Les Paul Vintage alebo LTD?
Pravidla fóra
Les Paul Vintage alebo LTD?
Zdravím, uvažujem v blízkej budúcnosti kúpiť nový Les Paul do mojej zbierky. Mám vo výhľade dve značky. Buď to Vintage, alebo LTD. Zaujímalo by ma, či je nejaký väčší rozdiel ako dizajnový medzi sériou Vintage V100 a medzi Vintage V100 Icon? Rozhodne som počul veľmi dobré ohlasy na tieto Les Pauly aj keď stoja štvrť z originálu. Vo výbere premýšľam ešte nad ESP LTD Ec 256, preto by ma zaujímalo, ktorá z týchto gitár je asi najlepšia. Osobne hrám taký tvrdší punk-rock ale zabrdnem sem tam aj do Slash-a. Ide mi hlavne o drevo, aby to bolo čo najkvalitnejšie, nakoľko hardware by som stiahol zo starej Les Paul keďže je to Gotoh, ladiace mám Schallery a snímače na mieru od p. Šlapáka. Čo sa aparátu týka Engl Fireball a 2x12 s celestion V30. Dikes za odpovede ...
Re: Les Paul Vintage alebo LTD?
Ve vedlejších tématech probíhají oslavy Epin. Tu nemám, tak se připojím zde. Také jsem momentálně znovu podlehl kouzlu kvalitní kopie, v mém případě Vintage V100. Mám sice i origoše, ale je fajn, když máš k tomu levnější kus, který se nemusíš bát (nebo stydět) vzít na udg koncert a přitom hraje srovnatelně s Gibsonem. Na V100 mám osazen Duncan SH1 krk a u kobylu nějaký stařičký a slabý Di Marzio (aspoň prodávající tvrdil, že to DM je!). No a zvuk prostě bezva, ta kombinace je ideální. Jo, je to starší verze s klasickou patkou krku. Jako třešničky - kostěný nulák a slavné logo.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Měl jsem Vintage V100WR ještě z prvního vrhu, rok 2004. To byla krásná kytara, celomahagon, žádný maple top - byla původně osazená minihumbuckery, které mě moc nebavily, tak jsem jí předělal na fullsize humbuckery. Někde jsem tu nahrál i srovnávací test s Gibson Studio - Vintage nijak nezaostávala. Měla taky ještě klasickou patku krku, ne to esko, které se mi osobně moc nelíbí, ale asi pro pohodlnost funguje. Na fotce je to ta úplně vlevo (trochu jsem jí pogibsonovatěl, špičatější roh a tvar hlavy jí ale prozrazují). Byla teda pěkně těžká, tak 4,7 kg myslím. LTD bohužel neznám, hrál jsem na ESP, ale s aktivama, a to se mi nelíbilo.
Ta moje asi bude novější (ser.č. I 08030024), ale také klasická patka. Vršek asi javor. asi. Má udělaný ty "relic odřeniny" následně přelakovaný. :-E
Ten ostrý roh je jasný znak Vintage, ale nevadí mi. U mne také pogibsonováno. No, je výborná. LTD neřeším, jen jsem hledal adekvátní téma. Ta prostřední je čajna, že?
Ten ostrý roh je jasný znak Vintage, ale nevadí mi. U mne také pogibsonováno. No, je výborná. LTD neřeším, jen jsem hledal adekvátní téma. Ta prostřední je čajna, že?
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Prostřední je skutečně čajna, bystré oko máš. Už je taky historií (stejně jako Vintage), vyměnil jsem jí za to Epi Wino, které sice vypadá skoro stejně, ale hraje líp. Akorát holt nemá ten magický nápis od G... Vintage hrála moc fajn, i krk měla do ruky skvěle padnoucí. Kupoval jsem jí kdysi přes eBay z Anglie, ale nemůžu si přece nechat každou kytaru, kterou koupím, že...
ta zvrzaná hlava to okamžitě odhalí.
Nejen to, i kobylka, pivoty s drážkami na šroubovák, trussrod cover původně na 3 šroubky, trussrod na vnitřní imbus místo matice, polyuretan místo nitrolaku, na hmatníku rosewood/fíkovník místo ebenu, tenčí tělo, plastové výložky místo perleťových, příšerně (ne)lícující binding, atd. Ale za ty prachy nehrál špatně (po desítkách hodin vylepšování). Oni se to čikulové možná jednou naučej, ale tou dobou už všichni uživatelé HF budou mít doma několik svých originál Gibonů za 100+ tisíc, tak nás to vůbec nemusí vzrušovat... 
čéče, možná jsem méně náročnej, ale ten muj čankajšek mi přijde dotaženej, bez velkých problémů, Trochu mimo je pozice switche, hodně mimo šroubek na PG a horní rolna, ale zas správná ´50 úzká hlava se správnou délkou a umístěním strojků. No a 2 prasárničky v plastu, viz foto. Jestli jsou pozice plast nebo perleť nepoznám. https://www.rajce.idnes.cz/torst/album/gibson-asia
Myslím, že jsme o tom už mluvili, ten tvůj Standard se opravdu povedl líp - máš dva šroubky v neckplate už z výroby a kobylka vypadá taky korektně, fotka je trochu mázlá... Kvalita u těchhle fejků je asi dost proměnlivá, díly berou jaké jsou zrovna po ruce, já s tím Customem takové štěstí neměl, ale nakonec nehrál špatně. Vintage i LTD si určitě hlídají kvalitu konzistentněji.
Koupil jsem jí podle fotky na bazaru. Že měla správný tvar vč. hlavy. A ty deyaily taky klaply. Zřejmě slušný oodíl!
Tahle je taky zajímavá, i kdy cena nadsazená. https://hudba.bazos.cz/inzerat/19658427 ... custom.php
.... mechaniky e1, g taky letí.
Tahle je taky zajímavá, i kdy cena nadsazená. https://hudba.bazos.cz/inzerat/19658427 ... custom.php
.... mechaniky e1, g taky letí.
Fotka je neostrá, ale nemá kobylka na stavěcích šroubech zářezy pro šroubovák? To origo Gibson nemá.affordano píše: 12.01.2025 15:47 Myslím, že jsme o tom už mluvili, ten tvůj Standard se opravdu povedl líp - máš dva šroubky v neckplate už z výroby a kobylka vypadá taky korektně, fotka je trochu mázlá... Kvalita u těchhle fejků je asi dost proměnlivá, díly berou jaké jsou zrovna po ruce, já s tím Customem takové štěstí neměl, ale nakonec nehrál špatně. Vintage i LTD si určitě hlídají kvalitu konzistentněji.
Mě se právě zdá, že nemá, ale zrak už, pravda, nemám nejostřejší... to bude muset rozseknout samotný mr. torst
.
jsou tam zářezy. Ta kobyla je obyč levná TOM. Ale tenhle detail mne nebolí. Ten ustřelený přepinač mne za oči tahá víc.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Dnes som kúpil Vintage V100 CS, 15 ročná gitka, 2010, fakt nehraná, asi tipujem ešte pôvodné struny, ani škrabanček.
Klasická patka, krk jeden kus mahagón, Palisander hmatník, telo zrkadlovo lepený mahagón 2 kusy.
Výborná gitka, žiadne klasické muchy s pražcami a podobne, prakticky bez chyby, iba uvolnená matka na poťáku.
Krk, trocha tenší, ako by som chcel, nevadí, zvyk. Zvuk fakt super.
Nečakal som zvuk, ako originál, len z rozmaru som si ju kúpil, aby som mal niečo Lespoloidné.
Klasická patka, krk jeden kus mahagón, Palisander hmatník, telo zrkadlovo lepený mahagón 2 kusy.
Výborná gitka, žiadne klasické muchy s pražcami a podobne, prakticky bez chyby, iba uvolnená matka na poťáku.
Krk, trocha tenší, ako by som chcel, nevadí, zvyk. Zvuk fakt super.
Nečakal som zvuk, ako originál, len z rozmaru som si ju kúpil, aby som mal niečo Lespoloidné.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Miro, paráda, ať ti dobře slouží! Vidíš, mě se právě ten štíhlejší krk hodně líbil, Vintage mi padla do ruky jako ulitá. Každý kytarobijec to holt má jinak...
Miro paráda! Tak ať ti to hraje.
S tou tlouštkou krku to snad bude nějaká Vintage "úchylka". Sám mám(no spíš měl jsem) SG od Vintage, jedno z prvních, cca 20 let staré. A ten krk je nejtenší, co jsem měl kdy v ruce. Mám dva Gibsony (SG a LP), oba mají dle specifikace slim taper, ale ani jeden není tak tenoučký.
S tou tlouštkou krku to snad bude nějaká Vintage "úchylka". Sám mám(no spíš měl jsem) SG od Vintage, jedno z prvních, cca 20 let staré. A ten krk je nejtenší, co jsem měl kdy v ruce. Mám dva Gibsony (SG a LP), oba mají dle specifikace slim taper, ale ani jeden není tak tenoučký.
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
Dík obidvom
preto mi aj najviac vyhovuje to moje PRS SE. Trochu nezozumiem tým značeniam nulákov, lebo niekde Vintage udávajú 42.5 niekde 43 mm PRS 42,8 mm. Pre mňa je rozhodujúci rozmer to, koľko mm sa nameria od E a E1 ku koncu hmatníku + rozmer rozteče a to udáva celú tú šírku hmatníku. Len, niektorí výrobcovia ten koniec hmatníku zaoblujú smerom ku pražcu. To potom tiež skresluje. To je asi jedno, je to len zvyk. Pri tej pohodlnosti hry na rôznych gitkách zohráva rolu určite aj menzúra, 628, 635, 648 robí dosť na prvom pražci a za 12-tou polohou.
Gitka má dobrú históriu, novú ju v obchode v Čechách kúpil niekto pre syna a ten na nej nehral, kúpil ju pred 10 rokmi chalanisko, od ktorého som ju kúpil a tiež nemal čas a nehral na nej. Preto sú tam tipujem pôvodné struny. Pražce sú skorodované od nehrania.
Tieto Vintage s patkou " Gibson " sú pomerne buď vzácnosť, alebo ich ludia nepredávajú a posledná konšpirácia je, že si to Gibson nejak chráni, lebo tých fotiek je na nete minimum.
Zvukovo, po nahrávke na tých starých strunách som fakt čumel, na takú pološťavu na sólo, je tam teda hodne z Gibsona, na neck + bridge. Skúsim niekedy zapojiť protifázu.
Pre niekoho, kto hráva na origo Gibsony a vie, že bude masakrálny žúr, to je jasná volba
Edit : Pls, robia tieto Vintage nejaké podobné modely aj s tlstým krkom ? Popátram ešte.
Gitarku dávam dokopy, report s foto v mojom threade Moje pokusy a omyly.
Gitka má dobrú históriu, novú ju v obchode v Čechách kúpil niekto pre syna a ten na nej nehral, kúpil ju pred 10 rokmi chalanisko, od ktorého som ju kúpil a tiež nemal čas a nehral na nej. Preto sú tam tipujem pôvodné struny. Pražce sú skorodované od nehrania.
Tieto Vintage s patkou " Gibson " sú pomerne buď vzácnosť, alebo ich ludia nepredávajú a posledná konšpirácia je, že si to Gibson nejak chráni, lebo tých fotiek je na nete minimum.
Zvukovo, po nahrávke na tých starých strunách som fakt čumel, na takú pološťavu na sólo, je tam teda hodne z Gibsona, na neck + bridge. Skúsim niekedy zapojiť protifázu.
Pre niekoho, kto hráva na origo Gibsony a vie, že bude masakrálny žúr, to je jasná volba
Edit : Pls, robia tieto Vintage nejaké podobné modely aj s tlstým krkom ? Popátram ešte.
Gitarku dávam dokopy, report s foto v mojom threade Moje pokusy a omyly.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Velká gratulace, mám tutéž (s klasickou patkou krku), navíc ještě s měněnými, lepšími snímači. Mám srovnání s originálem a je to buď totéž nebo váháš, která z těch dvou je vlastně lepší.
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
to : torst
Dík, videl som ju, tú tvoju, teda asi, lebo furt riešiš tieto CHipsony a Vintage a rôzne LP, ja by som vlastne ani bez tej "Gibson " patky nekúpil, asi bych zatím určite nekoupil ani s lepenou hlavou.
Ešte dopíšem, veď aj na základe toho, ako sa tu riešia Vintage LP som do toho išiel a nelutujem.
Dík, videl som ju, tú tvoju, teda asi, lebo furt riešiš tieto CHipsony a Vintage a rôzne LP, ja by som vlastne ani bez tej "Gibson " patky nekúpil, asi bych zatím určite nekoupil ani s lepenou hlavou.
Ešte dopíšem, veď aj na základe toho, ako sa tu riešia Vintage LP som do toho išiel a nelutujem.
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
Pustil som sa do výmeny strún a vyčistenia. Na tom kryte pod snímačmi je ešte ochranná fólia. Rádius 12 " je dodržaný po celom hmatníku. Vyčistil som hmatník a pražce Dunlop-om 01.
Kobylka Sung IL. Fakt jemne som dorovnal ten Palisander na hmatníku, do rádiusu, predsa to pracuje to drevo za tie roky, ale nebolo ani veľmi treba. Sem - tam ten tmavší letokruh trčal, na dotyk.
Potom 8000 šmirgel a zaleštil som pražce, iba povrchová oxidácia, žiadne ryhy, alebo vymlátenie od strún, je to ako nové všetko, len minimálne zaprášené.
Krk, telo, celé osadenie, binding, spracovanie, pražce, logo, nulák, je teda fakt precízna robotička, až na neuverenie.
Nové struny som nahodil Yamaha N 9 od Sivčáka, za 3,50 Eura
Na skúšku som 5 sád kúpil.
YA gitarové struny 009-042 som zvedavý, ako budú hrať.
Kobylka Sung IL. Fakt jemne som dorovnal ten Palisander na hmatníku, do rádiusu, predsa to pracuje to drevo za tie roky, ale nebolo ani veľmi treba. Sem - tam ten tmavší letokruh trčal, na dotyk.
Potom 8000 šmirgel a zaleštil som pražce, iba povrchová oxidácia, žiadne ryhy, alebo vymlátenie od strún, je to ako nové všetko, len minimálne zaprášené.
Krk, telo, celé osadenie, binding, spracovanie, pražce, logo, nulák, je teda fakt precízna robotička, až na neuverenie.
Nové struny som nahodil Yamaha N 9 od Sivčáka, za 3,50 Eura
YA gitarové struny 009-042 som zvedavý, ako budú hrať.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 24.01.2025 6:37, celkem upraveno 1 x.