Velice odlišné zvuky DP

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
pavel_A5

Velice odlišné zvuky DP

Příspěvek od pavel_A5 »

Zdravím,
právě vybírám DP a rozhoduji se mezi Kawai CN 34 a Yamaha CLP 440/470. Založil jsem toto nové téma pro možnost otevření diskuze o výstupech zvuku z DP - byl bych velice vděčný za jakoukoliv odpověď od někoho, kdo s tím má zkušenosti.

I když se můj dotaz týká obecného dotazu na to, jak znějí zvuky různých DP z různých výstupů, níže se rozepíši o konkrétním případu.

Když jsem hrál na Kawai CN 34, tak mi přišel zvuk velice nepřirozený a od akustického klavíru odlišný - takový "elektrický" (nebo jak kdybych slyšel "spinet"). Jakmile jsem si však zvuk pustil přes sluchátka, byl najednou zvuk velice příjemný a rozdíl oproti zvuku vydávaného z vestavěných repro je opravdu znatelný. To samé při nahrání do MP3 přes "USB to Device" - opět, zvuk nádherný, čistý.

Naproti tomu Yamaha zní pro mě lépe do reproduktorů (oproti Kawai), ale zase do MP3 mi přišel zvuk příjemnější z Kawai.

Jelikož se mi po všech stránkách líbí více Kawai CN 34 než Yamaha CLP 440/470, zajímalo by mě, zda by bylo případné řešení využití externích repro - myslíte, že by se zvuk "podobal" zvuku ve sluchátkách nebo v MP3? Kdyby externí repro řešení nebylo, šel bych spíš do CLP 440/470, jelikož samotný zvuk je pro mě velice důležitý - např. pro mě rozdíl v klaviatuře (u CN34/CLP440/470) není až tak velký, jako rozdíl v samotném zvuku - ten se mi z CN34 přes zabudované repro nelíbí - tedy, bylo by možným řešením externí repro? Byl by zvuk "lepší"? Nerad bych koupil CN34 s tím, že zvuk lepší bude a on pak nebyl :)

Moc děkuji za odpověď.
Hush

Re: Velice odlišné zvuky DP

Příspěvek od Hush »

Z tvého popisu usuzuji, že jsi v nějakém obchodě obě piána zkoušel. Je tedy nějaký reálný důvod, proč nepožádat, aby ti piáno zapojili do nějakého kvalitního PA systému? 8)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

CN-34 má line-out výstup, tedy použití externích reproduktorů nic nebrání.

Použití externích reproduktorů je v piánovém světě časté (některé klávesy ani nemají žádné interní reproduktory), uživatelé, kteří mají i interní reproduktory, většinou hlásí výrazné zlepšení zvuku. Pro více informací stačí na pianoworldu zadat do vyhledávání např. KRK .... Kvalita zvuku se s kvalitními monitory může blížit zvuku dobrých sluchátek. Dobré monitory ale nejsou úplně levná záležitost, platí, že dostat stejnou kvalitu zvuku ze sluchátek je výrazně levnější.

Je mnoho oblíbených řešení, velmi časté jsou například near-field monitory (například 2xKRK Rokit 8 nebo mnohem lépe 2xKRK Rokit 6 + KRK ROKIT 10s), chudší uživatelé mohou použít i starší HIFI soustavu.
Reproduktory se umísťují na piáno, případně někteří je umisťují trochu více dozadu.
Někteří uživatelé také kombinují externí reproduktory s původním interním zvukem, tvrdí, že se část vibrací vestavěných reproduktorů přenese na klávesy a zážitek je pak autentičtější, navíc zvuk pak není "nepřirozeně přímý".
Nejvhodnější typ monitorů tady umí poradit jiní lidi, snad i s ohledem na požadovanou barvu :-) , já s monitory nemám vlastní zkušenost.

Návrh od Hushe, vyzkoušet změnu zvuku při přidání externích monitorů v prodejně, dává dobrý smysl. Jen upozorním, že na zvuk má výrazný vliv i místnost, kde piáno stojí a je důležité i dodržet hlasitost, se kterou se to bude používat (pokud uživatel chce simulovat akustický klavír, znamená to velkou hlasitost).

Osobně hraji 95% času na sluchátka a po zbytek doby přes malý hifi zesilovač a starší pasivní reproduktory, nepoužívám na nich ale interní zvuky (mé piáno nemá line-out a na sluchátkový výstup je zvuk zkreslený, takže nemohu přímo srovnat). Se zvukem,který produkují externí reproduktory, jsem spokojený, ale jak už jsem napsal, není to korektní srovnání.

[dodatečně upraveno]
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
pavel_A5

Příspěvek od pavel_A5 »

Hush píše:Z tvého popisu usuzuji, že jsi v nějakém obchodě obě piána zkoušel. Je tedy nějaký reálný důvod, proč nepožádat, aby ti piáno zapojili do nějakého kvalitního PA systému? 8)
Nerad "obtěžuju", ale samozřejmě problém to není - asi to udělám :)

PtJaa píše:CN-34 má line-out výstup, tedy použití externích reproduktorů nic nebrání.

Použití externích reproduktorů je v piánovém světě časté (některé klávesy ani nemají žádné interní reproduktory), uživatelé, kteří mají i interní reproduktory, většinou hlásí výrazné zlepšení zvuku. Pro více informací stačí na pianoworldu zadat do vyhledávání např. KRK .... Kvalita zvuku se s kvalitními monitory může blížit zvuku dobrých sluchátek. Dobré monitory ale nejsou úplně levná záležitost, platí, že dostat stejnou kvalitu zvuku ze sluchátek je výrazně levnější.

Je mnoho oblíbených řešení, velmi časté jsou například near-field monitory (například 2xKRK Rokit 8 nebo mnohem lépe 2xKRK Rokit 6 + KRK ROKIT 10s), chudší uživatelé mohou použít i starší HIFI soustavu.
Reproduktory se umísťují na piáno, případně někteří je umisťují trochu více dozadu.
Někteří uživatelé také kombinují externí reproduktory s původním interním zvukem, tvrdí, že se část vibrací vestavěných reproduktorů přenese na klávesy a zážitek je pak autentičtější, navíc zvuk pak není "nepřirozeně přímý".
Nejvhodnější typ monitorů tady umí poradit jiní lidi, snad i s ohledem na požadovanou barvu :-) , já s monitory nemám vlastní zkušenost.

Návrh od Hushe, vyzkoušet změnu zvuku při přidání externích monitorů v prodejně, dává dobrý smysl. Jen upozorním, že na zvuk má výrazný vliv i místnost, kde piáno stojí a je důležité i dodržet hlasitost, se kterou se to bude používat (pokud uživatel chce simulovat akustický klavír, znamená to velkou hlasitost).

Osobně hraji 95% času na sluchátka a po zbytek doby přes malý hifi zesilovač a starší pasivní reproduktory, nepoužívám na nich ale interní zvuky (mé piáno nemá line-out a na sluchátkový výstup je zvuk zkreslený, takže nemohu přímo srovnat). Se zvukem,který produkují externí reproduktory, jsem spokojený, ale jak už jsem napsal, není to korektní srovnání.
Výborně napsáno, přesně tuto informaci jsem potřeboval :) ... osobně si myslím, že budu také hrát více do sluchátek, ale i tak bych měl rád výstup do reproduktorů zvukově příjemný - tedy, někde si vyzkouším připojení externích repro a uvidím. Je pravda, že místnost jako taková udělá také hodně, to je mi jasné - ale to nezjistím, dokud DP neumístím do pokoje doma :)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“