Rozdíl mezi levnější a dražší kytarou
Pravidla fóra
Rozdíl mezi levnější a dražší kytarou
Ahoj, mám svoji elektrickou kytaru za cca 6000,-. Hraje se mi na ní dobře, ale už hraju asi 2 roky a tak si říkám, že bych se rád podíval i po něčem jiném, lepším. Jednou jsem si v zušce vyzkoušel dražší stratocaster pana učitele a hrálo se na něj naprosto jinak. Daleko jednodušeji a ladněji. Bylo to tím, že měla nižší dohmat a krk nebyl tak úplně plochý ale trochu do oblouku. I když jsem si se svojí kytarou dost vyhrál, nejnižší dohmat se u té mojí ani nepřibližuje kytaře dražší. S prohnutím krku šteloval co to šlo, pokud bych nastavil dohmat níže, už mi řinčí struny o pražce. Chci se teda zeptat, od jaké ceny se mohou pohybovat kytary, u kterých je oproti té mé poznat veliký rozdíl. Přemýšlel jsem o nějakém exploreru (hraji převážně metal, ale ani blues mi nevadí a rád si zahraju, takže mi jde také o kvalitní čistý tón, který můj superstrat nenabízí). Vím že zvuku mojí kytary by pomohly lepší snímače, ale ten rozdíl v pohodlí levé ruky mi natolik učaroval, že se nemůžu nezeptat. Díky za případnou pomoc 
Re: Rozdíl mezi levnější a dražší kytarou
co konkretne to bylo za ucitelovu kytaru (fender? jaka rada? druh krku? jak silne struny?) atd..... to same o te tve kytare a pak ti nekdo bude schopen poradit
jinak di do obchdu s hudebninama a vyzkousej si co ti sedne do ruky. Me treba muj strat sende jako hrnec vis kam
a lepsi pocit nez tohle bejt nemuze....
Na mojí i učitelově kytaře jsou .11ky. U jeho kytary vím akorát značku (Squier), víc nic
Každopádně mi jde o to, jestli když si koupím kytaru za 10-13 tis(např toto: http://kytary.cz/esp-ltd-max-200/HN117946/). je jasné že poznám rozdíl oproti mojí aktuální (něco takovéhleho: http://kytary.cz/washburn-xmpro2fbb/HN119808/). Ale je ten rozdíl dostatečně veliký, abych si netrhal vlasy "co sem to koupil" když to pak porovnám s kytarou za 20(příklad: http://kytary.cz/esp-ltd-ex-401fm/HN117958/)?Prostě mi jde o lepší vlastnosti krku, než má moje elektrická úžasnost. Od jaké ceny je nějaké dramatické zlepšení? nechci nejlepší kytaru světa, prostě jenom něco o třídu výš. Abych pak nepřišel do obchodu a nekoukal jak sůva co je to na cenovce.
Fuj to je ale hnusně napsaný odstavec
doufám že to jde pochopit.
Fuj to je ale hnusně napsaný odstavec
Rozdíl poznáš určitě, kytary v takovéhle cenové relaci jsou už docela slušný a moc zmetků by mezi nima bejt nemělo. Nejlepší by asi bylo, jak už psal kolega přede mnou zajít do obchodu a zkoušet,zkoušet a zase zkoušet..každá kytara je jedinečná, prostě nekoukej moc na cenu a čekej až najdeš takovou, která ti sedne 
Tak si asi v blízké době budu muset udělat výlet 
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
No tak Squier rozhodne neni zadna "drazsi kytara", pohybuji se cenove od 2500,- (ty opravdu za moc nestoji) a nejdrazsi jsou za 8-9000,-, ty uz jsou docela slusne. Rekl bych ze nizky dohmat je hlavne vec serizeni kytary (vcetne treba i zabrouseni prazcu atd). V krame muzes narazit klidne i na mizerne serizenou kytaru za 15.BrzdaCZ píše:Na mojí i učitelově kytaře jsou .11ky. U jeho kytary vím akorát značku (Squier), víc nic![]()
Hraju výhradně na šrot.
Tak u mojí kytary jsem si sám hrál jenom s prohnutím krku (na broušení pražců si netroufám, jiné možnosti jak snížit dohmat neznám) a i když je to daleko lepší než to bylo původně, furt to tak nějak není ono. A vlastně dražší kytara by měla mít i lepší parametry těla a snímače jakbysmet. Když u té svojí vyměním snímače, tak stejně nepořeším dohmat. A jak se psalo výše, myslím že do 13ti tisíc bych asi měl sehnat o nějakou třídu lepší kytaru. Gibson to asi nebude, ale rozdíl se snad pozná.
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Nekdy se vyplati dat 1000,- nekomu kdo ti kytaru da doporadku (pokud to sam neumis), nez kupovat novou za 13 
Hraju výhradně na šrot.
Mě osobně se moc dobře na explorery nehrálo, taky mám pro takové extravaganty slabost, ale v reálu mi přišlo, že to nevypadá tak dobře jak na obrázku. A jestli chceš hrát metal, tak pozor, je metal a metal. Jednak metal jako fakt nářez, Metallica apod. ty hrajou přímo na ESPéčka(ale superstraty), ale pak je metal jak píšeš ty, že ti jde i o kvalitní a čistý tón a ty EMG u těch explorerů, co si poslal... No nevím, prostě je to asi můj vlastní názor, ale prostě nesedí mi, nemají potřebnou dynamiku hry.
Nepíšeš co máš za zesilovač,ale mě třeba na průměrné lampě mi přišli dost nudné, natož na tranzistoru.
Chce to fakt si to osahat v tom obchodě a sám poznáš, co je pro tebe nejlepší.
Jestli tě zajímá můj n1ázor, tak já vybíral kytaru 15-25k a nakonec jsem si vybral Gibsona Studio, právě kvůli levé ruce, nicméně ty mají fakt širší krk, pokud ti sedí Squier, tak to byl asi Stratocaster (nebyl to náhodou bílý strat se 3 single coily?) a tam nevím jestli by ti šíře krku a menzura pasovala, ale koukni se po levných PRS SE. Mám s nimi dobré zkušenosti zatím, ty některé vypadaly i celkem extravagentně a měli úžasný čistý tón, s kterým se s přidaným Gainem dalo velmi pěkně pracovat. Někteří lidé PRS SE odsuzují, ale mě se celkem líbí, zkus nějaké a udělej si vlastní názor.
Snad jen dávej pozor na krk, aby třeba nebyl do vrtule, ideálně vybírej z více kusů.
Nepíšeš co máš za zesilovač,ale mě třeba na průměrné lampě mi přišli dost nudné, natož na tranzistoru.
Chce to fakt si to osahat v tom obchodě a sám poznáš, co je pro tebe nejlepší.
Jestli tě zajímá můj n1ázor, tak já vybíral kytaru 15-25k a nakonec jsem si vybral Gibsona Studio, právě kvůli levé ruce, nicméně ty mají fakt širší krk, pokud ti sedí Squier, tak to byl asi Stratocaster (nebyl to náhodou bílý strat se 3 single coily?) a tam nevím jestli by ti šíře krku a menzura pasovala, ale koukni se po levných PRS SE. Mám s nimi dobré zkušenosti zatím, ty některé vypadaly i celkem extravagentně a měli úžasný čistý tón, s kterým se s přidaným Gainem dalo velmi pěkně pracovat. Někteří lidé PRS SE odsuzují, ale mě se celkem líbí, zkus nějaké a udělej si vlastní názor.
Snad jen dávej pozor na krk, aby třeba nebyl do vrtule, ideálně vybírej z více kusů.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Seřídit na pohodlné hraní se dá i kytara za 2000, pokud není vadně postavená... Pohodlí není jen věcí ceny, ale i osobních preferencí. O zvukových kvalitách a přenosti zpracování samozřejmě platí i něco jiného...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ty kytary co jsem sem dával jsou jenom ilustrační, ne přímo kusy mezi kterými se rozhoduju. A k tomu metalu, baví mě jak thrash metal, tak death metal, ten záběr je dosti široký. Na metal jsem vysazený. Co k tomu čistšímu tónu, nechci nějakou kytaru vyloženě pro blues apod., ale když si ho občas zahraji, tak chci, aby to znělo dobře. Ne nějak ultra výborně, prostě dobře poslouchatelně. To s mojí nynější kytarou nelze, zvuk při zkreslení je vcelku dobrý, na čisto je to ale nic moc. Asi by bodly jiné snímače. Prostě tu kytaru si musím ošahat, jak sedne. K tomu squieru, nemluvil jsem o zvuku, mám radši ten kapku těžší (nebo jak ho popsat) z humbuckerů. Mluvil jsem o tom, že levou rukou na krku šlo vše mnohem snáz.Radagabi píše:Mě osobně se moc dobře na explorery nehrálo, taky mám pro takové extravaganty slabost, ale v reálu mi přišlo, že to nevypadá tak dobře jak na obrázku. A jestli chceš hrát metal, tak pozor, je metal a metal. Jednak metal jako fakt nářez, Metallica apod. ty hrajou přímo na ESPéčka(ale superstraty) ...
- Alternátor
Ohledně Exploreru, velká kytara s velkou menzurou, takže menším lidem se na to bude hrát blbě. Nicméně je to extrémně pohodlná kytara (teda spíš ve stoje) s tenkým krkem. Pokud bys zvažoval Gibsona, tak čistej tón z toho dostaneš krásnej. Stačí na krkovým snímači (496R) stáhnout volume a poleze ti z toho krásnej krystalickej clean. Při podobný úrovni zkreslení se mi z SGčka tak hezkej čistej zvuk nepodařilo dostat. Explorer je hodně zajímavá kytara a přinejmenším doporučuju vyzkoušet. Na metal myslím víc, než ideální.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- Nero
- Rádce
Ale no tak...Alternátor píše:Ohledně Exploreru, velká kytara s velkou menzurou, takže menším lidem se na to bude hrát blbě.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak s tím menším vzrůstem asi nebude problém
Mám 2 metry a 100 kilo. To by mělo stačit. Jo a tak mě napadlo, když se dívám na ten tvar a vezmu v úvahu to, že v sedě hraju na ten klasický způsob (kytara mezi nohama, ne na pravé noze a tak trochu bokem) tak by se měla dobře držet i v sedě. Mám pravdu?
- Nero
- Rádce
Exp při klasickém držení je při sezení zcela pohodlný 
PetrPeter 1975 - 2008
Nemyslel jsem čistý tón jako clean (to sice taky), ale jako zřetelnýBrzdaCZ píše:Ty kytary co jsem sem dával jsou jenom ilustrační, ne přímo kusy mezi kterými se rozhoduju. A k tomu metalu, baví mě jak thrash metal, tak death metal, ten záběr je dosti široký. Na metal jsem vysazený. Co k tomu čistšímu tónu, nechci nějakou kytaru vyloženě pro blues apod., ale když si ho občas zahraji, tak chci, aby to znělo dobře. Ne nějak ultra výborně, prostě dobře poslouchatelně. To s mojí nynější kytarou nelze, zvuk při zkreslení je vcelku dobrý, na čisto je to ale nic moc. Asi by bodly jiné snímače. Prostě tu kytaru si musím ošahat, jak sedne. K tomu squieru, nemluvil jsem o zvuku, mám radši ten kapku těžší (nebo jak ho popsat) z humbuckerů. Mluvil jsem o tom, že levou rukou na krku šlo vše mnohem snáz.Radagabi píše:Mě osobně se moc dobře na explorery nehrálo, taky mám pro takové extravaganty slabost, ale v reálu mi přišlo, že to nevypadá tak dobře jak na obrázku. A jestli chceš hrát metal, tak pozor, je metal a metal. Jednak metal jako fakt nářez, Metallica apod. ty hrajou přímo na ESPéčka(ale superstraty) ...
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Ok, díky všem za rady 
ještě můžeš dohmat ovlivnit výškou kobylky,BrzdaCZ píše:Tak u mojí kytary jsem si sám hrál jenom s prohnutím krku (na broušení pražců si netroufám, jiné možnosti jak snížit dohmat neznám) a i když je to daleko lepší než to bylo původně, furt to tak nějak není ono. A vlastně dražší kytara by měla mít i lepší parametry těla a snímače jakbysmet. Když u té svojí vyměním snímače, tak stejně nepořeším dohmat. A jak se psalo výše, myslím že do 13ti tisíc bych asi měl sehnat o nějakou třídu lepší kytaru. Gibson to asi nebude, ale rozdíl se snad pozná.
přijde mi že se chystáš utratit 15 litrů za kytaru kvůli tomu že máš svoji špatně seřízenou, možná ji fakt zkus dát nejdřív seřídit jestli si nevíš rady,
všechno je řešitelný včetně těch pražců pokud není krk do vrtule, další kytaru si kup až budeš přesně vědět co chceš a proč
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
Brzdo: napiš nám, co je to za kytaru, pak taky odkud jsi. Všude se dá najít dobrá duše s nějakýma zkušenostma, která dokáže poladit kytaru tak, aby se na ni hrálo pohodlně. Samozřejmě nějaký parametry seřízením nezměníš. S menzurou nehneš, stejně tak s profilem krku a radiusem hmatníku a to má na pohodlnost hraní zásadní vliv. Všechno bych jen dohmatu určitě nepřipisoval.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
BrzdaCZ: Z tvého dotazu se mi zdá, že spíš než dražší kytaru, hledáš kytaru o jiných parametrech. Samotnému se mi hraje lépe na hmatníku s menším radiusem a držel jsem v ruce dražší kytary, než co mám a hrálo se mi na ně špatně, což vypadá přesně jako případ tvůj superstrat vs. stratocaster tvého učitele. Nekoukej na cenu ale na to, co skutečně ovlivňuje tvoje pohodlí.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.