Jak obohatit hraní písniček
Pravidla fóra
Jak obohatit hraní písniček
Hraju na klavír písničky z not z knih jako jsou Hity 20.století, Já písnička, Karel Gott, Elán komplet a jiných. V těchto notách jsou písničky zapsané tím způsobem, že pro pravou ruku je melodie vypsaná v notách a pro levou ruku doprovod v akordových značkách. Hraní z takových not mi vyhovuje, ale aby to nebylo jednotvárné, snažím se písničku obohatit. Dělám to tak, že si opíšu noty na papír, na kterém si písničku zpracovávám: Podle akordových značek se snažím vymyslet zajímavý doprovod a rozepsat do not do notové osnovy pro levou ruku. Někdy do notové osnovy pro pravou ruku přidávám další hlasy. Někdy přidám i další úpravy. Celkově se mi to zpracovávání nedaří, protože výsledek pokaždé za nic nestojí. Ne že by to znělo nějak falešně, ale má to jiné nedostatky: Zní to škaredě, je to jednotvárné, prázdné, odfláknuté, neuspořádané, nevystihuje charakter skladby a další takové nedostatky. Celé hodiny si s písničkou lámu hlavu, vymýšlím zpracování, dřu se s tím jak idiot a výsledek nakonec za nic nestojí, protože vyrobím paskvil. Zjistím, že se to nedá poslouchat nebo někdy dokonce ani zahrát. Celé moje úsilí je bez výsledku. Více škody, než užitku, protože končí tuny notového papíru v koši. Nevím si už rady, ale jsem přesvědčený, že to musí jít. Když jsem si vzal hotové noty nějaké skladby, kde pro obě ruce je rozepsáno v notách, a přehrál jsem to, je ten poslech úplně o něčem jiném. Akorát to nebyly skladby, které by mě zrovna zajímaly, zajímám se o populární hudbu. Snažím se hraní svých oblíbených písniček obohatit, ale nedaří se. Nevím, jak na to. Nechci se ptát přímo na postup, jak se to dělá, protože jednoduché vysvětlení neexistuje, ale chtěl bych se zeptat, odkud čerpat nápady a potřebné vědomosti. Prohledal jsem celý internet a všude je pendrek. V obchodě s knihami nebo v knihovně jsem taky nic nenašel. Dokonce jsem si prohlížel a přehrával hotové noty se skladbami, kde jsou noty rozepsané pro obě ruce a skladby kompletně zpracované a zkoušel jsem z nich různé věci aplikovat na své oblíbené písničky, ale opět s nulovým výsledkem.
Naposledy upravil(a) dvd dne 30.12.2012 11:41, celkem upraveno 2 x.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Jak obohatit hraní písniček
První částí je znalost hudební teorie.dvd píše:Nevím, jak na to. Nechci se ptát přímo na to, jak se to dělá - postup, protože asi ani neexistuje všeobecný návod, ale chtěl bych se zeptat, odkud čerpat nápady a potřebné vědomosti.
Druhou je mít naposloucháno a hlavně i nahráno co nejvíc. A žánrově se přitom pokud možno neomezovat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Ja mám zase opačný problém.... Vymyslieť pre mňa doprovod nieje až taký problém, ale ak by som ho mal zahrať plynule z nôt, tak by som rýchlo skončil 
Inak odporúčam 2 knihy, ktoré aj ja teraz študujem a zdajú sa mi veľmi užitočné:
1: ABC hudební nauky (Luděk Zenkl)
2: Učebnice harmonie + Pracovní sešit (J.Kofroň)
Ak trochu pohľadáš, tak obe tieto knihy sa dajú nájisť aj na stihanutie v pdf-ku, ale ja som si ich kúpil, pretože nerád čítam z monitoru.
Inak odporúčam 2 knihy, ktoré aj ja teraz študujem a zdajú sa mi veľmi užitočné:
1: ABC hudební nauky (Luděk Zenkl)
2: Učebnice harmonie + Pracovní sešit (J.Kofroň)
Ak trochu pohľadáš, tak obe tieto knihy sa dajú nájisť aj na stihanutie v pdf-ku, ale ja som si ich kúpil, pretože nerád čítam z monitoru.
Myslím, že učebnice harmonie a hudební nauky jsou výborné knihy, ale hlavně pro teorii. Pro hudební praxi nedám dopustit na učebnici Emila Hradeckého: Hrajeme na klavír podle akordových značek
Dá se podle ní naučit harmonizace melodie pravou rukou a pro levou zbude bas nebo jednoduchý doprovod, který je také vzadu rozepsaný v notách.
Dá se podle ní naučit harmonizace melodie pravou rukou a pro levou zbude bas nebo jednoduchý doprovod, který je také vzadu rozepsaný v notách.
Problém se znalosti hudební teorie nebo harmonie bych neměl. Dokonce mám i obě knihy ABC hudební nauky, Učebnice harmonie. Mám je i přečtené. Dokonce i knihu Emila Hradeckého Hrajeme na klavír podle akordových značek, taky knihu Škola hry na klavír a keyboard bez basového klíče Jaroslav Stojan (oba díly). Všechny tyto knihy mi pomohly, ale pořád zbývá dost věcí, se kterými si nevím rady. Takže teoreticky to ovládám, horší je to však, když mám něco vymyslet pěkně. Co se týká pravidel, to mám správné, ale co se týká kvality, to je horší, pořád je to jakési suché o ničem. Pokusím se vypsat alespoň některé konkrétní problémy, které mám:
---Když se snažím vymyslet bohatý doprovod, stává se mi, že levá ruka, ve které je doprovod, hraje více, než pravá, což vypadá blbě. Na poslech mi to nutně vadit nemusí, více vadí, že při hraní nejsou obě ruce stejně vytížené. Abych to napravil, tak ten doprovod omezím, ale tady vzniká problém, že celkové hraní je prázdné.
---Když hraji melodii a k tomu doprovod, děláji mi problém takové melodie, které mají v některých místech melodie moc dlouhou mezeru (např celý takt, nebo dokonce několik taktů za sebou) nebo moc dlouhou notu (např přes celý takt nebo dokonce přes několik taktů za sebou). To potom vzniká problém, že ne po celou skladbu hrají obě ruce, protože chvilama hraje jen levá ruka, zatímco pravá ruka nehraje vůbec nebo hraje minimálně.
---Když má melodie příliš velký rozsah tónů, zní to blbě, protože v těch vyšších polohách se tón melodie příliž vzdaluje tónům doprovodu, což zní škaredě. Doprovod přizpůsobit není problém, můžu v těch místech doprovod zvýšit o oktávu nebo přizpůsobit tvary akordů (ať už celých nebo rozložených), ale to taky není řešení, protože celkově to hraní má potom nestejnoměrný zvuk - chvilama jde více do hloubky a chvilama utíká více do výšky, což je taky škaredé. Jediné řešení zatím je to, že melodii upravím, aby se rozsah tónů omezil: Například moc vysoký tón snížím o oktávu, moc nízký tón zvýším o oktávu, atd. Toto řešení mi pomohlo, že to už zní trochu lépe, melodie se však deformuje.
---Když přidávám do melodie další hlas(sy), ty přidávám nížší, než hlavní hlas, ale tady mám problém, pokud má původní melodie moc velký rozsah tónů. Zní to totiž blbě: V místech, kde je melodie nízko, je celkový zvuk moc hluboký, zaduněný, zatímco v místech kde je melodie vysoko, tak to zase skuhrá do vrchu a piští. Co potom z takovým zmetkem. Částečně pomůže, když budu druhé hlasy dávat jenom pod noty, které nejsou moc nízko, to ale potom není celá melodie pokryta druhými hlasy. Nezbyde mi nic jiného, než původní melodii upravit, aby se její rozsah tónů omezil: Například moc vysoký tón snížím o oktávu, moc nízký tón zvýším o oktávu, atd. Toto řešení mi pomohlo, že to už zní trochu lépe, melodie se však deformuje.
---Problém vymyslet doprovod tak, aby nebyl jednotvárný, ale zase aby to nebylo přeplácané.
---A spoustu dalších.
---Když se snažím vymyslet bohatý doprovod, stává se mi, že levá ruka, ve které je doprovod, hraje více, než pravá, což vypadá blbě. Na poslech mi to nutně vadit nemusí, více vadí, že při hraní nejsou obě ruce stejně vytížené. Abych to napravil, tak ten doprovod omezím, ale tady vzniká problém, že celkové hraní je prázdné.
---Když hraji melodii a k tomu doprovod, děláji mi problém takové melodie, které mají v některých místech melodie moc dlouhou mezeru (např celý takt, nebo dokonce několik taktů za sebou) nebo moc dlouhou notu (např přes celý takt nebo dokonce přes několik taktů za sebou). To potom vzniká problém, že ne po celou skladbu hrají obě ruce, protože chvilama hraje jen levá ruka, zatímco pravá ruka nehraje vůbec nebo hraje minimálně.
---Když má melodie příliš velký rozsah tónů, zní to blbě, protože v těch vyšších polohách se tón melodie příliž vzdaluje tónům doprovodu, což zní škaredě. Doprovod přizpůsobit není problém, můžu v těch místech doprovod zvýšit o oktávu nebo přizpůsobit tvary akordů (ať už celých nebo rozložených), ale to taky není řešení, protože celkově to hraní má potom nestejnoměrný zvuk - chvilama jde více do hloubky a chvilama utíká více do výšky, což je taky škaredé. Jediné řešení zatím je to, že melodii upravím, aby se rozsah tónů omezil: Například moc vysoký tón snížím o oktávu, moc nízký tón zvýším o oktávu, atd. Toto řešení mi pomohlo, že to už zní trochu lépe, melodie se však deformuje.
---Když přidávám do melodie další hlas(sy), ty přidávám nížší, než hlavní hlas, ale tady mám problém, pokud má původní melodie moc velký rozsah tónů. Zní to totiž blbě: V místech, kde je melodie nízko, je celkový zvuk moc hluboký, zaduněný, zatímco v místech kde je melodie vysoko, tak to zase skuhrá do vrchu a piští. Co potom z takovým zmetkem. Částečně pomůže, když budu druhé hlasy dávat jenom pod noty, které nejsou moc nízko, to ale potom není celá melodie pokryta druhými hlasy. Nezbyde mi nic jiného, než původní melodii upravit, aby se její rozsah tónů omezil: Například moc vysoký tón snížím o oktávu, moc nízký tón zvýším o oktávu, atd. Toto řešení mi pomohlo, že to už zní trochu lépe, melodie se však deformuje.
---Problém vymyslet doprovod tak, aby nebyl jednotvárný, ale zase aby to nebylo přeplácané.
---A spoustu dalších.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Táto kniha sa ku mne dostala hádam pred 10 rokmi a nejak som na ňu zabudol. Až teraz som si spomenul. Dnes som ju teda po dlhom čase otvoril a zistil, že nejakým nedopatrením mi v nej chýbajú strany 64-65 a 72-73. Preto by som chcel touto cestou porposiť, či by niekto nebol ochotný naskenovať a preposlať chýbajúce strany? Bol by som veľmi vďačný. Ďakujem vopred!!!nemous píše:...nedám dopustit na učebnici Emila Hradeckého: Hrajeme na klavír podle akordových značek
---Knihu mám, ale škoda, že nemám skener, mohl jsem ty stránky naskenovat. Nevím, jestli by to stačilo vyfotit digitálním foťákem.
---Jinak jsem na uložto poslal na ukázku několik nahrávek toho, jak se mi povedlo upravit písničky pro klávesy. Nepovedlo se mi to zatím zahrát moc plynule. Jaké máte názory pro takové úpravy.
Adresa souboru http://www.ulozto.cz/xWeFoWS/klavesy-zip
---Jinak jsem na uložto poslal na ukázku několik nahrávek toho, jak se mi povedlo upravit písničky pro klávesy. Nepovedlo se mi to zatím zahrát moc plynule. Jaké máte názory pro takové úpravy.
Adresa souboru http://www.ulozto.cz/xWeFoWS/klavesy-zip
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem za pomoc, uvedené chýbajúce strany už mám...
Možem vedieť ako dlho hráš na klávesoch a či máš aj nejakého učiteľa, prípadne aký nástroj vlastníš?
Ono tie ukážky niesú žiadna sláva, ale prvá dosť veľká chyba je, že ten zvuk, ktorý si použil sa tam vôbec nehodí... Keby si to hral so zvukom nejakého seriózneho piána a používal k tomu pedál, tak by to znelo oveľa oveľa lepšie...
Ja tiež niesom nejaký klavírny virtuóz, ale zdá sa mi, že to zbytočne komplikuješ a aj tak to neznie tak, ako by to malo.
Na začiatok skús takýto jednoduchý ale efektný doprovod. Pri 4/4 takte tie noty hráš ako osminy. Ospravedlňujem sa za ten zápis, momentálne nemám žiadny editor na zápis nôt. Uvedený obrázok je zápis pre akord C.
http://www.upnito.sk/0/q4y7rzvvambcgsr9 ... kfrcqj.jpg
Možem vedieť ako dlho hráš na klávesoch a či máš aj nejakého učiteľa, prípadne aký nástroj vlastníš?
Ono tie ukážky niesú žiadna sláva, ale prvá dosť veľká chyba je, že ten zvuk, ktorý si použil sa tam vôbec nehodí... Keby si to hral so zvukom nejakého seriózneho piána a používal k tomu pedál, tak by to znelo oveľa oveľa lepšie...
Ja tiež niesom nejaký klavírny virtuóz, ale zdá sa mi, že to zbytočne komplikuješ a aj tak to neznie tak, ako by to malo.
Na začiatok skús takýto jednoduchý ale efektný doprovod. Pri 4/4 takte tie noty hráš ako osminy. Ospravedlňujem sa za ten zápis, momentálne nemám žiadny editor na zápis nôt. Uvedený obrázok je zápis pre akord C.
http://www.upnito.sk/0/q4y7rzvvambcgsr9 ... kfrcqj.jpg
Klávesy mám Casio CTK-551. Hraju na klávesy od roku 2001. Ze začátku jsem hral bez not, jenom podle toho, jak slyším. Melodii i doprovod. Zhruba po dvou rokach mi to už nestačilo, hraní mi připadalo suché a prázdné. Aby hraní bylo kvalitnější, začal jsem hrát z not. Pořídil jsem si knihy s písničkama, kde je melodie vypsaná notama a doprovod v akordových značkách. Hral jsem z not s tím, že akord jsem hrál úplně obyčejně - jenom ho držel, dokud nezačal jiný akord. Toto hraní mě brzy taky omrzelo, protože to bylo moc obyčejné. Vymyslel jsem potom jiný způsob - akord hrát tak, že ho na každou dobu znovu zmáčknu. To mě taky brzy přestalo stačit, tak jsem si začal vymýšlet různé rozklady akordů. Pořád jsem měl pocit, že hraju moc obyčejně, ale už mi začaly docházet nápady. Navíc se objevil další problém - když chci použít bohatší doprovod, nemůžu, protože ta levá ruka, ve které je doprovod, potom hraje daleko více, než pravá ruka, protože levá ruka má mnohem více not, než pravá. To vypadá blbě, protože nejsou obě ruce vytížené stejně a někdy to dokonce i blbě zní. Začal jsem shánět různé učebnice hry na klavír, ale skoro žádná mi nepomohla. Navíc při výběru učebnic je největší problém ten, že se málo která klavírní učebnice zabývá populární hudbou, většinou jsou zaměřené na klasiku a další druhy hudby, který nejsou pro mě. Nakonec se mi povedlo sehnat ty učebnice od Stojana a od Hradeckého. Ty mi pomohly nejvíce, ale stále nemám vyřešeno zdaleka všechno. Nakonec jsem si začal vymýšlet učebnice sám a z nich hrát. Do nich jsem si psal svoje oblíbené písničky, které jsem psal ve třech vrstvách: Melodie psaná v notách, doprovod v akordových značkách a doprovod vypsaný v notách. Doprovod vypsaný notama jsem vymýšlel tak, aby to mělo požadovanou obtížnost, ale taky aby to slušně znělo. Někdy jsem v notách melodie pro pravou ruku vymýšlel a přidával druhý hlas (většinou níž, než hlavní hlas). Se psaním vlastních učebnic a hraním z nich jsem začal v roce 2008 a mám pocit, že od te doby to hraní dostalo větší úroveň, ale pořád to není ono. Musím se ještě naučit hrát plynuleji a taky bych potřeboval získat více nápadů pro vylepšení, abych vyřešil problémy, které jsem jmenoval v tomto vlákně dříve, a i další problémy, které jsem nejmenoval. V dělaných učebnicích už mám více než 140 skladeb, některé z nich jsem poslal na výše napsanou adresu Ulož to.
Učitele nemám, ani neznám nikoho, kdo se o klávesy zajímá, takže se všechno musím učit sám a taky vymýšlet všechny možnosti.
Učitele nemám, ani neznám nikoho, kdo se o klávesy zajímá, takže se všechno musím učit sám a taky vymýšlet všechny možnosti.
Naposledy upravil(a) dvd dne 1.01.2013 13:20, celkem upraveno 1 x.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Skús ten doprovod čo som sem dal... NIeje to ťažké a znie to efektne. Ak s ním budeš mať nejaké nejasnosti, tak sa pokojne ozvi....
DVD: Poslechl jsem si tvoje nahrávky.
Je těžké posoudit úpravy kvůli hodně špatnému provedení, hlavně scházející dynamika a rytmus. Takhle to zní jako takové ty midi skladby, jak se dají stáhnout na internetu, jen navíc zahrané nepřesně. Myslím, že máš větší problém v provedení, než v úpravě.
Opravdu hodně by pomohly lepší klávesy se slušným zvukem, pedálem a nejlépe klavírní klaviaturou. Nebo aspoň trošku by pomohlo dokoupení pedálu. Je vidět, že jsi tomuto koníčku věnoval hodně času. Bez lepších kláves to myslím nikdy nebude znít moc lépe.
Hodně doporučuji najít si učitele hry na klavír. Třeba přes internet, nebo se poptat v nějaké lidušce. Nevím kde bydlíš, ale i kdybys měl dojíždět dál, rozhodně se to vyplatí. To, co mi chybí v tvých nahrávkách (dynamika v melodii i doprovodu, rytmus, zvýraznění melodie, apod.), je základem učiva od prvních hodin - kompetentní učitel za jednu hodinu pomůže víc než celý internet, včetně tohoto fóra.
(Píšu ze zkušenosti - od září chodím k učiteli, ktérého jsem si vybral přes hudebku cz. Učitel se mi nedávno přesunul, takže teď kvůli každé hodině trávím přes 2 hodiny v Pražské MHD, ale stejně to pokaždé rozhodně stojí za to.)
Je těžké posoudit úpravy kvůli hodně špatnému provedení, hlavně scházející dynamika a rytmus. Takhle to zní jako takové ty midi skladby, jak se dají stáhnout na internetu, jen navíc zahrané nepřesně. Myslím, že máš větší problém v provedení, než v úpravě.
Opravdu hodně by pomohly lepší klávesy se slušným zvukem, pedálem a nejlépe klavírní klaviaturou. Nebo aspoň trošku by pomohlo dokoupení pedálu. Je vidět, že jsi tomuto koníčku věnoval hodně času. Bez lepších kláves to myslím nikdy nebude znít moc lépe.
Hodně doporučuji najít si učitele hry na klavír. Třeba přes internet, nebo se poptat v nějaké lidušce. Nevím kde bydlíš, ale i kdybys měl dojíždět dál, rozhodně se to vyplatí. To, co mi chybí v tvých nahrávkách (dynamika v melodii i doprovodu, rytmus, zvýraznění melodie, apod.), je základem učiva od prvních hodin - kompetentní učitel za jednu hodinu pomůže víc než celý internet, včetně tohoto fóra.
(Píšu ze zkušenosti - od září chodím k učiteli, ktérého jsem si vybral přes hudebku cz. Učitel se mi nedávno přesunul, takže teď kvůli každé hodině trávím přes 2 hodiny v Pražské MHD, ale stejně to pokaždé rozhodně stojí za to.)
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Ještě - i když bych opravdu doporučil soustředit se napřed na zlepšení hry a upgrade nástroje - znáš sérii not "Slavné melodie v lehké úpravě pro klavír" ? Noty jsou hodně jednoduché, ale písničky znějí velmi hezky. Rozhodně doporučuji pro inspiraci.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
- Shtefix
- Kontaktovat uživatele:
V prvé řadě velká poklona tazateli - za to, že se už tak dlouho morduje coby samouk aniž by ztrácel elán a že se snaží hrát z not, což já už sotva zvládám... nicméně přišel nás zjevně požádat o konstruktivní kritiku, takže za mě:
Rozhodně platí většina toho, co tu dosud kdo napsal - najít si učitele, protože i několik málo lekcí udělá hodně; alespoň trochu lepší nástroj, zejména co se dynamiky a barvy zvuku týče; hrát co nejvíc... rádobymoderní ZUŠky inzerují, že u nich studenti nemusí hrát stupnice a etudy, ale mně se zpětně zdá, že konkrétně stupnice a akordy rozhodně nejsou k zahození - v praxi potom člověku, co si uvědomí tóninu skáčou prsty na klapky skoro samy a má takříkajíc o starost míň
Mě docela zarazilo uvažování nad vyvážením zátěže pravé a levé ruky. Například já sice nejsem žádnej klávesovej bůh, ale tohle by mě snad ani nenapadlo. Virtuoz, který si uvědomuje, že má jednu ruku dominantní, se možná bude dlouhé hodiny mordovat cvičením té slabší, ale člověk, co si chce "prostě zahrát" by podle mě měl svoje dispozice a indispozice spíš zohlednit, než překonávat, tzn. doporučuju v doprovodu levé ruky radši figuru zjednodušit - je to slyšet i na nahrávkách, že ten doprovod ještě není úplně rytmicky přesnej.
Rozhodně bych se vykašlal na posunování melodie do nižší / vyšší oktávy - melodie by měla působit celek (s jasným vrcholem), ne směsice vybraných tónů. Obecně je pouze dúležité, aby doprovod nebyl příliš nízko a melodie příliš vysoko - zkrátka to nesmí být vyloženě nesrozumitelné nebo nepříjemné na poslech.
Není žádná ostuda v levé ruce hrát pouze zdvojený basový tón, pokud se především tercie a popř. kvinta vyskytne v prvním nebo duhém hlasu v pravé (četl sem zmínky o Zenklovi, takže předpokládám, že nemusím vyloženě polopaticky... a ano, z pohledu klasické harmonie to možná trochu pokulhává, ale nám předpokládám nejde o umění
)
Pokud už chceme v levé hrát nějaký rozklad, figuru, nejspíš by bylo v tomto stádiu ještě lepší, kdyby neměla tak velký rozsah - je potřeba se soustředit v prvé řadě na melodii a hodně "muziky" udělá, když se pod první hlas přidá v lidové tercii nebo sextě i druhý, a pak by v levé ruce teoreticky mohl stačit jen basový tón, ideálně trochu rytmizovaný - různé rytmy se dají krásně odkoukat od táborákových kytaristů
Mno a bavíme se o klávesách - sice je to z mýho pohledu zhovadilost, ale nedalo by se uvažovat o využití automatických samohrajkovských doprovodů?
Víc mě zatím nenapadá, snad jen poslední poznámka - těch několik delších příspěvků na mě působí až přehnaně perfekcionisticky, ale podle mě je často suverenita a jistota, byť v banálně napsané skladbičce, efektivnější než detailně vyladěný notový zápis, který autor zatím kloudně nezahraje, tzn. nedělat si to hned zbytečně těžký, radši postupovat po malých krůčcích a být si ve všem jistý...
Rozhodně platí většina toho, co tu dosud kdo napsal - najít si učitele, protože i několik málo lekcí udělá hodně; alespoň trochu lepší nástroj, zejména co se dynamiky a barvy zvuku týče; hrát co nejvíc... rádobymoderní ZUŠky inzerují, že u nich studenti nemusí hrát stupnice a etudy, ale mně se zpětně zdá, že konkrétně stupnice a akordy rozhodně nejsou k zahození - v praxi potom člověku, co si uvědomí tóninu skáčou prsty na klapky skoro samy a má takříkajíc o starost míň
Mě docela zarazilo uvažování nad vyvážením zátěže pravé a levé ruky. Například já sice nejsem žádnej klávesovej bůh, ale tohle by mě snad ani nenapadlo. Virtuoz, který si uvědomuje, že má jednu ruku dominantní, se možná bude dlouhé hodiny mordovat cvičením té slabší, ale člověk, co si chce "prostě zahrát" by podle mě měl svoje dispozice a indispozice spíš zohlednit, než překonávat, tzn. doporučuju v doprovodu levé ruky radši figuru zjednodušit - je to slyšet i na nahrávkách, že ten doprovod ještě není úplně rytmicky přesnej.
Rozhodně bych se vykašlal na posunování melodie do nižší / vyšší oktávy - melodie by měla působit celek (s jasným vrcholem), ne směsice vybraných tónů. Obecně je pouze dúležité, aby doprovod nebyl příliš nízko a melodie příliš vysoko - zkrátka to nesmí být vyloženě nesrozumitelné nebo nepříjemné na poslech.
Není žádná ostuda v levé ruce hrát pouze zdvojený basový tón, pokud se především tercie a popř. kvinta vyskytne v prvním nebo duhém hlasu v pravé (četl sem zmínky o Zenklovi, takže předpokládám, že nemusím vyloženě polopaticky... a ano, z pohledu klasické harmonie to možná trochu pokulhává, ale nám předpokládám nejde o umění
Pokud už chceme v levé hrát nějaký rozklad, figuru, nejspíš by bylo v tomto stádiu ještě lepší, kdyby neměla tak velký rozsah - je potřeba se soustředit v prvé řadě na melodii a hodně "muziky" udělá, když se pod první hlas přidá v lidové tercii nebo sextě i druhý, a pak by v levé ruce teoreticky mohl stačit jen basový tón, ideálně trochu rytmizovaný - různé rytmy se dají krásně odkoukat od táborákových kytaristů
Mno a bavíme se o klávesách - sice je to z mýho pohledu zhovadilost, ale nedalo by se uvažovat o využití automatických samohrajkovských doprovodů?
Víc mě zatím nenapadá, snad jen poslední poznámka - těch několik delších příspěvků na mě působí až přehnaně perfekcionisticky, ale podle mě je často suverenita a jistota, byť v banálně napsané skladbičce, efektivnější než detailně vyladěný notový zápis, který autor zatím kloudně nezahraje, tzn. nedělat si to hned zbytečně těžký, radši postupovat po malých krůčcích a být si ve všem jistý...
It's the augmented fourth, or diminished fifth, depending on your outlook on life...
kj
Naposledy upravil(a) VaclaIV. dne 11.01.2013 23:41, celkem upraveno 1 x.
Arogantní žvanil
- Shtefix
- Kontaktovat uživatele:
Velmi přínosný komentář, víc takových...VaclaIV. píše:dvd píše: Hraju na klavír písničky z not z knih jako jsou Hity 20.století, Já písnička, Karel Gott, Elán komplet a jiných.
No tak pokud podle tebe tohle jsou hity 20 století -... tak ti doporučuju vykašlat se na tu hudební teorii protože s takovýmhle vkusem jí nemůžeš nikdy rozumět ... Elán gott ty si hitpráskni s tím klavírem s okna
![]()
It's the augmented fourth, or diminished fifth, depending on your outlook on life...
Pokud ty máš ten nejlepší vkus ze všech, tak ti k dokonalosti chybí jen naučit se chápat česky psaný text.VaclaIV. píše:dvd píše: Hraju na klavír písničky z not z knih jako jsou Hity 20.století, Já písnička, Karel Gott, Elán komplet a jiných.
No tak pokud podle tebe tohle jsou hity 20 století -... tak ti doporučuju vykašlat se na tu hudební teorii protože s takovýmhle vkusem jí nemůžeš nikdy rozumět ... Elán gott ty si hitpráskni s tím klavírem s okna
![]()
Můžeš nám tady vysvětlit tvoje pojetí a význam slůvka "tohle"?
Já osobně jsem se nedočetl, co jsou to ty hity 20. století. Pokud si ty myslíš, že je tím míněn Gott a Elán, tak si to přečti ještě jednou.
Zahrát s doprovodem tak, aby to znělo, mi u některých skladeb nedělá velké problémy, zatímco na některých skladbách jsem si vylámal zuby. Stačí, když jsou v písničce ty zatracené pauzy a jsem v pytli. Mluvím o pauzách, jako je velmi dlouhá mezera například několik taktů po sobě nebo velmi dlouhá nota například přes několik taktů za sebou. Když takovou písničku hraju, tak na poslech i na pohled to vypadá dost blbě, protože se chvilama zastavuje pravá ruka a v těch chvílích hraje jenom levá, takže nejsou obě ruce zapojené do hry stejně. To mi vadí, protože když se hraje oběma rukama, tak se má hrát oběma rukama a ne aby se jedna ruka "zašívala". To potom můžu zrovna hrát jednou rukou a výjde to na stejno. Jak tento problém vyřešit? Zkoušel jsem celkově u celé písničky omezit doprovod - snížit počet not v doprovodu. Problém se vyřeší, ale jenom částečně, navíc celkový poslechový dojem se zhorší, protože to celé zní prázdné. Nebo jsem zkoušel snížit počet not v doprovodu jenom v místech těch "paus", což taky není ono, zní to blbě. Nebo mám snad ty takty s těmi "pauzami" vynechávat nebo zkracovat? To by byla blbost, protože se skladba příliš změní. Žádné jiné řešení jsem zatím nebyl schopný vymyslet. Nakonec jsem byl nucený takovým skladbám se vyhýbat a považovat je za nehratelné. To se mi taky nelíbí, protože nemůžu zahrát všechno, na co mám chuť. Taky se mi mnohonásobně snížil zásobník skladeb a hraju dokola několik málo skladeb. Abych nehrál pořád dokola, chvíli jsem to řešil tak, že jsem si přidal i jiné skladby, které ty "pauzy" neobsahují, ale protože jsem vyčerpal své oblíbené písničky, musel jsem sáhnout i po těch, které se mi nelíbí. To jsem to dopracoval. Místo, abych hrál na co mám chuť, jsem nucený hrát i to, co se mi nelíbi a nechávám se omezovat. Později jsem toho měl už dost a začal jsem místo neoblíbených písniček hrát zase ty, co se mi líbí, včetně těch "nehratelných" a musím to řešit třeba násilím.
Já Ti nerozumím! O co ti jde? O to, aby jsi vypadal na pohled dobře? Co to je za termín ...ne aby se jedna ruka "zašívala"...
To je přece úplně normální, že každá skladba má pasáže, kde je málo not a tudíž se hraje málo (nebo dokonce vůbec) - tomu se říká "pauzy" (jak ostatně sám píšeš). A chtít hrát v pauzách (oběma rukama), to ve mě vyvolává neodbytný pocit, že tady nepíše muzikant ...
Slovo pauza přímo obsahuje náplň svého poslání - nic, ticho, nástroj se na určitý interval odmlčí - jak chceš proboha pauzu vyplnit hraním?
A mimochodem, najdi si na youtube nějaká videa, kde hrají opravdoví mistři kláves (Lord, Wakeman ...) a uvidíš, kolik muziky se dá zahrát jen jednou rukou - když se to umí!
To je přece úplně normální, že každá skladba má pasáže, kde je málo not a tudíž se hraje málo (nebo dokonce vůbec) - tomu se říká "pauzy" (jak ostatně sám píšeš). A chtít hrát v pauzách (oběma rukama), to ve mě vyvolává neodbytný pocit, že tady nepíše muzikant ...
Slovo pauza přímo obsahuje náplň svého poslání - nic, ticho, nástroj se na určitý interval odmlčí - jak chceš proboha pauzu vyplnit hraním?
A mimochodem, najdi si na youtube nějaká videa, kde hrají opravdoví mistři kláves (Lord, Wakeman ...) a uvidíš, kolik muziky se dá zahrát jen jednou rukou - když se to umí!
- Shtefix
- Kontaktovat uživatele:
Hush: Líp bych to nenapsal, a popravdě sem začínal mít pocit, že se nás tu někdo snaží vytrollovat 
dvd píše:Problém se znalosti hudební teorie nebo harmonie bych neměl. Dokonce mám i obě knihy ABC hudební nauky, Učebnice harmonie. Mám je i přečtené. Dokonce i knihu Emila Hradeckého Hrajeme na klavír podle akordových značek, taky knihu Škola hry na klavír a keyboard bez basového klíče Jaroslav Stojan (oba díly). Všechny tyto knihy mi pomohly, ale pořád zbývá dost věcí, se kterými si nevím rady. Takže teoreticky to ovládám, horší je to však, když mám něco vymyslet pěkně. Co se týká pravidel, to mám správné, ale co se týká kvality, to je horší, pořád je to jakési suché o ničem. Pokusím se vypsat alespoň některé konkrétní problémy, které mám:
---A spoustu dalších.
Takže od začátku:
1) Moc bohatý doprovod:
"Levá ruka hraje více" je poněkud nejasné vyjádření, jde o to, jestli se ti zdá, že hraješ v levé
ruce moc not, nebo že levá ruka hraje moc silně a proto není slyšet pravou, protože to je právě
jádro pudla. Můžu klidně hrát jednoduchou melodii v pravé ruce a v levé 8 tonů za sekundu a vyvážím
to právě tím, že pravou hraju silněji, výrazněji. Poměr síly obou rukou se je třeba naučit ovládat.
Samozřejmě že na některé klavíry se to dělá líp a na některé je to problematické (btw: máš klasické,
či digitální piano?) // jinak melodie bývá nejvýš taky proto, že vyšší tóny jsou lépe slyšet.
2) Mezery v melodii:
Mezery jsou potřeba, dotvářejí skladbu jako celek a jsou důležité s trochou nadsázky stejně tak jako
noty. Pokud je mezera v melodii, je potřeba ji využít a vyšperkovat v tu dobu doprovod, není nikde
psáno, že pokud nehraješ melodii, nemůžeš pravou rukou pomoct levé s doprovodem (tady bych ti
doporučil pár videí, které to jasně demostrují a měly by tě navést jak na to, pokud budeš mít zájem,
dohledám a pošlu odkazy!)
3) Melodie daleko od doprovodu:
Ano, zní to škaredě, ale Melodii rozhodně nedeformovat tím stylem, že transponuješ o oktávu jen
jednotlivé tóny, to je strašné zvěrstvo a chtěl bych slyšet jak se ti to povedlo, zaprvé je to
složité se tohle vůbec naučit a zadruhé je to dekadence pokročilých levelů, jesli máš nějakou
nahrávku jsem ochoten za to zaplatit
logické úseky, tóny jen naprosto výjimečně.
4) Další hlasy:
Nejčastěji se používají druhé (a další) hlasy pod melodií. V nižších polohách se skutečně
vynechávají aby to nebylo "zahuhlané", je to běžná praxe. (Btw: nevím, co přesně hraješ, rozsah
běžné melodie bývá okolo oktávy a půl max... procházím zpěvníky a marně se snažím najít nějaké
extrémy, je to dělané většinou tak, aby to bylo zpívatelné i pro normální lidi). Jinak se samozřejmě
používají i přidané hlasy nad melodií, ale to se na klavír blbě interpretuje, jelikož pokud hlasy
nad melodií neuděláš ideálně, tak melodie pod nebude vůbec rozeznatelná a pak už nikdo nezjistí, co
vlastně hraješ
opět si myslím, že to není nezbytné
5) Jednotvárný / přeplácaný doprovod:
Ano toto je skutečný problém a velmi oceňuji, že se tím zabýváš!! Mělo by tak učinit spousta
interpretů včetně profesionálů. Je to problematika na knihu, nicméně základní věci:
A) Doprovod by měl quasi-zasuplovat bicí (měl by mít nějakej rytmus, aby bylo ze samotného doprovodu
poznat takt, tempo a nálada skladby), doprovodnou kytaru (určitelný akordický podklad), případně bas
(pokud zvládneš). Samozřejmě, že to tou levou rukou nenahradíš kompletně (to dělají plnně pouze snad
ragtime - klavíristi a na ty často nemají ani profesionální klasičtí klavíristé
by doprovod měl naznačit, jak by to asi vypadalo, kdybys měl za sebou celou kapelu.
B) Je třeba najít ve skladbě, písničce melodický vrchol (neznamená to nejvyšší tón!!), jedná se o
pomyslný bod, do kterého narůstá napětí a od něhož se zase vytrácí. Směrem k vrcholu bys měl
gradovat i doprovod a po vrcholu zase zjednodušit do počátečního typu doprovodu. Například: mám-li
formu písně A-A-B-A, většinou část "B" bude obsahovat i vrchol skladby a celá část by měla mít
obohacenější doprovod. Prakticky: Část A - jednodušší doprovod, znovu část A - ten stejný doprovod,
část B - složitější doprovod, poslední část A - návrat k původnímu jednoduššímu doprovodu.
C) Doprovod se jmenuje doprovod, protože je podřízen melodii. Neměl by melodii narušovat, nýbrž
melodii podpořit, připadně udržovat pravidelný rytmus a udávat rámec, ve kterém se melodie může
pohybovat. Doprovod můžu vyzvednout a zdůraznit v místech, kde má melodie výše zmiňovanou pauzu
(pomlku) a těsně před opětovným nastoupením melodie ho zase dostatečně ztlumit, aby nenarušil nástup
další fráze.
D) Doprovod je potřeba po logických úsecích lehce obměňovat (po frázích, nejčastěji to bývá 4, 8,
16, atd. taktů), tím zamezíme jednotvárnosti. Vhodné je však se na konci skladby vrátit k doprovodu,
který byl na začátku.
6) Ano, a spousta dalších... dost věcí lze naposlouchat z nahrávek, nejlépe ve spojení s videem
(youtube), kde člověk i vidí, jak to dotyčný dělá. Takových videonávodů je na internetu zdarma
spousty a spousty... doporučuji!
P.S. Všechno, co jsem napsal lze porušit. V hudbě není nic absolutní, proto se tomu říká umění
Yamaha PSR-330, Yamaha NP-31, Roland FR-2, Behringer Eurorack UBB1002, M400 Power Mosfet Stereo Amplifier + 2 bedny AC Akustika (po cca 300W), Combo Torque 30W, The box MA120 MKII