Pentatoniky- co to vlastně je
Pravidla fóra
Pentatoniky- co to vlastně je
bylo toho uz tady dost. ale ja tomu porad nerozumim. nerozumim tomu jak poznat v jake tonine je pisnicka, a kdyz uz treba skladam tak jak skladam do urcite toniny
- Metallistic
- Kontaktovat uživatele:
To sme na tom stejně. . .Mně už to tady vysvětlovalo tolik lidí
ale pořád to moc nechápu
. . .Tak doufám že se to bude řešit dál tady. . .Jen co vím jistě je že Pentatonika je pěti tonová stupnice penta=5. .!!! a že se dá hrát po celým hmatníku to je takj všechno,ale jak to strčit do písničky prostě pořád nechápu,vůbec mi to tam nezní. . 
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal

- framikoin
- Kontaktovat uživatele:
no nevim, ale myslim, ze tohle patri do jine sekce fora, ale co uz 
jinak pentatonika je puvodem z Ciny. prekvapive je to stupnice o peti tonech.
oproti klasicke durove stupnici ji chybi ctvrty a sedmy stupen (u C dur to je F a H). pouziva se hlavne v rocku a v blues.
toninu poznas casto podle prvniho akordu, ale neni to pravidlo.
treba tu pentatoniku C dur pouzijes , pokud je doprovod v C dur (napr.: Cdur, Amoll, Gdur). vymyslis melodii, ktera je postavena z tonu pentatoniky (tady: C, D, E, G, A).
jinak pentatonika je puvodem z Ciny. prekvapive je to stupnice o peti tonech.
oproti klasicke durove stupnici ji chybi ctvrty a sedmy stupen (u C dur to je F a H). pouziva se hlavne v rocku a v blues.
toninu poznas casto podle prvniho akordu, ale neni to pravidlo.
treba tu pentatoniku C dur pouzijes , pokud je doprovod v C dur (napr.: Cdur, Amoll, Gdur). vymyslis melodii, ktera je postavena z tonu pentatoniky (tady: C, D, E, G, A).
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
- Metallistic
- Kontaktovat uživatele:
A to podle toho poznám jak..?framikoin píše:ne, neni to podminka. tonina je urcity vycet tonu, ktere se v te dane skladbe objevi. v notach poznas toninu podle krizku/becek.

- framikoin
- Kontaktovat uživatele:
jo to by melo jit, ale bylo by to asi trochu slozity.Caggan píše:aha........ este jedna otazka, slo by hrat tak jak jsem rekl? ze by se hral doprovodny akord napriklad G a hrala se do nej pentatonika G?
jinak abych vam zamotal hlavu
ale vazne doporucuju nejakou takovou chytrou knizku. ze zacatku je to trochu hotentotstina, ale jak se clovek chtyne, tak je to v poho.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Rád bych vám pomohl, ale ptejte se na konkrétní věci, ne že bych byl nějakej machr v teorii, ale toho co se týká tonin, stupnic, improvizace a nevim všeho čeho, je strašně moc... Nelze popsat v jednom příspvěku vše najednou... Pokud chcete pomoc, tak mi klidně napiště na icq, dost času sem invisible, takže to klidně zkoušejte...
Jinak pro zajímavost, pentatonická stupnice nevyužívá jenom v čínské hudbě, ale například i v maďarské lidové...
Jinak pro zajímavost, pentatonická stupnice nevyužívá jenom v čínské hudbě, ale například i v maďarské lidové...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
V tonině bude vždycky, pokud ti ty akordy budou k sobě sedět... Jinak jako příklad harmonie (sled akordů) Cdur - do této stupnice patří akordy Cdur (tonika), Gdur (dominanta) a Fdur (subdominanta), paralelní stupnicí (přesněji enharmonicky záměnnou) je amoll - sem patří amoll (dominanta), emoll (dominanta) a dmoll (subdominta). Těchto 6 základních akordů lze použít v jedné skladbě a budou k sobě sedět. Dají se použít i jiné akordy, např dominantní septakordy, do Cdur patří např i Hdur, za určitých akolností sem lze zařadit Edur, ale to ja na delší vypravování... 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Metallistic
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel sem něco dal sem za sebe tři akordy C,G,A,G a nechal hrát pořád dokola a zkoušel sem něco do toho vymslet a nejde to prostě nevím jak na to 

- Metallistic
- Kontaktovat uživatele:
Jasný to já mám soukromýho učitele zas od září,takže to se pořeší ja se jen tak vyptávám,páč mě solování dost zajímá.. .!!!!!!Jinak v zaří to se mnou probere to už je domluvený

- rasta_blasta
- Kontaktovat uživatele:
co na tommhrotíte. naučíte se stupnice a pak jen je pudete posouvat pohmataníku podle toho od jaký toniny sou hraný.... Prostě se našprtáš postup jak maj lítat prsty na jednotlivých strunách a podle toho od jakýho pražce začneš to máš k jinýmu doprovodu. no a mezi tě,a našprtanejma tónama budeš dělat různý kombinace a přidávat nějaký techniky a hraješ...
Tak jo lidi já to dnešním dnem - 24. srpen 2007 balím.... Jste fajn banda a bavilo mě se s vama dohadovat a hodně sem se díky vám dozvěděl... důvody nezveřejním
http://www.youtube.com/watch?v=YRD_-oSJBKI