El. bicí Yamaha, basový pad KP65

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Rnd74

El. bicí Yamaha, basový pad KP65

Příspěvek od Rnd74 »

Ahoj všem, nemáte někdo zkušenosti s basovým padem Yamaha KP65? Často vynechává nebo je dynamika nestabilní. Je nějaké řešení? Případně zda je možné jej nahradit nějakým spolehlivějším od jiné firmy?
Díky..
nowacki

Re: El. bicí Yamaha, basový pad KP65

Příspěvek od nowacki »

Ahoj, nevím, jestli s odstupem času tě moje odpověď ještě bude zajímat, pro všechny případy... provozuji KP65 asi 6 týdnů k plné spokojenosti s modulem DTX-400. Nezaznamenal jsem žádný problém. Nicméně něco podobného jsem pozoroval u hi-hat a u snare TP-65S, ale věc se vyřešila, alepoň si myslím. Nevím, zda je to relevantní pro tvůj případ, ale u mně šlo o to, že u HH se při hraní sama snižovala a zase zvyšovala hlasitost. Zjistil jsem, že se to děje, hraji-li přes basové kombo (k baskytaře). Při hře do sluchátek se nic takového nedělo. Připisuji to tomu, že frekvence HH mohla být blízko frekvenčních možností komba a jak to celé tepelně pracuje, tak to mohlo být čitelné na průchodnosti zvuku HH. Ale je to jen doměnka a k tvému problému to nic neříká (zase ale mně by zajímal názor někoho, kdo by k tomu mohl něco uvést ...).

Pro tebe by mohlo být zajímavé zjištění ohledně snaru TP65S. Je to 3 zónový snare a zaznamenal jsem při headshotech na hlavu, že se asi tak v 1/3 případů ozývá rimshot (crosstalk setting tady nic neřeší, head vs, rim nejsou samostatně dostupné, aspoň v návodu to není uvedeno). To mně trochu mrzelo, ovšem časem (asi týden hraní) to přešlo, resp. omezilo se to na takovou četnost, že už to nemusím řešit. Tak mně napadlo, jestli ty nové pady prostě nechtějí tak trochu naklepat nebo jak to říct. To by mohlo být i u toho KP-čka, každý kus může vyjít jinak, je to přeci jen mechanická záležitost. Ovšem tohle jsou jen moje doměnky...

K těm náhradám od jiných firem to vidím takto: Buďto to někdo zkusí a někde zveřejní nebo se to dá zjistit tak, že originální pad připojíš k osciloskopu (nebo někdo, kdo ho má) a načteš si signály, abys věděl, jak vypadají a jaké mají hodnoty. No a pak totéž uděláš s cizím padem a pokud jde o velikosti napětí, musí to být odpovídající. Umístění signálů na vodičích může být jiné, to se dá přeházet. Nejlíp domluvit se s nějakým člověkem přes elektroniku. Ten už bude hned vědět, o co jde ... a když bude nejhůř zmákne ti za pár korun převodník na zakázku, to je maličkost. Určitě někoho najdeš, můžeš hledat třeba mezi modeláři, ti se s tímhle potýkají denodenně a baví se tím ... :-).
saft

Příspěvek od saft »

Tak mně napadlo, jestli ty nové pady prostě nechtějí tak trochu naklepat nebo jak to říct. To by mohlo být i u toho KP-čka, každý kus může vyjít jinak, je to přeci jen mechanická záležitost.
Houby mechanická záležitost, na piezoelektrických snímačích nic mechanickyho není.

Zkus pad rozdělat a zkontrolovat spoje, popřípadě přepájet.
nowacki

Příspěvek od nowacki »

Pozor, nebavíme se jen o snímači, ale o celé mechanické konstrukci toho padu. Na to je třeba pamatovat.Ten piezo snímač se v tom padu nenachází v luftě, ale je nějak uložen a upevněn a to upevnění má nějaké vlastnosti pružnosti a tlumení a pak je tam taky nějaký přenos impulsu od beateru, nějakým materiálem, ze kterého je vyrobena dopadová plocha toho padu. A že není na piezo snímačích nic mechanického? Piezo snímač není nic jiného než převodník právě mechanického tlaku na elektrický signál. Ten piezo snímač jako součástka má jisté zaručené vlastnosti, ale jeho okolí může vykazovat nějaké odchylky způsobené při montáži. Netvrdím, že mám nutně pravdu, že je to příčina popsané závady, ale trvám na tom, že tohle vysvětlení je právoplatnou alternativou a možným vysvětlením popsaného jevu.
Naposledy upravil(a) nowacki dne 28.12.2012 19:52, celkem upraveno 4 x.
nowacki

Příspěvek od nowacki »

Pak je tu ještě možnost, že se nejedná o závadu vůbec, ale jen o nesprávné nastavení zisku snímače. V návodu u soupravy je napsáno, na jakou hodnotu se má nastavit, aspoň já to tam měl. Snad je to i u toho padu. Když bude zisk nastaven malý, tak se to může taky chovat popsaným způsobem. Anebo podobně, když se v rámci řízení crosstalku omezí zisk některého z padů, je možné, že on pak někdy nezahraje. Tohle je taky uvedeno v návodu, takže nejdřív bych asi prozkoumal tyhle možnosti. No a když to nepomůže a nepřejde to ani samo po několika hodinách hraní, tak holt rozebrat. A může se i stát, že pouhé rozložení a složení to vyřeší.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“