Fingerstyle - nehty, či ne?
Pravidla fóra
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Fingerstyle - nehty, či ne?
Zdravím,
napadlo mě, že se naučím na akustiku hrát prsty (doteď jsem hrál výhradně trsátkem), ale nevím jak na to...
Viděl jsem mnoho hráčů, kteří mají všelijaké náprstky a podobně, ale je zase dost hráčů, kteří hrají nehty.
A k tomu přichází otázka - zastřihují se ty nehty nějak? Nebo jsou nehty nesmysl, a když už ne náprstky, tak hrát bříšky prstů?
Možná je to blbá otázka, ale nepodařilo se mi nikde zjstit odpověď. Samozřejmě že člověk má hrát jak se mu hraje nejlíp, ale třeba s tim zastříhnutím nehtů do nějakého "tvaru" nevím.
napadlo mě, že se naučím na akustiku hrát prsty (doteď jsem hrál výhradně trsátkem), ale nevím jak na to...
Viděl jsem mnoho hráčů, kteří mají všelijaké náprstky a podobně, ale je zase dost hráčů, kteří hrají nehty.
A k tomu přichází otázka - zastřihují se ty nehty nějak? Nebo jsou nehty nesmysl, a když už ne náprstky, tak hrát bříšky prstů?
Možná je to blbá otázka, ale nepodařilo se mi nikde zjstit odpověď. Samozřejmě že člověk má hrát jak se mu hraje nejlíp, ale třeba s tim zastříhnutím nehtů do nějakého "tvaru" nevím.
Re: Fingerstyle - nehty, či ne?
Já hraju nehty. Dost lidí taky hraje v kombinaci nehty plus prstýnek pro palec. Nebo jenom prstýnky. Anebo jenom bříška.
Nehty mají dvě nevýhody:
- když si jeden z nich zlomíš, stojí hra tak měsíc za prd (než nehet doroste)
- musíš se o ně starat - najít si svou optimální délku a tvar a ten se snažit držet pomocí pilníku a občas nůžek
Nehty mají dvě nevýhody:
- když si jeden z nich zlomíš, stojí hra tak měsíc za prd (než nehet doroste)
- musíš se o ně starat - najít si svou optimální délku a tvar a ten se snažit držet pomocí pilníku a občas nůžek
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Hrát prsty bez nehtů je jako š**stat bez koulí...
Pravidelnou údržbou (pilník, či jemný smirek) se nehty zpevní a získají potřebnou pružnost.
Prstýnky na kytaru jenom v naprosté nouzi, u Humla teď mají hezkou věc - alaska pick, hraje se s tím daleko lépe než s běžnými prstýnky.

Pravidelnou údržbou (pilník, či jemný smirek) se nehty zpevní a získají potřebnou pružnost.
Prstýnky na kytaru jenom v naprosté nouzi, u Humla teď mají hezkou věc - alaska pick, hraje se s tím daleko lépe než s běžnými prstýnky.

Naposledy upravil(a) Atkins dne 10.05.2012 11:50, celkem upraveno 1 x.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Hraju nehty, ale nijak zásadně se o ně nestarám. Zkrátka když jsou dlouhé, ostříhám (na pravačce se snažím nechávat malinko delší, ale ne vždy to vyjde), v nejhroším se mi pár dní hraje nepohodlně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
dřív sem se hodně snažil o blues fingerpicking, na pravačce na palci většinou upravenej plastovej prstýnek (zbroušenej+nahřátej a vytvarovanej podle mýho palce) a nehty, ty sem nechával delší, krátil pilníkem jak baba. Nevypadalo to dobře a když sem něco rukama dělal, nebyl to moc dobrej pocit. Ty alaska pick sem vždycky chtěl vyzkoušet, ale nikdy sem se k nim nedostal..
Prodám EHX Germanium OD->pm
dlouhe nehty se pouzivaji na nylonky, na kovovych strunach se obrousi velice rychle (u me napr. klidne za hodinu hrani)
neni nutne mit nehty dlouhe, staci takovy tenky bily obloucek.
problem je jenom u palce, ktery je v jine pozici a slovy atkinse se "sou*sta bez kuli" tak jako tak
proto casto palcovy prstynek, aby byl bas konkretnejsi.
Tommy Emmanuel rika ze ma briska prstu tak tvrde ze zadne prstynky ani nehty nepotrebuje
Bob Brozman dela klasickyma (schvalne) prstynkama neskutecne veci... u obou je to "jenom" o treninku.
Alaska pik jsou fajn, opravdu mi prisly prirozenejsi nez klasicke prstynky, ale palec to stejne uplne neresi.
H.Zamboch pouziva napr. tluste nalepovaci nehty z nehtoveho studia (rikal ze vydrzi tak 3 tydny) s jeho intenzitou a stylem hrani mu asi nic jineho nezbyva (pouziva i napr. Ani Di Franco)
nicmene jestli zacinas, tak to jsou nuance ktere te budou zajimat az za hodne dlouho, ted proste brnkej.... boom chick, boom chick....
neni nutne mit nehty dlouhe, staci takovy tenky bily obloucek.
problem je jenom u palce, ktery je v jine pozici a slovy atkinse se "sou*sta bez kuli" tak jako tak
proto casto palcovy prstynek, aby byl bas konkretnejsi.
Tommy Emmanuel rika ze ma briska prstu tak tvrde ze zadne prstynky ani nehty nepotrebuje
Bob Brozman dela klasickyma (schvalne) prstynkama neskutecne veci... u obou je to "jenom" o treninku.
Alaska pik jsou fajn, opravdu mi prisly prirozenejsi nez klasicke prstynky, ale palec to stejne uplne neresi.
H.Zamboch pouziva napr. tluste nalepovaci nehty z nehtoveho studia (rikal ze vydrzi tak 3 tydny) s jeho intenzitou a stylem hrani mu asi nic jineho nezbyva (pouziva i napr. Ani Di Franco)
nicmene jestli zacinas, tak to jsou nuance ktere te budou zajimat az za hodne dlouho, ted proste brnkej.... boom chick, boom chick....
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Počkej ty jseš opravdu schopen obrousit nehty hraním na kovových strunách? Vůbec si nedokážu představit ten mechanizmus broušení ... Navíc jsem žil v přesvědčení, že hraješ trsátkem ...hyenik píše:dlouhe nehty se pouzivaji na nylonky, na kovovych strunach se obrousi velice rychle (u me napr. klidne za hodinu hrani)
hyenik píše:neni nutne mit nehty dlouhe, staci takovy tenky bily obloucek.
Také mám raději kratší nehty - stačí když se podíváš na prsty zezadu a nehty kousek vyčuhují nad bříška prstů.
O Ani DiFranco jsem vždycky četl, že používá plektr (prstýnky) a né nalepovací nehty. Můžeš hodit zdroj té informace?hyenik píše: H.Zamboch pouziva napr. tluste nalepovaci nehty z nehtoveho studia (rikal ze vydrzi tak 3 tydny) s jeho
intenzitou a stylem hrani mu asi nic jineho nezbyva (pouziva i napr. Ani Di Franco)
EDIT:
Tak ta Ani - dobře je to vidět cca od 0:20:
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Mi se hraje lip nehtama (mam rad spis ostrejsi zvuk). K obrusovani moc nedochazi, spis se stavaj nejak zahadne pevnejsi a pevnejsi
Asi to chce rozmyslet si, co je pro tebe pohodlnejsi a hezci zvukem. A pripadne se smirit s nepochopenim okoli (obcas i kytaristu!) a i obcasnejma dotazama "a proc si proste nekoupis trsatko" az po "boze ty ses nechutnej uchyl" (uz zbyvaji jen sandalky s ponozkama)...
Asi to chce rozmyslet si, co je pro tebe pohodlnejsi a hezci zvukem. A pripadne se smirit s nepochopenim okoli (obcas i kytaristu!) a i obcasnejma dotazama "a proc si proste nekoupis trsatko" az po "boze ty ses nechutnej uchyl" (uz zbyvaji jen sandalky s ponozkama)...
Hodně budem někde...
- Nero
- Rádce
Dotaz "proč si proboha nekoupíš trsátko?" snad kytarista ani nemůže položit...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
A to by ses divil
Samozrejme, zadny butlerove nebo MABove, spis takovi ti, co si zabrnkajou par akordiku u vohne
Hodně budem někde...
- Nero
- Rádce
Barbaři 
PetrPeter 1975 - 2008
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Btw, myslim ze se mym nehtum divil snad dokonce aj Woro 
Hodně budem někde...
Ja hrávam docela často prstami na elektrike. Hrám tak najčastejšie delta blues licky alebo keď hrám slidom tak brnkám prstami. Nechty nepoužívam lebo nemám veľmi aké
a nie je problém. Len je treba obetovať jemnosť ručičiek 
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
ja sa hlasim k tym, co hraju fingerstyle prstami... nehty si pravidelne ohryzavanim
udrzujem pod urovnou brusiek prstov. jedine na palci si pestujem cca 3-4mm dlhy nehet, iste techniky (napr. flazolety) sa inak nedaju resp. zneju tupo bez nehtu. navyse pri "tappingu" do hmatnika (nie som si isty pomenovanim tejto techniky) by nehet zavadzal. uvazoval som nad tymi naprstkami ci ako sa to vola, ale postupom casu som prisiel na to, ze najvacsia pridzenost a pasia je proste to, ze chytis gitaru a hras a nemusis hladat vselijaky paksamenty... ale vzdy sa mi to strasne paci, ked hra niekto nechtami.
Odjakziva hraju briskama prstu. Je to pro me pohodlnejsi, navic jsem z klaviru zvykly mit ostrihane nehty na minimum.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
jester:
nehraju jenom trsatkem, ale prave pri strumingu si vlivem moji prasacke techniky vybrousim dycky drazku nehtu na prostrednicku (kdyz je dlouhy).
Pri decentim drnkani to asi nehrozi, ale ja proste nedrnkam decentne
tim padem se mi dlouhy nehet vzdycky zlomi nebo obrousi... takove ty pestene dlouhe nehty hracu na klasickou kytaru by u me vydrzely tak tri sekundy
ani di franco:
uz sem to cetl nekdy hrozne davno, nevim kde to bylo (rock a pop?)v rozhovoru s bala, ze kdyby skoncil vyrobce tech umelych nehtu, tak je v nati. Proto jich ma nakoupeno tuny do zasoby
Na tom videu je videt ze je nema prilepene lepidlem ale paskou. Coz uz je narez totalni 
Ale podobne to resil mandolinista Radim Zenkl kdyz si lepil dve trsatka zaroven na palec a ukazovak myslim.
nehraju jenom trsatkem, ale prave pri strumingu si vlivem moji prasacke techniky vybrousim dycky drazku nehtu na prostrednicku (kdyz je dlouhy).
Pri decentim drnkani to asi nehrozi, ale ja proste nedrnkam decentne
tim padem se mi dlouhy nehet vzdycky zlomi nebo obrousi... takove ty pestene dlouhe nehty hracu na klasickou kytaru by u me vydrzely tak tri sekundy
ani di franco:
uz sem to cetl nekdy hrozne davno, nevim kde to bylo (rock a pop?)v rozhovoru s bala, ze kdyby skoncil vyrobce tech umelych nehtu, tak je v nati. Proto jich ma nakoupeno tuny do zasoby
Ale podobne to resil mandolinista Radim Zenkl kdyz si lepil dve trsatka zaroven na palec a ukazovak myslim.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Právě že palec to zrovna řeší, naopak běžný palcový prstýnek je pro mne nepřirozený.ale palec to stejne uplne neresi.
Tvrzení, že kovové struny nehet obrušují, je mýthus, vše je otázkou techniky, praxe a samotné péče o nehty.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Aktins: mytus? I s tou nejlepsi technikou se budou nehty obrusovat, neb se obrusuji o vsechno...
Hodně budem někde...
pro me je prstynek taky neprirozeny, nedrzi, protaci atd... ja pouzivam Kodiak crossover pickAtkins píše:Právě že palec to zrovna řeší, naopak běžný palcový prstýnek je pro mne nepřirozený.ale palec to stejne uplne neresi.
Tvrzení, že kovové struny nehet obrušují, je mýthus, vše je otázkou techniky, praxe a samotné péče o nehty.
na palci nasazeny alaska pick imho neni v moc vyhodne poloze, ale jestli to tobe funguje tak v pohode.
tim mýthem si me ale rozesmal.
to ze mam spatnou techniku je docela dobre mozne, ale ze spousta kytaristu pouziva ruzne pomucky, kdyz je to jenom "otázkou techniky, praxe a samotné péče o nehty" tak to maji vsihcni spatnou techniku? a nuti je to pouzivat neprirozene pomucky?
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Alaska pick na palci je daleko přirozenější, právě proto že věrně kopíruje samotný nehet.
Dnes je samozřejmě zcela jedno kdo jaké "nepřirozené" pomůcky ke hře používá, je to také otázkou stylu, faktem ovšem zůstává, že mnoho kytaristů opustilo (nezačalo) hru nehty právě proto, že neměli trpělivost se o své nehty starat - ono to chce také určitý čas, než si člověk "vyladí" všechny detaily - tvar, délku, typ pilníku, či smirku ale také třeba typ strun...
Ovšem nehet je nehet.
Používám obě základní techniky - nehty, trsátko ale taky kombinaci obého, opět je to určeno stylem hry.
Dnes je samozřejmě zcela jedno kdo jaké "nepřirozené" pomůcky ke hře používá, je to také otázkou stylu, faktem ovšem zůstává, že mnoho kytaristů opustilo (nezačalo) hru nehty právě proto, že neměli trpělivost se o své nehty starat - ono to chce také určitý čas, než si člověk "vyladí" všechny detaily - tvar, délku, typ pilníku, či smirku ale také třeba typ strun...
Ovšem nehet je nehet.
Používám obě základní techniky - nehty, trsátko ale taky kombinaci obého, opět je to určeno stylem hry.