Ukulele a kovové struny

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Oxorád

Ukulele a kovové struny

Příspěvek od Oxorád »

Zdravím!

Zamýšlel jsem se nad tím jak obdařit ukulele kovovými strunami a napadlo mě jedině přišroubovat tu L kobylu (či jak se jí říká) zespoda těla. A teď mám ty tři otázky :

1) Jestli s tím máte někdo zkušenost.
2) Jestli se moc nezhorší zvuk.
3) Jestli se nezohýbá krk, nebo jinak nezdeformuje tělo.

Díky
Tengli

Re: Ukulele a kovové struny

Příspěvek od Tengli »

V...r se na to...!!! Chceš-li dráty na "lele" tak si jej na to nech postavit... Nic tím nezkazíš :mrgreen: Alespoň nějaká reakce,ne?
L kobylu jsem nějak nepochopil... :? Zespod těla :?:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Já mám jednu otázku: Proč to vůbec chceš dělat?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Oxorád

Příspěvek od Oxorád »

Nó jako to má třeba mandolína.... lidi si to dávaj i na španělky když na ně rvou kovový struny.

http://www.webareal.cz/fotky4843/fotos/ ... olinF1.jpg

ta kobyla na kytary vypadá trochu jinak ale je to na stejenym principu ... chycený pod tělem
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tomu se říká tailpiece, případně česky strunník.

Každopádně to není dobrý nápad, uke na takové věci není stavěné.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud připevníš kobylu, odletí ti krk. Ten tah to prostě nevydrží. Ale udělěj si se svým ukulelem co je libo.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Oxorád píše:Nó jako to má třeba mandolína.... lidi si to dávaj i na španělky když na ně rvou kovový struny.

http://www.webareal.cz/fotky4843/fotos/ ... olinF1.jpg

ta kobyla na kytary vypadá trochu jinak ale je to na stejenym principu ... chycený pod tělem
Nero se ptal proč bys to dělal? A mě to taky zajímá.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Láslo

Příspěvek od Láslo »

Ahoj!
Kolem roku 1983 jsem se dostal k sopránovému ukuleleti (tenkrát jsem vůbec netušil že je to sopránové a že existují ještě nějaké další druhy :) ). Tenkrát jsme začali brnkat na kytary a kamarád donesl tohoto drobečka.Dal mu ho táta který si ho koupil když byl na vojně mohlo to být kolem roku 1960.Je z poctivého dřeva prý z mahagonu. V našich rukách prošel několika ůpravami - ladící kytarové mechaniky místo "houslových kolíků" a samozřejmě struník aby jsme tam prdly kovové struny.Nikdy jsem ho neslyšel hrát bez kovových strun.Tenkrát v době temna (internet nebyl) jsme ani nevěděli jak ho ladit. Nakonec jsme ladili o oktávu výše než kytaru.Struny jsme použili oktávové z 12-ti strunné kytary.Zvuk celého ukulele byl dosti výrazný a při hře s kytarou ho bylo docela dobře slyšet.Tenkrát to tohle ukulele vydrželo a mám ho dodnes.Krk se neprohnul ale trochu se propadla přední deska pod kobylkou.A věřte mi ty struny tam jsou natažené pořád.Dnes už bych ale takový pokus neopakoval.To dnešní co mám je víc ukulele a nylonky mi vyhovují.
Ukulele.jpg
struník.jpg
Snad jsem ti trochu pomohl :)
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“