Prenos zvuku z yamahy PSR-270 do PC

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Gajdoš

Prenos zvuku z yamahy PSR-270 do PC

Příspěvek od Gajdoš »

Mám takýto dotaz. Potrebujem preniesť z elektronického keyboardu Yamaha PSR-270 pesničku, ktorú som si nahral aj s automatickým doprovodom pomocou funkcie recording a uložil som si ju ako USR 1 song.
Kábel MIDI priamo na USB do PC mám. Potrebujem asi externú zvukovú kartu. Akú zvukovú kartu a aký postup by ste mi odporučili za účelom prenosu zvukovej nahrávky z keyboardu do PC a jej uloženia (prípadne aj editácie) ako súboru mp3? Som harmonikár i filmár-amatér a chcem si robiť vlastnú doprovodnú hudbu k filmom. Mám ale technické medzery, čo sa týka prenosu kvalitných audio nahrávok do PC.
Som vďačný za každú radu. :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Prenos zvuku z yamahy PSR-270 do PC

Příspěvek od pavlii »

MIDI v tomhle vůbec nehraje roli, spíš naopak. Stačí propojit keyboard s PC audio kabelem (v zásadě není ani potřeba externí zvuková karta). Na keyb. jsou buď výstupy LINE-OUT nebo výstup pro sluchátka, ve zvukovce použít vstup LINE-IN. Pokud se na straně keyb. použije ten výstup pro sluchátka, je třeba vhodně nastavit výstupní hlasitost, aby nebyl vstup na straně zvukovky přebuzen (=zkreslení zvuku). To se odhalí buď poslechem nebo měřákem v jakémkoli programu, kam se bude nahrávat (s výhodou lze použít například freware Wavosaur nebo Audacity).

Jo a co máte za představu ohledně té "následné editace"? Ono takhle toho s nahrávkou už moc udělat nejde....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Problém bude asi v auio kábli. Aký to má byť kábel? Je k dispozícii foto? Ďakujem.
Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Výstup na keyboarde je PHONES/OUTPUT a FOOT SWiTCH. Potom už len MIDI konektory.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Takže PHONES/OUTPUT je ten pravý. Audio kabel - závisí od konektorů. Předpokládám, že to bude v každém případě TRS (=jack) na obou koncích a jde jen o to, jestli 3.5mm (=malý jack) nebo 6.3mm (=velký jack).

Příklad kabelu třeba zde: malé jacky na obou koncích

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jenom bych doplnil tyhle dvě poznámky:
pavlii píše:MIDI v tomhle vůbec nehraje roli, spíš naopak.
Jde totiž o to, že po MIDI se lajcky řečeno přenáší pouze noty (+nějaké další informace, např. o nástroji), jenže vaše uložená písnička bude mít víc stop a proto nepůjde přenést. Navíc by se přenesly pouze "notové zápisy" a tak by se jim v PC potom museli přiřadit jiné zvuky/nástroje. V tomto případě by se tedy muselo nějakým způsobem připojit ke klávesám (ne zvukově, ale datově) a vytáhnout z nich MIDI soubor.
pavlii píše:Jo a co máte za představu ohledně té "následné editace"? Ono takhle toho s nahrávkou už moc udělat nejde....
Tímto způsobem se nahraje pouze zvuk, a ten už jde upravovat jenom jako jednostopá (nebo stereo) nahrávka - tedy např. přidat EQ, kompresor, ...
Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Jo, pochopil som. MIDI je vlastne určené väčšinou na tvorbu notových zápisov. I to budem asi využívať.
Teraz ale ide o ten audio kábel. Vami uvedený kábel mám. Do keyboardu ide veľký Jack, do PC malý. Ešte mám otázku ako laik v týchto veciach. Kde mám zapojiť druhý koniec kábla do PC? Pokiaľ sa jedná o spomínanú editáciu, tak najradšej by som pesničku už vôbec nemenil, ak by sa preniesla kvalitne.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Gajdoš píše:Kde mám zapojiť druhý koniec kábla do PC? Pokiaľ sa jedná o spomínanú editáciu, tak najradšej by som pesničku už vôbec nemenil, ak by sa preniesla kvalitne.
Do line-in - většinou to bývá modrý konektor (na PC). Pak je taky potřeba mít jako vstupní zařízení v programu, do kterého se bude nahrávat nastaveno také line-in.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Čili na straně keyb. bude ještě třeba redukce 6.3 > 3.5 (například totok) a na straně PC vstup LINE-IN, jak jsem psal (viz dokumentace k PC - základní deska nebo prostě podle typu zvukové karty).

P.

Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Vidím, že mi chcete pomôcť. Som vďačný. ALe som natoľko v tomto laik, že musím ísť na to krokom. Takže ďakujem za trpezlivosť. Ku keyboardu som kábel pripojil s redukciou (ako hovoríte). Ale na počítači mám otvory pre malý jack len dva, a to na mikrofón a na slúchatka. V druhom počítači (staršom) som našiel otvor žltý, ale do neho malý jack nie a nie ísť. Žiadny iný vstup označený ako line-in, som nenašiel. A pritom mám značkové počítače TOSHIBA. :(
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo je to notebook, že? Obvykle se LINE-IN a MIC vstup sdružují již nějaký čas do jednoho. Takže do vstupu pro mikrofon.

P.

Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Áno, ide o notebooky, zabudol som napísať. Takže malý jack som zapojil do Ntb a pustil pieseň. Ale nič sa nedeje v PC. :?:
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ono se taky nic dit nema.

pokud chces nahravat, musis nastavit prislusny vstup v nastaveni zvuku, pripadne pak v nejakem nahravacim software. pro zacatek by mohl dobre poslouzit Audacity.
Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Nastavil som zvuk na microfon ako predvolený. Stiahol som si program Audacity, ako hovoríš. Spustil som v programe stopu a červené kruhové tlačítko nahrávať. Potom som spustil pesničku. Nebolo nič počuť, zvuk v Ntb sačal príšerne pískať. Neviem, čo robím zle.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Gajdoš píše:Nastavil som zvuk na microfon ako predvolený.
na mikrofon? a je to urcite spravne? notebooky mivaji vetsinou mikrofon vestaveny.

v Audacity se (myslim) vstup da nastavit nezavisle na systemu (primo za posuvnikem urovne nahravani). zkus. kdyz nepujde jeden, zkus druhy. nic na tom neni.
Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Asi som sa zle vyjadril. Nie na vonkajší microfon, ale V ntb som cez ovládače nastavil zvuk nie na predvolený mix, ako bol ale ako predvolený na mikrofon, keďže mám malý jack pripojený na vstup mikrofónu, ako som bol poučený.
V program Audacity to ešte skúsim, ale prečo mi zvuk píska pri spustení nahrávania v programe a pesničky z klávesnice? Vôbez pesničku nepočuť.
Naposledy upravil(a) Gajdoš dne 13.06.2012 11:10, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak - ještě bych asi volil nainstalovat ASIO4ALL ovladač a pracovat ve zvoleném programu s ním.

2Paris: otázka je také, zdali se zasunutím jacku do MIC konektoru neodpojí ten integrovaný (podobně jako se odpojí integrované repro, když se do line-out strčej třeba sluchátka).

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Pavlii: Na takovou otazku neni odpoved. Je to proste ruzne u ruznych vyrobcu notebooku, zvukovek a driveru (u meho ntb se neodpojuje a kdyz to zapomenu prenastavit, piska to uplne stejne jako Gajdosovi).

a zatahovat do toho ASIO4ALL v tuhle chvili neni asi uplne vhodne. Zvlast, kdyz s nim Audacity nepracuje.
Naposledy upravil(a) Paris dne 13.06.2012 11:16, celkem upraveno 1 x.
Gajdoš

Příspěvek od Gajdoš »

Keď program Audacity zatvorím a spustím pesničku na klávesnici (bábel je pripojený cez microfonový vstup), tak pesničku v ntb pekne počujem hrať (v keyboarde už nie). Len keď otvorím audacity a spustím nahrávanie, nastane pískanie a pesničku nepočuje. :cry: Len trpezlivosť! :x
Naposledy upravil(a) Gajdoš dne 13.06.2012 11:17, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

mas nastaveny vstup pro prehravani (a ne pro nahravani), takze prenastavit oboji. (v kazdem systemu se to dela trochu jinak, ale kazdy help (nebo prirucka) by ti v tom mel jednoznacne pomoct...)

edit: jestli se do toho momentalne zamotavas, tak se trochu nadechni a zacni pomalu postupne prochazet ta nastaveni .... je to vlastne hrozne jednoduchy, chce to ale nevidet za tim zadny slozitosti.
Naposledy upravil(a) Paris dne 13.06.2012 11:21, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“