Blue Effect - Ej, padá padá rosenka

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Blue Effect - Ej, padá padá rosenka

Příspěvek od Skipper »

Ahoj muzikanti, měl bych na vás menší prosbu, rozhodli jsme se s kapelou pustit do této nelehké písničky a již jsem narazil na pár problémů, většinou spíše v podobě doprovodu. Jako vzor jsme si vzali verzi live:

Začíná na akordu H, jednoduchý rytmus + improvizace, pak přechází Hladík do tabulatury:

Kód: Vybrat vše

b ------------------------------2-3--
G --------------------2---4-4------4-
D --------2---4-2-5-4---5------------
A --2-5-4---5------------------------
Doprovod by měl být stále na H, pak přejde opět do "sóla" (0:46) při čemž doprovod by měl být Ddur, Adur, Gdur, Fisdur a Edur (první dva takty) a pak další dva takty jsem na to nějak moc nepřišel, to se celé opakuje a končí to Hmoll (1:15).
Opět následuje poměrně klidnější pasáž tam jsem přišel snad jen na Hmoll (vybrnkávačka).
Začíná text kde jsou akordy Hmoll, Ddur, Adur, Gdur, Fisdur, Hmoll a v druhém kole končí Hmoll, Amaj.
Druhou část textu doprovází Ddur, Emoll, Fismoll, Gdur, Adur, Hdur, Ddur, Adur, Gdur, Fismoll.
Po druhém opakování je poslední akord Edur (3:28), následuje doprovod Hmoll, Ddur, Edur, Gdur, Ddur, Hmoll na tabulaturu:

G ---------2----6-4-
D ----4--0---4------
A --2---------------
A poté začíná klidný part (4:07):

A --2---2-5-2---2---2-5-2-
E ----5-----------5-------
Rozjíždí se to dále (5:08) ... a tam jserm poměrně bezradný, jestli se tam opakuje Hmoll, Edur, Hmoll, Ddur, Edur ?
Doufám že jsem to napsal poměrně srozumitelně a dokážete mě v mé práci doplnit, popř. opravit. Děkuji mnohokrát. :)
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
alalala

Re: Blue Effect - Ej, padá padá rosenka

Příspěvek od alalala »

Je zvláštní reagovat na 8 let starý příspěvek, ale třeba to pomůže někomu dalšímu, kdo bude hledat podobnou problematiku - a to bude asi vždycky někdo. Jako teď já...:-)

Honzova kytara

V té předehře (hladíkova vyhrávka) jsou akordy: D, A, G, Fismoll, E, následně Fismoll, E, D, Cismoll, Fismoll. A ještě jednou oboje s tím, že to podle mě končí akordem (to mi chvíli trvalo a jistý si nejsem, ale ladí mi tam) Esus4.

V té klidnější části se akordově podle mě střídá Hmi a A, pokud ale chcete vybrnkávat tak jako Honza, tak je to podle mě Hmoll7 s tím, že basovka střídá na struně A tón H a tón A (to je vlastně to přehazování akordů). Na vybrnkávání se ale stále drží Hmoll7.

Sloka - to asi najdete v každém zpěvníku. První sloka končí Hladíkovými flažolety na 7. stupni.

2. sloka končí akordem E, který ještě Hladík rozšíří na Esus4 a zpět na E.

Následuje jednoduchá vyhrávka před Hladíkovým sólem, tady Honza hraje Hmi, E; G, A, Hmi; repete, akorát místo zahrání akordu E vybrnká Esus4 a E.

V sóle akorát pomáhá base, i když z koncertů vím, že si často lehce a pěkně zasóluje i s Hladíkem. Když v této verzi ke konci sóla začíná hrát akordy, jsou to ty samé akordy, jako v předchozím odstavci.

Toť vše - do konce není už nic nového.

Hladíkova kytara

Tu nehodlám zpracovávat...:-) Hladík je mistr a můj velký vzor a beru to tak, že kytarista, který to nezvládne odposlouchat, by to neměl ani hrát.

Takže hodně zdaru, snad vám předchozí popis k něčemu bude. Nezaručuju, že v něm není nějaká chyba. Pokud ano, vy znalejší mě, prosím, opravte.
Skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Celkem pozdní reakce, za tu dobu jsem to již zvládl i se sólem, ale děkuji :wink:
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
tbousa
Nový uživatel

Příspěvek od tbousa »

Alalala to napsal správně, právě to rozpracovávám, neb to na počest Mistra taky chceme s kapelou hrát....Mě by spíš zajímaly ty jeho rozklady E dur (okolo času 1:05), tam na to nejsme schopen přijít úplně přesně, neb mě ruší basa...Tak pokud jsi na to Skippere od roku 2006 přišel, budu rád za radu :-) Díky.
Skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

tbousa píše:Alalala to napsal správně, právě to rozpracovávám, neb to na počest Mistra taky chceme s kapelou hrát....Mě by spíš zajímaly ty jeho rozklady E dur (okolo času 1:05), tam na to nejsme schopen přijít úplně přesně, neb mě ruší basa...Tak pokud jsi na to Skippere od roku 2006 přišel, budu rád za radu :-) Díky.
To jsem prakticky vždy improvizoval, je to H-moll stupnice, takže pentatoniky, diatoniky, v tom to jde najít. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“