Squier Fat Strat affinity - upgrade elektroniky

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Jezza

Squier Fat Strat affinity - upgrade elektroniky

Příspěvek od Jezza »

Zdravím,

mám kytaru Squier Strat Affinty. Cinskou vyrobu z roku 2002. Začal jsem mít problém potenciometrem na Volume, v max poloze uplne přestane kytara hrát. Toto mě motivovalo, že jsem do kytray vlezl a zkusil identifikovat, jaký poťak v ní. Měl bych pár dotazu k identifikaci hardware kytary a pak naávrh na UPG kytary.

Moje kytara Squier Strat Afinit SSH:
Obrázek

1) Nejprvé bych rád identifikoval, jaký hardware mám v kytaře. Jaký singly, HB tam mám? Nemám na nich žádný popis či kód, dle kterého se to da indetifikovat. Připadně jaké poťaky tam jsou. Z kodu na nich soudím, že jsou to 500kOhm (500KA, 500KB). Tušíte někdo, čím jsou tyhle kytary osazeny? Detalní fota jsou níže a v příloze.

Singl krk:
Obrázek

Singl střed:
Obrázek

HB kobylka:
Obrázek

Tone potak(jsou stejne pro oba singly):
Obrázek

Volume potak:
Obrázek

2) Jak moc vadí u středového singlu ten uražený roh?

3) Co říkáte na UPG kytary R.Mkama RS1/RS2, popřípadě vyměnit i HB za nějáké od RM. Ale netuším jaké. Hraji převážně blues.

Díky moc za rady, postřehy.

J.
Přílohy
pohled do utrob
pohled do utrob
OndrejCvrk

Re: Squier Fat Strat affinity

Příspěvek od OndrejCvrk »

Jestli máš affinitku, tak tam máš ty nejobyčejnější potenciometry a snímače. Koukám, že tam máš nějaké keramické. Určitě by se ti vyplatila výměna elektroniky, jak snímačů, tak potenciometrů. Nějaká identifikace se mi zdá zbytečná :)
Jezza

Re: Squier Fat Strat affinity

Příspěvek od Jezza »

OndrejCvrk píše:Jestli máš affinitku, tak tam máš ty nejobyčejnější potenciometry a snímače. Koukám, že tam máš nějaké keramické. Určitě by se ti vyplatila výměna elektroniky, jak snímačů, tak potenciometrů. Nějaká identifikace se mi zdá zbytečná :)
Čekal jsem, že něco takového tu padne. :)

V tom případě k další otázce, co byste doporučili za snímače?

Říkal jsem si, že bych ty singly nahradil R.M. Pickups RS1/RS2. Máte s nima zkušenosti?

Čím nahradit ten Humbucker?

Jaký poťaky, přepokládam, že při výměně, se to bude řídit snímačem. Když tam jsou teď ty pětistovky, tak že klidně budu moci dát 250 k novým snímačům?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Squier Fat Strat affinity - upgrade elektroniky

Příspěvek od Nero »

Pokud tam budeš dávat stejnou konfiguraci snímačů se stejným zapojením, použij stejné typy potenciometrů.

Osobně mi ale přijde zbytečné ty poťáky a případně přepínač měnit, pokud vše funguje, jak má.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
OndrejCvrk

S tím zbytkem, co tam má, jestli je vše v pořádku, tak bych to tam nechal, ale když psal, že tam má problém s tím jedním potenciometrem, tak bych ho určitě vyměnil.

Co se týče těch snímačů, tak řekni, co od toho požaduješ, jakej žánr chceš hrát? Mají to být spíš snímače s vintagem slabším výstupem nebo nějaké se silnějším? Taky musíš zvážit, jestli ten tvůj squier je dostatečně dobrý na to, aby byl osazen nějakou lepší elektronikou a snímači a přineslo to něco :)
Jezza

Příspěvek od Jezza »

No, to prave nejsem schopen posoudit. Proto jsem si rikal, ze bych sahl po nejakej low end moznosti, co podle ceny vypadaji ty R.M. A neinvestoval do nejake drazsi elektroniky. Jinak urcite bych prepinac a funkcni potaky chtel nechat. Prepinac navic uz je menen.

Takze jde o to, jaky potak na volume a jake snimace vymenit a za jake. Nevim, jaka investice je do tohoto nastroje smysluplna.

Osobne bych z toho chtel dostat bluesovy zvuk.
OndrejCvrk

No jestli říkáš, že funkční poťáky a přepínač chceš nechat, tak je tam nech :) Jinak, zrovna bych neřekl, že rm pickups jsou lowend snímače. Myslím si, že je to dost kvalitní česká výroba za docela fajn cenu. Moc zrovna nevím, co bych si pod tím termínem "bluesový zvuk" měl představit. Dle mého názoru se snímače s vintage stylem zabarvením bys neměl nic zkazit, hrál jsi někdy na nějaký "dospělý" snímač? Jestli to bude tvůj první upgrade, tak si myslím, že změnu pocítíš, když ty snímače vyměníš a je zatím v podstatě jedno za který. Zkusil bych ty singly, tuším, že je to RM Pickups řada RS? a k tomu nějaký humbucker s vintage barvou. Třeba tenhle:
http://www.rmpickups.cz/color-sound-bridge-&-neck.html
Jezza

Příspěvek od Jezza »

Samozřejmě jsem nechtěl R.M.ka urazit, protože jsme si je vybral kvuli dobre ceně a velmi dobrým recenzim. A samotný fakt, že jsou Czech made mě těší o to víc.

Bude to moje první výměna, takže očekávám velký rozdíl.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

RM singly mam na svym B&CH stratovi, puvodne tam byly nejake noname keramicke, po vymene se zvuk velice vyrazne zlepsil. Ted to hraje opravdu hodne "stratovksy" - cinkave vysky, mene stredu, primerene basu. Hlavne RS1 u krku je muj oblibenec a na ciste zvuky pak obe mezipolohy.

HB ke kobylce - ten Colorsound se me osobne nelibi, je moc "tenky", takhle podle me nema hrat HB. Pokud chces klasicky stredne silny zvuk "jakoby stareho PAF" snimace, tak tam dej RM Bridge. Pokud chces silnejsi hardrockovy zvuk s vice stredama vhodnejsi pro vetsi zkresleni, tak RM Bridge Plus (oba tyhe snimace mam a pouzivam uz nekolik let). K tem singlum se podle me vic hodi ten privni z nich - http://www.rmpickups.cz/rm-bridge.html

K zapojeni elektroniky - rozhodne doporucuju udelat na kobylkovy HB moznost odpojit (nebo zkratovat) jednu civku a udelat z toho 'pseudosingl". Obzvlast v kombinaci kobylka+stred se to velice hodi a zni mnohem lip nez kdyz je zapojen plny HB se stredovym singlem. Muzes to udelat bud na nejaky prepinac, nebo to zapojit primo pomoci toho petipolohace, ze budes mit v pozici "kobylka" vzdy plny HB a v mezipoloze "kobylka+stred" jen jednu civku z HB+stredni singl. Schema je na RM strankach - http://www.rmpickups.cz/files/schemes/schm58.jpg

K tem potakum - doporucil bych dat na volume 250k, zkousel jsem 500k na sve kytare a s tema singlama uz je to prilis "cinkave", 250k je trosku "zkroti". Jedine kdybys mel kytaru s hodne tupym, kulatym zvukem bez vysek, pak bych nechal 500k.
Hraju výhradně na šrot.
Jezza

Příspěvek od Jezza »

Abu píše:RM singly mam na svym B&CH stratovi, puvodne tam byly nejake noname keramicke, po vymene se zvuk velice vyrazne zlepsil. Ted to hraje opravdu hodne "stratovksy" - cinkave vysky, mene stredu, primerene basu. Hlavne RS1 u krku je muj oblibenec a na ciste zvuky pak obe mezipolohy.

HB ke kobylce - ten Colorsound se me osobne nelibi, je moc "tenky", takhle podle me nema hrat HB. Pokud chces klasicky stredne silny zvuk "jakoby stareho PAF" snimace, tak tam dej RM Bridge. Pokud chces silnejsi hardrockovy zvuk s vice stredama vhodnejsi pro vetsi zkresleni, tak RM Bridge Plus (oba tyhe snimace mam a pouzivam uz nekolik let). K tem singlum se podle me vic hodi ten privni z nich - http://www.rmpickups.cz/rm-bridge.html

K zapojeni elektroniky - rozhodne doporucuju udelat na kobylkovy HB moznost odpojit (nebo zkratovat) jednu civku a udelat z toho 'pseudosingl". Obzvlast v kombinaci kobylka+stred se to velice hodi a zni mnohem lip nez kdyz je zapojen plny HB se stredovym singlem. Muzes to udelat bud na nejaky prepinac, nebo to zapojit primo pomoci toho petipolohace, ze budes mit v pozici "kobylka" vzdy plny HB a v mezipoloze "kobylka+stred" jen jednu civku z HB+stredni singl. Schema je na RM strankach - http://www.rmpickups.cz/files/schemes/schm58.jpg

K tem potakum - doporucil bych dat na volume 250k, zkousel jsem 500k na sve kytare a s tema singlama uz je to prilis "cinkave", 250k je trosku "zkroti". Jedine kdybys mel kytaru s hodne tupym, kulatym zvukem bez vysek, pak bych nechal 500k.
Hm, tak vintage zvuk se mi zamlouvá. Takže zatím se přikláním k RM Bridge.

Jinak k zapojení, teď by to mělo být zapojené takto (viz strana 3):

https://dl.dropbox.com/u/4785637/Squier ... t_SISD.pdf

Aspoň podle výrobce. :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pokud bys chtěl to zapojení, co ti radil Abu s odkazem na stránky RM (taky doporučuju), tak budeš samozřejmě potřebovat humbucker s vyvedeným vinutím obou cívek (4 vodiče), což ty RM humbuckery standardně mají. Ten tvůj Squier má aspoň podle specifikace vodiče jen 2.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud bych mohl doporučit, tak zároveň s výměnou snímačů rozhodně i výměnu poťáků. Zatím ti odešel jeden, ale ty další ho stejně budou nejspíš brzy následovat. Všechno můžeš klidně nakoupit u RM (poťáky třeba Gotoh). Ohledně výběru vhodných snímačů, hodnoty potenciometrů a zapojení neváhej kontaktovat pana Macha z RM, je velmi ochotný a rád poradí.
Jezza

Příspěvek od Jezza »

Jezza píše:
Abu píše:RM singly mam na svym B&CH stratovi, puvodne tam byly nejake noname keramicke, po vymene se zvuk velice vyrazne zlepsil. Ted to hraje opravdu hodne "stratovksy" - cinkave vysky, mene stredu, primerene basu. Hlavne RS1 u krku je muj oblibenec a na ciste zvuky pak obe mezipolohy.

Hm, tak vintage zvuk se mi zamlouvá. Takže zatím se přikláním k RM Bridge.

Jinak k zapojení, teď by to mělo být zapojené takto (viz strana 3):

https://dl.dropbox.com/u/4785637/Squier ... t_SISD.pdf

Aspoň podle výrobce. :)
Tak to vypadá, že snímače koupím ty, dle rady. K tomu zapojení. Všechny 3 potenciometry mám koupit 250? 2x 250A na clony a 1x 250B na volume?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Mám taky affinity z r. 2002, ale se třemi singly. A ty moje singly jsou jiné, s malým magnetem zapuštěným do plastu. Ty jsou slabší, asi 5k a malý magnet. Tvoje s velkým magnetem jsem taky měl, byly silnější 6k a se šťavnatějším zvukem. Singly s alnico tyčkami mají vždy o dost víc výšek, připrav se na to. Mně se to dost líbilo, teď se zase vracím ke keramice.
U Squier HB je to podobné. Devět z deseti jimi pohrdne (čína za stovku), ale ony nejsou špatné, jen jsou takové normální, nemají výrazný charakter jako třeba JB. Na dobré kytaře hrajou dobře. Mám stejné na Stagemasteru 2002, pěkně silné dravé ostré, velký keramický magnet, pohoda.

Jestli máš touhu vyzkoušet nové snímače, jdi do toho, kup krkáč a HB od RM, ať můžeš porovnávat, nebo rovnou celý nový pickguard i s novými snímači, na přehazování.

Poťáky kup 500k.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“