Poraďte ohledně stavby kytarky
Poraďte ohledně stavby kytarky
Ahoj ahoj ahoj,dostal jsem od pritelkyne krasnej privesek na krk -kytaru, strasne dlouho se rozhoduju se ze vymenim nastroj - je to kytara typu super strat -hokejka - momentalne SH4 u kobyly a dva no name singly,ale tot do uvodu....
Rozhodl jsem se tak,ze mi jeden znamy ten privesek zvetsi do zivotni velikosti a me odpadnou uvahy o Stratu, Ibanezu,Jacskon apod protoze ta ma hokejka uz me nevyhovuje .
Kytara bude mit tvar PRS a ted co mi doporucite jako reseni hned ze zacatku za :
1)drevo (Chtel bych neco bileho na vrch opravdu bileho )
2)hardware - jak kobylu ,tak mechaniky (floyd mi prijde fajn,na vymenu strun a kvuli ladeni jinak to snad nai nepouzivam)
3)elektriku
4)Konfigurace snimacu
5)krk - 22 nebo 24 prazcu? ten se bude kupovat hotovy
6)koupeny krk zalepit do tela?ano ne ?
Libi se mi ze zvuku konkretne na clean Mike Oldfield Moonlight Shadow a ze zkreslení Slash .
Hraju klasickou zábavovku, pres Line6 POD v2a primo do pultu prip.taham samo domo bednu a zesík co jsem z neceho kdysi vykuchal jen jako konec.
Rozhodl jsem se tak,ze mi jeden znamy ten privesek zvetsi do zivotni velikosti a me odpadnou uvahy o Stratu, Ibanezu,Jacskon apod protoze ta ma hokejka uz me nevyhovuje .
Kytara bude mit tvar PRS a ted co mi doporucite jako reseni hned ze zacatku za :
1)drevo (Chtel bych neco bileho na vrch opravdu bileho )
2)hardware - jak kobylu ,tak mechaniky (floyd mi prijde fajn,na vymenu strun a kvuli ladeni jinak to snad nai nepouzivam)
3)elektriku
4)Konfigurace snimacu
5)krk - 22 nebo 24 prazcu? ten se bude kupovat hotovy
6)koupeny krk zalepit do tela?ano ne ?
Libi se mi ze zvuku konkretne na clean Mike Oldfield Moonlight Shadow a ze zkreslení Slash .
Hraju klasickou zábavovku, pres Line6 POD v2a primo do pultu prip.taham samo domo bednu a zesík co jsem z neceho kdysi vykuchal jen jako konec.
Charvel, Fokus Strat, Ibanez Performance
Re: Poraďte ohledně stavby kytarky
kup si v nemecku kit (plusminus 200 Euro + naky drobny za postovny) a obarvi si to jak chces. usetris si spoustu zbytecnejch starosti a mas sanci, ze to bude hrat.
Paris : brachu presne tohle jsem čekal ....
ja myslim,ze toto forum je tu od toho aby se ostatni kluci vyjadrily, jak by to udelaly nebo nedelaly ...promin 
P.S:to nebylo mysleno zle, ano mas pravdu,ale ja mam moznost stavet od toho cloveka co by mi to udelal a Charvela to jeste ten rok dohraje nez pujde na cestny misto hezky na zed
P.S:to nebylo mysleno zle, ano mas pravdu,ale ja mam moznost stavet od toho cloveka co by mi to udelal a Charvela to jeste ten rok dohraje nez pujde na cestny misto hezky na zed
Ano, ostaní kluci jsou tu od toho, aby se vyjadrily, jak by to udelaly nebo nedelaly. Spíš si tím oslovil holky a děti, ale to je teď vedlejší
Paris ti jako první poradil a ostatní se určitě přidají.
Už se skoro bojím tady napsat, že o stavbě kytary je tady celá sekce - nastroje-f71/
Jinak Paris ti poradil velice dobře. Brachu, taky si chci postavit kytaru, ale protože o tom vím prakticky houby, tak budu taky asi nejdřív volit nějakou stavebnici.
Paris ti jako první poradil a ostatní se určitě přidají.
Už se skoro bojím tady napsat, že o stavbě kytary je tady celá sekce - nastroje-f71/
Jinak Paris ti poradil velice dobře. Brachu, taky si chci postavit kytaru, ale protože o tom vím prakticky houby, tak budu taky asi nejdřív volit nějakou stavebnici.
Možná by ti líp poradily holky, když už ti zatím neporadili žádní jiní kluci než Paris ...
(Hergot lidi, dělejte něco s tou češtinou!)
Paris ti radí dobře, v rámci informací, které jsi dodal. Tvar PRS bys určitě v kitu sehnal.
Zvuky, které z toho chceš dostat, jsou diametrálně odlišné. Pro Slashův zvuk bys potřeboval kytaru stylu Les Paul, tedy tělo mahagon s javorovým topem (ten by se určitě dal namořit tak, aby byl skoro bílý), lepený krk, pevná tune-o-matic kobylka a 2 humbuckery (pro Slashe typicky Seymour Duncan s Alnico II magnety).
Oldfieldův zvuk na Moonlight Shadow je ale diametrálně odlišný. Na albu Crises používal údajně Gibson SG Junior (s 1 singlem P90 u kobylky) a Fender Stratocaster. V Moonlight je to podle mě strat, navíc te zvuk je dělaný hodně kompresorem s nastavenou obrovskou kompresí a velmi rychlým atakem. Mluvím hlavně o intru a prvním sóle, protože v beglajtu moc elektrických kytar neslyším, jsou to akustiky. Druhé sólo mohlo být klidně hráno na to SG, se zkreslením a bez kompresoru (nebo s méně extrémním nastavením).
A standardní stratocaster má 3 singly, tělo z olše, šroubovaný javorový krk, kobylka s vibrátem na pružinách, vyžadujících vydlabání spodní části těla. Tedy na hony vzdálený konstrukci LP.
Ale můžeš se mrknout, že to Oldfieldovi zní podobně i s PRS. Pro srovnání:
Stratocaster:
PRS:
Je to hlavně v prstech a v tom kompresoru.
Takže možná se držet klasického osazení na PRS (a LP), tj. 2 HB, a vybrat takové, které mají 4 vodiče a umožňují rozpojení na singly resp. různé sériové / paralelní / out-of-phase kombinace. O výběru vhodného snímače se můžeš poradit s kytarářem nebo s někým třeba tady na fóru. Třeba ty Slashovy SD Alnico II Pro by nemusely být nejvhodnější, nejen kvůli materiálu (standardní stratovské singly jsou většinou s Alnico V, příp. Alnico III), ale i proto, že jsou relativně slabé, takže při rozpojení a použití jen 1 cívky už hodně slabé.
Můžeš si objednat i prostřední singl snímač a mít tak de facto k dispozici (při rozepnutí HB na singly) kombinace jako na stratu.
Zda 22 nebo 24 pražců záleží na tom, kolik jich potřebuješ. Počítej s tím, že u 24 pražců se trochu posunuje poloha krkového snímače doprostřed, což mu trochu ubere z charakteru, který má třeba na LP (Slashův sólový zvuk). Zda pevnou kobylku nebo s vibrátem taky záleží na tom, zda vibráto potřebuješ a využiješ. PRS vibráto mívají.
Paris ti radí dobře, v rámci informací, které jsi dodal. Tvar PRS bys určitě v kitu sehnal.
Zvuky, které z toho chceš dostat, jsou diametrálně odlišné. Pro Slashův zvuk bys potřeboval kytaru stylu Les Paul, tedy tělo mahagon s javorovým topem (ten by se určitě dal namořit tak, aby byl skoro bílý), lepený krk, pevná tune-o-matic kobylka a 2 humbuckery (pro Slashe typicky Seymour Duncan s Alnico II magnety).
Oldfieldův zvuk na Moonlight Shadow je ale diametrálně odlišný. Na albu Crises používal údajně Gibson SG Junior (s 1 singlem P90 u kobylky) a Fender Stratocaster. V Moonlight je to podle mě strat, navíc te zvuk je dělaný hodně kompresorem s nastavenou obrovskou kompresí a velmi rychlým atakem. Mluvím hlavně o intru a prvním sóle, protože v beglajtu moc elektrických kytar neslyším, jsou to akustiky. Druhé sólo mohlo být klidně hráno na to SG, se zkreslením a bez kompresoru (nebo s méně extrémním nastavením).
A standardní stratocaster má 3 singly, tělo z olše, šroubovaný javorový krk, kobylka s vibrátem na pružinách, vyžadujících vydlabání spodní části těla. Tedy na hony vzdálený konstrukci LP.
Ale můžeš se mrknout, že to Oldfieldovi zní podobně i s PRS. Pro srovnání:
Stratocaster:
PRS:
Je to hlavně v prstech a v tom kompresoru.
Takže možná se držet klasického osazení na PRS (a LP), tj. 2 HB, a vybrat takové, které mají 4 vodiče a umožňují rozpojení na singly resp. různé sériové / paralelní / out-of-phase kombinace. O výběru vhodného snímače se můžeš poradit s kytarářem nebo s někým třeba tady na fóru. Třeba ty Slashovy SD Alnico II Pro by nemusely být nejvhodnější, nejen kvůli materiálu (standardní stratovské singly jsou většinou s Alnico V, příp. Alnico III), ale i proto, že jsou relativně slabé, takže při rozpojení a použití jen 1 cívky už hodně slabé.
Můžeš si objednat i prostřední singl snímač a mít tak de facto k dispozici (při rozepnutí HB na singly) kombinace jako na stratu.
Zda 22 nebo 24 pražců záleží na tom, kolik jich potřebuješ. Počítej s tím, že u 24 pražců se trochu posunuje poloha krkového snímače doprostřed, což mu trochu ubere z charakteru, který má třeba na LP (Slashův sólový zvuk). Zda pevnou kobylku nebo s vibrátem taky záleží na tom, zda vibráto potřebuješ a využiješ. PRS vibráto mívají.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 12.04.2012 13:22, celkem upraveno 1 x.
Díky díky,za svá čeština se omlouvám....Milane pozor!ja nepsal ze ji budu stavet sam,nybrz clovek co dokoncuje houslarskou skolu a tak nejak to bude mit jako skoro maturitu.
Fort presne neco takovy co jsi napsal jsem chtel slyset,ale asi jsem i blbe napsal prispevek, zajma me taky hlavne jaky hardwarer by jste doporucovali, FR, pevnou kobylu atd btw.co ma oldield na druhym videu tak to je presne ten tvar co chci
Fort presne neco takovy co jsi napsal jsem chtel slyset,ale asi jsem i blbe napsal prispevek, zajma me taky hlavne jaky hardwarer by jste doporucovali, FR, pevnou kobylu atd btw.co ma oldield na druhym videu tak to je presne ten tvar co chci
- Dan Rohanský
Hlavně nedávej floyda na prs, to by vypadalo. Spíš koukni co má Oldfield na tom videu, něco takového bych použil já, kdybych stavěl.

Dan : jo to je ten tvar,jen bez F otvoru a FR mas pravdu by tam vypadal blbe 
No najlepšie ti asi bude vedieť poradiť J.J., ktorý gitaru tohto typu postavil. Tu si môžeš pozrieť foto jeho krásavice
nastroje-f71/homemade-kytara-t10471-1180.html
to je vec nazoru. ja si naopak myslim, ze tam jeste kus neceho sedne. kdyz ne FR, tak neco jinyho, co rozbije a odlehci tu plochu za tim.Jirkaaa píše:FR mas pravdu by tam vypadal blbe
Paris... tak nejak prave na to myslim,ze by tam jeste neco designove mohlo bejt jinak ,ale nevim co ,ale FR by tam asi fakt vypadal blbe 
ja myslim, ze neco ve stylu Gibraltaru by k ty kytare sedelo (ted si ale nevybavuju jak to presne vypada, musim si to najit, az bude cas). nebo nejaky zajimavy typ tremola (treba nejaky Kahler), kdyz uz to ma byt original.
a barevne by to mohlo byt taky promysleny. dejme tomu, ze ramecek s mechanikou kobylky/tremola by mohl barevne odpovidat ramecku a provedeni snimacu.
a barevne by to mohlo byt taky promysleny. dejme tomu, ze ramecek s mechanikou kobylky/tremola by mohl barevne odpovidat ramecku a provedeni snimacu.
ono te to ale stejne omezi tim, co pujde sehnat nejakym rozumnym zpusobem (a za rozumnou cenu). takze extra prostoru na vymejsleni nakonec stejne nebude...
to mas bohuzel pravdu .... sehnat by s dalo asi vsecko ,ale ty finance to budou hoooooodne omezovat
Aby byla opravdu bílá a zároveň bylo vidět dřevo, tak bys musel ten javor, co dáš navrch asi ještě přimořit bílou a myslím, že by se trochu bílýho barvítka muselo přidat i do laku, protože lak to vždycky trochu zatmaví a zežlutí.
Dát Kahler na PRSko, to je podle mě ještě větší zhovadilost než na něj dát FR. PRSko má takovej elegantní ladnej tvar a tyhle moderny se mi na něm vyloženě hnusí, i když PRSo s Kahlerem jsem ještě v reálu neviděl, takže si to jen představuju. Co se týče financí, nevím, kolik do toho chceš vrazit, ale novej Kahler tě vyjde kolem 4t. Licenční FR výrazně míň, orig. zase výrazně víc.
Co se barev týče, tak sehnat k bílý kytaře do kontrastu černej hardware je asi to nejjednodušší. Černá je snad nejsnáz dostupná a nejlevnější barva hardwaru.
Krk s patkou připravenou na vlepení do těla asi těžko někde seženeš, leda bys sis ho nechal u nějakýho kataráře vyrobit.
Co se elektriky a konfigurace snímačů týče, tak v tom ti asi nikdo neporadí. To je záležitost vkusu, financí a potřeb každého soudruha.
Dát Kahler na PRSko, to je podle mě ještě větší zhovadilost než na něj dát FR. PRSko má takovej elegantní ladnej tvar a tyhle moderny se mi na něm vyloženě hnusí, i když PRSo s Kahlerem jsem ještě v reálu neviděl, takže si to jen představuju. Co se týče financí, nevím, kolik do toho chceš vrazit, ale novej Kahler tě vyjde kolem 4t. Licenční FR výrazně míň, orig. zase výrazně víc.
Co se barev týče, tak sehnat k bílý kytaře do kontrastu černej hardware je asi to nejjednodušší. Černá je snad nejsnáz dostupná a nejlevnější barva hardwaru.
Krk s patkou připravenou na vlepení do těla asi těžko někde seženeš, leda bys sis ho nechal u nějakýho kataráře vyrobit.
Co se elektriky a konfigurace snímačů týče, tak v tom ti asi nikdo neporadí. To je záležitost vkusu, financí a potřeb každého soudruha.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pokud jde o PRS a FR:

"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
ak to zas s tim FR nevypada tak blbe
jinak FR bych dal na kytaru jen z jednoho duvodu, ze kdyz mi prdne struna , povolim ,kousek odmotam a jedu dal.Kdysi jsem na to byl silene uchylnej, ale jednozvrat treba ze stratu udela stejnou praci a nakonec po letech ani nevim, kde tu paku od toho mam zasantrocenou,ale to jen tak mimo tema
jeste by me tak zajmalo misto prepinaci packy pushpull potenciometr?ja vim behem pisnicky to asi nebude to pravy, ale stejne hraju bud jen na oba nebo jen na jeden snimac
jeste by me tak zajmalo misto prepinaci packy pushpull potenciometr?ja vim behem pisnicky to asi nebude to pravy, ale stejne hraju bud jen na oba nebo jen na jeden snimac
Push-pull (1, nebo i více) si nech pro možnost rozepínání HB na singly, příp. jiné kombinace (ze sériového na paralelní ...).
K FR: Špatně to možná nevypadá, ale má řadu proti. Okradeš se o sustain. Na kytaře z mahagonu i o výšky, kterých tam i tak je míň než třeba na olši. Výhoda s praknutím struny - šetřit na struně, která už jednou praskla? Nevýhoda je spíš, že se kytara okamžitě rozladí, je-li tremolo dvojzvratné (není-li zašpalkováno jako jednozvratné nebo není-li to nějaký nadstandardní model, který to nějak řeší), a nedá se dohrát ani do konce songu. Navíc, pokud má FR za něco stát, aby po roce nezačaly degradovat břity apod., nelze na něm šetřit a kytaru to hodně prodraží. Pokud už vibráto, šel bych do nějaké modernější variace na klasickou stratovskou kobylku. Wilkinson? Ale nejlepší je stejně, pokud vibráto nepotřebuješ, dát tam TOM nebo tu jeho jednodílnou variantu (viz obr. od Dana Rohanského). Možná bych uvažoval i o nějaké kobylce s průchodem skrz tělo (ale nemyslím telecí, ta by se tam asi moc nevyjímala).
Edit - moje tipy (z nabídky Thomanna, jistě se dá najít mnoho dalších jinde):
pevné:
http://www.thomann.de/cz/schaller_1455_ ... h_b_bk.htm
http://www.thomann.de/cz/abm_3250_7b.htm
http://www.thomann.de/cz/schaller_458_ruthenium.htm
vibráta:
http://www.thomann.de/cz/wilkinsongotoh ... remolo.htm
http://www.thomann.de/cz/schaller_tremo ... _black.htm
http://www.thomann.de/cz/schaller_vinta ... _black.htm
K FR: Špatně to možná nevypadá, ale má řadu proti. Okradeš se o sustain. Na kytaře z mahagonu i o výšky, kterých tam i tak je míň než třeba na olši. Výhoda s praknutím struny - šetřit na struně, která už jednou praskla? Nevýhoda je spíš, že se kytara okamžitě rozladí, je-li tremolo dvojzvratné (není-li zašpalkováno jako jednozvratné nebo není-li to nějaký nadstandardní model, který to nějak řeší), a nedá se dohrát ani do konce songu. Navíc, pokud má FR za něco stát, aby po roce nezačaly degradovat břity apod., nelze na něm šetřit a kytaru to hodně prodraží. Pokud už vibráto, šel bych do nějaké modernější variace na klasickou stratovskou kobylku. Wilkinson? Ale nejlepší je stejně, pokud vibráto nepotřebuješ, dát tam TOM nebo tu jeho jednodílnou variantu (viz obr. od Dana Rohanského). Možná bych uvažoval i o nějaké kobylce s průchodem skrz tělo (ale nemyslím telecí, ta by se tam asi moc nevyjímala).
Edit - moje tipy (z nabídky Thomanna, jistě se dá najít mnoho dalších jinde):
pevné:
http://www.thomann.de/cz/schaller_1455_ ... h_b_bk.htm
http://www.thomann.de/cz/abm_3250_7b.htm
http://www.thomann.de/cz/schaller_458_ruthenium.htm
vibráta:
http://www.thomann.de/cz/wilkinsongotoh ... remolo.htm
http://www.thomann.de/cz/schaller_tremo ... _black.htm
http://www.thomann.de/cz/schaller_vinta ... _black.htm
paka ktora dobre vypada? v tom pripade jednoznacne bigsby. a mohlo by to aj byt hodne zaujimave.