Zdravím přátelé dobré muziky a skvělých kytar!
Předem se omlouvám, zda.li duplikuji již dříve zadané téma - prolezl jsem několik stránek a nic podobného jsem nenalezl.
Tedy k věci! Jedná se mi o poměrně podceňovanou možnost nastavování výšky uchycení strun u les paulů.
Jak to máte radši? pořádně přitisklý na tělo nebo pěkně pozvednutě?:D
výška struníku a následný úhel strun mezi ním a kobylkou má nemalý vliv na zvuk i hratelnost. nicméně nikde jsem nenašel nějaký výstižný popis, jak s takovým nastavením pracovat pro ideální výsledek - mé staré studio není zvukově tak "jasné", jak bych si přál, nicméně taky potřebuji velký atak, žádné bláto.
Struník dole = skvělý atak, ale hutnější zvuk
Struník nahoře = struny bláto, jasnější zvuk
Jak seřídit staré studio na dobrý atak a jasný zvuk?
asi už jsem se zamotal, ale vřelý dík za případné odpovědi:)M
Výška struníku (tailpiece) Les Paul
Pravidla fóra
Výška struníku (tailpiece) Les Paul
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Re: Výška struníku (tailpiece) Les Paul
Z vlastní zkušenosti to vidím (slyším) trochu jinak. Při struníku blízko tělu mám jasnější a ostřejší zvuk asi vlivem většího přítlaku strun na můstek. Ale pozor třeba na praskající struny na kamenech díky většímu zalomení strun.Maples píše: Struník dole = skvělý atak, ale hutnější zvuk
Struník nahoře = struny bláto, jasnější zvuk
Já mám na LP i SG můstky s rolnami a tak tento problém nemám a neřeším.
Úplně stejné téma tu sice není, ale najdeš tu plno názorů na tento problém (vliv úhlu strun za kobylkou na zvuk):