Úprava bicích
Pravidla fóra
Úprava bicích
Zdravím, chci se zeptat, jestli je možné udělat z horších korpusů (např. Stagg, Millenium,apod.) kvalitnější bicí. Kdysi jsem viděl článek jak někdo dával dohromady Amátky a psal tam třeba, že zevnitř korpusu nastříkal nějakej sprej pro hrubší povrch... Nemáte někdo zkušenisti s takovým tuningem? Co všechno se dá udělat pro lepší zvuk bubnů (když neberu v potaz blány a ladění). Je mi jasné, že to srovnatelné se zvukem Gretsch nebo PDP nikdy nebude, ale aspoň se pokusit nějak udělat z nehratelných bicích hratelné... Předem díky za odpovědi.
Re: Úprava bicích
Ahoj...když vynecháš blány a ladění, zbude ti korpus. Tady jde především o dřevo, hrany a rezonanci. Pokud máš k dispozici korpus některé ze zmiňovaných značek, tak to dřevo asi nebude nic moc, ale aspoň, když se ti úpravy nepodaří, nebude škoda velká...
Jestli chceš tedy vylepšit nějaký takový korpus, který sám o sobě (díky svému složení) moc nehraje, tak určitě zkontroluj hrany. Hrany mají určitý profil (půlkulatý, šikmý - 45 nebo 30 stupňů a profil, který je něco mezi tím..tak půl na půl) - záleží na značce a taky velikosti bubnu - například basový buben může mít jinou hranu než malý přechod - má to vliv na zvuk...obecně - půlkulatý profil zajišťuje větší kontakt s blánou a tedy by měl být zvuk ve výsledku více basový..(nemám to sice osobně ověřeno, ale dočetl jsem se to v reklamním katalogu Pearlu..
)
Hrana by tedy měla mít "nějaký" profil a ten by měl být neporušený po celém obvodu bubnu (výjimkou je spodní hrana malého bubnu s mírnou prohlubní pro strunění). Pokud je tahle hrana narušená, tak buben pořádně nenaladíš..u starých korpusů nebo korpusů z nekvalitního dřeva je poměrně velká pravděpodobnost, že s takovým problémem setkáš..pak nezbývá než hranu srovnat/obnovit, aby byla souvislá...buď sám (pokud máš vybavení a troufáš si) nebo požádáš odborníka (mě naposled srovnával hranu kamarád ve stolárně
)
Když máš v pohodě hrany, pak můžeš pomoc bubnu ještě tak, že odstraníš vše, co nějakým způsobem brání korpusu v rezonanci... (co nerezonuje - nehraje) ..pravděpodobně tedy sundáš plastovou folii (opatrně) a opatříš buben nějakou méně tlumivou povrchovou úpravou..a teď k tvému dotazu
Zabývám se něčím podobným a teď zrovna mám rozdělány dva korpusy Amati (20" a 16") a nejspíš jsem četl stejný článek..tak jsem se obrátil na člověka v téhle věci u nás myslím nejpovolanějšího, kterým je podle mého pan Ivo Honajzer. Asi ho pravděpodobně znáš (pro jistotu http://www.drumcenter.cz/eshop/kat-646.html). Ptal jsem se ho na to stejné, protože jsem viděl, že něco takového použil...napsal mi, že dnes už by to nedělal. Ta směs, kterou použil prý obsahuje papír a ten také tlumí rezonanci...ptal jsem se ho konkrétně na ty Amátky..jednak kvůli zvuku a taky estetice (stopy rzi od podložek)...napsal mi stříbřenku nebo matnou černou..něco z toho asi použiju...
To by byl vnitřek korpusu....samozřejmě je před tím dobré zatmelit díry a nedostatky korpusu a ještě předtím (jestli sundáváš folii) zbavit se lepidla (teď brousím dvě vrstvy - původní a druhou, kterou přidal druhý majitel, když měnil design .. vibrační bruskou...jde to, ale je to dřina..ne každý korpus je ale tak poznamenaný). Můžeš zatmelit i třeba díru pro úchyt tomů, jestli je nedáváš na kopák, něco se ti možná vyloupne s folií (na mne vypadla asi deseticentimetrová "tříska" z Pearl Exportů
...to jsem fakt čučel..).
Pak záleží, co budeš chtít dát nahoru...to už jsme částečně řešili tady (bici-nastroje/folie-lak-t17505.html?hilit=folie). Ve zkratce asi tak: čím míň toho na buben dáš, tím víc bude rezonovat..když použiješ dýhu (přidáš tak vlastně další vrstvu dřeva) mělo by to bubnu prospět..
Samozřejmě (ale to ti tu určitě ještě někdo napíše), že z takového bubnu žádný zázrak neuděláš
, ale to ty určitě víš...a taky, když si to člověk upraví, má potom k tomu nástroji (ať už je to jakákoli značka) trochu jiný vztah a něco se o tom nástroji dozví ... je potřeba vědět nějaké základní věci, mít k dispozici dílnu a hlavně trpělivost..
Snad jsem ti poradil a nenapsal tady nějakou nepravdu (kdyžtak mne opravte) ...a sory za tu délku
Jestli chceš tedy vylepšit nějaký takový korpus, který sám o sobě (díky svému složení) moc nehraje, tak určitě zkontroluj hrany. Hrany mají určitý profil (půlkulatý, šikmý - 45 nebo 30 stupňů a profil, který je něco mezi tím..tak půl na půl) - záleží na značce a taky velikosti bubnu - například basový buben může mít jinou hranu než malý přechod - má to vliv na zvuk...obecně - půlkulatý profil zajišťuje větší kontakt s blánou a tedy by měl být zvuk ve výsledku více basový..(nemám to sice osobně ověřeno, ale dočetl jsem se to v reklamním katalogu Pearlu..
Hrana by tedy měla mít "nějaký" profil a ten by měl být neporušený po celém obvodu bubnu (výjimkou je spodní hrana malého bubnu s mírnou prohlubní pro strunění). Pokud je tahle hrana narušená, tak buben pořádně nenaladíš..u starých korpusů nebo korpusů z nekvalitního dřeva je poměrně velká pravděpodobnost, že s takovým problémem setkáš..pak nezbývá než hranu srovnat/obnovit, aby byla souvislá...buď sám (pokud máš vybavení a troufáš si) nebo požádáš odborníka (mě naposled srovnával hranu kamarád ve stolárně
Když máš v pohodě hrany, pak můžeš pomoc bubnu ještě tak, že odstraníš vše, co nějakým způsobem brání korpusu v rezonanci... (co nerezonuje - nehraje) ..pravděpodobně tedy sundáš plastovou folii (opatrně) a opatříš buben nějakou méně tlumivou povrchovou úpravou..a teď k tvému dotazu
Zabývám se něčím podobným a teď zrovna mám rozdělány dva korpusy Amati (20" a 16") a nejspíš jsem četl stejný článek..tak jsem se obrátil na člověka v téhle věci u nás myslím nejpovolanějšího, kterým je podle mého pan Ivo Honajzer. Asi ho pravděpodobně znáš (pro jistotu http://www.drumcenter.cz/eshop/kat-646.html). Ptal jsem se ho na to stejné, protože jsem viděl, že něco takového použil...napsal mi, že dnes už by to nedělal. Ta směs, kterou použil prý obsahuje papír a ten také tlumí rezonanci...ptal jsem se ho konkrétně na ty Amátky..jednak kvůli zvuku a taky estetice (stopy rzi od podložek)...napsal mi stříbřenku nebo matnou černou..něco z toho asi použiju...
To by byl vnitřek korpusu....samozřejmě je před tím dobré zatmelit díry a nedostatky korpusu a ještě předtím (jestli sundáváš folii) zbavit se lepidla (teď brousím dvě vrstvy - původní a druhou, kterou přidal druhý majitel, když měnil design .. vibrační bruskou...jde to, ale je to dřina..ne každý korpus je ale tak poznamenaný). Můžeš zatmelit i třeba díru pro úchyt tomů, jestli je nedáváš na kopák, něco se ti možná vyloupne s folií (na mne vypadla asi deseticentimetrová "tříska" z Pearl Exportů
Pak záleží, co budeš chtít dát nahoru...to už jsme částečně řešili tady (bici-nastroje/folie-lak-t17505.html?hilit=folie). Ve zkratce asi tak: čím míň toho na buben dáš, tím víc bude rezonovat..když použiješ dýhu (přidáš tak vlastně další vrstvu dřeva) mělo by to bubnu prospět..
Samozřejmě (ale to ti tu určitě ještě někdo napíše), že z takového bubnu žádný zázrak neuděláš
Snad jsem ti poradil a nenapsal tady nějakou nepravdu (kdyžtak mne opravte) ...a sory za tu délku
Díky moc... Určitě mi to pomohlo a to že to bylo tak dlouhy si myslím je spíš k dobru 
Ahoj, chci se taky zeptat.
Když koupím tenhle set http://www.pmuzik.cz/p2434-MILLENIUM-MX ... ET-BK.html a za nějaký čas (nebo hned) osadím kvalitními blánami (Remo ?), bude zvuk tedy přijatelnější/kvalitnější nebo vzhledem ke kvalitě zpracování výše zmiňovaných korpusů a hran to bude k ničemu ?
Když koupím tenhle set http://www.pmuzik.cz/p2434-MILLENIUM-MX ... ET-BK.html a za nějaký čas (nebo hned) osadím kvalitními blánami (Remo ?), bude zvuk tedy přijatelnější/kvalitnější nebo vzhledem ke kvalitě zpracování výše zmiňovaných korpusů a hran to bude k ničemu ?
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
To co tu popisoval Joe86 platí pro staré Amátky,které měli opravdu velmi nekvalitní provedení korpusů,dnešní vyráběné bicí(i ty levné) mají hrany v pořádku,ale problém je v použitém levném materiálu,s kterým již nic udělat nejde.Rozhodně se nepouštějte do jakýchkoliv hurá úprav bez základních truhlářských dovedností,výsledek může být jenom horší!!! A k těm blánám,samozřejmě,že jakékoliv značkové blány jedině bubny vylepší 
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
nebude to horší... žádný výrazný posun ve zvuku nečekej...tromr píše:Ahoj, chci se taky zeptat.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
" Co neuhraješ neukecáš!! "
-
Nindras
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
- Kontaktovat uživatele:
Teď zapluji tak trošku možná do off-topic, tak se omlouvám:tromr píše:Ahoj, chci se taky zeptat.
Takový bicí bych ani nekupoval - radši mrkni v bazaru po nějaké serióznější značce (nižší řady Sonor, Mapex, Pearl, Tama, Gretsch... etc.) ... Na tohle by si mohl natahnout kvalitnější blány od jakékoliv značky a stejně by si měl šílenou práci s laděním, a to nepočítám to, že se to bude určitě stále povolovat. To dřevo určitě za nic nestojí, mechanika bude taky mizerná - prostě běs...
Za takový prachy nic moc lepšího sice neseženeš, ale pokud půjdeš po serióznějších značkách, tak to bude určitě tak nějak hrát a hned se ti to nerozsype.
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
To nebylo OT, ale k věci a přesné.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Jak již bylo zmíněno - za stejné peníze koupíš na bazaru lepší bicí - a jistě již s lepšíma blánama, do kterých by jsi musel zase něco investovat ...nebudeš to mít sice všechno pohromadě a tak neblýskané, a i když to budou věci starší a použité (což je známka toho, že ta věc je schopná "přežít v akci" jistý časový úsek v použitelném stavu), poslouží líp.. Rozdíly nejsou často patrné pouhým okem..ať už tedy materiál korpusů nebo provedení mechaniky..u podobných značek často odchází závity (u stojanů i v mušlích při ladění, ladící šrouby jsou tak dlouhé, že blána nejde pořádně napnout, povolí napínák strunění, odlepuje se folie atd. (vše vlastní zkušenost - jen z jedné takové sady). Jsou to samozřejmě vady, které se mohou objevit tu a tam u kterékoli značky, zvlášť při častém nebo nevhodném používání, ale tady je frekvence výskytu vysoká.- Jsou to vady, které často začínající muzikant i ignoruje, ale taky třeba nemá dost zkušeností nebo financí nato, aby je řešil ..po bazarech se příliš těchto souprav neobjevuje - buď jsou v tak špatném stavu, že si je majitel raději nechá na náhradní díly nebo by prodejní cena byla tak nízká, že si je majitel raději nechá v garáži na blbnutí (nebo si je koupí někdo jako játromr píše:...když koupím tenhle set ...
Je pravda, že i levné bubny jsou poměrně slušně zpracované (co se tedy týče dřeva!) a pokud nesundáš folii nebo se nestane něco, co by se stát nemělo, tak ani hrany nebudou ve stavu "potřeba opravy". Taky je asi hloupost koupit si nové bicí s tím, že se hned po vybalení pustím do generální opravy.necibici píše:...dnešní vyráběné bicí(i ty levné) mají hrany v pořádku...
Hrana , kterou jsem si nechával opravit byla na Basic Custom. Sice to není kdoví jak vysoký level, ale úplný spodek to taky není...na bazaru je jich dost a je to slušný zvuk za rozumný peníz(samozřejmě záleží, na kolik si je kdo cení
Jen tak pro úplnost..jednalo se o tyhle bicí... v současné době na prodej..Criser píše:...Kdysi jsem viděl článek jak někdo dával dohromady Amátky a psal tam třeba, že zevnitř korpusu nastříkal nějakej sprej pro hrubší povrch...
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=