Pianino - ladění, ...

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
gootter

Pianino - ladění, ...

Příspěvek od gootter »

Zdravím,
pred týdnem mi konečně do pokoje dorazilo vysněné pianino! :) Je značky August Förster z roku 1901. Dlouho stálo v nějaké stodole po nějakém sběrateli. Je zrenovované - lak, klavesy, mechanika, struny, ram vevnitř, prostě všechno... :) ale jsou tu dvě věci které mi hodně vadí. Rozladění a nevracení se asi tří kláves při seslapnuti pedalu...

Pozvali jsme ladice (v uvozovkách, je to muj bejvalej ucitel, a ladit ze dokáze), koukl na to a rek, ze to potrvá. Pomohl jsem mu a po 6 hodinách pianino nebylo stále naladeno. Pak odjel s tím, ze mi tu nechá ladici kliku a mám si to přístí den dolatit, ze ladeni nevydrží.... ze si to piano "musí zvyknout" na jiný ladení... hned jak odjel tak jsem zjsitil ze asi dve klavesy uz nezni tak jak pred nekolika minutama... mám el. piano, takze podle toho jsem neco druhej den opravil, ale celkově to stejně nezni, porád sem tam slysim rachot...
Jeký máte názor? Mám pozvat profesionála, nebo mám sanci neco urobit já? Byla mi doporucena nejaká chromatická ladička, která by mi pomohla, ale nevím která to zvládne... (???)

A k tem klavesám. Cím je to způsobeno? Proste když seslápnete pedál a nekolikrát tuknete do klávesy tak se pak zastaví a nehne se. Povolí až po pustení pedálu...

Jinák má uzasnej zvuk a zadny jiný problemy nevidím.
Díky...
majkla112

Re: Pianino - ladění, ...

Příspěvek od majkla112 »

Pianino by se mělo nechat asi 1měsíc po převozu do "nového" v klidu stát, než se aklimatizuje. Až potom by se do něho mělo začít vrtat.
Co se týče toho držení ladění... U starších nástrojů už to bývá problematické, většina z nich se na klasické komorní "A" ani vyladit nedá a proto jsou podlazená. To ovšem neznamená, že by neladila, jen je horší je sladit s nějakým druhým nástrojem. A pokud ten tvůj kousek stál nějaký ten pátek ve stodole, jak píšeš, umím si úplně představit, jak musel chudák trpět. Výkyvy v teplotě a vlhkosti zvuku, možná i nějaký ten červík... A navíc, v té stodole ho asi léta nikdo neladil, takže je vnitřek pianina "odvyklý" držet takovou sílu v tahu strun. Po dlouhodobém nelazení je nutné nástroj opakovaně v časových odstupech ladit a měl by na to přijít nějaký profesionál. Být tebou, tak se do toho moc nepouštím, protože si to pianino úplně odrovnáš. A s chromatickou ladičkou už vůbec ne, protože bys pak narazil na pythagorejske koma, které tady nebudu dále rozvádět, takže doporučuji ladění vyškoleným sluchem. Pak by si pianino, pokud je v pořádku, mělo zase na tu zátěž zvyknout.
Zkus se ještě mrknout dovnitř nástroje, jestli nemá popraskaný količník (deska, ve které drží ladící kolíky). Pokud by totiž byl, tak už to asi nenaladíš nikdy. Musel by projít generální opravou, která je finančně a rozsahově velice nákladná, jelikož by se musel klavír zavézt na dílnu k ladiči, který by musel všechno odmontovat, spravit desku, pak zase smontovat... Vem si jenom, kolik v dnešní době stojí transport pianina :!:
Doufám, ti mé rady budou alespoň trochu užitečné a přeji hodně zdaru :wink:
majkla112

Příspěvek od majkla112 »

Jo, ještě jsem zapomněla... To váznutí v klávesách může být způsobeno jen nějakou špínou, nenamazáním a neseřízením mechaniky. Obvykle stačí jen malé seřízení, vyčištění a promazání mechaniky, což není zas až tak drahý zákrok. Opět doporučuji člověka v tomto oboru vyškoleného, protože až si tam vevnitř něco urveš, radši ani nedomýšlet :mrgreen:
A co myslíš tím "chrčením", když hraješ? Obvykle nástroj chrčí, když má praskliny v rezonanční desce (ta velká, které je pod strunama skoro po celé zadní stěně nástroje). Někde jsem se dočetla, že se to řeší klíhem, ale zkušenosti s tím nemám. Jinak se to řeší tzv. špánkováním, ale to je strááášně drahá a náročná oprava. Asi něco jako ta oprava količníku.
Tak, snad už je to teď všechno.
PS: Můžu se ještě zeptat, za kolik jsi ten nástroj koupil a kolik už jsi do něj vrazil?
gootter

Příspěvek od gootter »

Tak děkuji za rady, pokusim se nejak domluvit profesionála, jak na ladění tak na serizeni mechaniky.
Količník popraskaný není a u toho chrcení jsem se spatne vyjádřil. Jedná se o nekolik tonů, přijdou mi, že ladí s mým el. pianem, ale presto zní, jakoby byly rozladeny, jako kdyby meli jinou barvu tonu nez ostatní tony... :) omlouvam se za chrcení... :D
majkla112

Příspěvek od majkla112 »

Není se za co omlouvat, jsme přece na fóru :wink:
Hlavně že máš v pořádku ten količník.... Kolik už jsem slyšela případů, kdy se někdo pustil sám do nákupu klavíru, dovezl si ho domů za pár šupů v porovnání, koli stojí nástroj nový, a pak se nestačil divit, že to ani nepůjde opravit a když, tak vyplázne 15.000 - 20.000 penízku :roll:
gootter

Příspěvek od gootter »

Jo a ještě... :) pořizovací cenu nevím, piana jsem vlastnědostal k narozeninám. Nic jsem do něj zatim nevrazil...
Jenom jsem ted jeste koukal a premyslel... muze mít neserizená mechanika vliv na to, že některé tóny znějí slaběji, jiné silněji či některé mají malinko jinou barvu?
majkla112

Příspěvek od majkla112 »

Ano, přesně na tohle má vliv neseřízená mechanika.
gootter

Příspěvek od gootter »

Aááá sakra... tak ted nevim, jestli tohle muj ladič zvladne... musim se ho zejtra zeptat... jinak vyškoleného profíka no.... díky moc!
jung

Příspěvek od jung »

Chtěl bych Vás upozornit, že komorní a bylo před válkou 435 Hz. Elektronickou ladičku je možno nastavit
a na tuto frekvenci naladit zhruba pianino, kdo dnes má ladičku na 435 Hz? Pythagorejské koma dosáhnete
technikou ladění: začnete od komorního a, fa = 435 hz a pomocí kvintového nebo kvartového kruhu naladíte
malou oktávu, jedno, dvou, tříčárkovou oktávu, poté naladíte pomocí oktáv čtyřčárkovanou,
velkou, kontra a subkontra oktávy. Poté zkontrolujete střed pianina, zdali Vám tahem ostatních laděných strun neklesl, opravíte, ještě jednou dokola. Elektronická ladička Vám řekne kolik centů jste podladěn (basy)
anebo výše (čtyřčárková oktáva)
PS Podotýkám, že kvarty a kvinty ladíte sražené (temperované) a oktávy čisté.
gootter

Příspěvek od gootter »

majkla112 píše:...s chromatickou ladičkou už vůbec ne, protože bys pak narazil na pythagorejske koma...
jung píše:... Pythagorejské koma dosáhnete
technikou ladění ... Podotýkám, že kvarty a kvinty ladíte sražené (temperované) a oktávy čisté.
Vážení, tak ted v tom mám zmatek... já teda myslel, že se p. koma mám vyhnout... :D
jung

Příspěvek od jung »

Samozřejmě že se pythagorejskému koma vyhnete, když ladíte sražené kvarty a sražené kvinty jednotlivých
tónů v oktávě. Ale někteří ladiči ladí basy níže a čtyřčárkovanou oktávu výše. Zvuk je pak dynamičtější a rozdíl mezi spodními tóny a diskantem zpravidla dělá pythagorejské koma.
Pro zajímavost uvádím :D "Pythagorovu větu": Pokud naladíte 12 po sobě jdoucích kvint vznikne mezi laděním
7mi po sobě jdoucích čistých oktávách rozdíl kterému se dodnes říká pythagorejské koma. Přibližně je koma
veliké 1 čtvrttón. A kvinta se sráží o 1/12 čtvrttónu.
Naposledy upravil(a) jung dne 3.06.2012 15:50, celkem upraveno 1 x.
gootter

Příspěvek od gootter »

Děkuji za vysvětlení!
jung píše:... pomocí kvintového nebo kvartového kruhu naladíte...
Ovšem tomuhle ještě nerozumím... :) co se myslí tím kruhem...?
gootter

Příspěvek od gootter »

Ehm... :D
jung píše:začnete od komorního a ... pomocí kvintového nebo kvartového kruhu naladíte
malou oktávu, jedno, dvou, tříčárkovou oktávu, poté naladíte pomocí oktáv čtyřčárkovanou,
velkou, kontra a subkontra oktávy. Poté zkontrolujete střed pianina, zdali Vám tahem ostatních laděných strun neklesl, opravíte, ještě jednou dokola...

Ted docela jistě nechápu postup :D ty kruhy mě přeci vyhoděj az nahoru a budu mít naladěný jen nějaký tony v oktavě... (npř. začnu u C, taze v oktávě budu mít jen C a G ???) A ty kruhy mám začít od ačka? :D
Hush

Příspěvek od Hush »

Já tady tu celou diskuzi přestávám chápat! Proč se tě tady všichni snaží naučit ladit piano?
Zajímalo by mě, kdo z těch, co sem tak zasvěceně píšou by si klavír sami naladili?
Já bych se vykašlal na experimenty a pozval bych si profi-ladiče. Výjde tě to levněj, než když budeš podle těchto rad laborovat a "rozjebeš" ten klavír tak, že tě pak jeho naladění příjde 3x dráž!
Ale je to jen můj názor, no. 8)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Naprostý souhlas, kvalitní ladič má "za sebou" stovky naladěných kusů a minimálně čtyři roky studia oboru ladění pian.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
gootter

Příspěvek od gootter »

No ten mu ne no... je to lajk a tak shanim co nejvic informaci... aby to bylo kvalitnější...
jung

Příspěvek od jung »

Ted docela jistě nechápu postup
Střídejte kvinty a kvarty: kvintou nahoru, kvartou dolů,kvintou nahoru, kvartou dolů ......
A když jedete dolů, je to naopak: kvintou dolů, kvartou nahoru, kvintou dolů, kvartou nahoru .....
Naposledy upravil(a) jung dne 29.05.2012 18:15, celkem upraveno 1 x.
jung

Příspěvek od jung »

mám začít od ačka? :D

V době, kdy byl ladič vyzbrojen pouze vidlicovou ladičkou "A" začínal vždy od komorního A. Myslím si, že dnes je to jedno, abyste neztrácel přehled je lepší začít od c1.
beruska_2009

NALADĚNÍ PIANINA

Příspěvek od beruska_2009 »

Přešla jsem z digitálního pianina na akustické, které mám doma cca půl roku. A poprvé jsem řešila ladění pianina. Pianino jsem nechala ve středu od ladiče naladit. Ten den bylo naladění OK ale ve čtvrtek došlo ke změně zvuku a dnes pianino zní hodně drnčivě a rozladěně - vůbec mě nebaví na něj hrát. Je možné, že ladění vydrží pouze 24 hodin? Můžu naladění reklamovat? Nebo se vše časem ustálí? Nějak se v tom nevyznám :cry: , prosím o rady.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“