rád bych se s vámi podělil s mými zkušenostmi při výběru nového DP.
V první fázi výběru jsem se zaměřil na značku - vybíral jsem mezi značkami Yamaha a Roland, což jsou značky, které jsou mě dlouho známé. Při pročítání mnoha diskuzí jsem však rozšířil výběr i o značku Kawai - asi se nemusím rozepisovat proč
V dalším kroku jsem si byl poprvé vyzkoušel DP naživo (nikdy jsem na žádné neměl možnost hrát, vždy jsem hrál jen na akustické piano Petrof, případě na několika dalších klavírech vč. koncertních). V první fázi jsem neřešil konkrétní modely, ale vyzkoušel jsem si obecně různé modely od zmíněných značek Yamaha, Roland a Kawai ... a pocitově jsem prakticky ihned vyřadil Roland - klaviatura ani zvuk mi prostě nesedly.
A co dál? Yamaha nebo Kawai? A jaký model za jakou cenu? Rozmezí ceny jsem si určil mezi 20 až 60 tis.
V dalším kroku výběru jsem si vypsal všechny modely značek Yamaha a Kawai a porovnával a porovnával. Pročetl jsem si u jednotlivých DP jejich funkce a vybral si ty, které mi pro mě přijdou nejdůležitější. Bohužel jsem zjistil, že ačkoliv nepotřebuji desítky různých funkcí, které různá DP nabízí, budu muset zvolit dražší varianty, jelikož jednou z pro mě důležitých funkcí je možnost nahrávání na USB a to mají dražší modely obou značek.
Níže uvádím 7 "finalistů" a k nim mé postřehy, proč je případně zvolit či nikoliv - každé má něco a já ještě nevím, co upřednostním
Yamaha S-51
Yamaha YDP-162
Yamaha CLP-430
Yamaha CLP-440
Kawai CN-34
Kawai CA-15
Kawai CA-65
Yamaha S-51 vs. YDP-162
- stejná klaviatura GH
- S-51 designově velice jednoduché a nejméně "nápadné" oproti všem ostatním níže uvedeným
- S-51 je dostupná i v bílém provedení, což není od věci
- YDP-162 bude dostupné zřejmě až v květnu
- hlavním rozdílem pro mě je, že YDP-162 má mít Ivory Touch povrch - bohužel zatím pocitově nedokážu zhodnotit, zda je pro mě Ivory povrch příjemnější než standardní "umělá hmota", kterou má S-51
- jiný rozdíl jsem mezi těmito modely nenašel - cena by měla být dle Thomanna stejná
Yamaha CLP-430 vs. CLP-440
- stejná klaviatura GH3, lepší než výše zmíněné 2 modely
- opět hlavní rozdíl zde pro mě vidím v povrchu kláves, CLP-440 má Ivory Touch
- CLP-440 má širší pult, což se mi zdá výborné
- CLP-440 má navíc dle oficiálních informací funkce Stereo Sustain Samples + Key-off Samples + String Resonance + Split ... bohužel moc neumím posoudit, zda vůbec tyto funkce využiji, resp. rozdíl poznám?
- CLP-440 má 256 polyfonii, zatímco CLP-430 jen 128 ... myslím, že toto není poznat a těch 128 je dostačující?
- CLP-440 má 45W repro, zatímco CLP-430 jen 25W ... opět myslím, že toto je pro mě nedůležitý údaj vzhledem k umístění v bytě (těch 20W rozdílu nevyužiji)
- jiný rozdíl jsem mezi těmito modely nenašel - rozdíl v ceně mezi těmito modely cca 9 tis. - vyplatí se myslíte vzhledem ke zmíněným rozdílům?
Kawai CN-34 vs. CA-15 vs. CA-65
- rozdílné klaviatury RH2 / RM3 Grand II / GF (pořadí dle nadpisu) ... bohužel rozdíly jsem neměl možnost porovnat
- všechny 3 modely mají Ivory Touch klávesy (myslím, že CA.15 a CA-65 má navíc klávesy dřevěné, zatímco CN-34 z umělé hmoty)
- vzhledově se mi nejméně líbí CN-34 (kvůli funkčním tlačítkům "nad" klaviaturou), ale jediné je i bílé (což možná do interiéru nejlépe zapadne)
- CA-15 má polyfonii 192, CN-34 a CA-65 má 256 (podle mě je 192 naprosto dostačující)
- CN-34 a CA-15 má 2x20W, CA-65 má 2x50W + 45W (myslím, že nevyužiji)
Ale co dál teď?
Nicméně, máte nějaké rady, čím se např. ještě řídit a na co při výběru z výše uvedených modelů nezapomenout? Piano bude v bytě, takže budu hrát jen do sluchátek nebo s mírným zvukem. Převážně počítám s hraním klasického Grand Piana, jen zřídka využiji mnoho dalších zvuků (i když možnost piana v kombinaci se smyčci atd. je určitě velice zajímavé).
Díky za rady a názory - věřím, že to pomůže nejen mě, ale mnoha dalším, kteří jsou ve stejném rozhodovacím procesu jako já
Pavel