Zdravím,
měl bych několik otázek k vybavení improvizovaného studia internetového rádia. Připravujeme s kamarády projekt, který zahrnuje 10ti hodinové vysílání online rádia. Naprostou většinu z toho bude mluvené slovo. Představa studia je jedna až dvě místnosti - dva stoly (studio/studio 2) studio 1 hlavní program - diskuse 2-5 lidí. Studio 2 - zprávy, prostřihy, atd. (abychom se nemuseli ve studiu 1 kvapně střídat).
Dále stanoviště hudebníka - hudební podkresy, jingly, atd. 1-2 hudebníci.
A nakonec jedna zatím blíže nespecifikovaná kapela neznámého složení, ale dejme tomu modelově - zpěv, kytara, klavír, další nástroj.
Další věc, se kterou bych potřeboval poradit je "volání do rádia", budeme tam mít několik vstupů buď od našich reportérů nebo posluchačů a jak to tedy udělat, aby byli slyšet v rádiu, ale aby mobilní telefon (nepředpokládám, že bychom v místě studia měli pevnou linku) nedělal nějakou neplechu.
Závěrečná část vysílání by byla složena z monologů diváků, kteří budou přítomni vysílání (počítáme tak 10-20), a které je třeba také nějak sbírat. Variantou je předávání si mikrofonu nebo mikrofon na tyči.
Nejde nám o nakupování vybavení, ale jsme domluveni s několika kulturními institucemi, že nám rádi vybavení zapůjčí. Od vás bych potřeboval nějakou reálnou představu o tom, co bude potřeba sehnat.
Díky za tipy.
Internetové rádio na jeden den / vybavení
Pravidla fóra
- Jens Ludwig
- Odborník
Re: Internetové rádio na jeden den / vybavení
Pokud je to na jednorázovou akci budete potřebovat následující - začnu od zadu:
Vysílač - na tohle stačí nějaké streamovací PC kde stramovat zvládne i WinAmp s nějakým streamovacím pluginem (teď si na něj nevzpomenu) - tohle PC by se nemělo využívat na nic jiného...
do tohoto PC by měl bý připojen mixážné pult u kterýho bude sedět člověk (vysílací technik), kterej bude všechno odbavovat (ano - bude to rychlejší, než vymejšlet nějaký automatizovaný systémy... tenhle člověk by měl k tomu pultu mít připojený dva zdroje hudby (nejlíp jeden s muzikou a druhej s Jinglema) a pak tolik mikrofonů, kolik bude potřeba... jinak co se týče telefonů, tak na pevný linky jsou tzv. telefonní hybridy, ale jak je to s mobilama, to netuším...
co se týče programového vybavení, tak ZaraRadio je hodně jednoduchej doubledeck, celkem sofistikovanej je pak SAMBroadcaster
každopádně doporučuju předem všechno vyzkoušet, nejlíp několikrát...
Vysílač - na tohle stačí nějaké streamovací PC kde stramovat zvládne i WinAmp s nějakým streamovacím pluginem (teď si na něj nevzpomenu) - tohle PC by se nemělo využívat na nic jiného...
do tohoto PC by měl bý připojen mixážné pult u kterýho bude sedět člověk (vysílací technik), kterej bude všechno odbavovat (ano - bude to rychlejší, než vymejšlet nějaký automatizovaný systémy... tenhle člověk by měl k tomu pultu mít připojený dva zdroje hudby (nejlíp jeden s muzikou a druhej s Jinglema) a pak tolik mikrofonů, kolik bude potřeba... jinak co se týče telefonů, tak na pevný linky jsou tzv. telefonní hybridy, ale jak je to s mobilama, to netuším...
co se týče programového vybavení, tak ZaraRadio je hodně jednoduchej doubledeck, celkem sofistikovanej je pak SAMBroadcaster
každopádně doporučuju předem všechno vyzkoušet, nejlíp několikrát...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Díky za reakci.
Myslel jsem si, že to tak nějak bude vypadat. Základem PC se streamovacím programem, k němu připojen pult (nemusí být mezi tím nějaká zvuková karta nebo tuhle roli bere na sebe mix pult?), do kterého vedou všechny mikrofony a vstupy. Technik tedy vše řídí od tohoto pultu.
Zatím tak počítám se dvěma mikrofony u prvního stolu + vstup z notebooku (hudba, nahrávky používané ve vysílání), jeden mikrofon u druhého stolu, jeden u jinglů + 1-2 line (kytara, klávesy), a tak 4-6 vstupů od kapely nebo případně kondenzátorové mikrofony jen před kapelu a sbírat ji jako celek. ještě jsme se ptali jednoho člověka, který už má nějakou zkušenost a doporučil, aby bylo co nejvíc hráno akusticky neb elektrické kytary apod. potřebují odposlechy a hrozí tak vazba.
Plus stojany s držáky redukující otřesy a desítky metrů kabelů. Takže takových 6 mikrofonů (předpoklad 4 kondenzátorové, 2 dynamické), pult s 10-16 vstupy si ideálně s USB, což?
Díky za doporučení programu, zkusím. Zkusíme i techniku, až ji budeme mít. Máme na to ještě 3 týdny, tak snad se za tu dobu vše v klidu sežene a tento maraton proběhne bez komplikací. Vím, naivní.
Myslel jsem si, že to tak nějak bude vypadat. Základem PC se streamovacím programem, k němu připojen pult (nemusí být mezi tím nějaká zvuková karta nebo tuhle roli bere na sebe mix pult?), do kterého vedou všechny mikrofony a vstupy. Technik tedy vše řídí od tohoto pultu.
Zatím tak počítám se dvěma mikrofony u prvního stolu + vstup z notebooku (hudba, nahrávky používané ve vysílání), jeden mikrofon u druhého stolu, jeden u jinglů + 1-2 line (kytara, klávesy), a tak 4-6 vstupů od kapely nebo případně kondenzátorové mikrofony jen před kapelu a sbírat ji jako celek. ještě jsme se ptali jednoho člověka, který už má nějakou zkušenost a doporučil, aby bylo co nejvíc hráno akusticky neb elektrické kytary apod. potřebují odposlechy a hrozí tak vazba.
Plus stojany s držáky redukující otřesy a desítky metrů kabelů. Takže takových 6 mikrofonů (předpoklad 4 kondenzátorové, 2 dynamické), pult s 10-16 vstupy si ideálně s USB, což?
Díky za doporučení programu, zkusím. Zkusíme i techniku, až ji budeme mít. Máme na to ještě 3 týdny, tak snad se za tu dobu vše v klidu sežene a tento maraton proběhne bez komplikací. Vím, naivní.
Já jen doplním, že ten plugin do Winampu se jmenuje SHOUTCAST, lze stáhnout na stránkách Winampu. Před pár lety jsem přes něj vysílal, rád bych i teď spustil svoje rádio, což jest můj sen, ale nejsem tak bohatý, abych si zaplatil autorská práva na muziku.
Kde jsou ty časy, kdy to můj mladej mozek vůbec neřešil...