Kardioidní vyzařování basů

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Kardioidní vyzařování basů

Příspěvek od Letho »

Několik odkazů na obrázky :
http://bobmccarthy.files.wordpress.com/ ... -fire3.png

http://bobmccarthy.files.wordpress.com/ ... 125-hz.png

Kdo byl na Prodance DEMO4, ví o čem je řeč. Ostatní doporučuju použít google, je to opravdu zajímavý princip.

Používáte někdo v praxi tento systém? Co jsem se bavil s kolegy, tak je ladění takového systému časově i finančně (DSP,atd..) náročné a používají ho spíš větší firmy. Zase ale zpěvákovi neexploduje hlava, když se trochu víc kopne do šlapáku.
Údajně tento způsob požírá výkon (logicky), zajímá mě především kolik zvukařů v republice tento princip opravdu používá, a jakou konkrétní konfiguraci?
LTH.
Jens Ludwig
Odborník

Re: Kardioidní vyzařování basů

Příspěvek od Jens Ludwig »

já to používám - když máš dobře nastavený dsp, tak to výkon nepožírá, ale přidává...

jinak je pravdou, že je to alchymie, ale asi bych se do toho nepustil, kdybych to neměl továrně od výrobce...

je pravda, že je to hodně náročný na rozmístění beden a těch beden je potřeba spousta, aby ta kardioda měla smysl...

používám to s d&b audiotechnik Q serie - http://www.dbaudio.com - pokud tě to zajmá, koukni na jejich stránky, stahni si tam arraycalc a tam se dá dobře vyzařování modelovat...

mimochodem, ne vždy je to výhoda - existují kapely, které naopak hluk na podiu vyžadují (např. Kaťáci)
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Dík za odpověď
Rád bych to někde viděl v praxi - co, kde zvučíš? Jestli to teda není tajemství ;-)

Kaťáci- jako Katapulti? Ty jsem jednou dělal (resp. poskytoval a stavěl aparát pro jejich zvukaře, myslím, že se jmenuje příjímením Voříšek, nebo tak nějak :D) a nějak na tohle téma nepadla řeč - krom toho, že kytarová a baskytarová aparatura hrála hodně nahlas i bez zvučení - podotýkám akce venku - Tak má asi Olda Ř. už sluch v ....
LTH.
Jens Ludwig
Odborník

sídlo firmy je v Č. Budějovicích

Jens Ludwig
Odborník

tak jsem teď zas po čase použil ledvinu (stackoval jsem PA a potřeboval jsem nahnat vejšku a 3 basy dopředu bylo až moc) a zase to dopadlo tak, že mi kapela dala pojeb, že sem vůbec nepouštěl basu...

Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Jens Ludwig píše:tak jsem teď zas po čase použil ledvinu (stackoval jsem PA a potřeboval jsem nahnat vejšku a 3 basy dopředu bylo až moc) a zase to dopadlo tak, že mi kapela dala pojeb, že sem vůbec nepouštěl basu...
Nezkušeným nevysvětlíš, zkušeným vysvětlovat nemusíš :-)
Něco takového jsem teď se suby zkoušel, výsledek byl až překvapivě slušný na to, že jsem to dělal poprvé.
Nicméně zatím to používat v praxi asi nebudu, z důvodu, co jsi zmínil a že to pro některé kapely funguje i jako jakýsi "odposlech". Navíc v DSPčku (RPM26z) na to momentálně nemám výstupy, neboť na akcích teď hodně používám vykrývačky a jiné blbinky.

LTH
striska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska »

Já to používám taky, je to perfektní. Hlavně k tomu vůbec nic nepotřebuji. Moje boxy (dB Technologies DVA S1521) mají v sobě již zabudovaný delay modul, takže jen stačí boxy otočit, otočit fázi, a nastavit zpoždění. To je buď dané, nebo si ho spočítám v software, která má dB na to udělaný.
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

striska píše:Já to používám taky, je to perfektní. Hlavně k tomu vůbec nic nepotřebuji. Moje boxy (dB Technologies DVA S1521) mají v sobě již zabudovaný delay modul, takže jen stačí boxy otočit, otočit fázi, a nastavit zpoždění. To je buď dané, nebo si ho spočítám v software, která má dB na to udělaný.
A útlum je dostatečný? Jakou konfiguraci nejčastěji máš? (tj. kolik subů na stranu, kolik z nich je otočeno, co máš na za vršky...atd)

Mimochodem, jak jsi spokojen s 21"?
LTH
striska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska »

DVA S1521N mám pro vlastní potřebu zatím jen 2 ks, další suby používám FL18. Že by bylo vzadu absolutní ticho, to samozřejmě ne, ale i přesto je to mnohonásobně lepší, než při standardní konfiguraci. Basy jsou slyšet opravdu minimálně. Plánuji koupit další kusy, jsem s nimi maximálně spokojený a naprosto předčily má očekávání. Jen ta cena se mi zdá nesmyslně vysoká. Na vrchy používám DVX D12. Tzn. S1521 uprostřed, 1 ks otočený, DVX D12 po stranách na tyčích nebo pověšené. Jednou jsem měl konfiguraci 2 x DVX D10 po stranách, taky to hrálo velice slušně.

Na Slovensku mám pobočku, kde máme ještě DVA S30 a DVA S10 a DVA S1518N. Používáme různé kombinace. Např. při použití 6 ks S10 (uprostřed podia) jsou prostřední 2 ks otočené (http://www.db-technologies.eu/dni-mesta ... -2013.html). Nebo se k tomu přidají S1518N. Na větších akcích pak 3 ks na straně + S30 nad nimi (http://storage.db-technologies.eu/image ... 8144b8.jpg). Tady bychom se chtěli dostat na stav 3 ks DVA S30 na stranu + DVA S1518N zavěsit nad DVA T12, které slouží jako vrchy.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“