou.
Je to nedestruktivní :wink:
Přeju hodně úspěchu při stanovení diagnózy, i při případné léčbě...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Přesně to trefil Moleek... ano, díky tomu drnčení jsem se začla poohlížet po novém a vyhrál Panzer (a ano, ten by rozbila snad opravdu jen pancéřová pěst vystřelenápěkně zblízka :D )

Dědku z hor, OPRAVDU tam nic ani já, ani kajda, zblízka a hodně podrobným zkoumáním nevidíme.
Stojanem to být nemůže, neb to zkouší i kajda.... navíc já nevlastním už asi 6 let ani jeden činelový stojan, takže tahle možnost je pro mě fakt na 100% vyvratitelná :twisted:
přesně se jedná o ANATOLIAN Traditional 20" ride v tloušťce medium.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

mskvr píše:Jak jsem psal na diskuzi "oprava prasklého činelu" na sféře
http://sferabubeniku.info/viewtopic.php?f=131&t=10556
Najdeš tam v mým příspěvku způsob, jak najít prasklinku, byť okem neviditelnou.
Je to nedestruktivní :wink:
Přeju hodně úspěchu při stanovení diagnózy, i při případné léčbě...
pakliže je skutečne defekt v kovu, tak tomu žádná léčba už nepomůže. nějaké vrtání, řezání, nebo letování,.... to je hovadina co možná plech na nějakou dobu zachrání, ale jen aby držel pohromadě. Zvukové kvality se dost změní a to je nežádoucí......
mě jen zajímá, jestli nemám nějaké sluchové halucinace a je-li opravdu už můj činel "mrtvý...... ten návod s tím petrolejem a křídou je zajímavý. nevím sice jak to může nějak zodpovědně fungovat, ale nepochybuju, že to máš nějak ověřeno.
každopádně asi vzdávám tenhle hokus-pokus..... jednak nemám nádobu, do ktré bych potopila činel průměru 20" (tedy cca 50cm) a taky investice do tolika petroleje, aby to celé bylo potopené, raději použiju na zaplacení části nového plechu. Otázky jako kde se dá sehnat petrolej, nebo kde bych takový mega kastrol s činelem v garsonce měla, nechávám už raději spát.....

každopádně díky za snahu. Smiřuju se s tím, že budu mít fajn ozdůbku na ze´d a nový ride v soupravě :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzbar píše:Těžko říct, čím to je. To už je na laboratoř! 8)
Jen uvedu jednu zkušenost z práce. Zabýváme se výrobou nějakých kovových komponentů z dražších ocelí (inconel, duplex, různé slitiny). Může se stát, že v nějakém matariálu vznikne trhlina i pod povrchem, tedy oku neviditelná. Táké póry se objevují, ale ty by člověk odhalil hned na začátku. I když by nebyly vidět, byly by "slyšet" a vznikají hned při výrobě - tepel. zpracování. Praskliny mohou vznikat později. Lze je odhalit rentgenem, zákazníci od nás tudíž běžně vyžadují RG zkoušky. Nevím ale jak u bronzových slitin, s těma my neděláme... Ale mohlo by to být podobné. 8) :?:
taky mě napadla nějaká metoda defektoskopie (jako se třeba projíždějí komponenty pro letadla), tedy laicky ten rentgen na kovy, ale nemám nikoho známého, kdo by mi to projel a shánět to někde oficiálně a jako individuální zakázku i zaplatit, to už by se mohlo rovnat nákupu nového plechu. tedy je to v mých možnostech neefektivní.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Joe86 píše:......jestli jsi s ním jezdila 5 let po kšeftech, tak už lecos zažil a taky se mu mohlo lecos přihodit... čistila jsi ho často?
Zažil lecos, ale nic destruktivníh. Žádné nešetrné rány, hru jen habrovou paličkou (i když občas v silnější dynamice, hlavně na pupek), žádné pády na zem, nebo tak něco....

Čistění činelů čímkoliv celkem po zkušenostech odsuzuji. Ničí to přirozenou patinu a likviduje osobitý charakter každého činelu. tedy ani tento (/stejně jako žádný jiný činel za min 20let zpátky) jsem nečistila ani jednou.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Nemyslel jsem tím, že bys měla shánět někde nějaký rentgen na kovy... Chtěl jsem tím říct, že je to docela alchymie a že nemusí být jednoduché na takovou vadu materiálu přijít. Nehledě na cenu, kterou ten RG (a jiné nedestruktivní zkoušky materiálů) stojí. Takže to vypadá, že je zkrátka po něm :( . Také se nepřikláním k nějakým pokusům o opravu činelů. Nechal bych ho dožít někde ve zkušebně, nebo bych ho prodal.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzbar píše:Nemyslel jsem tím, že bys měla shánět někde nějaký rentgen na kovy... Chtěl jsem tím říct, že je to docela alchymie a že nemusí být jednoduché na takovou vadu materiálu přijít. Nehledě na cenu, kterou ten RG (a jiné nedestruktivní zkoušky materiálů) stojí. Takže to vypadá, že je zkrátka po něm :( . Také se nepřikláním k nějakým pokusům o opravu činelů. Nechal bych ho dožít někde ve zkušebně, nebo bych ho prodal.
Jasný, chápu :wink:
Prodat ho...no cítila bych se bbě prodávat něco, co už nemá hodnotu jinak, než jako kus slitiny, ne nástroj....

Asi dožije jako ozdoba stěny bytu :)
Dědekzhor

Příspěvek od Dědekzhor »

:shock: Moniko tak to jsi hodná a slušná žena. myslím že takových činelů se prodává asi dost a nikdo neřekne praví důvod, já bych s něho udělal lustr.
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Indikace praskliny petrolejem a křídou je principem stejná s idnikací jiného smáčedla a absorbčního přášku, běžně se používá, např na broušených površích, nebo dříve na svarech.
Prostě ultrazvukem by to díky nerovnému povrchu nešlo.
Teď mě napadla ještě sada sprejů, pro kapilární zkoušku... Pořizovací cena cca 200.
http://www.welco.cz/library/files/welco/1021.pdf
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

mskvr píše:Teď mě napadla ještě sada sprejů, pro kapilární zkoušku...
Ano, na povrchové praskliny, nebo póry v materiálech se tato metoda používá také běžně. A je docela jednoduchá a levná...

a spousta No name...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

mskvr píše:...... mě napadla ještě sada sprejů, pro kapilární zkoušku... Pořizovací cena cca 200.
http://www.welco.cz/library/files/welco/1021.pdf
To vypadá dobře!! To se může hodit... díky, tohle jsem neznala a kouknu se po tom!! :wink:
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Minokad:
Tady je najdeš... http://www.zbozi.cz/?q=penetrant
Myslím, že návod bude přiložen, acházení s nimi nevyžaduje nijaké zvláštní znalosti. Bude se trochu lišit, výrobce od výrobce, ale princip je stejnej. Musí to být minimálně dva spreje. Najdeš to i v shopech s příslušenstvím ke svařování.
Pod pojmy: zkoušky svarů - jako Penetrační zkouška, kapilární zkouška (kapilárka/penetračka)
http://tinyurl.com/7d8u699
edit: poslední link
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Musíš ale koupit celou sadu - odmašťovadlo, penetraci a vývojku.
V práci používáme na lokomotivy :D něco podobného jako tohle - http://www.olejecz.cz/sada-na-mikrotrhliny-
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

děkuju kluci :wink:

Jen mi vrtá hlavou: Ta penetrace s vývojkou jdou snad vodou dobře dolů, ale co to odmašťovadlo, nepoškodí mi povrch činelu tak, že se tam bude dělat nějaký sajrajt a ztratí to osobitos ve zvuku??? Pokud tedy se ukáže, že ten činel trhlinky nemá..... když jo, je to buřt....
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“