Okno mé lásky - rytmus realita vs. zpěvník

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Manatar

Okno mé lásky - rytmus realita vs. zpěvník

Příspěvek od Manatar »

Pročetl sem si thready ohledně rytmu, a dozvěděl se že ho musím odposlouchat. Ok to bych snad i slyšel ale co když slyším úplně něco jiného než je v knížce? :)

konkrétně: Okno mé lásky - Olympic z knížky : Já,písnička
vzadu sou v knížce rytmy pro doprvod a téhle písničce je :

prv - ní...dru - há..tře - tí...čtvr -tá
.D....D....D....D....D....D....D....D

s tím že D je úhoz dolů s "přízvukem"

Tak teď nevim jestli sem úplně hluchej ale mě to tam vůbec nepasuje. Na druhou stranu když už někdo vydá knížku tak asi ví jak je to správně. Jako začátečníka samouka mě to fakt mate! Tak buď sem blbej já nebo voni :D

osobně tam slyším (na začátku písničky) něco jako : D...DND...DND...DNDN
ale rozhodně tam neslyším že by byly všechny údery směrem dolů...ale asi se tedy pletu :oops:
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

Les Paul LP100 + Vox VT80
jastud

Re: Okno mé lásky - rytmus realita vs. zpěvník

Příspěvek od jastud »

V Já, písničce nejsou přesně vypsané použité rytmy. Je tam jen pár jednoduchých rytmů které se dají použít docela univerzálně. Když to prubneš tak zjistíš, že ta písnička tak jde zahrát. Pokud rytmus odposlechneš sám a líp tak to hraj podle sebe. Rytmy v Já, písničce jsou jen doporučení a ne dogma.

A učit se hrát na kytaru podle zpěvníku není asi ta úplně nejlepší cesta. Co zainvestovat pár kaček a koupit si učebnici? Do úplného začátku, pro hraní u táboráku, je docela fajn třeba tohle: http://www.enoty.eu/trampska-kytara-uce ... -jans-4270
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Manatar

Příspěvek od Manatar »

Univerzální rytmus hmm, no nesedí mi to tam. Nerozumím teda proč tam nenapíšou ten správný rytmus... Správný rytmus je přeci jen jeden. :wink:

Zainvestovat pár kaček do knížky není problém, třeba bude ta co píšeš přesnější :? díky za odpověď

P.S.
Tuší někdo jak je správný rytmus k písni Okno mé lásky? :wink:
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

ale rytmus není to, jak máš máchat trsátkem do strun
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Manatar

Příspěvek od Manatar »

díky za opravu,snad to jen s rytmem souvisí... nevím jak se sledu úhozů říká, "trs"? :)

mimochodem to jak mám máchat trsátkem je v té knížce je uvedeno pod Rytmy. Koukám že ta knížka je dobrá tak pro přiložení do toho táboráku :)
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

chroustjazz píše:ale rytmus není to, jak máš máchat trsátkem do strun
Skutečně? :shock:

rytmus (hudba): střídání přízvučných a nepřízvučných dob...
Podle mě tedy to, jak máchám pravačkou.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 22.01.2013 14:18, celkem upraveno 2 x.
jastud

Příspěvek od jastud »

Manatar píše:Nerozumím teda proč tam nenapíšou ten správný rytmus...
Protože:

a) protože by ho museli pro každou písničku psát zvlášť a samouci by z toho pak byli zoufalí
b) protože to není primárně kytarový zpěvník
c) každá písnička se dá zahrát spoustou způsobů, kdybys chtěl hrát okno mé lásky jako reggae tak je ti rytmus vypsaný pod písničkou k ničemu

Já písnička se hodí k táboráku, ne do táboráku. Troufám si tvrdit, že lepší zpěvník (ve smyslu výběru známých a docela snesitelných písní) u nás nevyšel. Mám na mysli Já, písničku 1-3

chroustjazz: jasně rytmus a údery do strun jsou jiná věc, ale jak to nazvat jinak líp pokud možno jednoslovně?
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
chroustjazz

Hendrek píše:
chroustjazz píše:ale rytmus není to, jak máš máchat trsátkem do strun
Skutečně? :shock:

rytmus (hudba): střídání přízvučných a nepřízvučných dob...
Podle mě tedy to, jak máchám pravačkou.
nechám tě v tvém omylu..
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, to nemusíš, stačí mi pomoct najít pravdu ;).
Neber to jako pokus o vyvolání flame, rád se něco přiučím. Akorát pokud chci pojmenovat "máchání pravačkou nahoru dolů se zdůrazněním či vynecháním některých úderů", tak ve spojení s hrou na kytaru použiji slovo rytmus. Pokud je jiné přesnější označení, sem s ním.
chroustjazz

rytmus určuje počet not v taktu (plus jejich hodnoty)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

chroustjazz píše:rytmus určuje počet not v taktu (plus jejich hodnoty)
Z hlediska hudební teorie a definice termínu rytmus možná (nejsem teoreticky vzdělán)...

Leč... použít striktně jen tuto definici pro rytmus je dle mého názoru omezující a nevystihující další aspekty toho, co to rytmus je.

Rytmus je časová složka hudby, střídání různých délek a těžkých (přízvučných) a lehkých dob.
Pokud je ovšem termín rytmus pro označení definovaného pohybu pravačky (pro leváky levačky) zapovězený, je adekvátní použití anglického termínu strumming, nebo českého trsání?
chroustjazz

Hendrek píše:
chroustjazz píše:rytmus určuje počet not v taktu (plus jejich hodnoty)
Z hlediska hudební teorie a definice termínu rytmus možná (nejsem teoreticky vzdělán)...

Leč... použít striktně jen tuto definici pro rytmus je dle mého názoru omezující a nevystihující další aspekty toho, co to rytmus je.

Rytmus je časová složka hudby, střídání různých délek a těžkých (přízvučných) a lehkých dob.
Pokud je ovšem termín rytmus pro označení definovaného pohybu pravačky (pro leváky levačky) zapovězený, je adekvátní použití anglického termínu strumming, nebo českého trsání?

jaké další aspekty máš na mysli?
manatar chtěl vědět, jak má trsat trsátkem - ale ptal se na rytmus - trsat v podstatě může, jak chce, pokud mu to tam bude sedět - pakliže chce vědět, jak trsá autor skladby, tak to si bude muset skladbu poslechnout - a jestli je to skladba 4/4, nebo kýhosá, je jedno
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

chroustjazz píše:jaké další aspekty máš na mysli?
Mám na mysli, že když při dotazu na rytmus odpovím jen 4/4 (případně přidám hodnotu BPM), tak je to nedostatečná informace pro toho, kdo chce znát rytmus trsání.
Proto při dotazu na rytmus (kytarového doprovodu) odpovím spíše ve stylu 4/4, BPM=120, D D U U D U, kdy je zřetelná, že rytmus pravačky bude čtvrtka, osminka, čtvrtka, osminka, osminka, osminka.
Manatar

Příspěvek od Manatar »

jastud: Chápu že se dá zahrát různými způsoby. Ale ne, reggae verzi této písně sem opravdu na mysli neměl. :lol: Měl sem na mysli originální verzi.

Dík za odpovědi, sice sem se nedozvěděl co sem chtěl ale dozvěděl sem se spoustu jinýho. :D

Jestli odhalím ten rytmus tak to postnu,vidím podle odpovědí že píseň není ani zdaleka tak jednuduchá jak se zdá.
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

Gobak

Příspěvek od Gobak »

píseň není ani zdaleka tak jednuduchá jak se zdá.
Je, akorát kolem toho děláte děsný povyk. Tenhle styl pravačky se používá v kvantech dalších písní... většina začínajících kytaristů ho hraje i krutě rychle do klasických country "druhá-čtvrtá" doprovodů, čímž generuje nečitelný hustobordel.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Manatar píše:Dík za odpovědi, sice sem se nedozvěděl co sem chtěl ale dozvěděl sem se spoustu jinýho. :D
Jo, přes řešení blbostí jsme se nedostali k zodpovězení dotazu :).
Jak si poslouchám začátek tady toho

tak je to úplně jednoduché D duD duD duDudu (d=dolů, u=nahoru, velké písmeno=přízvuk). Pak se to v průběhu různě mění a odchyluje, prostě podle citu. Nicméně pravačka kmitá stále stejně. Jen se variantně mění úhoz o struny a zdá se mi, že i místy přízvuk. Není tam žádná složitost, stačí naposlouchat a dostat rytmus do ucha a pak jen hrát. Pokud je v "Já, písnička" uvedeno jinak, tak si to značně zjednodušili, čemuž se ale nedivím. Kdyby to měli napsat přesně, tak by se zbláznili.
chroustjazz

Hendrek píše:
chroustjazz píše:jaké další aspekty máš na mysli?
Mám na mysli, že když při dotazu na rytmus odpovím jen 4/4 (případně přidám hodnotu BPM), tak je to nedostatečná informace pro toho, kdo chce znát rytmus trsání.
Proto při dotazu na rytmus (kytarového doprovodu) odpovím spíše ve stylu 4/4, BPM=120, D D U U D U, kdy je zřetelná, že rytmus pravačky bude čtvrtka, osminka, čtvrtka, osminka, osminka, osminka.
D U asi znamená down up..jestli to chápu..pak ale nerozumím tomu, jak si si z toho odvodil ty čtvrtky a osminky?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

chroustjazz píše:...pak ale nerozumím tomu, jak si si z toho odvodil ty čtvrtky a osminky?
Jednoduše. Základem je pohyb pravé ruky, kterou si můžeme představit jako kyvadlo. Při 4/4 taktu kmitne 4x, kývne tedy 8x (4x dolů a zpět nahoru).
Doprovodný rytmus pak vytvořím tím, že v určitých fázích pohybu trsnu o struny. Pokud trsnu jen při pohybu dolů, mohu to zapsat jako D D D D (čtyři čtvrtky). Případně D (u) D (u) D (u) D (u), závorky se nehrajou, ruka se jen vrací zpět nahoru.
Napíšu-li D D U U D U, je třeba si představit, že ruka kmitá pořád stejně jako u předchozího příkladu, ale trsne o struny v jiných fázích pohybu. Dalo by se tedy doplnit zápis i o pohyb ruky, kdy o struny netrsne - písmena v závorkách - D (u) D U (d) U D U. Z uvedeného vyplývá, že doprovodný rytmus bude čtvrtka osminka čtvrtka osminka osminka osminka, nebo též tá ta tá ta ta ta...
Manatar

Příspěvek od Manatar »

Díky za vysvětlení Hendreku! :) Tak nějak to slyším taky, docela mi to tam pasuje, chce to už jen trochu cviku.

Hodně mi pomohlo "trsat" rukou i když jsem zrovna ve fázi kdy nehraju o struny, prostě pravidelný pohyb ruky a ne jak sem to dělal doteď že sem hejbal rukou jen když sem hrál struny.
Naposledy upravil(a) Manatar dne 23.01.2013 12:09, celkem upraveno 1 x.
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A vovovovotomtoje ;)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“