Praskání laku po utažení výztuhy krku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Pavel J.

Praskání laku po utažení výztuhy krku

Příspěvek od Pavel J. »

Ahoj, můžete mi prosím poradit?
Na své akustice jsem si chtěl pohrát s nastavením (snížením) dohmatu po výměně strun za silnější. Nejdřív jsem utáhl výztuhu krku (cca čtvrt otáčky), pak jsem brousil kobylkový plátek a takto snížil dohmat ke spokojenosti.
Můj problém je tento: Při utahování výztuhy krku se ozývalo nepatrné praskání vycházející jakoby z krku. Pak jsem si všiml, že na čelní desce těsně u hmatníku (u hrany, vedle lemovky) se objevila malá prasklinka (0,5 cm). Zdá se, že prasklina je jenom v laku. Ptám se tedy zkušenějších, je tohle normální? Stalo se někomu z Vás, že by při utahování výztuhy krku popraskal lak? Trochu mi to pokazilo radost z nástroje.
Myslíte si, že je tohle důvod pro reklamaci?
Upozorňuji, že s kytarou jsem zacházel velmi šetrně a nastavení prováděl doporučeným způsobem. Díky za odpověď.
Ashur

Re: Praskání laku po utažení výztuhy krku

Příspěvek od Ashur »

Sice jsem tu novacek, ale podle me lak rozhodne neni to co by na nastroji urcovalo jak hraje. Resp. tam je jen minoritni zmena oproti tomu kdyz nastroj je (a neni) nalakovany. A tak ta mala prasklinka nemuze mit na jeho hrani zadny vliv. Zkus sem dat fotku.

Pokud by ti ta prasklinka vadila v hrani, tak zabrousit, pripadne prelakovat.
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

pokud by seš přepsal a prasklina byla půl milimetru tak nejspíš v pohodě ale půl centimetru? :|
faki

Příspěvek od faki »

Hegrik píše:pokud by seš přepsal a prasklina byla půl milimetru tak nejspíš v pohodě ale půl centimetru? :|
...zrejme mal na mysli dĺžku tej prasklinky... :?:
FENDER AM Perf Strat HSS RW 3STB, CORT M520 tab, CORT X11 blb, Oscar Schmidt OG8ceB, MARRIS LesPaul, Marshall VM 2266C, Tuner, Dunlop CryBaby Original, Mooer Hustle Drive, FRIEDMAN Dirty Shirley, FX~EHX-SmallStone, JT-AMPS Clean/Boost, MOOER Ensemble King, TCE AnalogDelay, JT-AMPS TBloop, Digitech RP-350
Axlik

Příspěvek od Axlik »

Kdybych měl obchod poblíž, tak bych tam s tím určo zašel, pokud ne, aspoň bych zavolal a zeptal se přímo jich, jestli je to závada..Taky by mi to dost zkazilo dojem z nástroje..
Jsem majitelem levnější akustické kytary, o to dražší je má láska k ní! :-)
Cort -> AD 810 / X1
Ivan

Příspěvek od Ivan »

ja by som z toho tragediu nerobil, drevo je flexibilny material, ktory stale pracuje a 0,5cm prasklina v laku je podla mna malickost. pokial to je gitara nizsej triedy tak s kvalitou laku sa asi velmi neparali... nechem to zlahcovat samozrejme, ale za chvilu to uplne ozeliez, lebo to nie je funkcna chyba
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pokud je to jen lak, tak se nic neděje.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Pavel J.

Příspěvek od Pavel J. »

Ano, měl jsem na mysli délku praskliny. Zhruba 0,5 cm. Jak je hluboká, těžko říct, ale jak jsem psal, zdá se, že je jen v laku. Chtěl jsem to vyfotit, ale moc dobře to vidět nebylo, musel bych lepším foťákem. Je mi jasný, že dřevo má jinou pružnost, takže při jeho tahu může lak prasknout. Co ale nechápu je, že se to vůbec stane, vždyť výztuha v krku má šroub dělaný proto, aby ji šlo podle potřeby utáhnout/povolit. A asi není běžné, aby při utažení praskal lak, nebo se vám, kteří jste výztuhu utahovali, tohle taky někdy stalo?
Souhlasím, že se jedná víceméně o kosmetickou vadu, ale zamrzí to, když si uvědomím, že by kytara mohla být bez ní.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

ono ked tlacis klucom v smere hodinovych ruciciek - zatahujes, a obcas sa musis do toho trosku opriet a vtedy mozno vyvynies vacsi tlak na hornu dosku pod hmatnikom, tlacis oproti nej akoby v paralelnom smere a moze sa stat ze matros zareaguje prasklinou. kazdopadne vzdy manipuluj s vystuzou ked su struny natiahnute.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Ivan píše:ono ked tlacis klucom v smere hodinovych ruciciek - zatahujes, a obcas sa musis do toho trosku opriet a vtedy mozno vyvynies vacsi tlak na hornu dosku pod hmatnikom, tlacis oproti nej akoby v paralelnom smere a moze sa stat ze matros zareaguje prasklinou. kazdopadne vzdy manipuluj s vystuzou ked su struny natiahnute.
Zamrzí to ae asi se nedá nic dělat.
Při povolování může být kytara normálně naladěna ale při napínání se musí struny povolit. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
faki

Příspěvek od faki »

Inak nie je gitara ako gitara. U akustikách v nižšej cenovej kategórii je to bežné, že v laku uvidíš nejaké nedostatky. Aj ja mám v mojej Oscar Schmidke jemnú prasklinu v laku pri krku a ani neviem, či od výroby, alebo po prvej výmene strún a nastavení krku....neriešim....hrá ako má hrať. Bude aj horšie, keď s ňou nechtiac treskneš do rohu stola :mrgreen:
FENDER AM Perf Strat HSS RW 3STB, CORT M520 tab, CORT X11 blb, Oscar Schmidt OG8ceB, MARRIS LesPaul, Marshall VM 2266C, Tuner, Dunlop CryBaby Original, Mooer Hustle Drive, FRIEDMAN Dirty Shirley, FX~EHX-SmallStone, JT-AMPS Clean/Boost, MOOER Ensemble King, TCE AnalogDelay, JT-AMPS TBloop, Digitech RP-350
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“