UŽ JSME DOMA

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
Volioko

UŽ JSME DOMA

Příspěvek od Volioko »

Dobrý večer, chtěl bych tady založit topic o tehle genialní české alternativní kapelce, která kombinuje krásně experimentálním způsobem, že mě uhranula, a neznám nic podobného a pro me uši tak zajímavého a inspirativního. Bohužel muzice ještě natolik nerozumím, umím jen pár akordu, durovou a mollovou stupnici, a na internetu jsem nenalezl, žádné taby, a ani akordy, které by mi pomohly porozumět tomu jak to ti kluci dělají, že zní tak dobře a originálně, a proto jsem se vlastně rozhodl tady vytvořit tenhle topic, aby jste mi mohli vy zkušenější pomoct nakouknout pod pokličku, a pochopit jak to ti kluci dělají a v čem je to kouzlo, poněvadž jsem zjistil, že je to přesně ten druh muziky jakou bych chtěl v budoucnu dělat, a taky že laciny punk na který se tak maximálně teď zmůžu, že není pro mě. Takže děkuji komukoliv zkušenějšímu kdo se tu najde, a pomůže mi UJDečka teoreticky pochopit :) Děkuji !
viwalda
Bandzone: sklad by walda

Re: UŽ JSME DOMA

Příspěvek od viwalda »

No oni UJD jsou svým způsobem punk, jako samotné Teplice... Wanekovi začátky s FPb vysvětlují mnoho...sám Míra Wanek je největší českej punkáč v republice, i když na to nevypadá, jak kdysy v dokumentu řekl Petr Růžička(manažer TPC kapel)..
Skvělá kapela, která mě ovlivnila na plné čáře...a pochopit Wanekovu tvorbu nebude jen tak jednoduché-není to p***l..sám bych rád tvořil ku podobě UJD, ale je to natolik osobitá hudba, že by mi byla skorem hanba(ovšem nechápat ve zlém slova smyslu)..Už FPB vyzní absolutně jinak, než-li ostatní punkové kapely z té doby(HNF,SPS, a jiní..)
.viz příklad-hudební doprovod k večerníčku Krysáci.Nádhera...
Jsem jejich veliký obdivovatel a bedlivý posluchač již leta, ale ještě jsem nepřišel na kompletní skladbu v celku aby zněla alespoň podobně..
Přidám ukázku...z knoflíkářů proslavenou...

a mou oblíbenou kouzelníka..

a dotřetice skvělou...Napůl..
Naposledy upravil(a) viwalda dne 27.12.2012 19:37, celkem upraveno 1 x.
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
Volioko

Příspěvek od Volioko »

Taky bych nerad kopíroval, ale rád bych z něčeho podobného vycházel, proto bych potřeboval rozebrat v čem se od ostatních kapel liší, jak pracují s akordy, jak z melodiemi, apod. a proto se ptám zde. Nejlepší způsob by byl pustit si od nich něco, třeba zrovna song napůl, v guitar pro, a tam to všechno vidět, jenže toho se asi nikdo schopný nechytne, bohužel. Podobným způsobem jsem si postahoval některe písně od The Doors, a rád bych se i podrobně dostal k UJD, a protože nejsem od malička vychováván hudebně, a sám jsem o to projevil zájem tři roky zpátky, potřebuji tyhle pomůcky k tomu, abych se naučil líp hrát... Už proto, že muziku vidím jako zhudebněnou báseň s veškerou její atmosférou, a at mají UJD kořeny v punku nebo né, to co oni dělaj má do punku daleko - z punku to max. vychází, potud pokud si z něj UJD můžou něco vzít, stejně tak jak z ostatních stylů, čili nejsou a nechcou být otroky škatulky " punk" a jejich muzika vyjadřuje vždy atmosféru textu, ne naopak. Takže to co mě inspiruje na UJD, a to co punk neumí, je to jakým způsobem se dokáži, oproti jiným kapelám a nejen punkovým, umělecky sebevyjádřit - a to je to co na muzice žeru. At to je The Doors, Velvet Underground, a nebo z českých Ty Syčáci, Zrní, Psí vojáci, a dokonce z českých komerčnějších někdy i Buty.
nzp

Příspěvek od nzp »

To sis docela nanadal. UJD hudba je těžká na zahrání. Riffy většinou vychází z riffů nerovných rytmů. A taky mi vždycky přislo, že jejich postupům se vše přizpůsobovalo naproti většinový tendenci přizpůsobovat riffy a melodie příslušným škatulkám. Nejen z toho důvodu si osobně myslím, že do GuitarPro to bude asi dost těžký zapsat. Navíc je to alternativa - kdo by se s tim potil? Měl jsem tu čest hrát s jejich bývalým kytaristou, se kterym jsme i kdysi plánovali založit kapelu, ale skoro se to nedalo zahrát - žádný pravidelnýá opakování, furt nějaký posunutý pauzy, šestkové stupnice. Bylo to náročný i pro bubeníka, na ty lichý rytmy se člověk musí soustředit víc. Dobrou insiprací je i kapela Victims Family, s níž UJD sjeli pár koncertů při USA šňůře. Je to stejnej hudební vrh. Tak uvidíš.
viwalda

Příspěvek od viwalda »

Volioko píše: a at mají UJD kořeny v punku nebo né, to co oni dělaj má do punku daleko - z punku to max. vychází, potud pokud si z něj UJD můžou něco vzít, stejně tak jak z ostatních stylů, čili nejsou a nechcou být otroky škatulky " punk" a jejich muzika vyjadřuje vždy atmosféru textu, ne naopak. Takže to co mě inspiruje na UJD, a to co punk neumí, je to jakým způsobem se dokáži, oproti jiným kapelám a nejen punkovým, umělecky sebevyjádřit - a to je to co na muzice žeru. At to je The Doors, Velvet Underground, a nebo z českých Ty Syčáci, Zrní, Psí vojáci, a dokonce z českých komerčnějších někdy i Buty.
Samo já je sám do škatule nehážu, vždyť říkám, že jsou jedineční...a naučit se to nebude jednoduché...nějaká životní studie, anebo se k nim nějak dostat...Co jsem slyšel od Tepličáků, co je znají, tak zkoušky pod vedením wanka jsou opravdu drsné...a sám se nedivým...výsledek je úchvatný...
Ale jinak máš velice podobný styl muziky v oblibě, jako já...tak čest... :wink:
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
Volioko

Příspěvek od Volioko »

nzp: mohl bys mi uvést na tabulatůře přiklad toho nerovného riffu ? Třeba z julečka, hollywoodu nebo čehokoliv co tě napadne nebo svedeš, abych byl v obraze, dík.

Viwalda: No problém je, že se to naučit potřebuju, píšu totiž takovédle ujetiny:

Nic nedokončené, věčně hladové

S kym si povídá bůh, který všechny děti spolykal ?
a z čeho se raduje otrok, jenž mu zlaté město postavil ?
had se zakousl do svého konce
a anděl ztratil křídla

nic nedokončené
nic nedokončené
nic nedokončené a věčně hladové

princezna sama sebe ve věži zamyká
na zázrak jenž ji zachrání čeká
na prince, kterého v zahradníka promění
a který svou sebeobětí
její za hrady, trudnomyslnosti nasáklé vyléčí

zahradník chřadne a princezna se ukájí
jeden jako druhý, oba stejně vinni
dvě duše nemocné umenšují se v jednu
jedna čeká na zázrak, tak jak dřív ta druhá
druhá zázraku dosáhla skrze oběť te první

tahle jedovatá nákaza
jako k***a svádí, a šíří se jak mor
Zesměšňuje, znemožňuje
a nestačí-li jí to ...
tvořivé síle utne hlahu

nic nedokončené
nic nedokončené
nic nedokončené a věčně hladové

Zahrada bahnem bezmoci je nasáklá

a srdce ... někde na dňě

sám uznej, že ten text na normální zahrání není. Svoji verzi raději ani nebudu ukazovat, tedy krom toho že neumím zpívat, zní to jako nepěkný mix folku a punku :D
viwalda

Příspěvek od viwalda »

No ale dobré, zajímavý text a ta skladba slov je obtížnější na komponování...
Vydíš to by se hodilo i do mnouzaloženého tématu -píšete texty?-...ale nevadí..
Přeji hodně zdaru k vymýšlení melodie a zbytku...
P.S. A co první hoře? znáš? Trošku tvrdší muzikálně a ujeté, ale jinak je mám rád podobně jako UJD kvůli svému stylu a také spolu jezdili myslím šňůru..Myslím teď , že jsou zpěvnější, ale za poslech to stojí...

Nejsi ty z Prahy? Snad abychom se dali dohromady, sic hraju na kytaru též, ale chci hrát něco v těchto smyslech už leta a hledám muzikanty...(volné) :D :wink:
Volioko

Příspěvek od Volioko »

Právě protože je to složitější na komponování založil jsem tenhle topic, abych pochopil jak to kapely jako UJD dělaj. První Hoře neznám, ale mrknu na to, dík za tip. Co se týče těch textů tak ti klidně do toho topicu ještě něco pošlu, mám toho víc. Jo taky potřebuji spoluhráče, ale bohužel ted přebývám a delší dobu přebývat budu v Brně :(
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“