Kobylka na akustické base

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
lathur

Kobylka na akustické base

Příspěvek od lathur »

Možná teď budu vypadat, jako lama, ale jakým způsobem se dá vypočítat pevná /nedolatitelná/ kobylka na akustice. Viz třeba: Laditelná je mi jasná/ dva mm pod menzuru a pak doladit/ ale pevná - od oka? ;)/ střed na menzuru a doufat, že jsem se trefil? ...Lath...
proč to kupovat, když se to dá postavit
langja

Re: Kobylka na akustické base

Příspěvek od langja »

nějak takhle?
PS: od 3:00 tam začne něco dělat
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Laditelná je mi jasná/ dva mm pod menzuru a pak doladit/ ale pevná - od oka? ;)/ střed na menzuru a doufat, že jsem se trefil? ...Lath...
Je-li sedlo kobylky dostatečně tlusté, dá se doladit (= dopilovat) protilehlým sešikmením.
YouTube ... PS: od 3:00 tam začne něco dělat
V principu je to správné, ale musí se dodržet stejný úhel struny za opěrným bodem.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
shoooter

Příspěvek od shoooter »

kocour píše: musí se dodržet stejný úhel struny za opěrným bodem.
-kcr-
Tak to asi u ak. basy nejde, né?
Já bych nic nevymýšlel, a prostě bych to změřil u nějaký basy která ladí. Resp. měřil bych ořech - oktáva a oktáva sedlo (ořech sedlo) - přepočítal bych podle menzur. A přesněji pak lze doladit v rámci síly sedla.
Na tom odkazu máš bezpražec, tam je to snad jedno ne?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
lathur

Příspěvek od lathur »

To byl teoretický dotaz. Šlo mi o to, že když slepím dohromady hromadu prkýnek a opracuju je, pak k nim našroubuju krk a natáhnu struny a než se to všecko usadí tak si myslím, že pevnou kobylku asi nejde moc doladit. Aspoň podomácku - ve fabrice na to mají beztak mustr. Proto dotaz na ten výpočet. Příjde mi ne moc přesné vzít metr a plácnout tam těch 34 palců a přilepit kobylku. Třeba taková precl, nebo jazzbas kobyla s těma dvouma, třema centimetrama na kamenech, tak tam není zas tak moc co řešit. Jo, kdyby ta kobylka byla letmo...
Video je zajímavé, díky. No, ale jak ukotvit bez následků basový struny jsem z toho nevysledoval. Na té akustice jdou struny přes tělo a to znamená, že budou mít úplně jiný úhel vůči sedlu než při zaměření...Lath...
P.s. A u bezpražce to taky není zas tak úplně jedno.
lathur

Příspěvek od lathur »

Helloubojs, tak si sám sobě odpovím:
http://www.stewmac.com/freeinfo/Repair_ ... -4462.html
A kdyby se někdo pokoušel o akustickou basovku, tak tady je návod obrázek po obrázku:
http://www.portlandguitar.com/BM1.1.27.1.html
Tak zatím a já zas něco vymyslím Lath...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

lathur píše:Helloubojs, tak si sám sobě odpovím:
http://www.stewmac.com/freeinfo/Repair_ ... -4462.html
A kdyby se někdo pokoušel o akustickou basovku, tak tady je návod obrázek po obrázku:
http://www.portlandguitar.com/BM1.1.27.1.html
Tak zatím a já zas něco vymyslím Lath...
No to sis moc nepomohl, ty hodnoty má každý výrobce jinak, a jsou závislé na použitých strunách.
Můj Furch a Martin mají úhel sedla jinak, navíc některé kytary mají půlený sedlový pražec apod.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
lathur

Příspěvek od lathur »

Já spíš myslel ten druhý top- portland-, tam je to po lopatě.
a vypadá to ve finále takhle:Obrázek
akurát bych asi dal místo kolíčků struny skrz tělo.
lathur

Příspěvek od lathur »

Todle bude spíš dotaz na Kocoura, nebo na nějakýho houslaře: z čeho tu kobylku udělat, když nemám ani eben, ani palisandr a mahagon jsem někde zašantročil, ani nevím ke komu. Šlo by to třeba z ořechu, nebo švestky potažmo z hrušky? Jde mi hlavně o tělo té kobylky, sedlo by bylo buď z kosti a dělené, nebo kovové válečky. Kobylka sama o sobě by mohla být i rozdělená - struník pevný, kombinovaný s mosazným plechem, kvůli uzemnění, a ta část se sedlem letmo - výškově stavitelná jako u Gibsona, kompenzace natáčením a posuvem dopředu, dozadu. Celý by to mělo být namontovaný na dutým těle se středovým trámkem. ...Lath...
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

ovocný dřeviny by měly bejt ok - hledej pomalu rostlé kusy a myslím že to bude bez problémů...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
shoooter

Příspěvek od shoooter »

lathur píše: akurát bych asi dal místo kolíčků struny skrz tělo.
Struny skrz tělo u akustické basy ?
Jinak ty posuvné kameny nejsou zcela ideální řešení, alespoň u akustických kytar (Meipet).
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

lathur píše:Todle bude spíš dotaz na Kocoura, nebo na nějakýho houslaře: z čeho tu kobylku udělat, když nemám ani eben, ani palisandr a mahagon jsem někde zašantročil, ani nevím ke komu. Šlo by to třeba z ořechu, nebo švestky potažmo z hrušky? Jde mi hlavně o tělo té kobylky, sedlo by bylo buď z kosti a dělené, nebo kovové válečky. ...Lath...
Ořech, švestka, hruška, dub, cz-jasan (no swamp) přicházejí v úvahu.
Já bych bez váhání zvolil BAMBUS :!: :idea:
Vhodný materiál najdeš mezi domácími potřebami, krájecí prkénka, ale pozor na směr vrstev. Nejlepší jsou vertikální lamely, kde je jistota, že uvnitř není příčná vrstva.
Bambus je tvrdý, pevný, a zvukově se nemusí bát konkurence ušlechtilých dřev.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
lathur

Příspěvek od lathur »

shoooter píše: Struny skrz tělo u akustické basy ?
To jsem blbě napsal - ono by se spíš jednalo o poloakustiku s pevným středem a ty struny by nebyly kolmo přes tělo, ale spíš šikmo skrz top do spodní desky s ukotvením nad závěsem v "lubu". A taky hlavně nejde o šestistrunu, ale o basu a ta by měla kobylku dál v těle, spíš až na konci.
...a hlavně díky za postřehy a rady, a vyhrál to ořech, který jsem včera vytáhl z hromady dřeva na topení. Zkušebně ořezal, zhobloval a zbrousil ...zkrátka vychytal muchy a tradá v sobotu to začnu dávat dokupy...Lath...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

lathur píše:spíš šikmo skrz top do spodní desky s ukotvením nad závěsem v "lubu". A taky hlavně nejde o šestistrunu, ale o basu a ta by měla kobylku dál v těle, spíš až na konci.
Tak to jsem nějak nepobral, postni potom nějakou fotku.
lathur

Příspěvek od lathur »

shoooter píše:
lathur píše:spíš šikmo skrz top do spodní desky s ukotvením nad závěsem v "lubu". A taky hlavně nejde o šestistrunu, ale o basu a ta by měla kobylku dál v těle, spíš až na konci.
Tak to jsem nějak nepobral, postni potom nějakou fotku.
Viz: http://lathur.rajce.idnes.cz/158/
obě ty desky jsou vydlabaný a dělají v podstatě akustiku s pevným středem. ...Lath...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nemuzes to vyfotit otevřené?
lathur

Příspěvek od lathur »

shoooter píše:Nemuzes to vyfotit otevřené?
náhled na polotovar- http://lathur.rajce.idnes.cz/1392012/
vrtačka, sukovník a vícebřitý plochý vrták na ocel/taková jakkdyž frézka/...Lath...
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“