Úroveň signálu z mixpultu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Adash

Úroveň signálu z mixpultu

Příspěvek od Adash »

Zdravím ;)
Nahrávám "mluvené slovo" z mixpultu ve formatu MP3 128 kbps. Nahrávám jej na diktafon ZOOM H1 (http://kytary.cz/zoom-h1/HN113536). Vstupní signál z mixpultu do diktafonu nesmí být moc silný, aby zvuk nebyl zkreslený.
Totiž mám problém, že nahrávky jsou moc potichu. Snažil jsem se hlasitost zvednout v primitivním prográmku "Audacity", ale zvuk začal být zkreslený...
Jak můžu hlasitost zvednout a při tom zachovat skoro původní kvalitu zvuku? ;)

Díky ;)

Adam
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Úroveň signálu z mixpultu

Příspěvek od pupack »

Jenom dotaz, co je důvodem nahrávat do ztrátové komprese jako je MP3 128kbs když H1 umí 24b/96?
Jinak je to prostě o tom, zvednout INPUT level na H1 do takové úrovně, kde Ti to nebude kreslit a zároveň to nebude slabé. Řekněme, třeba aby ti špičky dosahovaly někde kolem - 3db.
Nebo ten rozsah GAINU u H1 nestačí?
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Taky mě napadá, proč to ženeš přes mix?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jak jsi to dělal v audacity? přes "efekt" normalizovat?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Adash

Příspěvek od Adash »

pupack píše:Jenom dotaz, co je důvodem nahrávat do ztrátové komprese jako je MP3 128kbs když H1 umí 24b/96?
Jinak je to prostě o tom, zvednout INPUT level na H1 do takové úrovně, kde Ti to nebude kreslit a zároveň to nebude slabé. Řekněme, třeba aby ti špičky dosahovaly někde kolem - 3db.
Nebo ten rozsah GAINU u H1 nestačí?
Důvodem je málo místa. Nahrávám toho celkem hodně a na internetové stránky do dávám tak či onak v tom formatu MP3. Na mluvené slovo to asi stačí, ne? ;)
Adash

Příspěvek od Adash »

rotten77 píše:Taky mě napadá, proč to ženeš přes mix?
Je to jednodušší... a taky lepší kvalita. Mluvené slovo je jenom součástí celého "vystoupení", takže mix mám zapojen vždy. A když mám diktafon u sebe, je to pro mně jednodušší ;)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Adash píše:...
Důvodem je málo místa. Nahrávám toho celkem hodně a na internetové stránky do dávám tak či onak v tom formatu MP3. Na mluvené slovo to asi stačí, ne? ;)
Málo místa v H1? Pokud by jsi měl v H1 dostatek místa pro nahrávání do WAV, tak raději nahrávej tak - kvůli pozdější editaci.

Adash píše:...
Je to jednodušší... a taky lepší kvalita. Mluvené slovo je jenom součástí celého "vystoupení", takže mix mám zapojen vždy. A když mám diktafon u sebe, je to pro mně jednodušší ;)
Tak to potom ano.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Dobře. Pokud tlačí místo beru, ale stejně si myslím, že by bylo vhodné koupit větší kartu, jelikož zaznamenávat do mp3 není zrovna to pravé ořechové. Ta h1 si to nějak realtime konvertuje. Osobně bych raději klasicky wav, stačí klidně 16b/44khz pro úpravy a editaci a potom renderovat jako mp3.

Co se hlasitosti týká - je třeba najít důvod toho, proč máš nízký level. Pokuď máš input gain v H1 na maximu a pořád to líta hodně hodně v mínuse, je třeba hleda jak zesílit na mixu. Ale nevíme jak přesně to máš na tom mixu a co je to za mix.

Jinak co se editace týká, poslouží funkce normalizace (umí to i audacity) která dopočítá křivku k 0db ale zase zvyšuje zároveň i šum - čili spíše vyřešit proč je nízký gain. Určitě pomůže a hodí se také kompresor.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

pupack píše: Jinak co se editace týká, poslouží funkce normalizace (umí to i audacity) která dopočítá křivku k 0db ale zase zvyšuje zároveň i šum - čili spíše vyřešit proč je nízký gain. Určitě pomůže a hodí se také kompresor.
Pokud budeš normalizovat, zkus potom ještě odstranit šum (návod např. zde: http://wiki.audacityteam.org/index.php? ... se_Removal). Chce to napřed vyzkoušet, jestli to má vůbec cenu (nahrávku to trochu "poškodí").
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“