Ozvuční akustické k. kontaktním mikrofonem

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
jankova0013

Ozvuční akustické k. kontaktním mikrofonem

Příspěvek od jankova0013 »

Ahoj. Jestli jsem to dobře pochopila, tak kontaktní mikrofon použiju stejně jako třeba piezo snímač do rezonančního otvoru. Dále předpokládám, že když se dá použít například do ladičky, tak že by se přes to dal snímat zvuk za velice nízké náklady. Pokud jsem toto pochopila správně, tak se chci zeptat, jestli je přes to alespoň slušný zvuk nebo jestli se to nedá vůbec poslouchat. Předem díky za radu :)
rocky77

Re: Ozvuční akustické k. kontaktním mikrofonem

Příspěvek od rocky77 »

Kontaktní mikrofon dodávaný k některým ladičkám, nebo i prodávaný samostatně, je opravdu určen pouze pro použití k ladičkám... Jako s levnou alternativou pro ozvučení kytary s tím opravdu nepočítej... :wink:

Jinak umístění mikrofonů může být různé, nejen v ozvučném otvoru.... Naopak piezo zcela určitě v ozvučném otvoru umístěn není :wink: Buď pod kobylkovým plátkem, případně na ozvučné desce...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
jankova0013

Příspěvek od jankova0013 »

Dobře, děkuju za osvětlení :) jestli se můžu ještě zeptat- co znamená nazvučení akustických nástrojů?
A nemyslela jsem piezo ale single snimac.. spletla jsem si to když jsem to četla někde jinde. Každopádně i za tuto informaci děkuju :)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

jankova0013 píše: jestli se můžu ještě zeptat- co znamená nazvučení akustických nástrojů?
Nevím v jaké souvislosti, ale obecně bych pod uvedeným termínem rozuměl proces, kterým se zvuk akustických nástrojů dostane do aparatury... :D Přes mikrofony či snímače do komba, rekordéru,reprobedny...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Mikrofon bývá označován jako kontaktní proto, že má kontakt s kmitající částí nástroje, který je snímán. Kontaktní mikrofon je např. součástí klipové ladičky, za kontaktní mikrofony lze považovat i např. senzory, použité v Taylor Expression Systemu. Běžný mikrofon naproti tomu nesnímá mechanické kmitání (vibrace) části nástroje, ale reaguje na akustický tlak uvnitř nebo poblíž nástroje. Vzhledem k tomu, že při poslechu akustického nástroje reaguje naše sluchové ústrojí (a rovněž např. hlavové dutiny apod.) na akustický tlak, je možný přirozený akustický vjem pouze při snímání běžným mikrofonem. Jiný snímač (magnetický - single coil nebo humbucker, piezo nebo kontaktní mikrofon), který nereaguje přímo na akustický tlak, tedy nemůže poskytnout signál, který by byl obrazem přirozeného zvukového projevu akustického nástroje.

Dalším problémem je reprodukce - nasloucháme chvění papírového (mylarového, titanového...) trychtýře, jehož tvar, rozměry a mechanické vlastnosti jsou zcela jiné, než měl nástroj, který zvuk vytvořil.

Srovnání 275 typů nejrůznějších snímačů má na svých stránkách Doug Young:
http://www.dougyoungguitar.com/pickuptests/

To je lepší, než jakékoli povídání...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“