Problém s ohmy

Baskytarová aparatura ...
Ralis

Problém s ohmy

Příspěvek od Ralis »

Dobrý den, vím ,že už to tady zřejmě je, ale potřebuji se dnes rychle rozhodnout, nabízejí mi za slušné peníze

Zesilovač: 180W ; 4 ohm
+
Box : 300W ; 8 ohm

...potřebuji vědět, zda když to k sobě připojím, tak jestli to bude dávat ten výkon 180W? :?
Děkuji
- SQUIERbyFender Precision Bass OW -
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s ohmy

Příspěvek od KIWI »

Nebude, bude to davat tak cca 100W. Plneho vykonu 180W se dockas v pripade pripojeni druheho 8ohm boxu :)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Avenger

Příspěvek od Avenger »

Mám hlavu ktorá dáva buď 350w na 8ohmy alebo 500w na 4ohmy mam 4x10 4ohmovú bedňu tak tam nemôžem už zapojiť daľsiu 4ohmovu bedňu nie? Lebo tým pádom by bedne dávali 2ohmy. Keď sa nemýlim, tým pádom moju zostavu nemôžem už rozšíriť? Rozne ohmáže sa totiž neodporučuje zapojovať na jeden aparát. Keby som nemal pravdu kludne ma opravte dakujem.

Ide totiž o to, že by som chcel este 1x15ku ale tak to asi potom už nepôjde že?
Basa: Schecter Omen Extreme 4 LH Black Cherry, Harley Benton 4lh
Hlava: Hartke lh 500, bedňa 4x10 Fatman by Dan Acoustic 750w
Trsatko: Dunlop U.S.A 0.80mm
Kabel: Fender
Efekty: Behringer bass overdrive, a multiefekt Digitech bp 200

http://bandzone.cz/disasterrv
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Avenger píše:Mám hlavu ktorá dáva buď 350w na 8ohmy alebo 500w na 4ohmy mam 4x10 4ohmovú bedňu tak tam nemôžem už zapojiť daľsiu 4ohmovu bedňu nie? Lebo tým pádom by bedne dávali 2ohmy. Keď sa nemýlim, tým pádom moju zostavu nemôžem už rozšíriť? Rozne ohmáže sa totiž neodporučuje zapojovať na jeden aparát. Keby som nemal pravdu kludne ma opravte dakujem.

Ide totiž o to, že by som chcel este 1x15ku ale tak to asi potom už nepôjde že?
Bohuzel je to tak, pokud zesak jede minimalne na 4 ohmy a mas uz pripojenou jednu ctyrohmovou bednu, nemuzes dalsi bednu pripojit. Aby to bylo jak chces, teda 4x10 + 1x15, tak by obe bedny musely mit 8 ohm.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Avenger

Příspěvek od Avenger »

Dakujem za rýchlu odpoveď :) takže sa musím poobzerat po nových bedniach.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Existuje řešení - pokud bys měl 2 4Ohm bedny a zapojit je sériově, dostal by ses na 8 Ohm, nicméně za cenu poklesu výkonu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Avenger

Příspěvek od Avenger »

Mohol by si to popísať nejako stručne? Lebo nemám tušenie ako to sériovo zapojiť. Existuje nejaký jack alebo speakon na hlave? Mam Hartke hlavu LH 500.

MilanT

Příspěvek od MilanT »

Stručněji to už nejde :D
Doporučuji - komba-zesilovace-reproboxy/zapojeni-rep ... ktor%C5%AF
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Avenger píše:Mohol by si to popísať nejako stručne?
Chceš-li to stručně, napíšu ti: "2x 4 Ohm sériově = 8 Ohm". Ale to ti moc nepomůže, co?

Vypadá to, že by sis musel hrát se zapojením boxů, což vzhledem k tvým dotazům doporučuju přenechat někomu, kdo tomu rozumí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Avenger

Příspěvek od Avenger »

Ano tak teraz to už chápem :) Nemám nejak moc blízko k takým veciam ako spájkovanie a nie som vyučený elektrikár :D takže sa v tom hrabať určite nemôžem. A mám ešte jednu otázku mam box ktorý vyrobila jedna slovenská firma Je to Dan Acoustic a ked som si ju kúpil nefungovala na nej horna. Je to normal 410 box osadená celestion reprákmi presný typ neviem made in usa. Rozobral ho kamarát a povedal že tam ja teký silný kondenzátor a hned 2 (alebo možno niečo iné čo sa zviklo do boxov dávať spýtam sa ho presne) že zabraňuje horne vo funkgovaní. Jeden odpojil a zrazu sa roznela a horna to je normálne? alebo to mám nejaký skvost? Box má tušim max výkon okolo 750w 4ohmy.

Xenos

Příspěvek od Xenos »

Mám dotaz ohledně komba, kde je 50W zesilovač a pravděpodobně 50W repro 4 Ohm. Díval jsem se v kytarách po reprech a v nabídce jsou jen 100W 8Ohm repro. Co se stane s výkonem a zvukem, když k zesilovači 50W 4Ohm připojím 100W 8Ohm repro? Jde o 10". Díky za odpověď.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar všichni, Xenosi nezmínil jsi, zda se jedná o tranzistorové nebo elektronkové kombo; každé se chová trochu jinak. Jestliže se jedná o tranzistorové kombo, bude ti reprák hrát s polovičním výkonem (25W), protože má repro impedanci 8Ω místo 4Ω. Jedná-li se o lampové kombo, bude to podobné, jen ten výkon bude o něco vyšší než poloviční, protože následkem větší zatěžovací impedance dojde k "odlehčení" zdroje a tím k mírnému zvýšení anodového napětí koncových elektronek. Z hlediska spálení čehokoli z tohoto důvodu se nemusíš obávat :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Xenos

Příspěvek od Xenos »

Jedná se o Eden N10. Asi tranzistorové :) No každopádně problem s Ohm tam je. Takže jedině 4 Ohm :)
A pokud bude repro 100W a 4Ohm, nebo výkonostní rozdíl oproti 50W repru? :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, promiň, ale nechápu o jakém "problému" to píšeš :roll: . Klidně tam ten osmiohmový reproduktor můžeš použít za podmínek, které jsem Ti už napsal. Když je na reproduktoru uveden výkon 100W, znamená to pouze, že by měl snést bez poškození trvalý příkon 100W. Nic jiného v tom nehledej. Tudíž klidně můžeš připojit reproduktor s impedancí 8Ω a jmenovitým příkonem 100W na kombo, které mělo původně reproduktor s jmenovitým příkonem 50W a impedancí 4Ω za podmínek uvedených v mém minulém příspěvku :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Xenos

Příspěvek od Xenos »

Prostě 100W 4Ω repro by mělo hrát výkonostně stejně, jako 50W 4Ω repro přes 50W 4Ω zesík.
Takhle to chápu :mrgreen:. Hlavně mi šlo o to, že když připojím na 50W 4Ω zesilovač 100W 4Ω repro, tak aby nebyl nějaký pokles zvukového výkonu oproti 50W 4Ω repru na tom samém zesilovači.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

U repra nejde o výkon, ale příkon. Jde jen o to, kolik reproduktor snese.

PetrPeter 1975 - 2008
Xenos

Příspěvek od Xenos »

OK děkuju za odpověď. Takže na 50W zesilovači nepoznám zvukový rozdíl, oproti zapojenému 50W, nebo 100W repru. Jen budu vědět, že 100W repro "jede na půl plynu" ;)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Rozdíl nepoznáš. Za předpokladu, že budou mít stejnou citlivost.

PetrPeter 1975 - 2008
Xenos

Příspěvek od Xenos »

Mám teď možnost hrát ve zkušebně jen s bicími. Mám kombo Edena Nemesis 10" 50W 4Ω. Na zadní straně komba je Maximum 80W. Mám právě obavy zda to kombo bude stačit, tak uvažuju o výměně repro za http://www.thomann.de/cz/eminence_legend_bp1024.htm
Nižší watáž jsem nenašel. Proto se ptám, není 200W moc na ten zesilovač v kombu a má to smysl? Pomůžu si zvukově a hlasitostně :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ne, moc to není. Akorát bych nepovažoval za zcela jisté, jestli si opravdu nějak pomůžeš hlasitostně. Ten reproduktor bude pořád krmen stejným výkonem.

Není těch 80 W spíš max. příkon, čili údaj v podstatě k ničemu, pokud jde o muzikantovy "problémy"?

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“